Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πανάρχαια η «φιλία» ανθρώπων και αλεπούδων

Ενα ακόμη εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε στο σπήλαιο Μαλάπα στη Νότιο Αφρική, το επονομαζόμενο «Λίκνο της Ανθρωπότητας» εξαιτίας των...πολλών σημαντικών ανθρωπολογικών ευρημάτων που βρίσκονται εκεί. Εντοπίστηκαν τα απολιθώματα ενός μακρινού προγόνου της αλεπούς που όπως φαίνεται ζούσε μαζί με τους μακρινούς προγόνους του ανθρώπου.

Ανθρωπος και αλεπού

Πριν από πέντε χρόνια είχε εντοπιστεί στο Μαλάπα σχεδόν ολόκληρος και καλοδιατηρημένος o σκελετός ενός αγνώστου μέχρι εκείνη τη στιγμή είδους ανθρωποειδούς. Ο Australopithecus sediba σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ήταν ένα ενδιάμεσο είδος ανάμεσα στους διαφόρους ανθρωποειδείς πιθήκους και στους πρώιμους ανθρώπους. Μια από τις ερευνητικές ομάδες που βρίσκονται μόνιμα στη περιοχή και την εξερευνούν εντόπισε τώρα τα απολιθώματα ενός αρχαίου είδους αλεπούς που ονομάστηκε Vulpes skinneri.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι η αλεπού ζούσε στην περιοχή πριν από δύο εκατομμύρια έτη μαζί με τον Α.sediba. H ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή ρίχνει φως στην εξελικτική πορεία των αλεπούδων για την οποία οι επιστήμονες δεν έχουν πολλά στοιχεία στη διάθεση τους.

«Η γενεαλογία των αλεπούδων είναι πιθανότατα η λιγότερη γνωστή ανάμεσα στα αφρικανικά σαρκοβόρα ζώα και για αυτό η ανακάλυψη ευρημάτων από μακρινούς προγόνους τους είναι ένα θαυμάσιο γεγονός» αναφέρει ο καθηγητής Μπράιαν Κουν, του Πανεπιστημίου Witwatersarand στο Γιοχάνεσμπουργκ που είναι ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών που ασχολούνται με τα ευρήματα σαρκοβόρων ζώων από το «Λίκνο της Ανθρωπότητας».
tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ο μικρός ελέφαντας απολαμβάνει το μπάνιο του


Ώρα για βουτιές και παιχνίδι με τη μαμά του

Με το κύμα καύσωνα να συνεχίζει να πλήττει την Αυστραλία, για τους ελέφαντες του ζωολογικού πάρκου της Μελβούρνης ένα δροσιστικό μπανάκι ήταν ό,τι χρειαζόντουσαν!

Τις βουτιές στα λασπωμένα νερά εκτίμησε δεόντως ένα μικρό ελεφαντάκι επτά μόλις ημερών, το οποίο μπορεί να στεκόταν με δυσκολία στα πόδια του, όμως απόλαυσε τις βουτιές του με το παραπάνω!



















newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Φάλαινες υιοθετούν δελφίνι με ειδικές ανάγκες

Το 2011 οι βιολόγοι Αλεξάντερ Γουίλσον και Γενς Κράουζε ταξίδεψαν στις Αζόρες για να μελετήσουν τις φάλαινες φυσητήρες του Βόρειου Ατλαντικού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνες κοντά στο νησί Πίκο, οι δύο ερευνητές συνάντησαν ένα κοπάδι φαλαινών, ενήλικων και ανήλικων, που είχαν υιοθετήσει στην παρέα τους ένα παραμορφωμένο ρινοδέλφινο.

Το δελφίνι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έδειχνε απόλυτα προσαρμοσμένο στην κοινότητα των φαλαινών και για οκτώ μέρες που διήρκεσε η παρατήρηση το θηλαστικό κολυμπούσε, τρεφόταν και έπαιζε με τα τεράστια κήτη.

Παρότι επαφές μεταξύ δελφινιών και φαλαινών έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιστήμονες έχουν μια διαφορετική εξήγηση.

Εικάζουν ότι η παραμορφωμένη σπονδυλική στήλη του δελφινιού και η αδυναμία του να κολυμπήσει γρήγορα το κατέστησαν αντικείμενο αποκλεισμού από τη δική του κοινότητα με αποτέλεσμα να αναζητήσει καταφύγιο σε μια πιο “αργή” στις μετακινήσεις και λιγότερο ανταγωνιστική ομάδα: τις φάλαινες φυσητήρες.
econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Η γιαγιά και η γάτα


Η γιαγιά και η γάτα

Τα τελευταία 8 χρόνια είναι αχώριστες

Πριν από 12 χρόνια η Miyoko Ihara ξεκίνησε να βγάζει φωτογραφίες τη γιαγιά της Misao, γιατί ήθελε να την έχει για «πάντα» κοντά της. 

Μια μέρα η γιαγιά της βρήκε στο δρόμο ένα γατάκι. Το πήρε κοντά της και του έδωσε το όνομα «Fukumaru» με την ελπίδα ότι θα έχει καλή τύχη και η ζωή του θα κυλάει ήρεμα (αυτό σημαίνει άλλωστε και το όνομά του).

Από τότε η Misao και το γατάκι είναι αχώριστα.

Παρότι η συμπαθέστατη γιαγιά είναι 87 χρονών εξακολουθεί να δουλεύει στα χωράφια, πάντα έχοντας στο πλευρό της το αγαπημένο της κατοικίδιο.

Ζουν μαζί τα τελευταία 8 χρόνια και τα συναισθήματα που έχουν η μία για την άλλη είναι εμφανή ακόμη και σε τρίτους, απλά κοιτώντας τις παρακάτω φωτογραφίες.

Το 2011 η Miyoko εξέδωσε σε βιβλίο με τίτλο «Misao the Big Mama and Fukumaru the Cat» τις φωτογραφίες της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Το πιο γλυκό γατάκι που έχετε δει ποτέ


Πώς να του αντισταθείς;

Το χαριτωμένο αυτό γατάκι εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του όπως και τα δύο αδερφάκια του, τα οποία όμως δεν είχαν καλή τύχη και δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ο Nikita όμως ήταν πιο τυχερός, καθώς το βρήκε ένα ζευγάρι –όπως αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο στο YouTube- και το υιοθέτησε αμέσως.

Απολαύστε ίσως το πιο γλυκό γατάκι που έχετε δει ποτέ στο παρακάτω βίντεο:

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Παιδιά Δημοτικού έκαναν έρανο για να γιατρέψουν γέρικη σκυλίτσα

Μετά από τηλεφώνημα μητέρας, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (ΣΠΑΖ) ενημερώθηκε πως στο 8ο Δημοτικό...
σχολείο της Ανω Γλυφάδας υπήρχε σκυλάκι με γάζες χαμένο, παρατημένο.

.Αντικρύσαμε μία σκυλιτσα σε κακό χάλι. Αμέσως πήγαμε στο γιατρό. Όγκος στον μαστό. Την έκαναν μπανάκι και την κούρεψαν αφού ήταν χάλια, με αγκάθια στα μαλλιά της και πολύ βρώμικη. Την επόμενη μέρα έγινε χειρουργείο: αφαίρεση όγκου, στείρωση, βγάλαμε και τα σάπια δοντάκια, έγινε και καθαρισμός δοντιών.

Τα παιδιά του σχολείου έκαναν έρανο να μαζέψουν τα χρήματα του χειρουργείου και ρωτούσαν πότε να έρθουν να την δουν απο κοντά. Η Sugar, αυτό είναι το νέο της όνομα, είναι 10 ετών, μπορεί και παραπάνω…δεν έχει σημασία, φιλοξενείται σε σπίτι που έχει όλη την φροντίδα που της αξίζει και θα της βρούμε την καλύτερη οικογένεια!

Σήμερα μία μητέρα πλήρωσε στον κτηνίατρο το λογαριασμό του χειρουργείου της Sugar. Με τα χρήματα που μάζεψαν τα παιδιά και με χρήματα που συμπλήρωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Έφερε επίσης ζωγραφιές που ετοίμασαν τα παιδιά για τη Sugar!

Η ιστορία της Sugar μας θυμίζει πολύ την ιστορία της Sammy μας που ήταν η αφορμή να ιδρυθεί ο ΣΠΑΖ. Και είμαστε σίγουροι πως η Sammy από ψηλά χαμογελά που η Sugar στάθηκε τόσο τυχερή!

Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές του 8ου Δημοτικού σχολείου Ανω Γλυφάδας, στους γονείς τους και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων! Που όχι μόνο ενδιαφέρθηκαν να μας ενημερώσουν για τη σκυλίτσα αντί να αδιαφορήσουν αλλά και παραμένουν έμπρακτα δίπλα της και δίπλα μας!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μαρία μας που άνοιξε το σπίτι της για τη γλυκιά γριούλα και την έκανε να νιώσει ξανά ασφάλεια και αγάπη! Ευχαριστούμε και τους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους μας που είναι πάντα κοντά μας, αναφέρουν οι άνθρωποι του ΣΠΑΖ.

Εμείς να πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους και πραγματικά με τέτοιους γονείς, τέτοιους δασκάλους και τέτοια παιδιά, η κοινωνία μας είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι θα πάει μπροστά!!! Ένα μεγάλο παράδειγμα προς μίμηση αντί να ”φοβόμαστε” τα ζώα ή να τα διώχνουμε απ τα σχολεία!

kala-nea.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ο λύκος εξελίχθηκε σε σκύλο “από τα σκουπίδια”

Οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουμε καλά πόσο οι τετράποδοι φίλοι μας αγαπούν να χώνουν τη μουσούδα τους στον οικιακό κάδο σκουπιδιών όταν μείνουν ανεπιτήρητοι...

Ωστόσο, αυτή η ενοχλητική συνήθεια του σκύλου πιθανότατα χάνεται στα βάθη του χρόνου, από τότε που ο άνθρωπος εξημέρωσε το λύκο και τον μετέτρεψε σε οικόσιτο ζώο.

Νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία υποστηρίζει ότι οι λύκοι που μετεξελίχθηκαν σε σκύλους έτρωγαν και χώνευαν τα πλούσια σε άμυλο σκουπίδια των κατοίκων των πρώτων αγροτικών κοινοτήτων.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε ο άνθρωπος εξημέρωσε το σκύλο, ωστόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι αυτό συνέβη πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Ένα διαφορετικό σενάριο προτείνει ότι οι σύγχρονοι “κοπρίτες” -τα κανονικά δηλαδή σκυλιά που δεν αποτελούν αποτέλεσμα επί μακρόν κατευθυνόμενων διασταυρώσεων για την παραγωγή ζώων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά- προέρχονται από λύκους που έπαιζαν το ρόλο του βοηθού ή του φύλακα κατά την αναζήτηση θηραμάτων από τους αρχαίους κυνηγούς.

Αντίθετα, η μελέτη των Σουηδών που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature υποστηρίζει ότι η εξημέρωση ξεκίνησε από τη συνήθεια των λύκων να κλέβουν τα απομεινάρια τροφίμων του ανθρώπου.

“Τα απορρίμματα από τρόφιμα στις πρώτες αγροτικές κοινότητες αποτέλεσε μια νέα πηγή τροφής για τους λύκους. Οι λύκοι εκείνοι που μπόρεσαν να χωνέψουν την αμυλούχα τροφή του ανθρώπου έγιναν οι πρόγονοι του σημερινού σκύλου” εξηγεί ο Έρικ Άξελσον.

Στην έρευνα συμμετείχαν 50 σύγχρονα σκυλιά από ράτσες διαφορετικές μεταξύ τους, από κόκερ μέχρι γερμανικούς ποιμενικούς. Το DNA αυτών των σκυλιών τέθηκε σε σύγκριση με εκείνο 12 λύκων από όλο τον κόσμο.

Οι μεγάλες διαφορές στην αλυσίδα του DNA σκύλου και λύκου αφορούσαν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη δυνατότητα μεταβολισμού του αμύλου.

Το γονίδιο για το μεταβολισμό του αμύλου υπάρχει και στο λύκο αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό.

Όσο για τα γονίδια εκείνα που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αυτά αντανακλούν τη διαφορά στη συμπεριφορά ανάμεσα στα δύο είδη, καθώς ο σκύλος είναι πολύ πιο υπάκουος.

Διαβάστε περισσότερα »