Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Τα κοράκια είναι πιο έξυπνα από ένα παιδί 7 χρονών

Σε τόσους μύθους, σε τόσα παραμύθια, το κοράκι έχει συνδυαστεί με το “κακό”, λόγω του χρώματος και του ιδιαίτερου κραξίματος του. Το κοράκι όμως, στους μύθους έχει... 
...συνδυαστεί και με την ευστροφία. Ο Αίσωπος κάτι ήξερε που, απέδιδε στα διψασμένα κοράκια μοναδική εξυπνάδα.
Ίσως πρόκειται για το πιο έξυπνο πουλί, κάτι που επιβεβαιώνει και μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που συνέκρινε την εξυπνάδα των κορακιών με την εξυπνάδα των παιδιών. Τα τελευταία έως την ηλικία των επτά ετών δεν ξεπερνούν τα κοράκια στην ικανότητα επίλυσης ορισμένων προβλημάτων, για παράδειγμα με ποιο τρόπο θα βγάλουν κάτι μέσα από μια βαθιά μισογεμάτη στάμνα. Μόνο από τα οκτώ χρόνια και μετά, σύμφωνα με την μελέτη, τα παιδιά γίνονται αναμφισβήτητα πιο έξυπνα και ικανά από τα κοράκια!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Νικολά Κλέιτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", έκαναν πειράματα με 80 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δέκα ετών, ενώ σε προηγούμενη μελέτη είχαν κάνει αντίστοιχα πειράματα με κοράκια. Μεταξύ άλλων τεστ, επαναλήφθηκε η διάσημη ιστορία του Αισώπου, στην οποία τα κοράκια -και τα παιδάκια- ρίχνουν πετραδάκια για να ανέβει η στάθμη του νερού και να μπορέσουν να πιουν από ένα μακρύ κανάτι ή να βγάλουν κάτι που επιπλέει μέσα σε αυτό.
Το γενικό συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι άνθρωποι σκέπτονται διαφορετικά από κοράκια, πιο ανοιχτόμυαλα, και έτσι μαθαίνουν να κατανοούν καλύτερα τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος, πράγμα που τους βοηθά σταδιακά να λύνουν πιο πολύπλοκα προβλήματα σε σχέση με τα πονηρά πουλιά.

Όμως μέχρι την ηλικία περίπου των επτά ετών οι επιδόσεις των παιδιών και των κορακιών δεν έδειξαν να διαφέρουν ιδιαίτερα, καθώς και οι δύο ομάδες χρειάζονταν κατά μέσο όρο πέντε προσπάθειες δίλεπτης διάρκειας μέχρι να μάθουν να πετυχαίνουν αυτό που τους ζητούσε το τεστ, δηλαδή να καταφέρουν να βγάλουν από ένα μισογεμάτο σωλήνα κάτι που επέπλεε. Μόνο από την ηλικία των οκτώ ετών και έπειτα, τα παιδιά ξεπερνούσαν σαφώς τα κοράκια, πετυχαίνοντας θετικό αποτέλεσμα με την πρώτη τους κιόλας προσπάθεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το βασικό χαρακτηριστικό που κάνει το νου των παιδιών να υπερέχει από μια στιγμή και μετά, είναι ότι οι άνθρωποι δεν περιορίζονται τόσο όσο τα κοράκια από προκαταλήψεις για το τι είναι δυνατό να γίνει.
«Τα παιδιά δεν ξεκινάνε με την ιδέα του τι είναι δυνατό και τι όχι. Γι’ αυτό, άλλωστε, στα παιδιά αρέσει η μαγεία», δήλωσε η ερευνήτρια Λούσι Τσέκε. «Είναι ικανά να μάθουν τι πρέπει να κάνουν, για να λύσουν το πρόβλημα, ακόμα κι αν η αλυσίδα των γεγονότων (αιτίας-αποτελέσματος) εκ πρώτης όψεως φαίνεται αδύνατη. Στην ουσία, τα παιδιά αγνοούν το γεγονός πως κάτι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει και επικεντρώνονται στο ότι τελικά συμβαίνει. Αντίθετα, τα πουλιά φαίνεται να αποτυγχάνουν, από ένα σημείο και μετά, επειδή απωθούνται από το γεγονός ότι κάτι, γι' αυτά, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει».

Το εργαστήριο πειραματικής ψυχολογίας της δρος Κλέιτον στο Κέμπριτζ έχει κάνει πολλές έρευνες μέχρι τώρα που έχουν αναδείξει τις ικανότητες των κορακιών στην κατασκευή και χρήση εργαλείων, τον σχεδιασμό-προγραμματισμό για το μέλλον, ίσως ακόμα και την κατανόηση του τι σκέπτονται τα άλλα πουλιά!

Πηγή: iatropedia.com
Διαβάστε περισσότερα »

Απρόσκλητοι «επισκέπτες» στο φακό!

Κάτι τέτοιο συνέβη στις εικόνες που θα δείτε στη συνέχεια, καθώς συμπαθή τετράποδα «μπήκαν» απρόσκλητα μέσα στη λήψη, κλέβοντας την παράσταση από τους πρωταγωνιστές των φωτωγραφιών. Έτσι ένας δύτης βρέθηκε ξαφνικά να φωτογραφίζεται μαζί με μία φώκια, ένα λάμα θέλησε να αποτελέσει κι αυτό κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου που φωτογράφιζαν οι τουρίστες και πάει λέγοντας… Πάντως όλοι θα συμφωνήσετε πως οι «εισβολείς» κατάφεραν εν τέλει να δώσουν άλλη διάσταση στις κατά τα άλλα συνηθισμένες λήψεις, που έγιναν άμα τη εμφανίσει τους αντικείμενο πολλών συζητήσεων.
1. «Εγώ είμαι η… σταρ του βυθού»… 

2. «Αυτό είναι το καλύτερό μου χαμόγελο»!

3. «Ε! Είμαι κι εγώ εδώ…»

4. «Εμένα με ξέχασες;»!

5. «Τι λες; Είμαι καλός έτσι;»!

6. «Είμαι ο ομορφότερος εδώ μέσα…»!

7. «Σε ξάφνιασα, ε;»!

8. «Λατρεύω αυτή την πόζα»!

NEWSBEAST

Διαβάστε περισσότερα »

Η επίθεση ενός λευκού καρχαρία σε slow motion

Εντυπωσιακό βίντεο για μία σειρά του Discovery Channel

Παρόλο που συμβαίνει αρκετές φορές στη θάλασσα, η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουμε κάθε μέρα έναν μεγάλο λευκό καρχαρία να πηδάει έξω από το νερό. Αυτό είναι που κάνει το βίντεο με τον τεράστιο καρχαρία ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Στο κλιπάκι για τη σειρά «Air Jaws» του Discovery Channel φαίνεται ένας λευκός καρχαρίας να επιτίθεται σε ένα ψεύτικο δόλωμα.

Για την καταγραφή του βίντεο χρησιμοποιήθηκε η κάμερα Phantom, η οποία μπορεί να τραβήξει πλάνα με πάνω από 1 εκατ. καρέ ανά δευτερόλεπτο (FPS).

Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο βίντεο, οι υπεύθυνοι της διαφήμισης ουσιαστικά «κορόιδεψαν» τον καρχαρία με το ψεύτικο δόλωμα, γεγονός που τον έκανε να προσπαθεί ανεπιτυχώς να επιτεθεί για να αρπάξει τη λεία του.


Διαβάστε περισσότερα »

Απαγορεύουν τους τουρίστες για να σώσουν τις τίγρεις



 Τις τουριστικές επισκέψεις στις ζώνες που ζουν οι τίγρεις σε περισσότερα από 40 κρατικά καταφύγια ζώων απαγόρευσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

Με την απόφαση, που θεωρείται ορόσημο για την ουσιαστική προστασία των τίγρεων, το Δικαστήριο προειδοποιεί ότι όσα κρατίδια αποτύχουν να εφαρμόσουν την απαγόρευση θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα.

Το Δικαστήριο ήδη επέβαλε χρηματικά πρόστιμα ύψους 178 δολαρίων σε έξι κρατίδια που δεν συμμορφώθηκαν με τις προηγούμενες οδηγίες για την προστασία των τίγρεων.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τίγρεων στην Ινδία έχει μειωθεί δραματικά και με βάση τα στοιχεία του 2011 ο πληθυσμός τους περιορίζεται σε 1.700 άτομα.

Πριν ένα αιώνα υπήρχαν πάνω από 100.000 τίγρεις στην Ινδία.

Πηγή: econews.gr

Διαβάστε περισσότερα »

O... αόρατος αντίπαλος!

Παιχνίδι και δροσιά μαζί…

O... αόρατος αντίπαλος!

Διαβάστε περισσότερα »

Ελεφαντάκι… στο χαντάκι


Όσο είναι η μαμά του δίπλα δε φοβάται  τίποτα!

Κρεμιέται στην προβοσκίδα της μαμά του, προσπαθώντας να σκαρφαλώσει στο απότομο χαντάκι που έπεσε.

Το μικρό ελεφαντάκι όμως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, γιατί η μεγαλόσωμη μαμά του δεν πρόκειται να το αφήσει αβοήθητο. Το κρατάει με τον προβοσκίδα της και το σηκώνει ψηλά μέχρι που καταφέρνει να πατήσει και πάλι στο σωστό σημείο!

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον βρετανό βιολόγο Mark Bowler στο Εθνικό Πάρκο Addo Elephant National Park στη Νότια Αφρική.












newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »