Τα λιοντάρια που ζουν σε Ζωολογικό Κήπο της Αντίς Αμπέμπα, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1948 από τον βασιλιά της Αιθιοπίας Haile Selassie, διαφέρουν γενετικά από όλα τα άλλα λιοντάρια της Αφρικής, αποκάλυψε μια νέα μελέτη. Πιο συγκεκριμένα τα εν λόγω άγρια ζώα ξεχωρίζουν στην εμφάνιση, καθώς έχουν χαρακτηριστικές σκούρες χαίτες και μικρότερο σωματότυπο από τα «κλασικά» λιοντάρια, ενώ μια πρόσφατη ανάλυση στο DNA αποκάλυψε ότι αποτελούν και ξεχωριστό πληθυσμό, που φέρει διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά.
«Το τεστ DNA που κάναμε στα 15 από τα 20 λιοντάρια που ζουν στο Ζωολογικό Κήπο αποκάλυψε ότι αποτελούν μια ξεχωριστή γενετική ομάδα από τα λιοντάρια της ανατολικής και της νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Michael Hofreiter από το Πανεπιστήμιο του York και συμπλήρωσε: «Μάλιστα, τα αρσενικά λιοντάρια είναι τα τελευταία στον κόσμο που έχουν σκούρες χαίτες, ενώ είναι οι απευθείας απόγονοι των λιονταριών που προέρχονται από αυτάπου ανήκαν στον αυτοκράτορα Sellassie, που ίδρυσε τον Κήπο το 1948″.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πληθυσμός λιονταριών επιβιώνει μόνο σε ζωολογικούς κήπους. Δύο ακόμη σημαντικοί πληθυσμοί, τα λιοντάρια της Μπαρμπάρια στη Βόρεια Αφρική και του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής έχουν ήδη εξαφανιστεί από την άγρια φύση. Καθώς ο πληθυσμός της Αιθιοπίας από λιοντάρια μειώνεται, «πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση αυτού του πληθυσμού ώστε να κρατηθεί η γενετική κληρονομιά ζωντανή», συμπληρώνει η Susann Bruche επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο «European Journal of Wildlife Research».
perierga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου