Γιατί τα μεγαλόσωμα σκυλιά ζουν συνήθως λιγότερο; Πιθανότατα επειδή γερνούν ταχύτερα, δείχνει γερμανική μελέτη που εξέτασε 56.000 κατοικίδια από 74 ράτσες.
Σε γενικές γραμμές, αναφέρουν οι ερευνητές, τα μεγαλόζωμα είδη ζώων τείνουν να ζουν περισσότερο: ο ελέφαντας για παράδειγμα μπορεί να φτάσει τα 70 χρόνια σε άγρια κατάσταση, ενώ το οικιακό ποντίκι σπάνια ξεπερνά τα 2.
Το περίεργο είναι ότι, μεταξύ ατόμων του ίδου είδους, φαίνεται να ισχύει ο αντίστροφος κανόνας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεγαλόσωμα ποντίκια και άλογα ζουν λιγότερο από τους μικρόσωμους συγγενείς τους. Ανάλογες ενδείξεις υπάρχουν για τον άνθρωπο, αν και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα κοντά άτομα είναι συχνά λιγότερο υγιή.
Η σχέση της σωματικής μάζας με τη μακροβιότητα είναι πιο εύκολο να μελετηθεί στον σκύλο, δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας μεγεθών ανάμεσα στις εκατοντάδες ράτσες που έχουν δημιουργηθεί ως σήμερα.
Το βαρύτερο και το ελαφρύτερο σκυλί
Σύμφωνα με το LiveScience.com, ο βαρύτερος γνωστός σκύλος ήταν ο «Ζορμπάς», ένα αγγλικό μαστίφ των 155 κιλών, ενώ το μικρότερο εν ζωή σκυλί ίσως είναι η «Μέιζι», ένα τεριέ των 110 γραμμαρίων,
Σε γενικές γραμμές, οι μικρόσωμες ράτσες ζουν περισσότερο, με τα κανίς να μπορούν να ελπίζουν ότι θα φτάσουν τα 14, και τα γιγαντόσωμα ντανουά να περιορίζονται στα 7 χρόνια κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτιγκεν, με επικεφαλής την εξελικτική βιολόγο Κορνίλια Κράους, ήθελαν να εξετάσουν πού οφείλεται αυτή η διαφορά.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 56.000 σκύλους που εξετάστηκαν σε πανεπιστημιακά κτηνιατρικά νοσοκομεία, η Κράους και οι συνεργάτες της διαπιστώνουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο μέγεθος και την εμφάνιση των πρώτων σημείων γήρανσης.
Καταλήγουν όμως στο συμπέρασμα ότι «τα μεγαλόσωμα σκυλιά πεθαίνουν νεότερα κυρίως επειδή γερνούν ταχύτερα».
Ζωή σε γρήγορη κίνηση για τα μεγαλόσωμα σκυλιά
Συγκριμένα, μια αύξηση του βάρους κατά 2 κιλά δείχνει να μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 1 μήνα.
«Οι ζωές των μεγαλόσωμων σκύλων δείχνουν να ξετυλίγονται σε γρήγορη κίνηση» σχολιάζει η δρ Κράους.
Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, δεν αποκλείεται όμως να έχει σχέση με την εμφάνιση καρκίνου: τα μεγάλα σκυλιά πιθανότατα παθαίνουν καρκίνο πιο συχνά, ίσως επειδή αποτελούνται από περισσότερα κύτταρα, κάποιο από τα οποία μπορεί να μετατραπεί σε καρκινικό.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Naturalist.