Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ένα πολύ σπάνιο… κατάμαυρο ελάφι!


«Το να δει κάποιος ένα μαύρο ελάφι στο δάσος είναι πραγματικά απίθανο, αφού το συγκεκριμένο είδος άγριου ζώου είναι πολύ σπάνιο», λέει ο Δρ John Baccus, διευθυντής στο Τμήμα Άγριας Ζωής στο πανεπιστήμιο του Τέξας.
perierga.gr - Ένα πολύ σπάνιο... κατάμαυρο ελάφι!
Γνωστό με την επιστημονική ονομασία «melanistic deer», το συγκεκριμένο είδος ελαφιού παρουσιάζει μια ασυνήθιστη γενετική παραλλαγή στο χρώμα. Ειδικότερα, ο οργανισμός του παράγει μεγάλα ποσοστά μελανίνης, χρωματίζοντας το τρίχωμα του ζώου μαύρο, μετάλλαξη η οποία μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλα ζώα, όπως, για παράδειγμα, στα λιοντάρια.
perierga.gr - Ένα πολύ σπάνιο... κατάμαυρο ελάφι!
Πολύ λίγα μαύρα ελάφια έχουν απομείνει πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας κυρίως του παράνομου κυνηγιού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Οι ερευνητές, πάντως, υποστηρίζουν ότι το σκούρο χρώμα τούς προσφέρει έτσι ή αλλιώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα επιβίωσης.
perierga.gr - Ένα πολύ σπάνιο... κατάμαυρο ελάφι!
Μαύρα ελάφια έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς στο Όστιν του Τέξας, αλλά και σε ιδιωτικές φάρμες των ΗΠΑ, ενώ διάσημοι φωτογράφοι ανά τον κόσμο έχουν απαθανατίσει αυτά τα σπάνια ζώα στην άγρια φύση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο διάσημος επαγγελματίας R.M. Buquoi, τις φωτογραφίες του οποίου βλέπετε.
perierga.gr - Ένα πολύ σπάνιο... κατάμαυρο ελάφι!
perierga.gr - Ένα πολύ σπάνιο... κατάμαυρο ελάφι!
perierga.gr - Ένα πολύ σπάνιο... κατάμαυρο ελάφι!
perierga.gr - Ένα πολύ σπάνιο... κατάμαυρο ελάφι!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Χελώνα καρέτα-καρέτα γέννησε σε παραλία της Ηλείας

Έκπληκτοι οι κάτοικοι παρακολούθησαν το θαύμα της φύσης

Πόλο έλξης για τις χελώνες καρέτα- καρέτα αποτελούν πλέον οι παραλίες της Ηλείας και η μία μετά την άλλη καταφεύγουν στις ακτές του νομού για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Αυτή τη φορά μία χελώνα καρέτα-καρέτα επέλεξε την παραλία του Παλουκίου για να γεννήσει τα... αυγά της, προκαλώντας ενθουσιασμό σε όσους έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται κοντά στην περιοχή, αναφέρει το patrisnews.com.

Το περιστατικό καταγράφηκε στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής και έγινε αντιληπτό από δύο κατοίκους της Αμαλιάδας, που εκείνη την ώρα είχαν βγει για ψάρεμα. Οι δύο κάτοικοι αντιλήφθηκαν κάποια στιγμή μία χελώνα καρέτα- καρέτα να βγαίνει αργά από τη θάλασσα, κατευθύνθηκε σε ένα σημείο της παραλίας και εκεί άρχισε να γεννά τα αυγά της.

Άνθρωποι που κάνουν κάμπινγκ στην περιοχή, έτρεξαν να δουν από κοντά το θαύμα της φύσης και δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους. Όταν η χελώνα καρέτα- καρέτα ολοκλήρωσε τη γέννηση των αυγών της, πήρε πάλι το δρόμο για τη θάλασσα, χωρίς να ενοχληθεί διόλου από όσους είχαν συγκεντρωθεί και παρατηρούσαν τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι χελώνες γεννούν τα αυτά τους στην ίδια παραλία όπου οι ίδιες γεννήθηκαν, είναι άγνωστο ωστόσο τι συμβαίνει στις χελώνες από όταν γεννιούνται μέχρι να επιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να τοποθετήσουν τα αυγά τους και αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως «χαμένα έτη». Αυτό επίσης σημαίνει ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρσενικές χελώνες (δεδομένου ότι δεν αφήνουν ποτέ τη θάλασσα) και είναι μόνο οι θηλυκές χελώνες αυτές που παρακολουθούνται για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις διαδρομές μετανάστευσής τους.

Οι χελώνες καρέτα- καρέτα μπορούν να γεννήσουν μέχρι διακόσια αυγά και μπορούν να επαναλάβουν αυτήν την διαδικασία 15 ημέρες αργότερα - μέχρι τρεις ή τέσσερις φορές σε μια εποχή (Ιούνιο - Αύγουστο). Τα αυγά πρέπει να καλυφθούν στην άμμο για περίπου δύο μήνες πριν να είναι έτοιμα να εκκολαφθούν. Οι χελώνες μόλις εκκολαφθούν σκάβουν την έξοδό τους από την άμμο, ξεκινώντας από τις χελώνες επάνω στη φωλιά που τις ωθούν αυτές που βρίσκονται χαμηλότερα - όλες συναγωνίζονται έπειτα στη θάλασσα. Οι χελώνες εκκολάπτονται κανονικά στη νύχτα και είναι κρίσιμο η πορεία τους στη θάλασσα να είναι ελεύθερη από εμπόδια στην παραλία δεδομένου ότι οι χελώνες αποπροσανατολίζονται.

Κατά συνέπεια, τα νέα χελωνάκια υπολογίζεται ότι θα γεννηθούν προς τα τέλη Αυγούστου.
Διαβάστε περισσότερα »

Πολύ μικρό για να... πηδήξει (video)

Το μέλλον του ανήκει!

Διαβάστε περισσότερα »

Κλικ την κατάλληλη στιγμή

Σπάνια φωτογραφία από μια φάλαινα Bryde

Έχουν ασταθή χαρακτήρα και αλλάζουν πορεία χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Έτσι το να καταφέρει να φωτογραφίσει κανείς μια φάλαινα Bryde, την ώρα που βγαίνει στην επιφάνεια του νερού είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

Ο φωτογράφος Andy Murch όμως ήταν αρκετά τυχερός και βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Λα Παζ του Μεξικού.

Οι φάλαινες Bryde τρέφονται με πλαγκτόν, οστρακόδερμα και μικρά ψαράκια… ανοίγοντας το τεράστιο στόμα τους και καταπίνοντας ό,τι βρεθεί μπροστά τους!



Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από διαφορετικούς φωτογράφους:





newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Γατάκια κυνηγούν laser! [video]

Ακόμα ένα βίντεο με δύο γατάκια που παιρνούν την ώρα τους, κάνοντας τι άλλο, παίζοντας! Απολαύστε το βίντεο.

karfo.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Έβαλε τη γάτα του στο στεγνωτήριο ρούχων


Και το ενεργοποίησε τρεις συνεχόμενες φορές! 
Σάλο προκάλεσε στη διαδικτυακή κοινότητα ένα βίντεο που παρουσιάζει έναν άνδρα να κλείνει τη τρομοκρατημένη του γάτα μέσα σε ένα στεγνωτήριο ρούχων, το οποίο μάλιστα δεν διστάζει να ενεργοποιήσει, όχι μία, αλλά τρεις φορές! 
Το βίντεο έχει κατέβει από τον ισότοπο που είχε δημοσιευτεί, λόγω του απαράδεκτου περιεχομένου του. 
Η Βασιλική Κοινότητα για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων της Αγγλίας προσπαθεί να εντοπίσει τον μικρόψυχο άνδρα, καθότι το βίντεο που δημοσιοποίησε περιέχει σκηνές κοκκοποίησης ζώου. 
Ο άγνωστος άνδρας αυτοαποκαλείται «Nitroazza», ισχυρίζεται ότι είναι 22 ετών και επαγγελματίας kickboxer. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο. 
«Το βίντεο είναι πραγματικά φρικτό. Προφανώς είμαστε πολύ ανήσυχοι και προσπαθούμε να τον εντοπίσουμε. Τέτοιες πράξεις είναι απαράδεκτες», δήλωσε εκπρόσωπος της αγγλικής φιλοζωικής κοινότητας. 
Ως εκ θαύματος, το άτυχο ζώο βγήκε ζωντανό από το πλυντήριο, αλλά εμφανώς τρομοκρατημένο. 
Όσο για τον απαράδεκτο ιδιόκτητη του, σε περίπτωση που θα συλληφθεί, τότε θα τρομοκρατηθεί περισσότερο. Θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών και θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο 20.000 λιρών.



πηγή www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Το μικρότερο ερπετό του κόσμου ανακαλύφθηκε στη Μαδαγασκάρη!

Τον τίτλο του μικρότερου χαμαιλέοντα στον κόσμο κέρδισε το μικροσκοπικό ερπετό της φωτογραφίας, μήκους τριών...
εκατοστών, που ανακαλύφθηκε σε ένα νησάκι έξω από τη Μαδαγασκάρη.

Μαζί με τον μικροσκοπικό χαμαιλέοντα, στο νησάκι ανακαλύφθηκαν άλλα τρία είδη ερπετών, όλα πολύ μικρά σε μέγεθος.

Ο Δρ. Ted Townsend, από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, εξέτασε το γενετικό υλικό των νέων ειδών, που ονομάστηκαν «Brookesia micra».

«Το μέγεθός τους αφήνει να εννοηθεί ότι οι χαμαιλέοντες εξελίχθηκαν στη Μαδαγασκάρη από τους μικρούς και δυσδιάκριτους προγόνους τους, που δεν μοιάζουν καθόλου με τους μεγαλύτερους και χρωματιστούς χαμαιλέοντες που γνωρίζουμε εμείς σήμερα», δήλωσε ο Δρ. Townsend.

Διαβάστε περισσότερα »

Καστοριά: Και βίδρα θύμα τροχαίου

Μία… αρνητική πρωτιά κατέγραψε τη Δευτέρα 2 Ιουλίου η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, αφού κλήθηκε, να παραλάβει για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια λειτουργίας...
της μία νεκρή βίδρα, η οποία έπεσε θύμα τροχαίου! Το άτυχο ζώο βρέθηκε σε παρόχθιο δρόμο της λίμνης της Καστοριάς, μέσα στην πόλη.

Όταν έφτασε στο σημείο του ατυχήματος η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης ήταν ήδη νεκρό. Ο θάνατός του προήλθε από χτύπημα στο κεφάλι, πιθανότατα από διερχόμενο όχημα. Επρόκειτο για ενήλικη θηλυκή βίδρα, που ζύγιζε 7 κιλά.

Η βίδρα στην Ελλάδα είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση (σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ανήκει στην κατηγορία «Κινδυνεύον»).

Ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Η παρουσία της σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος.

Στην Ελλάδα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και καθώς πολλά ποτάμια στερεύουν και οι περισσότεροι μικροί υγρότοποι αποξηραίνονται, οι βίδρες μετακινούνται σε λιγότερο κατάλληλα ενδιαιτήματα, όπως παραθαλάσσιες περιοχές.

Η βίδρα είναι ένα ζώο το οποίο δεν έχει μελετηθεί ποτέ συστηματικά στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ πραγματοποιεί ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της κατάστασης του πληθυσμού και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος με τη χρήση υπέρυθρων καμερών.

Λίγα λόγια για τη Βίδρα (Lutra lutra)

Η ευρασιατική βίδρα έχει μήκος γύρω στα 1-1,3 μέτρα. Τα αρσενικά μπορεί να φτάσουν σε βάρος τα 11 κιλά ενώ το βάρος των θηλυκών ατόμων είναι συνήθως μικρότερο κατά 30%.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ευρασιατικής βίδρας είναι η μακριά, παχιά ουρά της.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφές για το είδος, θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συναντάμε σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και σε μερικά νησιά (Κέρκυρα, Λέσβο, Χίο και Εύβοια).

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωσή της είναι:
-η καταστροφή και η υποβάθμιση των υγροτοπικών ενδιαιτημάτων της
-η αποξήρανση των υγροτόπων
-οι αρνητικές παρεμβάσεις στο υδρολογικό τους καθεστώς (υπεράντληση νερών, κλπ)
-η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης (π.χ. εκχέρσωση των καλαμιώνων, κοπή δέντρων και θάμνων)
-τα έργα ευθυγράμμισης ποταμών και ρεμάτων
-η ρύπανση των νερών με τοξικούς και υπολειμματικούς ρύπους (από απόβλητα και εκπλύσεις γεωργικών καλλιεργειών).

Μέτρα διατήρησης που υπάρχουν: Η βίδρα έχει συμπεριληφθεί από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης στο Κόκκινο Βιβλίο ως είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προστατεύεται από την Οδηγία των Οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ, από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Σε εθνικό επίπεδο, προστατεύεται και από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981.

Μέτρα διατήρησης που απαιτούνται

Για την αποτελεσματική προστασία του είδους είναι αναγκαία η διατήρηση της φυσικής παρόχθιας βλάστησης στα ποτάμια και στις λίμνες όπου ζει, καθώς και η εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των γειτονικών υποπληθυσμών μέσω φυσικών διαδρόμων.

Εξίσου απαραίτητη είναι και η διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων στα υγροτοπικά οικοσυστήματα, καθώς επίσης και η διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών που αποτελούν τη βασική τροφή της βίδρας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη βίδρα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη διεύθυνση arcturos.gr/el/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=7...

Διαβάστε περισσότερα »

Μαραθώνιος για τα αδέσποτα...

Αυτή είναι μια πρωτοβουλία 2 κοριτσιών, της Ελευθερίας και της Δέσποινας…. για να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα.
Θα τρέξουν την Μαραθώνια διαδρομή, στις 16 Ιουλίου, ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και να δείξουν τον θαυμασμό τους προς όλους αυτούς τους φιλόζωους που καθημερινά παλεύουν να προσφέρουν μια αξιοπρεπή ζωή σε όλα αυτά τα πλάσματα!
Διαβάστε περισσότερα »

Το μυστικό της μακροζωίας

Τι κάνει αυτό το τετράποδο να γερνά αργά και ομαλά;

Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει κάτι για να ζηλέψει κανείς σ’ αυτόν τον παράξενο αρουραίο-τυφλοπόντικα. Δέρμα ζαρωμένο, περιορισμένη όραση, ζωή κάτω από την επιφάνεια της γης. 

Αλλά, όπως λένε οι επιστήμονες, αυτός ο «γυμνός» τυφλοπόντικας κρύβει το μυστικό της ομαλής γήρανσης. 

Οι κοινοί αρουραίοι ζουν κατά μέσο όρο τρία χρόνια. Ο αρουραίος-τυφλοπόντικας ζει από δέκα έως τριάντα χρόνια! Εν αντιθέσει μάλιστα με τον άνθρωπο, η πνευματική και σωματική του υγεία φθίνει πολύ αργά καθώς τα χρόνια περνούν. Ο συγκεκριμένος διατηρεί υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, δυνατά οστά και αναπαραγωγή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. 

Ποιο είναι το μυστικό του; Μία νέα μελέτη Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων διαπιστώνει πως παράγοντας κλειδί ίσως είναι τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα NRG-1, μίας πρωτεΐνης που πιστεύεται πως προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. 
Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τη γήρανση του ανθρώπου καθώς τα κύτταρα των τρωκτικών είναι κατά 85% παρόμοια με αυτά των ανθρώπων.
 
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Aging Cell».
Διαβάστε περισσότερα »

Ο γάμος της χρονιάς!

Και στα δικά σας οι λεύτεροι


newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ατομικό... air condition

,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ


















Διαβάστε περισσότερα »

Ναυάγησε η πρόταση για καταφύγιο φαλαινών

Απογοήτευση στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας

Στο κενό έπεσε η πρόταση των κρατών της Λατινικής Αμερικής για δημιουργία καταφυγίου φαλαινών στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής παρουσίασαν την πρότασή τους στην ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, υποστηρίζοντας ότι ένα καταφύγιο θα βοηθούσε στη διατήρηση και την παρατήρηση των φαλαινών.

Κατά την ψηφοφορία πάνω από τις μισές χώρες υπερψήφισαν την πρόταση, ωστόσο για να περάσει χρειάζεται πλειοψηφία τριών τετάρτων.

Σε δηλώσεις του ο Marcos Pinta Gama, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, τόνισε ότι είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα αλλά ικανοποιημένος για το γεγονός ότι διεξήχθη ψηφοφορία για το θέμα.

«Πιστεύουμε ότι το καταφύγιο αποτελεί μια πολύ καλή πρωτοβουλία για την προστασία των φαλαινών στο Νότιο Ατλαντικό και την προώθηση της έρευνας, που είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση τους», ανέφερε.

Στη σύνοδο που διεξήχθη στον Παναμά συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το κυνήγι φαλαινών από τους αυτόχθονες ή ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στη διατήρηση των κητωδών.

Πηγή: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Εκατομμύρια μέλισσες νεκρές από δηλητήριο στο Οροπέδιο!

Έγκλημα στο Οροπέδιο Λασιθίου, με θύματα εκατομμύρια μέλισσες, οι οποίες δέχτηκαν την επίθεση με ψεκασμό δηλητηρίου, με αποτέλεσμα... το θάνατο τους και την οικονομική καταστροφή για τους ιδιοκτήτες τους!

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Κριτσωτάκης

Με βάση τις εκτιμήσεις των θυμάτων της εγκληματικής ενέργειας πάνω από το 60% των μελισσών που έχουν στην κατοχή τους οι τρεις μελισσοκόμοι στον Άγιο Χαράλαμπο, στο Οροπέδιο Λασιθίου, έχει ήδη σκοτωθεί.

Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο κ. Μιχάλη Κολιακουδάκη, το έγκλημα διαπράχθηκε πιθανότατα την περασμένη Παρασκευή.

"Ο ψεκασμός πρέπει να είναι φρέσκος. Να έχει γίνει δηλαδή την περασμένη Παρασκευή με ένα μηχάνημα ειδικό σαν τουρμπίνα, το οποίο ψεκάζει με πολύ ορμή. Η καταστροφή είναι μεγάλη αφού έχω χάσει ήδη 120 από τα 200 μελίσσια μου. Ενώ είναι άγνωστο αν οι μέλισσες που μέχρι σήμερα είναι ζωντανές, αύριο καταφέρουν να επιβιώσουν", λέει ο κ. Κολιακουδάκης, ο οποίος τονίζει ότι ανάλογη είναι και η ζημιά των άλλων δύο μελισσοκόμων.

Το παράδοξο είναι ότι εδώ και 30 χρόνια που είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος ο κ. Κολιακουδάκης δεν έχει βλάψει κανέναν και ούτε είχε ποτέ προηγούμενα. Κάτι που συνηγεορεί στο γεγονός πως κάποιος ντόπιος μάλλον δεν επιθυμεί την ύπαρξη των μελισσοκόμων που είναι από όλα μέρη της Κρήτης, στο Οροπέδιο Λασιθίου.

"Τα μελίσσια μου, ήταν τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που δεν εμπόδιζαν κανέναν. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος θα ήθελε να κάνει αυτή την καταστροφή σε ανθρώπους μεροκαματιάρηδες", καταλήγει ο ίδιος, λέγοντας οτι η ζημιά είναι πολλές χιλιάδες ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα »

Με ένα καρφί στο κεφάλι βρέθηκε μια θαλάσσια χελώνα στον Αμβρακικό!

Τραυματισμένη, με ένα καρφί καρφωμένο στο κεφάλι, βρέθηκε μια θαλάσσια χελώνα στον Αμβρακικό κόλπο, στην περιοχή Τσουκαλιό. Η χελώνα λόγω του τραύματος προφανώς, είχε...
χάσει τον προσανατολισμό της και κινήθηκε προς την ακτή όπου την είδαν οι φύλακες στην καθημερινή τους βάρδια και ειδοποίησαν τους αρμόδιους.

Όλα δείχνουν ότι είναι ανθρώπινο έργο. «Και εγώ έτσι το εκλαμβάνω. Δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν να πάει κάποιος να σφυροκοπήσει μία χελώνα δεδομένου ότι όσες έχουμε βρει κακοποιημένες, είναι σκληρά κακοποιημένες. Δηλαδή σπάνια έχουμε βρει χελώνας νεκρές από σακούλες ή από κάτι άλλο. Οι πιο κοινές αιτίες θανάτωσης των χελωνών είναι οι σακούλες, πλαστικά δηλαδή απ’ τις ακτές που τα περνάνε για μέδουσες και αλιευτικά εργαλεία» ανέφερε η Μαρία Κατσικάτσου, βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

Σύμφωνα με την κυρία Κατσικάτσου φέτος από την αρχή της χρονιάς βρέθηκαν περίπου 12 νεκρές χελώνες στον Αμβρακικό ενώ πέρσι ο συνολικός αριθμός θανάτωσης ήταν 31. Η συγκεκριμένη χελώνα είναι τραυματισμένη, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος, στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού (πρώην δημαρχείο Φιλοθέης) και δέχεται τη φροντίδα των ανθρώπων του φορέα μέχρι να μεταφερθεί για περίθαλψη στο Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, με την ευχή όλων να επανέλθει σύντομα στο φυσικό του περιβάλλον. Η χελώνα είναι μάλλον ανήλικη, 4-5 ετών και ζυγίζει περίπου 40 κιλά.
epirusgate.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Σκύλος δέχεται επίθεση από τεράστιο κροκόδειλο! [Video]

Ο σκύλος αυτός έχει δει το κροκόδειλο που βρίσκεται μέσα στο νερό και αρχίζει να του γαβγίζει.
Έτσι ξαφνικά ο δεύτερος, βγαίνει από το νερό και κάνει επίθεση στο σκύλο. Ευτυχώς δεν τον πρόλαβε...

Διαβάστε περισσότερα »

Εκστρατεία για τα γαϊδουράκια της Μυκόνου

Στο νησί των ανέμων βρέθηκε η Realnews, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το διήμερο κτηνιατρικής φροντίδας στα γαϊδουράκια της Μυκόνου. Νωρίς το πρωί, η ομάδα -η οποία αποτελούνταν από στελέχη της Kiehl's, κτηνίατρο και πεταλωτή- αναχώρησε για να επισκεφτεί όσο το δυνατόν περισσότερα ιπποειδή στο νησί. Αρκετά ήταν παραμελημένα και δέχτηκαν με χαρά τη φροντίδα, ενώ οι ιδιοκτήτες των υπολοίπων που ήταν σε καλή κατάσταση άκουσαν με ενδιαφέρον τις συμβουλές και τις υποδείξεις της κτηνιάτρου και του πεταλωτή. Οι ιδιοκτήτες των ζώων υποδέχονταν με ενθουσιασμό την ομάδα και με ζωηρό ενδιαφέρον συζητούσαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με τα γαϊδουράκια τους, ενώ άκουγαν με προσοχή τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι, παρά την αφόρητη ζέστη και τον δυνατό αέρα, δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να δουλεύουν με όρεξη. Στο τέλος κάθε επίσκεψης, η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ιδιοκτητών, ενώ τα ζώα έδειχναν ήρεμα και ευχαριστημένα, καθώς είχαν απαλλαγεί το καθένα από το δικό του ιδιαίτερο πρόβλημα που το βασάνιζε και παράλληλα ήταν ενθουσιασμένα από τις λιχουδιές που τους προσέφεραν οι παρευρισκόμενοι, τους οποίους δεν άφηναν να φύγουν! Ολη η ομάδα ασχολήθηκε ενεργά με τη φροντίδα των ζώων, καθώς τα συμπαθή γαϊδουράκια κέρδισαν με την πρώτη ματιά την αγάπη όλων μας!

Εμπειρία

Επισκεφτήκαμε παραπάνω από 20 γαϊδουράκια -από τα περίπου 50 της Μυκόνου-, ενώ στο τέλος της δεύτερης ημέρας ολόκληρη η ομάδα έδειχνε πολύ απογοητευμένη που η αποστολή είχε φτάσει στο τέλος της! Η άψογη οργάνωση από την πλευρά της εταιρείας, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της συγκεκριμένης αποστολής, η ζεστή φιλοξενία, η επαφή με τη φύση, τα συμπαθέστατα και φιλικά τετράποδα είναι βέβαιο ότι αποτελούν μια ξεχωριστή εμπειρία.

«Ήταν εκεί όταν τα χρειαζόμασταν, είμαστε κοντά τους τώρα που μας χρειάζονται» ήταν το σύνθημα της γνωστής εταιρείας καλλυντικών Kiehl's, η οποία, πιστή στη φιλοσοφία της για την προσφορά έργου στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται (είναι γνωστό πως αφενός η εταιρεία παραδοσιακά δεν διαφημίζεται και αφετέρου μέρος των εσόδων της χορηγείται σε παιδιά που έχουν ανάγκη, στο AIDS και στο περιβάλλον) και με αφορμή το άνοιγμα του 4ου σημείου πώλησης, στο Hondos Center Μυκόνου, οργάνωσε πριν από μερικές ημέρες ένα διήμερο κτηνιατρικής, οδοντιατρικής και πεταλωτικής φροντίδας για τα γαϊδουράκια. Η εκστρατεία Kiehl's Save the Donkey@Mykonos πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Μυκόνου και του Αγροτικού Κτηνιατρείου Μυκόνου.

Για τον σκοπό αυτό έφτασαν στο νησί μία κτηνίατρος και ένας πεταλωτής, με στόχο να παράσχουν επιστημονική φροντίδα και να συμβουλεύσουν τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μπορούν και μόνοι τους να διατηρούν τα γαϊδουράκια τους υγιή και ευτυχισμένα. Αρχικά, η Ελίζα Γκέσκου, κτηνίατρος και οδοντίατρος ιπποειδών, εξέτασε τη στοματική κοιλότητα των ζώων και στη συνέχεια έκανε λιμάρισμα οδοντικών ακίδων και μικρών αγκίστρων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας. «Ηταν μια πολύ καλή κίνηση της εταιρείας. Η σύλληψη αυτής της ιδέας ήταν πολύ καλή, όπως και η οργάνωση από την εταιρεία. Τα ζώα ήταν γενικά σε καλή κατάσταση, απλά ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν ήξεραν πολλά για θέματα διατροφής, εμβολιασμών κ.λπ. Εμείς, εκτός από τη φροντίδα που τους παρείχαμε, τους ενημερώσαμε και για το πώς να φροντίζουν σωστά τα ζώα τους», αναφέρει η κτηνίατρος. Ο πεταλωτής πρόσφερε πεταλωτική φροντίδα και εξονυχισμό στα γαϊδούρια, ώστε να μην πονούν, να δουλεύουν και να ζουν καλύτερα και για περισσότερα χρόνια.

Παραμελημένο είδος

Τα γαϊδουράκια είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, ξεκινώντας από τους Μινωικούς χρόνους. Στη Μύκονο, ο ρόλος τους ήταν εξαιρετικά σημαντικός, αφού αποτελούσε το αποκλειστικό μέσο μεταφοράς των σιτηρών στους -διάσημους, πλέον- μύλους του νησιού, όμως σήμερα υπάρχουν μόλις 50 γαϊδουράκια.

Πλέον, τα γαϊδούρια δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης, παραδοσιακός τους ρόλος ως μέσο μεταφοράς και υποστήριξης των αγροτικών εργασιών έχει αντικατασταθεί από σύγχρονα μέσα, ενώ πολλά -λόγω άγνοιας ή εκμετάλλευσης της στωικής φύσης τους- αντιμετωπίζονται απάνθρωπα. Μόλις το 3% του πληθυσμού των γαϊδουριών που ζούσε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 έχει επιβιώσει, ενώ το πρόβλημα έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις την τελευταία διετία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Διαβάστε περισσότερα »

Άδοξο τέλος για έναν γίγαντα των θαλασσών

Φωτογραφίες από το Περού

Σε παραλία κοντά στο Puerto Eten του Περού βρέθηκε χθες νεκρή η φάλαινα της φωτογραφίας. 

Ειδικοί από την κυβέρνηση της χώρας συνέλεξαν δείγματα από το μήκους επτά μέτρων και βάρους τριών τόνων κητοειδές προκειμένου να καθορίσουν την αιτία που το οδήγησε στην ακτή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.  





newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »