Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Αλαλούμ με τους εμβολιασμούς κατά της λύσσας


Αλαλούμ με τους εμβολιασμούς κατά της λύσσας

Εμπλέκονται πολλοί φορείς και δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών αδέσποτων ζώων κατά της λύσσας, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί.

Δεδομένου ότι η σχετική νομοθεσία του 2012 αποδίδει στην αρμοδιότητα των τοπικών αυτοδιοικήσεων κάθε θέμα που αφορά τα αδέσποτα, σχετική μνεία έχουν κάνει στους δήμους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, αλλά και σε άλλους νομούς που γειτνιάζουν με αυτές.

Παρ όλα αυτά, επιφυλάξεις για το αν τελικά οι δήμοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις εκφράζουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ισχυρίζονται πως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και κονδύλια για την υλοποίηση των εμβολιασμών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην εν λόγω ενημέρωση συμμετείχαν μόνο οι μισοί από τους δήμους της Περιφέρειας.

Από την αυτοδιοικητική πλευρά, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ρητή εντολή από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να προχωρήσει η συλλογή όλων των αδέσποτων ζώων και ο εμβολιασμός τους. 

«Εμείς εμβολιάζουμε οποιοδήποτε ζώο συλλαμβάνεται καθ' υπόδειξην για κάποιο περιστατικό. Κάθε έτος κάνουμε 1150 εμβολιασμούς. Μέχρι τώρα στους τέσσερις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας δύο με δυόμιση χιλιάδες αδέσποτα ζώα», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). 

Ο σχετικός φορέας, άλλωστε, θεωρείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ως καλό παράδειγμα διαχείρισης του θέματος αυτού στη Θεσσαλονίκη. Πάντως ο κ. Ζαμπέτογλου τονίζει ότι «το σύνολο των αδέσποτων ζώων στην ίδια περιοχή υπολογίζεται σε 8.000 περίπου και για τον εμβολιασμό όλων αυτών θα πρέπει να δοθεί ρητή εντολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στο μεταξύ, αναμένεται το προσεχές διάστημα η υπογραφή από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό άγριων ζώων στην ύπαιθρο, με τη ρίψη δολωματικών εμβολίων από εναέρια μέσα.

Μέχρι τότε ισχύει το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας που έχει ανακοινωθεί και το οποίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή σε ημερίδα που διοργανώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. 

Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Υγείας των Ζώων, Στέφανο Μωραϊτη, την δημιουργία μητρώων εμβολιασμών των ποιμενικών σκύλων κατά της λύσσας στα τμήματα κτηνιατρικής κάθε περιφερειακής ενότητας. 

Εκεί θα καταγράφονται όλοι οι εμβολιασμοί των σκύλων αυτών ενώ οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τη δαπάνη για την προμήθεια του εμβολίου και τον εμβολιασμό των ζώων από κτηνίατρο.

Παράλληλα, λεπτομερείς οδηγίες για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ύποπτα για λύσσα περιστατικά αναμένεται να δοθούν σε ιδιώτες που διατηρούν ιατρεία μικρών ζώων, οι οποίοι οφείλουν, σε κάθε περίπτωση, να ενημερώνουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για ενδεχόμενο κρούσμα. 

Το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας περιλαμβάνει επίσης μια σειρά άλλα μέτρα αλλά και δράσεις από διάφορους φορείς που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. 

Σε αυτούς συγκαταλέγονται, εκτός από τους παραπάνω, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που θα πρέπει να εμβολιάσουν τα κατοικίδιά τους, οι κυνηγοί που θα πρέπει να εμβολιάσουν τα κυνηγόσκυλά τους, ακόμη και οι σπηλαιολόγοι που καλούνται να προστατευτούν από νυχτερίδες που βρίσκουν καταφύγιο στα σπήλαια...
newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Γατιά-σκυλιά εν δράσει


Γατιά-σκυλιά εν δράσει

Μία λέξη: αφασία!






















Διαβάστε περισσότερα »

Απελευθερώνονται ένα τσακάλι και δύο γερακίνες στον Πάρνωνα

Μετά από δύο μήνες περίθαλψης στο σταθμό του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA, έφτασε η μεγάλη ώρα της απελευθέρωσης για το νεαρό αρσενικό τσακάλι (Canis aureus) που είχε εντοπιστεί και ...συλληφθεί στις 23 Νοεμβρίου του 2012 από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους στην περιοχή του Υγροτόπου Μουστού.

Το νεαρό Canis aureus ήταν γεμάτο πληγές από δαγκώματα άλλων ζώων- πιθανώς σκύλων- και πολύ ταλαιπωρημένο. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ομάδας Περίθαλψης του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA, παρ΄ όλη την κακή του κατάσταση ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στο πρόγραμμα περίθαλψης και η ανάρρωσή του ήταν γρήγορη. Θα παραμείνει ακόμη λίγο καιρό στη φροντίδα του Συλλόγου και θα γυρίσει στον τόπο του στα τέλη Ιανουαρίου.

Το μικρό τσακάλι είναι πλέον έτοιμο να επιστρέψει στη φύση και προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής επιστροφή του άγριου ζώου, θα απελευθερωθεί στη θέση Χερονήσι, στην Προστατευόμενη Περιοχή Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 στις 11:00 π.μ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απελευθέρωση πουλιών που αποθεραπεύτηκαν πρόσφατα, και ειδικότερα δύο γερακίνων που φιλοξενούνται μέχρι σήμερα στην ANIMA και είναι έτοιμες για να ακολουθήσουν τη διαδικασία επανένταξής τους στη φύση.

Ο Φορέας Διαχείρισης, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους σε θέματα που αφορούν το οικοσύστημα της περιοχής, προσκαλεί όλους τους φίλους της Προστατευόμενης Περιοχής, να παραβρεθούν στη μοναδική αυτή εμπειρία της απελευθέρωσης του τσακαλιού και των γερακίνων στη φύση.

Οι απελευθερώσεις θα γίνουν από μαθητές που θα επιλεγούν μετά από κλήρωση, και θα συνοδεύονται από μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την προστασία της βιοποικιλότητας και την περίθαλψη της άγριας ζωής στην Προστατευόμενη Περιοχή, που θα οργανωθεί από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Διαβάστε περισσότερα »

Σκυλιά τα... λένε μέσω Skype


Απίστευτο κι όμως τεχνολογικό

Τα δύο σκυλιά, το ένα στην Ουάσινγκτον και το άλλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να το έχουν ρίξει στην κουβεντούλα μέσω Skype. 

Το συγκεκριμένο βίντεο ανέβηκε στο YouTube με την ιδιοκτήτρια να δηλώνει ότι ο σκύλος της τρελαίνεται να «επικοινωνεί» με άλλα σκυλιά μέσω υπολογιστή.

Έτσι του έδειξε ένα βίντεο που υπήρχε στο you tube από το 2007 και ο σκύλος της ονόματι Gaytor, άρχισε την συζήτηση. 

Τώρα το τι λένε μόνο αυτά το γνωρίζουν...


newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ο πόνος του αστακού στην κατσαρόλα

Για πολύ καιρό οι ζωολόγοι πίστευαν ότι τα καρκινοειδή -καβούρια, αστακοί, γαρίδες- έχουν υπερβολικά απλό νευρικό σύστημα για να μπορούν να νιώσουν πόνο.Τα τελευταία χρόνια όμως συσσωρεύονται ενδείξεις για το αντίθετο, και μια νέα μελέτη δίνει την πειστικότερη μέχρι σήμερα απάντηση.

Τα καρκινοειδή και πολλοί ακόμα οργανισμοί διαθέτουν ειδικούς υποδοχείς (αλγοϋποδοχείς) που αντιλαμβάνονται τα επικίνδυνα ερεθίσματα και ενεργοποιούν ένα ταχύτατο ανακλαστικό αποφυγής.

Δεδομένου όμως ότι η αντίδραση αυτή είναι ανακλαστική, η ενεργοποίησή της δεν σημαίνει αυτόματα ότι το ζώο νιώθει πόνο.

Τα καβούρια αντιλαμβάνονται τα επώδυνα ερεθίσματα

Στην τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο «Journal of Experimental Biology», οι ερευνητές έδειξαν ότι τα καβούρια που έχουν υποστεί ένα ήπιο ηλεκτροσόκ μαθαίνουν από το πάθημά τους και αποφεύγουν ανάλογες περιπέτειες στο μέλλον. Η διαπίστωση αυτή υποδεικνύει ότι τα καβούρια αντιλαμβάνονται τα επώδυνα ερεθίσματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο πόνος είναι υποκειμενική εμπειρία που δεν μπορεί να μετρηθεί άμεσα ακόμα και στον άνθρωπο -οι γιατροί αναγκαστικά αρκούνται στις αναφορές των ασθενών για το πόσο πονούν.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να αποδείξει κανείς ότι ένα ζώο νιώθει πόνο» παραδέχεται ο Ρόμπερτ Έλγουντ, επικεφαλής της μελέτης. «Υπάρχουν πάντως κριτήρια τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει» διευκρινίζει.

Ο Έλγουντ είχε δείξει σε προηγούμενα πειράματα ότι o πάγουρος, ένα καρκινοειδές που κρύβεται σε άδεια κοχύλια, εγκαταλείπει το σπίτι του όταν δεχθεί ήπιο ηλεκτροσόκ. Είχε δείξει επίσης ότι αν κανείς ρίξει καυστική σόδα στις κεραίες μιας καραβίδας, το ζώο θα αρχίσει να τρίβει τις κεραίες του σαν να προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο.

Στη νέα έρευνα, ο Έλγουντ τοποθέτησε ευρωπαϊκά καβούρια του είδους Carcinus maenas σε μια δεξαμενή όπου υπήρχαν δύο σκοτεινά σημεία για κρύψιμο. Τα μισά από τα πειραματόζωα υπέστησαν μια ήπια ηλεκτροπληξία αμέσως μόλις μπήκαν σε μία από αυτές τις δύο κρυψώνες.

Αποφυγή της ηλεκτροφόρου κρυψώνας

Όταν το πείραμα επαναλήφθηκε για πρώτη φορά, τα καβούρια δεν είχαν μάθει ακόμα ότι μία από τις δύο κρυψώνες ήταν επικίνδυνη. Στην τρίτη όμως επανάληψη, σχεδόν όλα είχαν μάθει να αποφεύγουν την ηλεκτροφόρο κρυψώνα.

Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι τα καβούρια, και πιθανώς όλα τα καρκινοειδή, μαθαίνουν να αποφεύγουν τον κίνδυνο επειδή νιώθουν πόνο.

Και, όπως επισημαίνει ο δρ Έλγουντ, τα αποτελέσματα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τα καρκινοειδή που καταλήγουν στο πιάτο μας.

Κακομεταχείριση των καρκινοειδών από τον άνθρωπο

Όπως αναφέρει ο ερευνητής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ψαράδες «κόβουν τις δαγκάνες από ζωντανά καβούρια και τα πετούν πίσω στη θάλασσα. Στους αστακούς και τις καραβίδες κόβουν το μπροστινό μέρος του σώματος [...] Το νευρικό σύστημα στο θώρακα και το κεφάλι συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και μια ώρα μετά τον διαμελισμό».

Ο Έλγουντ θεωρεί ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν στα καρκινοειδή τη σημασία που πρέπει απλώς και μόνο επειδή είναι ασπόνδυλα. Αντίθετα, στα θηλαστικά και στα πτηνά, που είναι πιο στενοί συγγενείς μας, οι εκτροφείς είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν μέτρα που περιορίζουν την οδύνη όσο γίνεται περισσότερο.

Το να βράζει όμως κανείς τους αστακούς ζωντανούς, και γενικά η κακομεταχείριση που υφίστανται τα καρκινοειδή «είναι δυνητικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αγνοούμε μέχρι σήμερα».

Διαβάστε περισσότερα »

Νεογέννητο πιθηκάκι «λανσάρει» το δικό του στιλ μαλλιών


Νεογέννητο πιθηκάκι «λανσάρει» το δικό του στιλ μαλλιών

Πώς να αντισταθείς σε τέτοια φάτσα;

Με τα τεράστιά του μάτια ανοιχτά παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Το αξιαγάπητο πιθηκάκι που γεννήθηκε στο Sacred Monkey Forest στην περιοχή Ubud του Μπαλί είναι μόλις μιας ημέρας και παρόλα αυτά κάνει το «κομμάτι» του μπροστά στις κάμερες!

Εκτός από τα μεγάλα του μάτια το όλο του ξεχωριστό «στιλ» ολοκληρώνει και το μοναδικό του χτένισμα…

Στο Sacred Monkey Forest φιλοξενούνται πάνω από 600 μακάκοι με μακριές ουρές. Τα μικρά έχουν σκούρο τρίχωμα τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους και μέχρι να κλείσουν τον πρώτο τους χρόνο αρχίζουν και γκριζάρουν.

Τα αρσενικά ενηλικιώνονται μετά από 5 χρόνια ενώ έχουν ένα χαρακτηριστικό «μουστάκι» στη μουσούδα τους, ενώ τα θηλυκά θεωρούνται ως ενήλικα όταν φέρουν το πρώτο τους μικρό στον κόσμο.

Απολαύστε το χαριτωμένο πιθηκάκι στις φωτογραφίες που τράβηξε η Natalia Paklina κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη χώρα.

















newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Γέφυρα σωτηρίας για χελώνα στη Σπιάντζα Ηλείας


Επιχείρηση διάσωσης για τραυματισμένη καρέτα-καρέτα

Αυτή τη φορά, οι κάτοικοι στην Σπιάντζα, δεν βρήκαν το κουφάρι, αλλά μια ζωντανή θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα. 

Τραυματισμένη αλλά ζωντανή, που προσπαθούσε να ξαναβρεί το δρόμο προς τη θάλασσα, από όπου η σφοδρή θαλασσοταραχή την είχε βγάλει. Άμεσα ειδοποιήθηκαν τα μέλη της Εθελοντικής Οργάνωσης Rommel όπου έστησαν επιχείρηση για την διάσωση της χελώνας και τη μεταφορά στην Αθήνα και στις εγκαταστάσεις του «Αρχέλων».

Αμέσως μόλις έφτασαν οι εθελοντές του Rommel στην Σπιάντζα και συγκεκριμένα στην περιοχή Νταραβέρι, με επικεφαλής τον πρόεδρο τους Ηρακλή Ματρόζο, έσπευσαν πρώτα να δουν την κατάσταση της χελώνας που ήταν τραυματισμένη στο αριστερό εμπρόσθιο πτερύγιο. Τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ώστε να σταματήσει η αιμορραγία και η χελώνα έδειξε να παίρνει δυνάμεις. Ωστόσο οι εθελοντές δίσταζαν να επιστρέψουν την χελώνα στη θάλασσα.

Σε συνεννόηση με τους αρμοδίους του «Αρχέλων» αποφασίστηκε η μεταφορά της καρέτα – καρέτα στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης. Αυτό έγινε με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διέθεσε το κατάλληλο όχημα και προσωπικό για να μεταφερθεί η χελώνα στο Λιμεναρχείο Κατακόλου και από εκεί με τον κατάλληλο τρόπο να προετοιμαστεί για τη μεταφορά στην Αθήνα.



Πηγή: ilialive.gr

Διαβάστε περισσότερα »