Έχετε άραγε αναρωτηθεί από πού προκύπτουν όλα τα αδέσποτα; Είναι γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό αδέσποτων ζώων προκύπτει από τα αστείρωτα, ιδιόκτητα ζώα, σύμφωνα με την Animal Action που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1959.
Η ιστορία είναι πάνω-κάτω γνωστή: η σκυλίτσα μένει έγκυος, γεννιούνται πανέμορφα, υγιέστατα κουταβάκια που όμως κανείς δεν επιθυμεί να υιοθετήσει. Ο ιδιοκτήτης αδυνατώντας να τα συντηρήσει, τα εγκαταλείπει στο δρόμο στην τύχη τους…
Η συνέχεια της ιστορίας δεν είναι καθόλου ευχάριστη…τα ζωάκια επιβιώνουν, άστεγα και εκτεθιμένα σε πολλούς κινδύνους. Στατιστικά, 1 στα 3 θα επιβιώσει γιατί τα υπόλοιπα ή θα αρρωστήσουν ή θα πέσουν θύματα τροχαίου ή τέλος θα βρουν απάνθρωπο θάνατο από δηλητηρίαση.
Ένα αδέσποτο, μη στειρωμένο ζώο, γάτα ή σκύλος, ζευγαρώνει 2-3 φορές το χρόνο. H γάτα γεννάει 5-7 γατάκια ενώ η σκύλα 8-12 κουταβάκια. Κάνοντας μερικές μαθηματικές πράξεις φτάνουμε σε 5.000 απογόνους σε διάστημα 5 χρόνων!
Η παγκόσμια φιλοζωική κοινότητα αναγνωρίζει τη στείρωση ως τη μόνη ανθρώπινη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδο ελέγχου και διαχείρησης του αδέσποτου πληθυσμού.
Η στείρωση είναι ευεργετική για το ίδιο το ζωάκι αλλά και για το κοινωνικό σύνολο γιατί:- Eξασφαλίζεται η υγεία του αδέσποτου ζώου προλαβαίνοντας καρκίνους στα γεννητικά όργανα και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με την πράξη της αναπαραγωγής. Τα στειρωμένα ζώα, δίνουν την εικόνα ενός υγιούς αδέσποτου πληθυσμού.
- Τα στειρωμένα ζώα δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να περιπλανώνται προς αναζήτηση συντρόφου για να ζευγαρώσουν. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να εμπλακεί σε κάποιον καβγά, να τραυματιστεί ή να πέσει θύμα βίας, δηλητηρίασης ή τροχαίου ατυχήματος.
- Οι μη στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι συνήθως οριοθετούν (μαρκάρουν) την περιοχή τους ψεκάζοντάς την με τα ούρα τους. Η οσμή είναι φοβερή. Αν στειρωθούν σε μικρή ηλικία, οι αρσενικοί γάτοι σπάνια αναπτύσσουν αυτή τη συνήθεια, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως σταματάνε αυτή τη συνήθεια μέσα σε λίγους μήνες αφότου στειρωθούν.
- Εξαλείφονται τα επιθετικά φαινόμενα μεταξύ αρσενικών ζώων ενώ εκμηδενίζεται σταδιακά το φαινόμενο της αγέλης σκύλων που προκαλεί επικίνδυνες επιθέσεις σε κατοίκους αλλά και περαστικούς καθώς η στείρωση μειώνει την επιθετικότητα των ζώων.
- Επιτυγχάνεται σταδιακά ένας αριθμητικά διαχειρίσιμος αδέσποτος πληθυσμός γεγονός το οποίο συνεπάγεται και κοινωνικά οφέλη όπως:
- Λιγότερα ατυχήματα από αδέσποτα που 'πετάγονται' ξαφνικά στους δρόμους
- Λιγότερα υγειονομικά προβλήματα και καθαρότερο οικιστικό περιβάλλον από την ελαχιστοποίηση επιδρομών αδεσπότων σε κάδους απορριμάτων.
- Λιγότερα περιττώματα στους δρόμους.
Ένας υγιής, μικρός σε αριθμό και φροντισμένος αδέσποτος πληθυσμός είναι ένα ευχάριστο θέαμα καταρχάς για τους ίδιους τους κατοίκους μιας περιοχής αλλά και για τον οποιονδήποτε ξένο επισκέπτη της χώρας μας που περιμένει μια Ευρωπαϊκή εικόνα αντιμετώπισης των ζώων - μακριά από την εξαθλίωση.
Η προστασία των ζώων είναι πολιτισμός ενώ ο σεβασμός προς άλλες μορφές ζωής είναι συχνά δείκτης σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες.
Έτσι, η Animal Action στειρώνει αδέσποτα ζώακια!Γνωρίζετε πόσο ζωάκια γεννιούνται από ένα αστείρωτο, αδέσποτο ζωάκια σε 5 χρόνια; Πάνω από 5.000! Aν μπορούσε κάθε ζωάκι θα έκλεινε μόνο του ραντεβού, το σπίτι του όμως είναι ο δρόμος. Για να μην συμβεί αυτό… βοηθήστε μας να τα στειρώσουμε!
Η
Animal Action στειρώνει πάνω από 3.000 ζώα βοηθώντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν με ανθρώπινο τρόπο τον υπερπληθυσμό των αδεσπότων ζώων.
Σημειώνεται ότι η
Animal Action (πρώην GAWF), ιδρύθηκε το 1959 και είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο. Αριθμός Πρωτοδικείου 63793/505
Αποστολή της είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση της ζωής των ζώων στην Ελλάδα. Η οργάνωση έχει αναλάβει να υλοποιήσει ένα Πρόγραμμα Στειρώσεων Αδέσποτων Ζώων, καθώς η στείρωση είναι ο μόνος ανθρωπιστικός τρόπος ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων.
Η κινητή κτηνιατρική ομάδα της οργάνωσης στειρώνει αδέσποτα ζώα σε όλη την Ελλάδα κυρίως όμως σε περιοχές που δεν υπάρχει κτηνίατρος.
Παράλληλα η οργάνωση αναλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
- Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών: η ειδικευμένη σε ιπποειδή κινητή κτηνιατρική ομάδα της Animal Action διοργανώνει εκστρατείες περίθαλψης αλλά και εκπαίδευσης γύρω από την φροντίδα των αγαπημένων μας αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών και πόνι.
- Εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά για να δημιουργήσουμε τους μελλοντικούς φιλόζωους.
- Ομάδες Πίεσης (lobbying): Εφαρμογή και βελτίωση των νόμων που αφορούν στα ζώα. Μεγάλη επιτυχία της Animal Action σημειώθηκε με την ψήφηση του τελευταίου νόμου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την προστασία των ζώων, καθώς για πρώτη φορά και με πανευρωπαϊκή πρωτιά, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που απαγορεύει τη χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θέαμα και άλλες συναφείς δραστηριότητες (π.χ. τσίρκο, δελφινάρια, κλπ)!
- Εκστρατείες υπέρ της προστασίας των παραγωγικών ζώων (αυγά, μεταφορά ζώων, κλωνοποίηση) ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του Eurogroup for Animals.