ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΚΡΟΑΤΡΙΑΣ
Για παράνομες πινακίδες οι οποίες απαγορεύουν την είσοδο των ζώων σε συγκεκριμένους χώρους πρασίνου στο Δήμο Χαϊδαρίου κάνει λόγο ακροάτρια του ΣΚΑΪ. Όπως υποστηρίζει η ίδια, οι πινακίδες αυτές είναι παράνομα τοποθετημένες και εκτός του ότι δεν προάγουν τον σεβασμό προς τα ζώα είναι συγχρόνως και επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά.
Η ίδια απευθύνθηκε επανειλημμένα στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, η οποία με τη σειρά της την παρέπεμψε στην Τεχνική Υπηρεσία. Η τελευταία αφού σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ζήτημα που υπάγεται στις αρμοδιότητές της, την παρέπεμψε εκ νέου στον Υπεύθυνο Καθαριότητας του Δήμου, χωρίς όμως να υπάρξει μέριμνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τέλος, η ακροάτρια υπογραμμίζει ότι αυτές οι πινακίδες γίνονται συχνά η αφορμή για να δημιουργηθούν εντάσεις και διαπληκτισμοί μεταξύ των δημοτών, καθώς κάποιοι «φιλόζωοι» εκμεταλλευόμενοι την παρουσία των παράνομων πινακίδων ζητούν την απομάκρυνση των ζώων, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να υβρίζουν τους ιδιοκτήτες τους.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Χαϊδαρίου μας ενημέρωσαν ότι ήδη έχει δοθεί εντολή να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Όπως μας εξήγησαν, το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί οι ταμπέλες που τοποθετήθηκαν έπρεπε να αναγράφουν «απαγορεύονται τα απορρίμματα των ζώων» και όχι η είσοδος των ζώων. Το λάθος αυτό θα διορθωθεί, καθώς ήδη έχει ανατεθεί σε ειδικό συνεργείο να αλλάξει το κείμενο της πινακίδας, υπογραμμίζεται από το Γραφείο Τύπου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, κ. Αναστασία Μπομπολάκη. Η κ. Μπομπολάκη διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει νομική διάταξη, η οποία να αναφέρει ρητά το που επιτρέπονται τα δεσποζόμενα ζώα και το που όχι. Έμμεσα, ωστόσο από το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την παρουσία των αδέσποτων μπορεί να συναχθεί το που επιτρέπονται τα δεσποζόμενα ζώα με βάση τον νόμο 4039/2012 άρθρο 9, παρ.10.
«Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.
Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους. Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους».
Τέλος, η κα. Μπομπολάκη κάνει λόγο για ελλιπή φιλοζωική κουλτούρα στη χώρα, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι η ρίζα τέτοιων προβλημάτων.