Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η μοναδική μητέρα στη φύση που ταΐζει τα μωρά με το δέρμα της


Το νέο είδος ανήκει σε μια οικογένεια αμφιβίων χωρίς πόδια

Τον τίτλο της καλύτερης μητέρας του κόσμου διεκδικεί ένα αμφίβιο, που μόλις ανακαλύφθηκε και ταΐζει τα μωρά του με το ίδιο του το δέρμα.

Το νέο είδος ονομάζεται Microcaecilia dermatophaga και ανήκει σε μια οικογένεια αμφιβίων χωρίς πόδια (caecilians), τα οποία μοιάζουν με διασταύρωση σκουληκιού και φιδιού.

Τα αμφίβια της συγκεκριμένης οικογένειας απαρτίζονται από τέσσερα μέχρι σήμερα γνωστά είδη και εκτιμάται ότι οι πρόγονοί τους ζούσαν πριν ακόμα εμφανιστούν οι δεινόσαυροι.

Το μικρό άποδο που τρέφεται με δέρμα ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Γουιάνα. Η μέθοδος με την οποία η μητέρα τρέφει τα παιδιά της είναι ανατριχιαστική.

Ειδικότερα, η μητέρα αναπτύσσει μια επιπλέον στρώση δέρματος πλούσια σε λιπαρά και τα μωρά της, τα οποία διαθέτουν κατάλληλα δόντια, ξύνουν το δέρμα της και το τρώνε καθώς μεγαλώνουν.

Με την πάροδο του χρόνου τα δόντια τους γίνονται όλο και πιο κοφτερά και τα μωρά αρχίζουν να τρέφονται με σκουλήκια και τερμίτες.

Οι επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι το τάισμα των μικρών με δέρμα είναι αρχέγονο χαρακτηριστικό των απόδων της οικογένειας caecilians, εκτιμούν ότι η ανακάλυψη του νέου είδους θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς εξελίχθηκε το μητρικό αυτό ένστικτο.

«Ακόμα γνωρίζουμε ελάχιστα συγκριτικά με άλλα πλάσματα, οπότε κάθε πληροφορία που βρίσκουμε μας δίνει και περισσότερη γνώση για τη μυστική ζωή των απόδων, που τρέφονται με δέρμα, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους υπογείως και προφανώς ζουν στον πλανήτη εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η ερευνήτρια Emma Sherratt από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που συμμετείχε στη μελέτη του νέου είδους.

«Μοριακές εκτιμήσεις μας λένε ότι τα άποδα της οικογένειας caecilians είναι περίπου 250 εκατομμυρίων ετών, γεγονός που σημαίνει ότι επέζησαν από ο,τιδήποτε σκότωσε τους δεινόσαυρους και πολλά άλλα ζώα του πλανήτη και τον λόγο αυτό πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ ιδιαίτερα πλάσματα», προσέθεσε η ερευνήτρια.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου