Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Δωμάτιο κουταβιών για... αγχωμένους φοιτητές


Εξετάσεις; Διπλωματική; Διάβασμα; Άγχος; Ελάτε στο δωμάτιο των κουταβιών και χαλαρώστε!...
Αυτό προτείνει το Dalhousie University του Καναδά στους σπουδαστές. Η διοίκηση του ιδρύματος, μάλιστα, σκέφτεται να ανοίγει τις πύλες του συγκεκριμένου δωματίου σε κάθε εξεταστική περίοδο καθώς τότε είναι που το στρες των μαθητών χτυπάει κόκκινο!

Στο δωμάτιο θα υπάρχουν σκυλιά θεραπείας μικρής ηλικίας με τα οποία οι φοιτητές θα μπορούν να παίζουν και να περνούν όσο χρόνο θέλουν.

“Εκπληρώνει κάτι που οι φοιτητές πραγματικά έχουν ανάγκη σε αυτή τη φάση γιατί είναι πολύ πιεσμένοι” δηλώνει ο Michael Kean, φοιτητής περιβαλλοντικών επιστημών στην εφημερίδα National Post.

Ένας φοιτητικός σύλλογος δημοσίευσε το σχετικό event σε ιστοσελίδα στο Facebook και το νέο διαδόθηκε αστραπιαία σε όλο τον κόσμο. Σε Facebook και Twitter, η σχετική ανάρτηση αναδημοσιεύεται κάθε λίγα λεπτά!

Στο Δωμάτιο Κουταβιών θα υπάρχουν νεαρά σκυλάκια από διάφορες ράτσες.

Όπως μάλιστα αναφέρει η διοίκηση του Dalhousie δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν τα τηλέφωνα στη γραμματεία του ιδρύματος από άλλα πανεπιστήμια και κολέγια που θέλουν να διοργανώσουν παρόμοια events.
planet-greece
Διαβάστε περισσότερα »

O "Σπίθας" έκανε τον μικρό Φώτη να μιλήσει μετά απο τρία χρόνια

 Μια συγκινητική ιστορία 
Τρία χρόνια είχε να μιλήσει ο Φώτης «εγκλωβισμένος» στον δικό του κόσμο, χωρίς να επιθυμεί καμία επικοινωνία με τους ανθρώπους. Όμως ο «Σπίθας», ένα ημίαιμο σκυλάκι, τα ανέτρεψε όλα και...


 τον έκανε να ψελλίσει, για πρώτη φορά, τις πρώτες του λέξεις ύστερα από χρόνια, ηθελημένη αφωνία συνεπεία της νοητικής του αναπηρίας.

Η Νατάσα Καραθάνου, δημοσιογράφος του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί πως ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπείας με σκυλιά (dog therapy) υλοποιείται στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης εδώ και δύο μήνες από το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α «Δράση Για Το Κάτι Άλλο», στον χώρο όπου πραγματοποιούνται απογευματινά εργαστήρια απασχόλησης (Βιθυνίας 30).

Δύο σκυλάκια, ο «Φοίβος» και ο «Σπίθας», που είναι ειδικά εκπαιδευμένα, βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

«Τα περισσότερα Α.Μ.Ε.Α. έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί στο Α.Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος του σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.

Τα δύο σκυλάκια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανήκουν στο μέλος του Σωματείου Τέρψη Πασχάλη, μητέρα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, η οποία έχει βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων στο παιδί της.

«Τα σκυλάκια είχαν εξοικειωθεί στο σπίτι μου με τις απότομες κινήσεις, τις κραυγές και την κίνηση με αναπηρικό καροτσάκι, οπότε ήταν πιο εύκολη η εκπαίδευσή τους για το πρόγραμμα από τη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων Μαρία Στογιάννη» εξηγεί η κα Πασχάλη.

Όπως υπογραμμίζει από την πλευρά της η κα Στογιάννη, η θεραπεία με σκυλιά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βοηθούν, εκτός από τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία, το προσωπικό των χώρων που επισκέπτονται καθώς και τις οικογένειες των ατόμων που κάνουν θεραπεία.

Ο «Σπίθας» πάντως έχει κλέψει τις καρδιές όλων των παιδιών του Σωματείου και κάθε φορά που τους επισκέπτεται- δύο φορές την εβδομάδα – συναγωνίζονται για τα περισσότερα χάδια. Κάποια μπορεί να είναι διστακτικά αλλά ο «Σπίθας», με τις χαρές που κάνει σε κάθε παιδί και την ανιδιοτελή αγάπη που δείχνει, ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στηρίζει και το φιλοζωικό σωματείο αδέσποτων ζώων «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» απ’ όπου «υιοθετήθηκαν» τα δύο σκυλάκια.

Αλληλεγγύη μέσω του εθελοντισμού για τα άτομα με αναπηρίες Το Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α. δραστηριοποιείται στην παροχή απογευματινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε Α.Μ.Ε.Α., σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που νοικιάζει στην οδό Βιθυνίας 30, στην Κάτω Τούμπα.

«Κάθε απόγευμα, από τις 5 έως τις 9, λειτουργούν εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν περίπου 15 άτομα με διαφόρων ειδών αναπηρίες αλλά και 4 παιδιά από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό, στο Φίλυρο. Κάθε συμμετέχων συνοδεύεται, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, από έναν εθελοντή ο οποίος, τις περισσότερες φορές, είναι απόφοιτος ειδικής αγωγής» αναφέρει ο κ. Παπαπουλίδης συμπληρώνοντας ότι το Σωματείο «στηρίζει» τη δράση του σε περίπου 40 εθελοντές και δεκάδες φίλους.

Ωστόσο, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά έξοδα, ζητά από τις οικογένειες των ατόμων που συμμετέχουν στην καθημερινή απογευματινή απασχόληση, μηνιαία δίδακτρα 100 ευρώ, «χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει», διευκρινίζει ο κ. Παπαπουλίδης, «ότι αποκλείουμε οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά».

Στα προγράμματα του Σωματείου περιλαμβάνονται εργαστήρια ανακύκλωσης χαρτιού, επεξεργασίας πηλού και ξύλου, αναπαλαίωσης αντικειμένων και ψηφιδωτού, παραγωγής καλλυντικού σαπουνιού και κατασκευής διακοσμητικών κεριών και κοσμημάτων. 
planet-greece
Διαβάστε περισσότερα »

Μια προβληματισμένη… ροζ ακρίδα!


Αυτή η ακρίδα δεν φαίνεται να μπορεί να κρύψει τη σύγχυσή της μόλις βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τη φωτογραφική μηχανή. Η ανεκτίμητη έκφραση του εντόμου καθώς έσπρωξε το κεφάλι του στα πλάι, μοιάζοντας να το στηρίζει με το πόδι της(!), συνελήφθη από τον Ινδονησίο φωτογράφο Lessy Sebastian. Ο… παρεμβατικός φωτογράφος δεν ενθουσίασε και τόσο το έντομο που πέρα από την αμηχανία που αισθάνεται, προβληματίζεται κιόλας με το αποτέλεσμα!

perierga.gr - Μια προβληματισμένη... ροζ ακρίδα!
«Μοιάζει σαν να ξύνει το κεφάλι της, σαν να προσπαθεί να σκεφτεί κάτι, σαν να λέει από μέσα της «μα καλά ποιος είσαι;»», αναφέρει χαριτολογώντας ο φωτογράφος. Η αλήθεια είναι πάντως πως η εικόνα μιλάει από μόνη της και λέει πολλά! Όπως για παράδειγμα ότι και τα έντομα… προβληματίζονται κι αυτά για τη ζωή τους! Και μάλιστα παίρνοντας τη σωστή στάση και τοανάλογο ύφος!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Κολυμπώντας… παρέα με κροκόδειλους!

perierga.gr - Κολυμπώντας... παρέα με κροκόδειλους!





perierga.gr - Κολυμπώντας... παρέα με κροκόδειλους!




   


Eνα ασυνήθιστο θεματικό πάρκο… γεμάτο κροκόδειλους εξασφαλίζει τη διαφορά που επιζητούν όσοι στις διακοπές τους επιζητούν την αίσθηση του κινδύνου.
Το Darwin Crocodile Park στην Αυστραλία εμπνεύστηκε από τη δημοτικότητα που έχουν οι καταδύσεις μέσα σε κλουβί ανάμεσα σε καρχαρίες, παραλάσσοντας λίγο το είδος του ζώου και επιτρέποντας στην αδρεναλίνη να χτυπήσει κόκκινο.
Κροκόδειλοι δολοφόνοι έρχονται πολύ κοντά με τους θαρραλέους κολυμβητές που απολαμβάνουν μια μοναδική κατάδυση μέσα στο νερό παρέα με τα… θανατηφόρα πλάσματα. Το «Cage of Death» είναι ένα γυάλινο ¨κλουβί του θανάτου, το οποίο έχει περάσει πολλά crash tests προκειμένου να αποδειχτεί ότι κανείς δεν θα κινδυνεύσει. Παρόλα αυτά δεν παύει το θέαμα να είναι τρομακτικό με τους τεράστιους κροκόδειλους να βρίσκονται μόλις μερικά εκατοστά από το γυαλί.




















perierga.gr - Κολυμπώντας... παρέα με κροκόδειλους!
perierga.gr - Κολυμπώντας... παρέα με κροκόδειλους!
perierga.gr - Κολυμπώντας... παρέα με κροκόδειλους!
Για να εξασφαλιστεί, μάλιστα, ότι όλοι οι κροκόδειλοι θα πλησιάσουν πολύ κοντά και ότι τα χρήματα που πλήρωσαν οι πελάτες (100 δολάρια για μια κατάδυση 20 λεπτών) αξίζουν τον κόπο, κομμάτια κρέατος τοποθετούνται κάτω από το κλουβί.
perierga.gr - Κολυμπώντας... παρέα με κροκόδειλους!
perierga.gr - Κολυμπώντας... παρέα με κροκόδειλους!
Τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου και συνήθειας των ερπετών! Άλλωστε «η πρόκληση στη ζωή επιβάλλεται, πόσω μάλλον μέσα από ένα πολύ γερό τζάμι», όπως λέει και ο υπεύθυνος του πάρκου.
perierga.gr - ΚΚολυμπώντας... παρέα με κροκόδειλους!
perierga.gr - Κολυμπώντας... παρέα με κροκόδειλους!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ξεκαρδιστικό βίντεο: Μπέμπης συνομιλεί με σκύλο!


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, όπου ένα μωράκι βρίσκεται δίπλα δίπλα με ένα χάσκι και έχουν μια περίεργη συνομιλία

Οι δύο τους χρησιμοποιώντας ένα μείγμα ουρλιαχτών και κλαψουρίσματος δείχνουν να επικοινωνούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Ο σκύλος μάλιστα, φαίνεται σαν να προσπαθεί να μιμηθεί το χαριτωμένο μωρό.
Απολαύστε το βίντεο!
πηγή: news247.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Ένας παράξενος… διάφανος βάτραχος!


Στα τροπικά δάση της Κόστα Ρίκα τις νύχτες δραστηριοποιείται ένας παράξενος βάτραχος, γνωστός στους ντόπιους με την κοινή ονομασία «γυάλινος» βάτραχος!

perierga.gr - Ο περίεργος "γυάλινος" βάτραχος!
Ο λόγος βέβαια είναι προφανής και δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το σώμα του αμφιβίου είναι εντελώς διάφανο, με αποτέλεσμα όλα τα όργανά του αλλά και τα μικροσκοπικά οστά του να βρίσκονται σε… κοινή θέα!
perierga.gr - Ο περίεργος "γυάλινος" βάτραχος!
Το είδος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1872 σε υγρά ορεινά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, κατάμήκος των ποταμών και στις ακτές λιμνών της περιοχής.
perierga.gr - Ο περίεργος "γυάλινος" βάτραχος!
Τα «γυάλινα» βατράχια επιλέγουν τη νύχτα ως χρόνο δράσης τους, καθώς το σκοτάδι δεν επιτρέπει να γίνουν ορατά από τους θηρευτές τους, δηλαδή τα αρπακτικά ζώα.
perierga.gr - Ο περίεργος "γυάλινος" βάτραχος!
Η εμφάνισή τους προκαλεί εντύπωση και αποτελούν ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα είδη του ζωικού βασιλείου, αν και η ανακάλυψή τους είναι αρκετά δύσκολη.
perierga.gr - Ο περίεργος "γυάλινος" βάτραχος!
«Μια καλή λήψη αξίζει της αναμονής», αναφέρει ένας φωτογράφος και συμπληρώνει: «Τα εσωτερικά σπλάχνα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ήπατος, και του γαστρεντερικού σωλήνα είναι ορατά μέσω του ημιδιαφανούς δέρματος που μοιάζει με γυαλί, εξ ου και η κοινή ονομασία του είδους».
perierga.gr - Ο περίεργος "γυάλινος" βάτραχος!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!


Όταν ο ένας είναι κοντά στον άλλο, αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και γίνεται αρκετά περίεργο, όταν πρόκειται για συμπαθή ζώα αλλά και πτηνά. Η στοργή, το κρύο, η ανάγκη για προστασία ή μήπως ο στενός χώρος είναι οι λόγοι που τα φέρνουν… πιο κοντά; Ό,τι κι αν συμβαίνει πάντως, ο λόγος λίγο μας ενδιαφέρει, αφού η αγκαλιά είναι που έχει σημασία, η γούνινη!

perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr - Ζώα σε τρυφερούς εναγκαλισμούς!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Φάλαινα βγάζει... φωτιά από τον φυσητήρα!

Μοναδικές εικόνες απαθανάτισε ο φακός του φωτογράφου Μαρκ Τένερ στην Αλάσκα. Όπως μπορείτε να δείτε, «αιχμαλώτισε» την στιγμή που μια φάλαινα εκτοξεύει από τον φυσητήρα της... φωτιά!

Η εικόνα δεν είναι προϊόν photoshop, αλλά οφθαλμαπάτη, που δημιουργήθηκε από την αντανάκλαση του ήλιου στην θάλασσα.


star.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ένα άλογο…σκουπίζει το στάβλο του!

undefined
Ο Llamrei κάνει περήφανους τους Βρετανούς αστυνομικού όχι μόνο εξαιτίας των δεξιοτήτων του στο ιππικό σώμα αλλά κυρίως λόγω της αυξημένης ευαισθησίας του!
Τι σημαίνει αυτό; Πρόσφατα αποφάσισε να πάρει ενεργό μέρος στην καθαριότητα του στάβλου του, βοηθώντας έναν αστυνομικό να καθαρίσει το χώρο, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, μια σκούπα! Πιο συγκεκριμένα, «δάγκωσε τη σκούπα από τη λαβή και έβγαλε όλες τις ακαθαρσίες από το στάβλο, παίρνοντας την ενέργεια αυτή περισσότερο ως παιχνίδι και λιγότερο ως υποχρέωση!», επισημαίνει ο John Yates.

Ο Llamrei σκέφτηκε μάλλον ότι τα «αγόρια» έχουν εργαστεί πολύ μέχρι τώρα και έχουν, επίσης, κουραστεί αρκετά, και αποφάσισε να… κάνει το κομμάτι του! Άλλωστε ήδη έχει γίνει ένας θρύλος των στρατευμάτων. Αν και είναι μόλις έξι ετών και ολοκλήρωσε πρόσφατα την εκπαίδευσή του, έχει επιδείξει μεγάλη αφοσίωση και εξαιρετικές ικανότητες μέχρι τώρα, ενώ με την πράξη του αυτή έδειξε την απίστευτη ανιδιοτέλειά του… Αρκετοί, μάλιστα, στο στράτευμα τον φωνάζουν «Λουκάνικο»!
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Πώς ένα παράσιτο της γάτας «κυριεύει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ένα παράσιτο που «πλήττει» τις γάτες και μεταδίδεται μέσω των κοπράνων τους μπορεί να διεισδύσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο πιθανώς προκαλώντας...
αυτοκτονικές σκέψεις και γενικότερα επικίνδυνες συμπεριφορές. Το τοξόπλασμα, περί ου ο λόγος, λαμβάνει τον έλεγχο εξειδικευμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία και χρησιμοποιεί ως «Δούρειους Ιππους» προκειμένου να εισέλθει στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Στο φως ο μηχανισμός επίθεσης του παρασίτου

Επιστήμονες από το Κέντρο Μεταδοτικών Νόσων της Σουηδίας το οποίο έχει την έδρα του στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην on-line επιθεώρηση «PLoS Pathogens» ότι ανακάλυψαν τον μηχανισμό που επιτρέπει στο Toxoplasma gondii – ένα μονοκύτταρο παράσιτο – να περνά από τον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα στον εγκέφαλο επιδρώντας πιθανότατα στη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι το παράσιτο μπορεί να μολύνει τα δενδριτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κάνοντάς τα να εκλύουν έναν νευροδιαβιβαστή (GABA) ο οποίος επιτρέπει τόσο στα μολυσμένα κύτταρα όσο και στο παράσιτο να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το φυσικό φράγμα του οργανισμού που προστατεύει τον εγκέφαλο.

Το Toxoplasma gondii μπορεί να επιβιώσει στον οργανισμό πολλών και διαφορετικών ειδών, ωστόσο ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του μόνο στις γάτες οι οποίες και εκκρίνουν το παράσιτο στα κόπρανά τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τοξόπλασμα επηρεάζει τη συμπεριφορά αρουραίων και ποντικών, καθιστώντας τους πιο ευάλωτα θηράματα των γατών.

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μολύνεται με τοξόπλασμα

Στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού – για παράδειγμα ποσοστό της τάξεως του 40% του γενικού πληθυσμού στη Βρετανία – μολύνεται με τοξόπλασμα είτε μέσω άμεσης επαφής με γάτες ή μέσω της κατανάλωσης κρέατος ή λαχανικών που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά. Παρά το μεγάλο αυτό ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού με το παράσιτο τα περισσότερα άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα – ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες μολύνονται με τοξόπλασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Πρόσφατες μελέτες μαρτυρούν επίσης ότι το τοξόπλασμα μπορεί να «πυροδοτήσει» ψυχικές νόσους στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας – ωστόσο από τις μελέτες αυτές δεν έχει προκύψει αιτιώδης σχέση μεταξύ του παρασίτου και της εμφάνισης των ψυχικών νόσων.

Τώρα ο Αντόνιο Μπάραγκαν και οι συνεργάτες του από το Κέντρο Μεταδοτικών Νόσων της Σουηδίας ανακάλυψαν ότι όταν μόλυναν ανθρώπινα δενδριτικά κύτταρα – τα οποία δεν αποτελούν μέρος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος – με τοξόπλασμα, τα κύτταρα αυτά άρχισαν να εκλύουν τον νευροδιαβιβαστή GABA ο οποίος παράγεται φυσιολογικά από τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Τα δενδριτικά κύτταρα ως άλλοι «Δούρειοι Ιπποι»

«Ηταν αναπάντεχο το αποτέλεσμα ότι το τοξόπλασμα έκανε τα κύτταρα της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος να εκλύουν GABA. Το νέο αυτό αποτέλεσμα που ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα στους επιστήμονες σημαίνει πως το παράσιτο έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει και να χειρίζεται επιδέξια το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα» ανέφερε ο δρ Μπάραγκαν.

Στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα δενδριτικά κύτταρα τα οποία καλλιεργήθηκαν σε δοκιμαστικό σωλήνα αλλά διεξήχθησαν και πειράματα σε ποντίκια – σύμφωνα με τα πειράματα, μολυσμένα με τοξόπλασμα δενδριτικά κύτταρα περνούσαν πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλα δενδριτικά κύτταρα που δεν είχαν μολυνθεί με το παράσιτο στον εγκέφαλο των πειραματόζωων. «Δείξαμε ότι το ίδιο συμβαίνει σε ανθρώπινα δενδριτικά κύτταρα που ελήφθησαν από υγιείς δότες αλλά και σε μοντέλα ποντικών. Τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι το παράσιτο χρησιμοποιεί τα δενδριτικά κύτταρα ως ‘Δούρειους Ιππους’ ώστε να ‘ταξιδέψει’ μαζί τους από το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα στον εγκέφαλο» τόνισε ο δρ Μπάραγκαν.

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η ομάδα του δεν μελέτησε αλλαγές στη συμπεριφορά ατόμων μολυσμένων με τοξόπλασμα, καθώς τέτοιου είδους μελέτες έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν. «Αντί για αυτό, δείξαμε για πρώτη φορά πώς το παράσιτο συμπεριφέρεται εντός του οργανισμού του ξενιστή του – πώς δηλαδή εισέρχεται στον εγκέφαλο και λαμβάνει τον έλεγχο νευροδιαβιβαστών».

Ο GABA και η «εξίσωση» της ψυχικής ισορροπίας

Σημειώνεται ότι ο νευροδιαβιβαστής GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στην αναστολή του αισθήματος φόβου και άγχους. Αρουραίοι και ποντίκια που έχουν μολυνθεί με τοξόπλασμα δεν δείχνουν φόβο απέναντι στις γάτες. Ο δρ Μπάραγκαν υποστηρίζει μάλιστα ότι τα μολυσμένα με τοξόπλασμα δενδριτικά κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να οδηγούν σε παραγωγή GABA, ακόμη και όταν έχουν πια εισέλθει στον εγκέφαλο.

Αλλοι επιστήμονες έχουν δείξει ότι το τοξόπλασμα μπορεί να παράγει μια άλλη νευρική ουσία που ονομάζεται L-dopa – πρόκειται για έναν χημικό προάγγελο του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Είναι πιθανό και η L-dopa να επιδρά στη συμπεριφορά των θηλαστικών αλλάζοντάς την. «Πολλές νευροψυχιατρικές διαταραχές αφορούν απορύθμιση διαφορετικών νευροδιαβιβαστών. Εάν επηρεαστεί ο ένας, τότε μπορεί να επηρεαστούν και άλλοι ή η ισορροπία μεταξύ τους. Το ποιον ακριβώς ρόλο έχει ο GABA σε αυτήν την εξίσωση αποτελεί ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στο μέλλον» είπε ο δρ Μπάραγκαν.

Προσέθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποδειχθεί εάν το τοξόπλασμα μπορεί να επιδράσει στη συμπεριφορά ή στην ψυχική κατάσταση των ατόμων που μολύνονται με αυτό καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των σχετικών μελετών είναι πρώιμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε «πιστεύουμε ότι η νέα γνώση είναι σημαντική για την περαιτέρω κατανόηση των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων που αφορούν ορισμένα μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας στα οποία η σύγχρονη επιστήμη δεν έχει δώσει ακόμη ολοκληρωμένη εξήγηση». Ο ερευνητής κατέληξε τονίζοντας ότι «είναι κρίσιμο το να υπογραμμίσουμε πως ο άνθρωπος ζει ‘συντροφιά’ με αυτό το παράσιτο επί πολλές χιλιετίες. Ετσι οι σημερινοί φορείς του τοξοπλάσματος δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαιτέρως».
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »