Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Τα κατοικίδια, και τα 8 οφέλη τους για την υγεία μας!

Εκτός από τη συντροφιά που προσφέρουν τα κατοικίδια, προάγουν την υγεία του ιδιοκτήτη τους και βοηθούν σημαντικά σε συναισθηματικές «επιπλοκές». Οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που το αποδεικνύουν, προκαλούν έκπληξη ακόμη και στους γιατρούς!
  
1. Μειώνουν το στρες
Αρκούν μόλις μερικά λεπτά με ένα σκύλο, μία γάτα ή ακόμη και ένα ψάρι στο ενυδρείο να κολυμπά, για να αισθανθεί κάποιος λιγότερο στρες και μικρότερη στεναχώρια. Αυτό που συμβαίνει βιοχημικά στον οργανισμό εξηγεί την αλλαγή στη διάθεση: Η κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σερετονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) αυξάνει.

2. Ρυθμίζουν την πίεση
Ένα κατοικίδιο ευτυχισμένο μπορεί να ρυθμίζει την πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Σε μελέτη που έγινε σε 240 παντρεμένα ζευγάρια, οι ιδιοκτήτες τους είχαν χαμηλότερη πίεση και μικρότερο καρδιακό ρυθμό, σε σχέση με τα ζευγάρια που είχαν κατοικίδιο. Σε έτερη μελέτη φάνηκε ότι τα παιδιά με υπέρταση που είχαν ζώα που τα φρόντιζαν είχαν χαμηλότερη πίεση, ειδικότερα όταν τα χάιδευαν.

3. Κατεβάζουν χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι μειωμένα σε ιδιοκτήτες σκύλων. Σε μελέτη που έγινε η παρατήρηση αυτή ίσχυε για όλες τις περιπτώσεις. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό, αλλά εικάζουν ότι τους βοηθά ο τρόπος ζωής του σκύλου, δηλαδή η βόλτα του έχει οφέλη και για το αφεντικό (φυσικά) και η προσοχή στη διατροφή του κάνει το αφεντικό να σκέπτεται περισσότερο και τον εαυτό του.

 4. Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία
«Οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά», υποστηρίζουν ειδικοί που έκαναν 20ετή μελέτη, από την οποία προέκυψε πώς οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν γάτα, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα. Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ιδιοκτήτες σκύλων, φάνηκε πώς όσοι έχουν σκύλο και παθαίνουν έμφραγμα, η πιθανότητες επιβίωσή τους είναι εξαιρετικά υψηλές. Συμπερασματικά οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν από καρδιολογικό πρόβλημα, περιλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.

5. Καταπολεμούν τη βαριά κατάθλιψη
Οι ψυχολόγοι στις ΗΠΑ «συνταγογραφούν» σκύλους σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Δηλαδή προτείνουν ως σημαντικό μέρος μιας θεραπείας. Και αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη τους λείπει η αίσθηση ότι κάποιος τους αγαπάει. Τα σκυλιά παραδίδονται και αγαπούν άνευ όρων τα αφεντικά τους, ακόμη και εάν αυτοί τα χτυπούν, δεν τα βγάζουν βόλτα, ή γενικότερα τα βασανίζουν. Επίσης, είναι απολύτως αφοσιωμένα και ό,τι και εάν τους κάνεις, δεν σε εγκαταλείπουν ποτέ.

6. «Φτιάχνουν» το σώμα
Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να είναι πιο δραστήρια άτομα και λιγότερα υπέρβαρα. Βγάζοντας τον σκύλο 30 λεπτά βόλτα την ημέρα, θέτεις και τον εαυτό σου στην υποχρεωτική ημερήσια κίνηση που θέτουν οι ειδικοί, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περπατούν 30 λεπτά την ημέρα.

7. Βοηθούν τον εγκέφαλο
Ένας τρόπος για να είναι οι άνθρωποι ψυχολογικά και νοητικά πιο υγιείς, είναι η κοινωνικοποίησή τους, το βασικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης δηλαδή. Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους, ακόμη και για θέματα που δεν έχουν καμία αξία, κι αυτό είναι ευεργετικό και για την ψυχή και για τον εγκέφαλο, ειδικά για όσους απασχολούνται πολύ με τη δουλειά τους και οι καθημερινές συζητήσεις τους είναι διεκπαιρεωτικές.

8. Κατά των αλλεργιών στα παιδιά
Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν και αναπτυχθούν σε σπίτι όπου υπάρχει σκυλί ή γάτα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες. Το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια όπου υπάρχουν φάρμες με μεγάλα ζώα.

Διαβάστε περισσότερα »

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ! Σκύλος ζει σε φυλακή ΟΚΤΩ χρόνια και είναι έτοιμος να ΠΕΘΑΝΕΙ!!!


Συγκλονίζει η ιστορία ενός σκύλου, που τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει σε ένα κλουβί!



Το άτυχο τετράποδο έχει ξεχαστεί εκεί και αν κάποιος δεν το βοηθήσει θα πεθάνει ξεχασμένο...Οι «Φίλοι των ζώων Δράμας» κάνουν έκκληση όποιος μπορεί να βοηθήσει να τηλεφωνήσει στο 2521350679 ( τηλ. υπευθύνου Δημαρχείας κ. Λαλές Στράτος)..

Πηγή: star
Διαβάστε περισσότερα »

Σκύλοι και παραλίες - Η νομική προσέγγιση του θέματος


Η απαίτηση απομάκρυνσης του σκύλου από την παραλία και η απόδοση προστίμου από Λιμενικό ή Αστυνομικό όργανο είναι παράβαση καθήκοντος τονίζει η κ. Βάσω Τάκη! Διαβάστε με πολύ προσοχή το κείμενο που ακολουθεί!!!




Επιτρέπονται οι σκύλοι στις παραλίες ;


Κάθε φορά που έρχεται το καλοκαίρι το ερώτημα που απασχολεί εμάς τους φιλόζωους είναι εάν θα βρούμε κάποια κατάλληλη παραλία για να κολυμπήσουμε παρέα με τον τετράποδο φίλο μας .


Οι δύο βασικές νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν το θέμα αυτό είναι ο νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα Λαυρίου (άρθρο 230 παρ. 1 ζ της Υ.Α. 1046/1978, η οποία εξεδόθη κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 156 του ν.δ. 187/1973 του ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ). 
Περαιτέρω, από άποψη νομολογίας, έχουν εκδοθεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες δικαστικές αποφάσεις, η εφετειακή 2130/2003 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η 175/2005 του Αρείου Πάγου, η οποία αναίρεσε την προηγούμενη, με αφορμή την περίπτωση μιας γυναίκας, η οποία, εν έτει 2000, είχε υποπέσει στο μέγα ολίσθημα να βάλει τον μικρόσωμο σκύλο της στη θάλασσα σε μη οργανωμένη παραλία της περιοχής Σουνίου, αρνούμενη στη συνέχεια να τον απομακρύνει, παρά τις διαμαρτυρίες λουόμενου, ο οποίος φοβήθηκε μετάδοση ασθενειών και άσκησε εναντίον της αγωγή αποζημίωσης για προσβολή της προσωπικότητάς του. 

Α) Κατ΄ αρχήν είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι παραλίες ανήκουν στην δικαιοδοσία των αστυνομικών και όχι των λιμενικών αρχών (άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970). 

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ : «Αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος για τη διενέργεια προανακριτικών και αστυνομικών πράξεων (σημείωση δική μου, η επιβολή τυχόν προστίμου στον ιδιοκτήτη του σκύλου συνιστά αστυνομική πράξη) υφίσταται στους λιμένες και στις χερσαίες ζώνες αυτών, αυτή δε, επεκτείνεται και στις παραλίες, για τις οποίες γίνεται λόγος στο άρθ. 3 παρ. 1 περ. β’, στις οποίες δηλαδή διενεργούνται εργασίες οι οποίες είναι συναφείς με τη λειτουργία των λιμένων και όχι σε οποιαδήποτε άλλη παραλία. Σε οποιαδήποτε άλλη παραλία, αρμόδια είναι η κατά τόπο αστυνομική αρχή, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων που διενεργούνται οι εργασίες, οι οποίες προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 3, οπότε ο εν λόγω χώρος εξομοιώνεται με λιμένα και χερσαία ζώνη λιμένα, ιδρυόμενης σ’ αυτήν την περίπτωση σχετικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος.»

Επομένως, οι τόποι αρμοδιότητας του Λιμενικού, όπως αυτοί καθορίζονται από το νόμο, αφορούν την θαλάσσια περιοχή, τους λιμένες και τις χερσαίες ζώνες των λιμένων και ΟΧΙ τις παραλίες εν γένει και επομένως, το τυχόν πρόστιμο στις παραλίες πρέπει να το κόψει η αστυνομία (και η δημοτική), εκτός εάν σε κάποιο τόπο δεν υπάρχει αστυνομία (πχ κάποια νησιά), οπότε το κόβει η λιμενική αστυνομία.

Β) Στη συνέχεια πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στην κυκλοφορία του σκύλου σε παραλία λουομένων και στο μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα. 

Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (καθώς και κατά τον προϊσχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3). Ο σκύλος μας μπορεί να μας ακολουθεί σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενος και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Όσον αφορά την περιβόητη εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ΄ αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 και σύμφωνα με την οποία «…Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση. Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση», αυτή δεν ισχύει κατά το μέρος που μιλαει για άμεση απομάκρυνση των σκύλων από την παραλία άμα τη εμφανίσει λουομένων , καθόσον ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου.

Εάν παρ΄ όλα αυτά, κάποιο αρμόδιο αστυνομικό ή λιμενικό όργανο κόψει πρόστιμο για μη απομάκρυνση του σκύλου από την παραλία, τότε μπορεί να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος, είναι δε πολύ πιθανό, εάν κάποιος προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά του προστίμου που θα του επιβληθεί, να δικαιωθεί όταν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενος αντισυνταγματικότητα, παράβαση νόμου κλπ.

Γ) Το πρόβλημα επομένως δεν είναι η κυκλοφορία και παρουσία των σκύλων στις παραλίες, αλλά το επιτρεπτό ή μη να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα .

Η γενική άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 230 § 1 περ. ζ του αναχρονιστικού (ισχύει από το 1978) Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου, κατά τον οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων, καθώς και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων, άποψη που έχει δεχτεί και ο Άρειος Πάγος (πιο πάνω απόφαση). Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 50 έως 150 ευρώ. Σημειωτέον ότι η ως άνω διάταξη για την απαγόρευση ζώων στις παραλίες αφορά μόνο τον Γενικό Κανονισμό Λιμένος Λαυρίου και τον χώρο ευθύνης του και μόνο κατ΄ αναλογία μπορεί να γίνει δεκτή η εφαρμογή του και στις άλλες ελληνικές παραλίες. 

Από εκεί και πέρα είναι θέμα ερμηνείας του τι θεωρείται χώρος λουομένων. Σύμφωνα με τις παραπάνω εγκυκλίους, η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων και την ως εκ τούτου, εφαρμογή της απαγόρευσης της ως άνω διάταξης για τον χώρο αυτό, με άλλα λόγια όλες οι ελληνικές παραλίες είναι εν δυνάμει χώροι λουομένων. Στο πυρ το εξώτερο δηλ. οι φιλόζωοι πολίτες που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους και τις διακοπές τους παρέα με τον πιστό τους φίλο, άντε να βρούμε καμιά έρημη βραχονησίδα που να μην πατάει το πόδι του λουόμενος (!). Και πάλι όμως δεν μπορείς να είσαι ήσυχος γιατί εάν εμφανισθεί έστω και ένας υστερικός λουόμενος που φοβάται ότι θα μολυνθεί από το σκύλο, δεν επιτρέπεται να μπει ο σκύλος στη θάλασσα. 

Παρά ταύτα, οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δικάζοντας την έφεση στην υπόθεση της ως άνω γυναίκας, έκριναν (ορθώς) ότι στις μη οργανωμένες παραλίες μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει το μπάνιο του με τον σκύλο του και προχωρώντας στη συνέχεια σε συσταλτική ερμηνεία της παραπάνω διάταξης του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου, έκριναν ως χώρο λουομένων όχι όλες τις περιοχές των ακτών που είναι προσιτές για θαλάσσια μπάνια, αλλά μόνον εκείνες που έχουν λουτρικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς αυτή η άποψη κατέπεσε στον Άρειο Πάγο. 

Συνοψίζοντας, επιτρέπεται η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες αρκεί να συνοδεύεται, επιτρέπεται να κάνετε μπάνιο στο σκύλο σας σε απομακρυσμένες παραλίες, εκτός εάν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος και αρμόδιο όργανο βεβαίωσης της παράβασης είναι, για μεν την παρουσία και τον περίπατο του σκύλου στην παραλία η αστυνομία - εφόσον επιμένει παρά τον νόμο να βεβαιώσει παράβαση - για δε το μπανιο του σκύλου στη θάλασσα το λιμενικό.

Η πολυνομία που επικρατεί στο Ελληνικό Κράτος, δημιουργεί συχνά καταστάσεις σύγχυσης μεταξύ πολιτών και ελεγκτικών οργάνων, ώστε πολλές φορές δεν γνωρίζουν οι μεν τα δικαιώματά τους και οι δε τις υποχρεώσεις τους και γι αυτό πρέπει το οργανωμένο φιλοζωικό κίνημα να κινηθεί προς την κατεύθυνση πίεσης των αρμοδίων για την αλλαγή αυτού του αναχρονιστικού και θολού καθεστώτος σε σχέση με το επιτρεπτό ή μη της δυνατότητας χρήσης παραλιών και θαλασσών από φιλόζωους πολίτες με τα κατοικίδιά τους.

Βάσω Τάκη
Δικηγόρος - Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων.
Διαβάστε περισσότερα »

Εδώ υπογράφεις για την τιμωρία του αστυνομικού που σκότωσε τον σκύλο.


dogΤο video είναι μάλλον αδύνατον να μην το έχεις δει μέχρι τώρα…
Από χθες έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολλά σχόλια.
2,500,000 χτυπήματα στο Youtube και πολλά σχόλια …
O ιδιοκτήτης του Ροτβάιλερ τραβάει με το κινητό του μια αστυνομική επιχείρηση.
Σημειώστε ότι δεν είναι ο μόνος αλλά αρκετοί που είχαν μαζευτεί στην γειτονιά της Καλιφόρνια, τραβούσαν επίσης video.
Ξαφνικά 2 από τους Αστυνομικούς αποφασίζουν να συλλάβουν τον άνδρα επειδή τραβάει video και του κάνουν νόημα να μείνει στην θέση του.
Ο άντρας βάζει τον σκύλο στο αυτοκίνητο και επιστρέφει για να συλληφθεί.
Κάπου εκεί τρώει και μια γροθιά…έτσι για το γαμώτο.
Το σκυλί αγριεύει και πηδάει έξω από το αυτοκίνητο για να προστατέψει το αφεντικό του.
Γαυγίζει άγρια προς το μέρος των αστυνομικών και τότε δέχεται 4 σφαίρες εν ψυχρώ.
Έτσι απλά…
Το video είναι αρκετά σκληρό.
Ο καθένας με την δική του γνώμη!


Αν πιστεύεις ότι ο ζήλος του αστυνομικού ήταν υπερβολικός και πως η κίνηση του δεν ήταν δικαιολογημένη…
Αν επιθυμείς να διεξαχθεί έρευνα με βάση τις μαρτυρίες και απόλυση του, μπορείς να υπογράψεις στο παγκόσμιο διαδικτυακό κίνημα εδώ.
Διαβάστε περισσότερα »

Μηχανή Rube Goldberg για σκύλους [Video]

Μία πολύ πρωτότυπη διαφήμιση για τροφές σκύλων. Δείτε την στο βίντεο που ακολουθεί...
Διαβάστε περισσότερα »

Η Νότιος Αφρική θέλει να νομιμοποιήσει το εμπόριο κεράτων ρινόκερου

Τη νομιμοποίηση του εμπορίου κεράτων ρινόκερου εξετάζει η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, σε μια προσπάθεια, όπως υποστηρίζει...
να πατάξει τη λαθροθηρία των ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Η Νότιος Αφρική δεν μπορεί να συνεχίσει να κρατείται όμηρος από εγκληματικές οργανώσεις που σφαγιάζουν τους ρινόκερους», δήλωσε την Τετάρτη η Νοτιοαφρικανή υπουργός Υδάτων και Περιβάλλοντος, Edna Molewa, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου θα μπορούσε να περιορίσει τη λαθροθηρία.

Περίπου 446 ρινόκεροι σφαγιάστηκαν παράνομα φέτος στη Νότιο Αφρική, 228 εξ αυτών στο Εθνικό πάρκο Κρούγκερ, μια προστατευόμενη ζώνη στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη. Αν ο ρυθμός συνεχιστεί, το 2013 θα καταρριφθεί το περσινό ρεκόρ λαθροθηρίας.

Τα αποθέματα κεράτων ρινόκερου της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής φτάνουν τα 16.437 κιλά. Άλλα 2.091 κιλά βρίσκονται σε ιδιώτες.

Όπως διευκρινίστηκε, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει κέρατα από ρινόκερους που πέθαναν από φυσικά αίτια και δεν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Τα κέρατα ρινόκερου είναι πολυτιμότερα και από τον χρυσό στην Κίνα και το Βιετνάμ, όπου πιστεύεται ότι θεραπεύουν τον καρκίνο και ενισχύουν τη γονιμότητα.

Τα μέλη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας (CITES) θα ψηφίσουν για το τελικό σχέδιο κατά της λαθροθηρίας το 2016.

Όπως ανέφερε η κ. Molewa οι προτάσεις της Νοτίου Αφρικής έχουν τη στήριξη και άλλων μελών της Αναπτυξιακής Κοινότητας Νοτίου Αφρικής, ενός περιφερειακού εμπορικού οργανισμού που απαριθμεί 15 μέλη.
Διαβάστε περισσότερα »

Μέριμνα για τη διαχείριση των αδέσποτων

Έγιναν 36 υιοθεσίες και τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικά τσιπ σε 250 ζώα

Ο Δήμος Πέλλας προχωρά σε δράσεις για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον τελευταίο χρόνο έγιναν αντιλυσσικοί εμβολιασμοί, στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις και τοποθετήσεις ηλεκτρονικών τσιπ σε 250 αδέσποτα ζώα ενώ αντιμετωπίστηκαν πάνω από 80 περιστατικά ασθένειας ή ατυχήματος. Έγιναν, επίσης, 36 υιοθεσίες και δημιουργήθηκε δίκτυο πολιτών που συμβάλλουν καθημερινά στη διαχείριση των αδέσποτων σε συνεργασία με το Σύλλογο Ζωόφιλων Γιαννιτσών.

Επιπλέον συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή για την παρακολούθηση και εφαρμογή του σχετικού προγράμματος, έχουν συναφθεί συμβάσεις με τρεις ιδιώτες κτηνιάτρους και δημιουργείται πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία δημοτικού ιατρείου και καταφυγίου μικρών ζώων.
Διαβάστε περισσότερα »

Όλο και περισσότερα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Η γη μας διαθέτει 1,7 εκατομμύρια είδη, ενώ 20.000 ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την... τελευταία αναφορά -τη λεγόμενη «κόκκινη λίστα»- της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), όμως, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα: 20.000 είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 715 περισσότερα από την περσινή χρονιά.

Αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα αμφίβια, καθώς το 41% από αυτά απειλείται από διάφορους παράγοντες, ενώ ακολουθούν τα είδη του γλυκού νερού, όπως οι γαρίδες (σε ποσοστό κινδύνου 28%).

«Η γενική εικόνα (της ανανεωμένης κόκκινης λίστας) μας κρούει τον κώδωνα», επισημαίνει ο Jane Smart, γενικός διευθυντής του IUCN, καταλήγοντας: «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση στο έπακρο, ώστε να κάνουμε τις προσπάθειες διάσωσης στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές- αν θέλουμε στα σοβαρά να σταματήσουμε την κρίση εξαφάνισης των ειδών ζωής του πλανήτη μας»...
Διαβάστε περισσότερα »