Περισσότερα από τα μισά κοινά είδη χλωρίδαςκαι το ένα τρίτο των ειδών πανίδας θα δουν ταοικοσυστήματά τους να συρρικνώνονται τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η ενδεχόμενη άνοδος της θερμοκρασίας άνω των δύο βαθμών Κελσίουθα έχει επιφέρει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα σε όλη την Υφήλιο και καλούν σε άμεση δράση για μείωση των εκπομπών ρύπων ώστε να αναστραφεί ως ένα βαθμό η κατάσταση.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 50.000 κοινά είδη φυτών και ζώων.
Εξέτασαν τόσο αρχεία θερμοκρασιών όσο καιβροχοπτώσεων στα οικοσυστήματα των ειδών αυτών και χαρτογράφησαν τις περιοχές που θα είναι κατάλληλες για την επιβίωσή τους υπό διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, η παγκόσμια θερμοκρασία θα διαμορφωθεί τέσσερις βαθμούς Κελσίου υψηλότερα σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.
Το σενάριο αυτό μεταφράζεται σε απώλεια του ήμισυ και πλέον των οικοσυστημάτων του 34% των ειδών πανίδας και του 57% της χλωρίδας.
Η Δρ Ρέιτσελ Γουόρεν από το University of East Anglia δηλώνει στο BBC ότι η παγκόσμια μείωση της βιοποικιλότητας θα βλάψει τη βιόσφαιρα και θα περιορίσει τις σημαντικές υπηρεσίες που αυτή παρέχει στα οικοσυστήματα όπως ο καθαρισμός του νερού και του ατμοσφαιρικού αέρα και η πρόληψη των πλημμυρών.
Περισσότερο θα πληγούν περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Κεντρική Αμερική, η Αμαζονία και η Αυστραλία.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η άμεση λήψη μέτρων με στόχο τη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου μπορεί να μειώσει τις απώλειες των οικοσυστημάτων κατά 60%.
Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα έδινε πολύτιμο χρόνο προσαρμογής σε ζώα και φυτά ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
Μέχρι στιγμής η παγκόσμια θερμοκρασία εδάφους έχει αυξηθεί κατά 0.8 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.
Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε στα πρωτοφανή επίπεδα των 400 μερών ανά εκατομμύριο για πρώτη φορά από το 1958 που διενεργούνται μετρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία τηςΕθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOOA) των ΗΠΑ.
Από την πλευρά τους κλιματικοί ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν ότι οι βασικές αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1950 και εντεύθεν είναι ανθρωπογενείς με πιθανότητα 90%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου