Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Θέλω, μαμά μου, έναν γατούλη

κείμενο: Ζέφη Κληρονόμου

Θέλω, μαμά μου, έναν γατούλη
Ο γιος σας θέλει σκύλο, η κόρη σας γάτα κι εσείς την… ησυχία σας. Οι έρευνες, πάλι, λένε ότι το 70% των οικογενειών δηλώνουν πιο ευτυχισμένες μετά την άφιξη ενός ζώου στο σπίτι και ότι το 90% των ιδιοκτητών κατοικιδίων θεωρούν το ζώο τους πολύτιμο μέλος της οικογένειας. Πόσο χρόνο/χώρο/χρήμα/διάθεση έχετε για άλλο ένα «παιδί» στο σπίτι και με τι κριτήρια θα καλωσορίσετε τον Νέμο, την Ψιψίνα ή τον Αζόρ;

Σκύλος
+Ένας σκύλος την ημέρα τον παιδίατρο τον κάνει πέρα καθώς, σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Kuopio στη Φινλανδία, η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι –ιδίως κατά το πρώτο έτος της ζωής των παιδιών– τους δίνει αντισώματα που τα θωρακίζουν απέναντι στο κοινό κρυολόγημα, τις ωτίτιδες, το άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα και τη βρογχιολίτιδα. Τα παιδιά που έχουν σκυλιά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη σωματική άσκηση σε σύγκριση με συνομήλικά τους χωρίς σκύλο, με συνέπεια περισσότερη κοινωνικοποίηση και αυτοπεποίθηση, σύμφωνα με έρευνες των Ενώσεων Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής των Η.Π.Α. Λογικό, αφού ο σκύλος θέλει τη βόλτα του καθημερινά, βρέξει-χιονίσει, οπότε, μικρέ, κλείσε την τηλεόραση, άρον το λουρί του και περιπάτει!
 Επειδή όμως ο μικρός είναι και ανήλικος, θα πρέπει να συνοδεύεται, οπότε ο κλήρος της βόλτας του σκύλου πέφτει (και) σε εσάς τους γονείς. Προτού, λοιπόν, καλωσορίσετε σπίτι σας το τρισχαριτωμένο, κατά τα άλλα, κουταβάκι κόλεϊ ή λαμπραντόρ, αναρωτηθείτε αν έχετε χρόνο/χώρο/χρήμα/διάθεση να υποδεχτείτε άλλο ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Γιατί ο σκύλος είναι σαν παιδί ως προς τις χάρες αλλά και τις ανάγκες του. Επίσης, «σιγουρευτείτε ότι ένας ενήλικας είναι παρών όταν τα μικρά παιδιά βρίσκονται δίπλα από ένα σκυλί ή κουτάβι», επισημαίνει ο χειρουργός κτηνίατρος, κ.Νικόλαος Τσάτσας«Ένα μεγάλο, υπερκινητικό σκυλί μπορεί εύκολα να ρίξει κάτω ένα μικρό παιδί. Επιπλέον, δεν συμπεριφέρονται όλες οι ράτσες το ίδιο, επομένως ζητήστε συμβουλές για το ποιος σκύλος είναι καταλληλότερος για την οικογένειά σας».

Γάτα
+Πολύ λιγότερο απαιτητική στη φροντίδα (αναλαμβάνει μόνη της το μπάνιο και τον καλλωπισμό της, δεν χρειάζεται να την πας καθημερινή βόλτα κ.λπ.) σε σύγκριση με τον σκύλο. Παιχνιδιάρα, θα γουργουρίσει στα παιδιά, θα τυλίξει στα πόδια τους με νάζι την ουρά της και θα γυρίσει ανάποδα να της χαϊδέψουν την κοιλιά, αλλά…
με τα κέφια της και με τις ώρες της! Έχει το δικό της ταμπεραμέντο και δεν παίρνει από  εντολές του τύπου «σήκω»-«κάτσε». Δηλαδή, άμα αποφασίσει εκείνη να παίξει με το παιδί, θα παίξει, αλλιώς θα εξαφανιστεί για τον υπνάκο της τρυπωμένη σε κάποια γωνιά του σπιτιού. Αλίμονο αν πάει ο μικρός να την τραβήξει από την ουρά της: αν η γάτα νιώσει πως απειλείται, θα δείξει τα νύχια της. Θα την εκπαιδεύσετε εύκολα να κάνει στην άμμο την ανάγκη της, αλλά δείξτε ψυχραιμία αν, αντί για τον πίνακα για γρατσούνισμα που της πήρατε από το pet shop, προτιμήσει να ακονίσει τα νύχια της στις ταφταδένιες κουρτίνες ή στον δερμάτινο καναπέ του σαλονιού. Όπως επισημαίνει ο κτηνίατρος, «οι οικογένειες πρέπει να προσέχουν επειδή το “αγκάλιασμα αγάπης” ενός μικρού παιδιού μπορεί να είναι πάρα πολύ σκληρό για ένα μικρό γατάκι». Υπολογίστε και στην περίπτωση της γάτας πάγια έξοδα για τροφή, άμμο, παιχνίδια, έλεγχο από τον κτηνίατρο, εμβολιασμό, έλεγχο της κατάστασης των δοντιών κ.ά.



Καναρίνι
+Προσφέρεται για διαμέρισμα – παντού υπάρχει χώρος για ένα κλουβί. Δίνει για τα παιδιά καθημερινό σόου: ντουσάκι στην μπανιέρα, τσιμπολόγημα στην ταΐστρα, relax στην κούνια, πρωινές τρίλιες για καλημέρα, ολόκληρες οκτάβες τα αρσενικά. Αν βάλετε στο κλουβί ένα θηλυκό και μια φωλιά, μπορεί να ζευγαρώσουν και σε λίγο να έχετε αυγά, πουλάκια και live μάθημα περί κύκλου της ζωής και της αναπαραγωγής.
Το καθάρισμα του κλουβιού από τις κουτσουλιές και τα κεχριά αργά ή γρήγορα θα περάσει στα καθήκοντα της μαμάς.


Χρυσόψαρο
+Έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε χώρο/φροντίδα/χρήμα, όσο η τροφή του και μια θέση στον πάγκο ή το ράφι. Μετά από ένα πρόχειρο γκάλοπ μεταξύ φίλων, αναδείχθηκε το κατοικίδιο για το οποίο θα έλεγαν πιο εύκολα «ναι» οι γονείς.
Περιορισμένη αλληλεπίδραση και επικοινωνία με το παιδί αν και κάτι γνωστοί μου είχαν χρυσόψαρα που δεν κολυμπούσαν απλώς γύρω γύρω μέσα στη γυάλα, αλλά μόλις τους σφύριζε ο μικρός πήγαιναν προς το μέρος του. Αν το ψαράκι ψοφήσει, αφορμή να μιλήσετε στο παιδί για τον κύκλο της ζωής και την απώλεια. Μην κάνετε την εξυπνάδα να αντικαταστήσετε το ψόφιο με άλλο ίδιο: το παιδί θα το καταλάβει και η κοροϊδία είναι χειρότερη από τη στενοχώρια της αλήθειας.


Χάμστερ
+Τρωκτικό αγαπησιάρικο και χαριτωμένο, που απολαμβάνει την παρέα των ανθρώπων, μαθαίνει γρήγορα τη μυρωδιά σας και θα εξοικειωθεί μαζί σας.
Το ερώτημα είναι: πότε θα το βλέπει σε δράση το παιδί; Κι αυτό γιατί το χάμστερ ανήκει στην κατηγορία των νυχτόβιων ζώων, που σημαίνει ότι τη νύχτα είναι μέσα στην καλή χαρά ενώ την ημέρα ή κοιμάται στο κλουβί του ή έχει λιγότερη όρεξη για κόλπα με τη ρόδα άσκησης και παιχνίδια στα «τούνελ» με ρολά υγείας. Αν έχετε μικρό παιδί, εξηγήστε του ότι το χάμστερ δεν είναι λούτρινο παιχνίδι για να το ζουλήξει. Όπως συστήνει ο κτηνίατρος, κ. Τσάτσας, «για να πιάσετε το χάμστερ, ακουμπήστε ήπια τα χέρια σας γύρω του και μην το πιάνετε κάτω από τα μπροστινά του πόδια γιατί εκεί βρίσκονται οι πολύ λεπτοί πνεύμονές του».

Κουνέλι
+Κατοικίδιο με χαμηλό κόστος συντήρησης, παιχνιδιάρικο και χαριτωμένο, «το κουνέλι, ειδικά οι μικρότερες φυλές, είναι κατάλληλο κατοικίδιο για παιδιά που έχουν μεγαλώσει κάπως και έχουν αποκτήσει μια σιγουριά στον εαυτό τους», επισημαίνει ο κτηνίατρος.
Μοιάζει με ζωντανό παιχνίδι, αλλά δεν είναι. Αν το παιδί το παρακάνει στα ζουλήγματα και τα τραβήγματα, το κουνέλι μπορεί και να δαγκώσει. Χρειάζεται επίσκεψη στον κτηνίατρο δύο φορές τον χρόνο, έλεγχο των δοντιών (καθώς μεγαλώνουν συνεχώς), καθημερινό καθάρισμα του κλουβιού.

Το παιδί θέλει, εσείς μπορείτε;
Προτού ενδώσετε στα παρακάλια του παιδιού σας, «πάρε μου γατάκι, θέλω το κουνέλι!» και αποκτήσετε τελικά ένα κατοικίδιο ζώο, υπάρχουν μερικά χρήσιμα σημεία που πρέπει να εξετάσετε. Ο χειρουργός κτηνίατρος, κ. Νικόλαος Τσάτσας, συμβουλεύει τους γονείς να αναρωτηθούν:
● το παιδί μου είναι αλλεργικό στις τρίχες, τα φτερά, το σανό, τη σκόνη κ.ά.;
● τι νομίζει ο μικρός πως θα κάνει με το ζωάκι. Αν π.χ. ζητάει σκύλο, είναι πρόθυμος να αναλάβει τους περιπάτους, επιθυμεί να παίζει με το σκυλί στον κήπο ή θα ήταν ευχαριστημένος απλώς να παρατηρεί τη συμπεριφορά του ζώου χωρίς απαραίτητα να θελήσει να
το ακουμπήσει με το χέρι. Θα ήταν θαυμάσιο αν τα παιδιά αναλάμβαναν την ευθύνη για τη φροντίδα και την προσοχή του κατοικίδιου ζώου τους, αλλά στην πραγματικότητα αυτό συχνά δεν συμβαίνει και, συνήθως, ό,τι υποσχέθηκαν το ξεχνούν την άλλη μέρα.
● πόσο είμαι εγώ προετοιμασμένος να
ξοδέψω για το κατοικίδιο ζώο συνεκτιμώντας στο κόστος τον αρχικό εξοπλισμό και τις διαρκείς δαπάνες σε τρόφιμα, κτηνιατρικές αμοιβές κ.ά.
● για πόσο χρονικό διάστημα είμαι προετοιμασμένος να αναλάβω αυτές τις υποχρεώσεις; Μερικά ζώα μπορούν να ζήσουν για χρόνια!
● ποιος θα φροντίσει το κατοικίδιο ζώο όταν είμαστε διακοπές;
● πόσο χώρο έχουμε στο σπίτι για ένα κατοικίδιο ζώο και πού θα ζήσει, μέσα ή έξω;
● πόσο θόρυβο ή/και μυρωδιά είμαι εγώ προετοιμασμένος να ανεχθώ;
● τι κατοικίδιο ζώο θα ενοχλήσει τους γείτονές μου;πόσο χρόνο χρειάζεται να ξοδέψουμε εγώ ο ίδιος και τα παιδιά μου για να φροντίσουμε το κατοικίδιο ζώο κάθε μέρα;
● μπορεί το κατοικίδιο ζώο να αφεθεί μόνο του για πολλές ώρες όσο είμαστε εκτός σπιτιού (στην εργασία ή στο σχολείο);

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου