Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο πτηνό σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες!

Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες το πιο επικίνδυνο πτηνό στον κόσμο είναι το περίφημο Cassowary, γνωστό στους περισσότερους για την ομορφιά του και τα ...εντυπωσιακά χρώματα που έχει στο κεφάλι και το λαιμό του αλλά και για τη μεγάλη ομοιότητά του με τη στρουθοκάμηλο.

Το Cassowary

έχει εξαιρετικά ισχυρά πόδια, δυνατό ράμφος και αιχμηρά νύχια που αν το αποφασίσει εύκολα μπορεί να σας… ξεκοιλιάσει! Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα επιθετικό πτηνό με τους ανθρώπους, γι’ αυτό σε περίπτωση που το δείτε καλό θα ήταν να ξαπλώσετε στο έδαφος και να το αφήσετε να σας… προσπεράσει.

Σε καμία περίπτωση μη σκεφτείτε να τρέξετε, γιατί το Cassowary θα σας φτάσει πολύ γρήγορα, αφού μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Κι αν αποφασίσετε να κολυμπήσετε για να του ξεφύγετε, απλώς σας ενημερώνουμε ότι είναι άριστος κολυμβητής! Άλλωστε δεν φέρει άδικα τα παρατσούκλια «Καρχαρίας της ξηράς» ή «Νίνζα των πτηνών».

Αν ποτέ, λοιπόν, βρεθείτε στην άγρια φύση, καλό θα ήταν να προσέχετε όχι μόνο τα άγρια ζώα και τα ερπετά αλλά και αυτά τα πανέμορφα πτηνά που αποτελούν τον Νο1 κίνδυνο για τους ανθρώπους!




lefteria.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα »

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Το πλήθος των ζώων και των εντόμων που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο σίγουρα προκαλεί κατάπληξη στο ανθρώπινο μυαλό. Από τον μικροσκοπικό ψύλλο μέχρι τη μεγάλη γαλάζια φάλαινα κάθε ζώο ή έντομο έχει μια μοναδική ιδιότητα που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Ακόμα κι αν είστε…
σαΐνι στη ζωολογία, σίγουρα θα εκπλαγείτε με τα περισσότερα από αυτά τα 21 καταπληκτικά γεγονότα για τα ζώα και άλλο τόσο για τα έντομα. Από την ανθεκτικότητα και τις σωματικές ικανότητες μέχρι την ταχύτητα και την εξυπνάδα…

1. Στρουθοκάμηλος

Μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα από το άλογο, ενώ το αρσενικό βρυχάται σαν λιοντάρι.

2. Νυχτερίδα

Είναι το μοναδικό θηλαστικό που έχει την ικανότητα να πετάει.

3. Καγκουρό

Χρησιμοποιεί την ουρά του για ισορροπία και αν τη σηκώσει από το έδαφος θα… φάει τα μούτρα του σε λίγα δευτερόλεπτα.

4. Αράχνη

Κατά μέσο όρο υπάρχουν 50.000 αράχνες ανά στρέμμα σε όλους τους χώρους πρασίνου!

5. Τίγρης

Οι τίγρεις έχουν λωρίδες όχι μόνο στη γούνα τους αλλά και στο δέρμα τους!

6. Ψύλλος

Μπορεί να πηδήξει μέχρι και 200 ​​φορές το ύψος του.

7. Γάτα

Έχει 32 μυς σε κάθε αυτί γι’αυτό και είναι οι καλύτερες… κουτσομπόλες!

8. Ελέφαντας

Μπορούν να μυρίσουν το νερό έως και 3 μίλια μακριά. Επίσης, είναι ένα από τα τρία θηλαστικά που έχουν εμμηνόπαυση – τα άλλα δύο είναι οι φάλαινες και οι γυναίκες.

9. Κοάλα

Τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα ευκαλύπτου.

10. Κάστορας

Επειδή τα δόντια τους δεν σταματούν ποτέ να μεγαλώνουν οφείλουν να ροκανίζουν διαρκώς διάφορα αντικείμενα προκειμένου να διατηρούν διαχειρίσιμο τη μήκος τους.

11. Μυρμήγκι

Αντιστοιχούν 1.000.000 μυρμήγκια σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη! Από τα πιο ανθεκτικά πλάσματα που δεν κοιμούνται ποτέ και δεν έχουν πνεύμονες.

12. Στρείδι

Μπορεί να αλλάξει το φύλο του ανάλογα με το ποιος είναι καλύτερος για αναπαραγωγή! Το αρσενικό ή το θηλυκό;

13. Πεταλούδα

Έχει δύο σύνθετα μάτια που αποτελούνται από χιλιάδες φακούν, αλλά μπορεί να δει μόνο το κόκκινο, το πράσινο και το κίτρινο χρώμα.

14. Σαλιγκάρι

Αν χάσει το ένα μάτι του μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο στο πίσω μέρος του σώματός του.

15. Χελώνα

Το φύλο μιας χελώνας ξεχωρίζει από το θόρυβο που κάνει. Τα αρσενικά γρυλίζουν, τα θηλυκά σφυρίζουν!

16. Καμηλοπάρδαλη

Είναι το μοναδικό ζώο χωρίς φωνητικές χορδές.

17. Σκίουρος

Εκατομμύρια δέντρα φυτεύονται τυχαία από σκίουρους που θάβουν ξηρούς καρπούς και ξεχνάνε μετά πού τους έκρυβαν τόσα χρόνια.

18. Φάλαινα

Μπορεί να δημιουργήσει τον δυνατότερο ήχο από κάθε άλλο ζωντανό πλάσμα.

19. Σκύλος

Η μύτη του σκύλου είναι μοναδική όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα του ανθρώπου.

20. Γουρούνι

Τα γουρούνια επικοινωνούν μεταξύ τους με περισσότερες από 20 φωνές, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

21. Κανίς

Τα… γαλλικά κανίς στην πραγματικότητα προέρχονταν από τη Γερμανία! Ίσως θα πρέπει να ονομάζονται Γκρετλ αντί για Φίφι!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Δυο αρκούδες κάνουν...έλκηθρο σε πάρκο της Γερμανίας [pics]

O Paw και η Happy Feat είναι δυο αρκούδες σε πάρκο της Βαυαρίας που θέλησαν να διασκεδάσουν με το χιόνι, κάνοντας το αγαπημένο χόμπι των ανθρώπων. Τσουλήθρα! Μάλιστα, σύμφωνα με τον φωτογράφο...
Duncan Usher ήταν τόσο αστείες οι κραυγές χαράς και ο τρόπος που κυλούσαν που θα ήταν άδικο να μην τις φωτογράφιζα. Δείτε πιο κάτω τις εικόνες...



newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Κατοικίδια με... άλλα γούστα


Στον κόσμο τους



Διαβάστε περισσότερα »

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός


Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός

Παιδιά, σκυλιά... απ’ όλα έχει ο μπαχτσές

























Διαβάστε περισσότερα »

Μια αναπάντεχη φιλία γεννιέται...



Μια αναπάντεχη φιλία γεννιέται...

Tετ α τετ από τα λίγα


Διαβάστε περισσότερα »

Τα έξυπνα θαλασσοπούλια από τα… δολώματα πιάνονται


Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες για τη μείωση των πληθυσμών τους

Παγίδες θανάτου αποτελούν για τα θαλασσοπούλια τα δολώματα και τα δίχτυα των ψαράδων καθώς, πολλές φορές, παγιδεύονται σ' αυτά την ώρα που προσπαθούν να ψαρέψουν και θανατώνονται. 

Η τυχαία παγίδευση των θαλασσοπουλιών σε αλιευτικά εργαλεία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες παγκοσμίως για τη μείωση των πληθυσμών τους με αποτέλεσμα, πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ανακοινώσει Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της.

Η επέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε ύστερα από επανειλημμένες αιτήσεις της BirdLife Εurope (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων) καθώς, όπως διαπιστώθηκε, περισσότερα από 2.000.000 θαλασσοπούλια έχουν βρει το θάνατο σε αλιευτικά εργαλεία στις ευρωπαϊκές θάλασσες, κάτι που οφείλεται κυρίως σε δίχτυα και παραγάδια και σε μικρότερο βαθμό, σε τράτες και γρι-γρι. 

Για τη σύνταξη του Σχεδίου Δράσης της Ε.Ε. χρησιμοποιήθηκαν και δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μελέτη που εκπόνησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το TEI Ioνίων Νήσων, η Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA) και η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm).

Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ η συντονίστρια ενημέρωσης δράσεων διατήρησης της ΕΟΕ Ρούλα Τρίγκου, «τα θαλασσοπούλια συχνά επισκέπτονται τα αλιευτικά σκάφη για να τραφούν με τα απορριπτόμενα αλιεύματα, για να πάρουν τα δολώματα των παραγαδιών ή απλώς ψαρεύουν στην ίδια περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί δίχτυα και έτσι ενδέχεται να παγιδευτούν σε αλιευτικά εργαλεία». 
«Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να καταστεί επιζήμια τόσο για τα ίδια τα πουλιά όσο και για τους ψαράδες. Μπορεί να προκαλέσει καταστροφή ή αφαίρεση των δολωμάτων, υλικές φθορές στον αλιευτικό εξοπλισμό και μειωμένη ψαριά και από την άλλη, την θνησιμότητα των θαλασσοπουλιών που παγιδεύονται στα αλιευτικά εργαλεία και πνίγονται» εξηγεί.
Θαλασσοπούλια στις ελληνικές θάλασσες
Το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος φιλοξενούν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς των πέντε κοινών ειδών θαλασσοπουλιών στην ανατολική Μεσόγειο. 
Ο ασημόγλαρος, ο πιο γνώριμος γλάρος της Ελλάδας, είναι το πιο πολυάριθμο θαλασσοπούλι στις ελληνικές θάλασσες. Είναι συχνός επισκέπτης των αλιευτικών σκαφών καθώς σημαντικό μέρος της διατροφής του αποτελείται από τα απορριπτόμενα αλιεύματα. 

Ο αιγαιόγλαρος ζει στον παράκτιο χώρο και τρέφεται κυρίως με αφρόψαρα. Το Αιγαίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό του στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία κατά τουλάχιστον 40% και ανέρχεται σήμερα στα 350-500 ζευγάρια. Είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση. 

Ο θαλασσοκόρακας είναι παράκτιο είδος που πιάνει ψάρια σε βάθος μέχρι 60 μέτρων. Ο πληθυσμός του στις ελληνικές θάλασσες που ανέρχεται σε 1.300-1.450 ζευγάρια και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους. 

Ο μύχος και ο αρτέμης ζουν κυρίως στο ανοιχτό πέλαγος και επιστρέφουν στις αποικίες τους μόνο τη νύχτα. Στη Ελλάδα φωλιάζουν περίπου 5000 ζευγάρια αρτέμη και περίπου 4000-7000 ζευγάρια μύχου.

Εκτιμάται ότι κατά τη περίοδο της μετανάστευσης τουλάχιστον 25.000-30.000 πουλιά, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους, διέρχονται μέσω του Αιγαίου από και προς τη Μαύρη Θάλασσα. Και τα δυο είδη τρέφονται με αφρόψαρα, αλλά οι μύχοι επίσης βουτούν μέχρι βάθος δεκάδων μέτρων για να πιάσουν τη λεία τους. 

Στην προσπάθεια των θαλασσοπουλιών να αφαιρέσουν τα δολώματα από τα παραγάδια μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα δολώματα, να τα αφαιρέσουν ή να πιαστούν τα ίδια στα αγκίστρια. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, παρόλο που, κατά πλειοψηφία, τα πουλιά που πιάνονται ανά αλιευτικό σκάφος, είναι λίγα ή δεν πιάνονται καθόλου, αθροιστικά ο συνολικός αριθμός των θαλασσοπουλιών, κυρίως αρτέμηδων και μύχων που πιάνονται κάθε χρόνο εκτιμάται από λίγες εκατοντάδες μέχρι ενδεχομένως μερικές χιλιάδες άτομα. Αυτός ο αριθμός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους πληθυσμούς των θαλασσοπουλιών στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο.

Ως μέτρα πρόληψης προτείνονται, μεταξύ άλλων, η αποφυγή της τοποθέτησης παραγαδιών όταν στην περιοχή υπάρχει παρουσία μεγάλων κοπαδιών μύχων ή αρτέμηδων, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, η ρυμούλκηση σχοινιού με δεμένες πλαστικές κορδέλες/ταινίες ή σημαδούρες, με έντονο χρώμα, για εκφοβισμό των θαλασσοπουλιών κατά την τοποθέτηση των παραγαδιών και η τοποθέτηση επιπρόσθετων βαριδιών σε παραγάδια βυθού για ταχύτερη βύθιση.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Τα σκυλιά στο πλευρό των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Τα σκυλιά στο πλευρό των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υλοποιεί σωματείο στη Θεσσαλονίκη

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα βοήθειας ατόμων με ειδικές ανάγκες με τη βοήθεια σκυλιών, υλοποιεί το μη κερδοσκοπικό σωματείο φίλων ΑμεΑ «Δράση Για Το Κάτι Άλλο», που λειτουργεί στην Κάτω Τούμπα, της Θεσσαλονίκης.

Στα αγγλικά η ειδική αυτή θεραπεία ονομάζεται «dog therapy». Οι τετράποδοι φίλοι του ανθρώπου βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Στο πρόγραμμα δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ο Φοίβος και ο Σπίθας, τα οποία ανήκουν σε μέλος του σωματείου, μια μητέρα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, η οποία έχει βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων στο παιδί της. 

«Τα περισσότερα ΑμεΑ έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.

Ο Σπίθας έχει κλέψει τις καρδιές όλων των παιδιών του Σωματείου και κάθε φορά που τους επισκέπτεται- δύο φορές την εβδομάδα -συναγωνίζονται για τα περισσότερα χάδια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Φώτη, ο οποίος είχε τρία χρόνια να μιλήσει. Όμως ο «Σπίθας», τα ανέτρεψε όλα και τον έκανε να ψελλίσει, για πρώτη φορά, τις πρώτες του λέξεις ύστερα από χρόνια, ηθελημένη αφωνία συνεπεία της νοητικής του αναπηρίας.

Όπως υπογραμμίζει από την πλευρά της η κ. Στογιάννη, η θεραπεία με σκυλιά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βοηθούν, εκτός από τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία, το προσωπικό των χώρων που επισκέπτονται καθώς και τις οικογένειες των ατόμων που κάνουν θεραπεία.

Το σωματείο φίλων ΑμεΑ δραστηριοποιείται στην παροχή απογευματινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, στην οδό Βιθυνίας 30, στην Κάτω Τούμπα.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Διαβάστε περισσότερα »