Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Oμαδική δηλητηρίαση αδέσποτων στα Τρίκαλα

Πρωτοφανές περιστατικό για τα Τρίκαλα η ομαδική δηλητηρίαση σκύλων και γάτων την περασμένη βδομάδα στο πάρκο του Αϊ Γιώργη…


Κάποιοι επέλεξαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να… λύσουν το πρόβλημα με τα αδέσποτα που κυκλοφορούσαν στο πάρκο.

Έριξαν τροφή ποτισμένη με δηλητήριο στο χώρο, τα άτυχα ζώα τα έφυγαν και το πάρκο γέμισε λίγες ώρες αργότερα με πτώματα σκύλων και γάτων. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τη Δημοτική Αρχή δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση, ενώ οι φιλόζωοι της πόλης είναι ανάστατοι, μιας και είχε προηγηθεί ανάλογη ενέργεια στην πλατεία Βουβής.
trikalavoice.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ο σκύλος που κάνει βουτιές από βράχο [Video]

Η βουτιά καταγράφηκε και από κάμερα που ήταν τοποθετημένη πάνω στο super σκύλο.

Διαβάστε περισσότερα »

Και ο σκύλος θέλει το πάρκο του!

Καμία νομική βάση δεν έχουν οι εκατοντάδες πινακίδες «απαγορεύονται οι σκύλοι» που έχουν τοποθετήσει στα πάρκα και στις πλατείες τους... δημοτικές Αρχές σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Φιλοζωικά σωματεία επισημαίνουν πως η απαγόρευση πρόσβασης των τετράποδων σε τέτοιου είδους δημόσιους χώρους έχει αρθεί από το 2003, ενώ η ελευθερίαπρόσβασηςόλων των ζώων συντροφιάς σε πάρκα και πλατείες αναφέρεται εκ νέου στον πλέον πρόσφατο νόμο 4039/2012, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2012.

Η μόνη νομική υποχρέωση που έχουν οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι να προσέχουν πού αφοδεύουν τα κατοικίδια και, όταν το κάνουν, να μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους!

Η καλύτερη λύση για τις δημοτικές Αρχές, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι, είναι η δημιουργία ειδικών χώρων για σκύλους μέσα στα πάρκα και τις πλατείες τους.

Μια υποδειγματική «παιδική χαρά» ειδικά για κατοικίδια λειτουργεί στο άλσος Παπάγου. Εκεί τα ζώα μπορούν να τρέχουν ελεύθερα χωρίς λουρί, ενώ υπάρχουν και δεκάδες ειδικά παιχνίδια που μπορούν να τα κρατήσουν απασχολημένα για ώρες.

Αντίστοιχοι χώροι υπάρχουν σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, αποτελώντας πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες καθημερινά.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Χωρίς σχέδιο η μεταφορά 18 ελαφιών από την Πάρνηθα

Βιαστικά, σε λάθος χρόνο, χωρίς σοβαρή επεξεργασία και άνευ επιστημονικής επιβεβαίωσης, σχεδιάζεται η μεταφορά 18 ελαφιών από την Πάρνηθα προς τον...
Ίταμο Καρδίτσας, μια περιοχή που μόνο «γη της επαγγελίας» δεν έχει αποδειχτεί για τα ελάφια στο παρελθόν.

Το Δασαρχείο Πάρνηθας, σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά 18 κόκκινων ελαφιών από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας προς την περιοχή Ιτάμου Καρδίτσας, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο πληθυσμός των ελαφιών στην Πάρνηθα έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που να αποτελεί κίνδυνο για τις αναδασώσεις αλλά και τις κείμενες γεωργικές εκτάσεις.

Δυστυχώς, σε μία ακόμη έκφανση παραλογισμού και προχειρότητας, η μετεγκατάσταση αυτή δεν στηρίζεται – ως όφειλε και ως είναι αυτονόητο για ένα κρισίμως κινδυνεύον είδος – σε τεκμηριωμένες μελέτες που να επιβεβαιώνουν: τόσο την ύπαρξη υπερβολικά μεγάλου πληθυσμού στην Πάρνηθα, όσο και την καταλληλότητα της περιοχής υποδοχής. Το γεγονός αυτό προκαλεί τεράστια ανησυχία και επιφυλάξεις, οι οποίες μάλιστα εντείνονται αν κανείς συνυπολογίσει τους παρακάτω παράγοντες:

- Παρά τις φήμες που διακινούνται, κανείς φορέας δεν έχει τεκμηριώσει την ανάγκη μετεγκατάστασης των ελαφιών. Δεν ξέρουμε αν ο πληθυσμός της Πάρνηθας πραγματικά ξεπερνά τις αντοχές του βουνού, ούτε γνωρίζουμε την έκταση των ζημιών που φέρονται να προκαλούν σε καλλιέργειες ή στη χλωρίδα του βουνού.

- Ο Φορέας Διαχείρισης της Πάρνηθας έχει ήδη αποφασίσει την ανάθεση σχετικής μελέτης ώστε να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Προς τι λοιπόν η επίσπευση ολοκλήρωσης του όλου εγχειρήματος από πλευράς των αρμόδιων αρχών;

- Η λαθροθηρία αναγνωρίζεται ως η σημαντικότερη απειλή για τα ελάφια στην Ελλάδα, ακόμη και εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Είναι λοιπόν ανησυχητική η σκέψη μεταφοράς 18 ατόμων ενός κρισίμως κινδυνεύοντος είδους σε μια περιοχή υποδοχής που δεν αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής ούτε υπόκειται σε κάποιο άλλο καθεστώς προστασίας, πέρα από μία προσωρινή απαγόρευση θήρας. Η ανησυχία εντείνεται αν αναλογιστούμε ότι παλιότερα τα ελάφια εξαφανίστηκαν από τη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω λαθροθηρίας, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει το ίδιο το Δασαρχείο Καρδίτσας σε σχετική του μελέτη.

- Η εποχή, κατά την οποία επιλέγεται να γίνει η συλλογή και μετεγκατάσταση των ελαφιών, είναι η πλέον ακατάλληλη, καθώς τώρα ολοκληρώνεται η περίοδος αναπαραγωγής τους και συνεπώς καθίσταται πιθανή η σύλληψη ή και μεταφορά εγκύων θηλυκών, τα οποία θα υποβληθούν σε έντονο και αναίτιο στρες.

- Η ανησυχία μας πηγάζει επίσης από το άδοξο τέλος προηγούμενων προσπαθειών μεταφοράς ελαφιών, οι οποίες δεν συνοδεύτηκαν από σοβαρές μελέτες του τρόπου επιλογής των ατόμων ή της καταλληλότητας των τόπων υποδοχής. Ελάφια μεταφέρθηκαν στο παρελθόν στον Κόζιακα Τρικάλων, στην Ήπειρο και αλλού, χωρίς όμως να επιτευχθεί ποτέ η εγκατάσταση μόνιμων πληθυσμών.

«Η προχειρότητα με την οποία το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τον φυσικό του πλούτο και συγκεκριμένα ένα κρισίμως κινδυνεύον είδος, όπως το Κόκκινο Ελάφι, δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά. Ο υπεύθυνος και κατάλληλος σχεδιασμός, στη βάση πραγματικών δεδομένων, θα έπρεπε να αποτελεί μια αυτονόητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενέργεια αφορά σε απειλούμενα είδη. Πολύ περισσότερο δε, όταν μια δράση αυτού του τύπου ενδέχεται να δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο ως προς τη διαχείριση των ειδών και της βιοποικιλότητας της χώρας μας σε γενικότερο επίπεδο», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το Κόκκινο Ελάφι στην Ελλάδα:

Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος πλέον αξιολογείται ως Κρισίμως Κινδυνεύον στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, ελάφια μπορεί κανείς να βρει μόνο στη Ροδόπη (ελάχιστα άτομα, λιγότερα από 20) και στην Πάρνηθα, όπου ζει προστατευμένος ένας ακμαίος πληθυσμός.

Το κόκκινο ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας. Το αρσενικό μπορεί να ξεπεράσει τα 300 κιλά! Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες μας, όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται.

Ο πληθυσμός της Πάρνηθας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απόθεμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση του είδους στη χώρα. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται προσεκτική και στοχευμένη επιλογή των ατόμων προς μεταφορά, κυρίως ως προς την ηλικία και το φύλο. Χρειάζεται επίσης επιλογή και προετοιμασία των περιοχών υποδοχής ώστε από τη μια μεριά να εξασφαλίζεται τροφή, καταφύγιο και νερό για τα ελάφια και από την άλλη να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων ή ζημιών σε καλλιέργειες. Σημαντική είναι και η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές υποδοχής, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι το είδος που απαιτεί προστασία και διαχείριση και να μην δημιουργηθούν τοπικά προβλήματα. Τέλος, απαραίτητη είναι η επαρκής φύλαξη, τουλάχιστον μέχρι να εγκατασταθεί ο νέος πληθυσμός, προκειμένου να αποφευχθούν εξάρσεις λαθροθηρίας.

Διαβάστε περισσότερα »

Εγκληματίες: Γέμισαν με δηλητηριασμένα δολώματα τα βουνά της Κρήτης

Με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά (Γερμανικοί Ποιμενικοί) από την Ανδαλουσία της Ισπανίας, ήρθαν στην Κρήτη για να ανιχνεύσουν...
δηλητηριασμένα δολώματα στα ορεινά του νησιού και συγκεκριμένα στα Αστερούσια, τη Δίκτη και τον Ψηλορείτη.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία καταγράφουν ένα σκηνικό κτηνωδίας, αφού φαίνεται πως ασυνείδητοι έχουν γεμίσει με τα βουνά με φόλες.

Όπως τονίζουν στο flashnews.gr οι υπεύθυνοι της δράσεις το σκηνικό είναι παρόμοιο, αν όχι χειρότερο σε άλλες περιοχές τις χώρας, με τα δηλητηριασμένα δολώματα να προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά:

''Το σκηνικό είναι απογοητευτικό, από την πρώτη εικόνα που έχουμε, στα βουνά της Κρήτης. Παρόμοια και ίσως πιο αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, από την εικόνα που έχουμε σχηματίσει.''.

Απο τις φόλες - στην κυριολεξία - αφανίζεται η πανίδα της Κρήτης και ειδικά ο πληθυσμός των άγριων πτηνών, όπως οι γύπες.

Να σημειωθεί πως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης υλοποιεί το πρόγραμμα LIFE+ Βιοποικιλότητα με θέμα: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533].

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει και το «Δίκτυο Κτηνοτρόφων Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» το οποίο δημιουργήθηκε απο τον Σύλλογο Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ηρακλείου και η Ομάδα Παραγωγών "Κρητικά Μιτάτα".

flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Απελευθέρωση κουκουβάγιας που είχε τραυματισθεί από καρακάξες


Ο σπάνιος βαλτόμπουφος επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον

Τραυματισμένη βρέθηκε μία σπάνια κουκουβάγια από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας – Ισμαρίδας. Τα μέλη του Φορέα κατάφεραν να τη γιατρέψουν και να την οδηγήσουν ξανά, πριν από λίγες μέρες, στο φυσικό της περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα νεαρό θηλυκό βαλτόμπουφο (Asio flammeus) που όταν περνούσε πάνω από την πόλη της Καβάλας, κατά την μετανάστευσή του προς την περιοχή διαχείμασής του, μάλλον δέχθηκε επίθεση από καρακάξες και κουρούνες και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση.

Ένας κάτοικος της Καβάλας βρήκε το πουλί και ειδοποίησε το σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» και τον Φορέα Διαχείρισης προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Όπως διαπιστώθηκε, ο νεαρός βαλτόμπουφος ήταν ελαφρώς αδύνατος, στρεσαρισμένος και με διάσειση αλλά έπειτα από μερικές μέρες νοσηλείας, ήταν πλέον σε θέση να απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον, αφού πρώτα δακτυλιώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Φορέα Διαχείρισης, ο βαλτόμπουφος είναι μια μεσαίου μεγέθους κουκουβάγια που δραστηριοποιείται τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα. Όπως το λέει και το όνομά του, ο βιότοπός του είναι οι βάλτοι και οι περιοχές γύρω από τις λιμνοθάλασσες. Φωλιάζει στο έδαφος σε βορειότερες περιοχές. Ένας μικρός πληθυσμός ξεχειμωνιάζει κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, σε αλμυρόβαλτους και λίμνες. Συχνά 2-3 αλλά και μέχρι και 40 πουλιά έχουν καταγραφεί να κουρνιάζουν μαζί στο ίδιο μέρος (Αξιός ποταμός). Τρέφεται με μικρά θηλαστικά κυρίως τρωκτικά και με πουλιά.

Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί φώλιασμα μια φορά στον Έβρο (1971) και μια στο Νέστο (2000) στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ άλλες δυο φορές υπήρξε υποψία φωλιάσματος στην Ισμαρίδα και την Κάρλα (1962).

Φωτογραφία από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

Διαβάστε περισσότερα »

Νέο είδος σαύρας ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία


Βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης, λόγω της αστικής ανάπτυξης

Ένα νέο είδος σαύρας, που μάχεται για να επιβιώσει, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στους αμμόλοφους της Δυτικής Αυστραλίας, έξω από το Περθ.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η σαύρα, αν ανακαλύφθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα εξαφάνισης, λόγω της αστικής ανάπτυξης.

Το νέο είδος, που περιγράφεται στην επιστημονική επιθεώρηση Zootaxa, ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης για τα επίπεδα βιοποικιλότητας στη Νοτιοδυτική Αυστραλία.

«Η ανακάλυψη του νέου είδους είναι πολύ σπουδαία για την επιστήμη», δήλωσε ο Δρ. Τζέφρι Κέι, καθηγητής οικολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

«Η ανακάλυψη ενός είδους, που δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα, κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας καταδεικνύει πως ακόμα έχουμε να ανακαλύψουμε πάρα πολλά είδη», τόνισε ο καθηγητής, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη του για το γεγονός ότι η νέα σαύρα κινδυνεύει να εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όσο βρέθηκε.

Το νέο είδος σαύρας, με την επιστημονική ονομασία «Ctenotus ora», φτάνει σε μήκος τα έξι εκατοστά. Το χρώμα της είναι λευκό και καφέ.

Η νοτιοδυτική Αυστραλία συγκαταλέγεται στις 25 περιοχές με την πλουσιότερη βιοποικιλότητα παγκοσμίως.

Πηγή: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Φωτογράφοι αναδεικνύουν τη μαγεία του ζωικού βασιλείου


Συγκλονιστικές εικόνες από διαγωνισμό φωτογραφίας

Τα τέσσερα πεινασμένα αιλουροειδή που ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» το επόμενο γεύμα τους ανήκουν στις φωτογραφίες που πήραν μέρος σε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας για την Άγρια Φύση. 

Περίπου 12.500 εικόνες από φωτογράφους 27 χωρών πήραν μέρος στο διαγωνισμό. Καλύτερη φωτογραφία του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε η «Stargazer». 

Τη φωτογραφία τράβηξε ο Φινλανδός Tommy Vikars σε ένα δάσος στη χώρα του. Σε αυτή φαίνεται ένα ελάφι που «χαζεύει» τα αστέρια στον ουρανό κατά τη διάρκεια του… φαγητού. 

Ο Vikars για ατελείωτες ώρες προσπαθούσε να τραβήξει τη φωτογραφία χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ελέγχου του κλείστρου από μακριά. Ο Tommy βρίσκονταν πενήντα μέτρα μακριά από το σημείο που έτρωγαν τα ελάφια και υπήρχε η πρώτη κάμερα, και ο ίδιος παρακολουθούσε το μέρος με μία δεύτερη κάμερα. 

Ο ετήσιος διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ένωση Γερμανών Φωτογράφων και ο κριτής Manuel Presti δήλωσε για το «Stargazer»: «Η συγκεκριμένη εικόνα συνδυάζει αισθητική, τεχνική ικανότητα, μαγεία και αυθεντικότητα, ενώ παράλληλα μας “χαρίζει” μια ιστορία για τη ζωή των άγριων ζώων». 




Πρόκειται για μία από τις πιο αστείες εικόνες του διαγωνισμού, όπου τρία πουλιά (ερωδιοί) στην Ουγγαρία τσακώνονται για την καλύτερη θέση «ψαρέματος» σε μία παγωμένη λίμνη. 




Ένας λαγός σε ένα χωράφι στην Αυστρία 


Το «πρώτο φιλί» από δύο μύγες σε ένα κιγκλίδωμα στο νησί «La Reunion» 


Ένας κορμοράνος αναστατώνει τη θάλασσα του Κορτέζ στην Καλιφόρνια


Από το διαγωνισμό δεν θα μπορούσε να λείπει ειδική αναφορά στις πολικές αρκούδες που περιλαμβάνονται στη λίστα ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση


Εντυπωσιάζει η μικρή «πτήση» ενός βατράχου 


Το ράμφος ενός σπάνιου πουλιού από το Νότιο Τιρόλο


Ένα καβούρι σε μία νυχτερινή πόζα στο Μαυροβούνιο


Αλιευτικό σκάφος στις ακτές της Γροιλανδίας


Το κεφάλι ενός σπάνιου εντόμου που ονομάζεται crane fly.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Το λιονταράκι μεγαλώνει


Φωτογραφίες από την Κολομβία

Έκλεισες δύο μήνες ζωής ο μικρός Bantu, το λιονταράκι που γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο Cali στη χώρα. Το μικρό γεννήθηκε στην αιχμαλωσία και απολαμβάνει τη φροντίδα των υπευθύνων του κήπου. 

Δείτε τις φωτογραφίες









 

Διαβάστε περισσότερα »