Zώα που τραυματίζονται από αυτοκίνητα. Δυστυχώς στους ελληνικούς δρόμους το φαινόμενο είναι συχνό με πολλά από τα άτυχα τετράποδα να εγκαταλείπονται τραυματισμένα, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν τους είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.
Kανένα ζώο δεν αξίζει έναν αργό και βασανιστικό θάνατο στην άσφαλτο επειδή έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο με τον οδηγό να το εγκαταλείπει πραγματικά στην τύχη του. Όταν ο θάνατος είναι ακαριαίος το ζώο λυτρώνεται, δυστυχώς όμως υπάρχουν και οι θλιβερές περιπτώσεις που ένας σκύλος ή μία γάτα παραμένει στο σημείο του ατυχήματος για μέρες, υποφέροντας από τους πόνους, μέχρι τη στιγμή που η καρδιά του θα σταματήσει να χτυπά. Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα ζώο που έχει τραυματιστεί από αυτοκίνητο.
- Απομακρύνετε προσεκτικά το χτυπημένο ζώο από το σημείο του ατυχήματος και μεταφερθείτε κάπου όπου θα είστε ασφαλείς και οι δύο.
- Καλύψτε τις πληγές με ένα καθαρό ύφασμα και πιέστε με ήπιο τρόπο για να σταματήσει η αιμορραγία.
- Μη δίνετε στο χτυπημένο ζώο τροφή ή νερό, επιβαρύνετε την κατάσταση του σε περίπτωση που πρέπει να χειρουργηθεί.
- Κρατήστε το ζεστό με ένα κάλυμμα ή μία πετσέτα για να αποτρέψετε το σοκ, χωρίς όμως να το κάνετε να νιώθει ασφυκτικά τυλιγμένο.
- Επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο και δώστε του μία περιγραφή της κατάστασης ώστε να καταλάβει αν πρέπει να μεταβεί στο σημείο εκείνος ή αν μπορείτε να μεταφέρετε εσείς το τραυματισμένο ζώο στο ιατρείο του.
- Εάν υποψιάζεστε ότι το ζώο έχει τραυματίσει τη σπονδυλική του στήλη, χρησιμοποιείστε μία πετσέτα για φορείο προκειμένου να το μεταφέρετε με μία σχετική ασφάλεια στον κτηνίατρο.
- Τα τραυματισμένα ζώα είναι φοβισμένα και πονάνε, επομένως μία χτυπημένη γάτα μπορεί ασυναίσθητα να σας γρατζουνίσει άσχημα και αντίστοιχα ένα χτυπημένο σκυλί να σας δαγκώσει. Μπορείτε με κάποιο επίδεσμο ή ένα πανί να δέσετε πρόχειρά τα μπροστινά πόδια της γάτας ή το στόμα του σκυλιού προκειμένου να τα μεταφέρετε στο κτηνιατρείο. Αν το σκυλί όμως παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή του συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το πώς θα χειριστείτε την κατάσταση.
- Εάν το ζώο παρουσιάζει δυσκολίες στην αναπνοή, αφαιρέστε του το περιλαίμιο σε περίπτωση που φοράει και ανοίξτε με προσοχή το στόμα του για να ελέγξετε μήπως κάτι εμποδίζει την αναπνοή του. Αυτό βέβαια εφόσον αντιληφθείτε πως το ζώο είναι συνεργάσιμο και δεν έχει πρόθεση να σας δαγκώσει.
- Ακόμα κι αν ο τραυματισμός μπορεί να μη σας φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρός, απλά το ζώο μπορεί να έχει υποστεί σοκ και να είναι λιπόθυμο, πρέπει να το πάτε σε κτηνίατρο. Μπορεί να είναι πολύ πιο τραυματισμένο από όσο δείχνει.
- Τέλος αν το ζώο τελικά εκπνεύσει παρόλο τη φιλότιμη προσπάθεια σας να το σώσετε, πριν ακόμα προλάβετε να το μεταφέρετε στον κτηνίατρο, μην το αφήσετε στο δρόμο. Γιατί είναι πραγματικά λυπηρή η εικόνα ενός άψυχου ζώου που στην κυριολεξία λιώνει με τις μέρες πάνω στην άσφαλτο. Όχι από θέμα αισθητικής αλλά αξιοπρέπειας, ακόμα κι ένα ζώο που μεγάλωσε μέσα στους δρόμους κι είχε αυτή τη δυσάρεστη κατάληξη δικαιούται ένα μέτρο γης για το μακρινό του «ταξίδι».
πηγή katoikidio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου