Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ώρα για Μπανάκι

Ώρα για Μπανάκι
Όσοι έχουμε σκύλο, ένα από τα θέματα που μας απασχολούν είναι το θέμα του μπάνιου! Άλλα σκυλιά αγαπάνε να κάνουν μπάνιο, ενώ άλλα τρέμουν…και μόνο με την ιδέα!
Μερικές από τις συνήθεις ερωτήσεις που κάνουν οι κηδεμόνες σκύλων, είναι οι εξής. Διαβάστε τες και σίγουρα, τουλάχιστον μια από αυτές είναι η δική σας ερώτηση!!!!
Πού να πλένω τον σκύλο μου;
Όπως σε σας δεν αρέσει το κρύο νερό, το ίδιο νιώθει και ο σκύλο σας. Έτσι, όταν κάνετε μπάνιο το σκύλο σας, προσπαθήστε να το κάνετε μέσα στο σπίτι, όπου υπάρχει ζεστό νερό.
Τι μπορώ να κάνω για να μη γεμίσει νερά το μπάνιο μου και χρειάζομαι…βάρκα;
Πρώτα από όλα, βγάλτε από το μπάνιο όποια τυχόν βιβλία ή περιοδικά υπάρχουν μέσα στο μπάνιο και θα μπορούσαν να καταστραφούν από το νερό. Απλώστε ένα φύλλο πλαστικού ή μεγάλες σακούλες σκουπιδιών στο πάτωμα. (Μπορείτε να κόψετε τις σακούλες σκουπιδιών από τη μια πλευρά τους για να γίνουν μακρύτερες). Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε κάποιο παλιό ή βρώμικο σεντόνι για να καλύψετε το πάτωμα του μπάνιου.
Τι θα πρέπει να έχω φροντίσει να είναι έτοιμο προτού αρχίσει το μπάνιο;
Τα πάντα! Αν δεν υπάρχει «τηλέφωνο» ντους το οποίο να μπορείτε να κινείτε εύκολα για να πλύνετε το σκύλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο μπωλ για τα μεγαλόσωμα σκυλιά ή μια μικρή πλαστική κούπα για τα μικρόσωμα σκυλιά, για να τα ξεπλύνετε. Επίσης, να έχετε ετοιμάσει προτού ξεκινήσετε, το σαμπουάν/μαλακτικό, την πετσέτα, το μπισκότο του σκύλου και μια χτένα.
Ο σκύλος μου μισεί το μπάνιο, πώς θα καταφέρω να τον βάλω στη μπανιέρα;
Εκτός κι αν ο σκύλος σας είναι βαρύς ή μεγάλου μεγέθους, μπορείτε να κουβαλήσετε αγκαλιά τα περισσότερα σκυλιά μέσα στο μπάνιο. Προτείνετε να έχετε μισογεμίσει τη μπανιέρα με χλιαρό νερό προτού καν φέρετε τον σκύλο σας μέσα στο μπάνιο. Μερικές φορές, ο ήχος του νερού που τρέχει (για να γεμίσετε τη μπανιέρα), αρκεί για να τρομοκρατήσει τον σκύλο.
Αν έχετε ένα μεγαλόσωμο σκύλο, μπορείτε (α) να τον δωροδοκήσετε με λιχουδιές, (β) να φέρετε το αγαπημένο του παιχνίδι μέσα στο μπάνιο και να φωνάξετε τον σκύλο και να παίξετε μαζί του ενώ τον δελεάζετε να μπει μέσα στο μπάνιο.
Ίσως να θέλετε να συνηθίσετε τον σκύλο στο μπάνιο, 1-2 ημέρες πριν τον κάνετε μπάνιο, με το να του δίνετε ιδιαίτερες λιχουδιές μέσα στο μπάνιο ή με το να τον κάνετε να μένει μέσα στο μπάνιο όσο κάνετε οι ίδιοι μπάνιο.
Μόλις βάλετε τον σκύλο μέσα στη μπανιέρα, επαινέστε τον για το ότι είναι τόσο καλό παιδί, και δώστε του ένα μικρό κόκαλο.
Αν ο σκύλος σας προσπαθήσει να το σκάσει από τη μπανιέρα, επιμείνετε και μιλήστε του πιο σταθερά, καθώς ο σκύλος σας μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά του τόνου της φωνής σας μεταξύ του έπαινου και της «διόρθωσης». Στα πρώτα 2-3 μπάνια, ίσως να χρειαστεί να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει κρατώντας τον σκύλο ακίνητο.
Ποιο σαμπουάν/μαλακτικό να χρησιμοποιήσω;
Οι περισσότεροι κτηνίατροι θα σας προτείνουν να χρησιμοποιήσετε κάποιο κτηνιατρικό σαμπουάν ή μπορείτε επίσης, να αγοράσετε κάποιο ειδικό σαμπουάν κατά των ψύλλων ή του καλα-αζαρ, που υπάρχουν στο εμπόριο. Αν κάποιος σκύλος ξύνεται, αλλά δεν έχει παράσιτα, ίσως να έχει ξηρό δέρμα ή κάτι που μοιάζει σαν πιτυρίδα. Αν συμβαίνει αυτό, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει ένα ουδέτερο, αντιαλλεργικό σαμπουάν. Επίσης, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο παιδικό σαμπουάν (που είναι αθώο) ή και κάποιο απαλό μαλακτικό για ανθρώπους. Η επιλογή είναι δική σας, καθώς οι κτηνίατροι επιμένουν ότι το pH του δέρματος των ανθρώπων διαφέρει από αυτό των ζώων και ότι τα ζώα θα πρέπει να πλένονται με τα ειδικά σαμπουάν για αυτά.
Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία του μπάνιου;
Μόλις ο σκύλος σας βρεθεί μέσα στη μπανιέρα, μουσκέψτε τον. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε να πάει νερό στα αυτιά, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι καλό για τα σκυλιά. Ίσως χρειαστεί να μιλάτε γλυκά και ήρεμα στο σκύλο για να τον χαλαρώσετε.
Έπειτα, πάρτε το σαμπουάν και απλώστε το στην πλάτη του σκύλου, σχηματίζοντας μια λεπτή γραμμή με σαμπουάν. Βρέξτε καλά τα χέρια σας και ανακατέψτε το σαμπουάν πάνω στο τρίχωμα του σκύλου, κάνοντας ελαφρό μασάζ για να εισχωρήσει μέσα στο τρίχωμά του. Βεβαιωθείτε ότι απλώνετε τον αφρό και κάτω από τα πόδια, στην κοιλιά και γύρω από την ουρά. Προσοχή στο πρόσωπο, και προσπαθήστε γενικά, να αποφεύγετε να πλένετε αυτή την περιοχή του σώματος. Μπορείτε, αφού έχετε απλώσει το σαμπουάν πάνω σε όλο το σώμα του σκύλου, να χτενίσετε το τρίχωμα για να απομακρύνετε τυχόν ψύλλους και το τρίχωμα που έχει μαδήσει. Ξεπλένετε τη χτένα με νερό μετά από κάθε κίνηση χτενίσματος που κάνετε.
Ένας άλλος τρόπος για να απλώσετε το σαμπουάν, είναι, αφού μουσκέψετε τον σκύλο με νερό, να διαλύσετε ένα μέρος του σαμπουάν σε τρία μέρη νερού, και να το ανακατέψετε και έπειτα, να το απλώσετε πάνω στο τρίχωμα του σκύλου. Έτσι, εξοικονομείτε σαμπουάν, αλλά και προτείνεται από τους κτηνιάτρους, ειδικά για σκυλιά που παρουσιάζουν ξηροδερμία ή «πιτυρίδα».
Μετά το χτένισμα, χρησιμοποιήστε την κούπα (ή το ντους) για να ρίξετε νερό πάνω στο σκύλο και να τον ξεπλύνετε καλά. Ίσως χρειαστεί να βάλετε και δεύτερη δόση σαμπουάν, αν ο σκύλος είναι πολύ βρώμικος.
Αν χρησιμοποιείτε μαλακτικό, απλώστε μια κατάλληλη ποσότητα πάνω στις τούφες τριχώματος που είναι θαμπές, ή μπερδεμένες. Για πολλά σκυλιά, τέτοιες τούφες υπάρχουν στην πλάτη, ή κοντά στη ουρά. Τρίψτε το μαλακτικό πάνω στις τούφες για να εισχωρήσει σε αυτές και αφήστε το να δράσει για ένα λεπτό. Καθώς περιμένετε, συνεχίστε να χτενίζετε τον σκύλο.
ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ. Έτσι, δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα ξηροδερμίας, ή πιτυρίδα και ο σκύλος σας δεν θα ξύνεται εξαιτίας των κατάλοιπων σαμπουάν ή μαλακτικού που έμειναν στο τρίχωμά του. Προσοχή, ιδιαίτερα στα μακρύτριχα σκυλιά, όπου το ξέπλυμα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη σχολαστι-κότητα.
Αφότου ξεπλύνετε τον σκύλο, τραβήξτε το πώμα της μπανιέρας, για να φύγουν τα νερά. Τα μικρόσωμα σκυλιά ίσως να φοβηθούν από το θόρυβο, γι’ αυτό καλύτερα να τα τυλίγετε σε μια πετσέτα και να τα βγάζετε από το μπάνιο, σε ένα άλλο δωμάτιο, για να τα στεγνώσετε.
Πώς στεγνώνω το σκύλο μου;
Αν έχετε ένα μεγαλόσωμο σκύλο, αφήστε τον να στέκεται μέσα στη μπανιέρα μέχρι να στραγγίξει το νερό. Μπορείτε να τραβήξετε την πλαστική κουρτίνα του ντους, καθώς ο σκύλος είναι πιθανό να αρχίσει αμέσως να τινάζεται. Πιάστε τις πατούσες του σκύλου και απαλά «ζουλήξτε» τες για να φύγουν τα πολλά νερά μέσα στη μπανιέρα, ενώ, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με την ουρά. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε, βάλτε μια πετσέτα πάνω στο σκύλο και βγάλτε τον από τη μπανιέρα. Δώστε του ένα μπισκότο για σκύλους για να τον επιβραβεύσετε αλλά και για να τον απασχολήσετε ενώ εσείς τον στεγνώνετε. Τώρα, γρήγορα τρίψτε την πετσέτα πάνω στο σκύλο για να τον στεγνώσετε προτού να έχει ο σκύλος την ευκαιρία να τιναχτεί και να πετάξει όλο το νερό επάνω σας. Μόλις τελειώσετε το στέγνωμα του σκύλου με την πετσέτα, όσο καλύτερα μπορείτε, αν θέλετε μπορείτε να τον χτενίσετε. Αν ο σκύλος σας είναι ένας καλός σκύλος, μπορεί να θέλετε να τον αφήσετε μόνο στο μπάνιο για να στεγνώσει μόνος του, διαφορετικά, αφήστε τον να τρέξει υγρός (νοτισμένος) μέσα στο σπίτι ενώ στεγνώνει.
Και τώρα, τι κάνω;;;;
Πετάξτε όλες τις πετσέτες μέσα στο πλυντήριο και ξεπλύνετε τη μπανιέρα.
Αν ο σκύλος έχει ψύλλους, πλύνετε τη μπανιέρα το συντομότερο ώστε να μην πηδήξουν οι ψύλλοι έξω από αυτή. Προτείνεται να φυλάξετε όλες τις πλαστικές σακούλες ή ότι είδους «στρώμα» χρησιμοποιήσατε για το πάτωμα για να μη βραχεί, κάπου μέσα στο μπάνιο ή σε κάποιο άλλο μέρος, για να τις ξαναχρησιμοποιήσετε στο επόμενο μπάνιο.
webpet.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Τύφος (Παρβοϊωση) του σκύλου

Τύφος (Παρβοϊωση) του σκύλου
 
Ο τύφος είναι μια ιογενής ασθένεια του σκύλου (δεν έχει σχέση με τον τύφο του ανθρώπου). Υπεύθυνος ιός είναι ο παρβοϊός τύπου 2 (CPV-2) του σκύλου.
Εμφανίζεται με καρδιακή μορφή (μυοκαρδίτιδα) στα πολύ νεαρά κουτάβια (20-40 ημερών) και με μια εντερική μορφή (γαστρεντερίτιδα) σε μεγαλύτερα κουτάβια (μεγαλύτερα 2 μηνών). Οδοί μόλυνσης- ο ασθενής σκύλος αποβάλει τον ιό με τα κόπρανα, σάλιο, και τον εμετό. Ο ιός έχει δυνατότητα να μολύνει σκυλιά, ακόμα και 6 μήνες μετά την αποβολή του στο περιβάλλον.
Όλες οι φυλές είναι δυνατόν να νοσήσουν από τύφο, με πιο ευάλωτες τα Doberman, Γερμανικός ποιμενικός, Pit Bull, Rottweiler,κ.α.)
Κλινικά συμπτώματα
Καρδιακή μορφή- (μυοκαρδίτιδα) παρουσιάζεται ξαφνικός θάνατος σε λίγες ώρες. Τα μεγαλύτερης ηλικίας κουτάβια είναι πιθανόν να επιβιώσουν, αλλά αναπτύσσουν αργότερα καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία μετά από μήνες θα δώσει πνευμονικό οίδημα και θάνατο.
Εντερική μορφή - είναι και η συχνότερη, με χρόνο επώασης 4 έως 7 ημέρες. Τα μητρικά αντισώματα που λαμβάνει το κουτάβι με τον θηλασμό, προστατεύουν το ζώο τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του. Αν αρρωστήσει το κουτάβι, θα εμφανίσει ανορεξία, πυρετό (40-40o), κατάπτωση και πολλούς εμετούς. Τις επόμενες ώρες εμφανίζεται και η διάρροια.
Σταδιακά τα κόπρανα εμφανίζονται πιο αιμορραγικά και η διάρροια αποκτά πιο δυσάρεστη οσμή. Παράλληλα έχουμε αναιμία, αφυδάτωση και πολλές φορές θανατηφόρο κατάληξη.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και την ανίχνευση του ιού στα κόπρανα του ζώου. Η ανίχνευση του ιού στο αίμα δεν έχει διαγνωστική αξία επειδή τα εμβολιασμένα ζώα έχουν αντισώματα κατά του ιού φυσιολογικά. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν λευκοπενία, ουδετεροπενία και συχνά αναιμία. Όσο πιο μεγάλη είναι η λευκοπενία τόσο πιο κακή θα είναι η πρόγνωση.
Ακτινολογικά πιθανό να διαπιστωθεί διάταση του εντέρου και στην μυοκαρδίτιδα θα δούμε δεξιά υπερτροφία (καρδιομεγαλία).
Θεραπεία
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Δίνουμε ισότονους ορούς και ηλεκτρολύτες ενδοφλέβια, αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, αντιεμετικά, βιταμινούχα σκευάσματα, ακόμα και μετάγγιση αίματος και πλάσματος. Η ανοσοθεραπεία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής θεαματικά αποτελέσματα.

Πρόληψη

Ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στο περιβάλλον και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται πυκνά διαλύματα χλωρίνης (1:30). Τα άρρωστα κουτάβια πρέπει να απομονώνονται από τα υγιή κουτάβια, ακόμη και για 2-4 εβδομάδες μετά την πλήρη ίασή τους. Βασικό στοιχείο της πρόληψης είναι ο Εμβολιασμός. Είναι ενδιαφέρον ότι στα κουτάβια γεννημένα από εμβολιασμένες μητέρες, εμποδίζεται σοβαρά η δράση των εμβολίων έως την ηλικία των 4 μηνών. Το βασικό σημείο είναι το ‘κενό ανοσίας το οποίο χρονικά εντοπίζεται την στιγμή που τα μητρικά αντισώματα σταδιακά εξαφανίζονται στα κουτάβια.
Έτσι ο εμβολιασμός στα κουτάβια, για 2 έως 4 εβδομάδες δεν μπορεί να κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο το κουτάβι είναι πολύ ευάλωτο στην μόλυνση από τον παρβοϊό. Προτείνουμε τον πρώτο εμβολιασμό των κουταβιών την 6η εβδομάδα της ζωής τους.

 

Διαβάστε περισσότερα »

Κατέληξε η αρκούδα που τραυματίστηκε την Μ. Τρίτη στην Εγνατία Οδό

Η ενήλικη αρσενική αρκούδα βάρους 180 κιλών, βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, μετά από... σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ αυτοκίνητο στον κύριο άξονα της Εγνατίας Οδού και συγκεκριμένα στο ύψος του κόμβου του Ταξιάρχη. Στο ζώο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αλλά και κτηνιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον Αετό της Φλώρινας.

Η πρώτη μακροσκοπική εξέταση έδειξε πως η αρκούδα έφερε σοβαρά τραύματα στα πίσω άκρα οπότε και απαιτούνταν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και ακολούθως η μεταφορά της στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Το πρωί της Τετάρτης 8/5, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της αρκούδας στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν πως τα πολλαπλά κατάγματα στα δύο πίσω άκρα του ζώου ήταν πολύ σοβαρά και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του μη αναστρέψιμη, ακόμη και στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης.

Το πόρισμα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, πρότεινε την ευθανασία ως τη μόνη επιλογή για το άτυχο ζώο που υπέφερε από τα τραύματά του, χωρίς καμία πιθανότητα αποκατάστασης.

Οι ειδικοί της Κτηνιατρικής Σχολής που ανέλαβαν το ζώο δήλωσαν: «από την κλινική εξέταση και την ακτινολογική διερεύνηση διαπιστώθηκαν σοβαρά υπερκονδύλια κατάγματα μηραίου αμφοτερόπλευρα. Λόγω της ιδιαιτερότητας των καταγμάτων καθώς και της άγριας φύσης του ζώου, καθίσταται αδύνατη η πλήρης αποκατάστασή τους μετά από χειρουργική επέμβαση. Ακολούθως αδύνατη καθίσταται και η επανένταξη του ζώου στη φύση. Για το λόγο αυτό συστήνεται η ευθανασία του ζώου.»

Η γνώμη των κτηνιάτρων ήταν ομόφωνη και σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των ειδικών από το εξωτερικό στους οποίους απευθύνθηκαν οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να εξαντλήσουν και την τελευταία πιθανότητα διάσωσης της αρκούδας δεδομένης της πολυετούς προσπάθειας των οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε σχέση με τη διατήρηση του είδους στην Ελλάδα.

Η αρκούδα αυτή, έρχεται να προστεθεί στην πολύ μακριά λίστα αρκούδων-θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Μετά από εντατική πίεση πολλών ετών και τη θυσία πολλών αρκούδων, η εγκατάσταση της νέας υπερυψηλής περίφραξης, η οποία θα λύσει το πρόβλημα, έχει επιτέλους ξεκινήσει, δυστυχώς και πάλι με αργούς ρυθμούς.

Απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία τοποθέτησης της περίφραξης και να δοθεί προτεραιότητα στους τομείς υψηλής επικινδυνότητας, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου.

Δυστυχώς, το τραγικό περιστατικό με θύμα την αρκούδα δεν ήταν το πρώτο, αλλά μπορεί να είναι το τελευταίο! ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ αγωνιζόμαστε γι΄αυτό!
Διαβάστε περισσότερα »

Πεινασμένες μύγες που γίνονται... καννίβαλοι

Περίεργη καννιβαλιστική συμπεριφορά αναπτύσσουν οι προνύμφες της μύγας Drosophila melanogaster -της κοινής φρουτόμυγας, όπως...παρατήρησαν έκπληκτοι οι επιστήμονες σε συνθήκες εργαστηρίου.

Συγκεκριμένα, όταν ξεμένουν από τροφή, επιτίθενται στις μεγαλύτερες μύγες και τις κατατρώνε...

"Το ανακαλύψαμε κατά τύχη και έπειτα αρχίσαμε να ψάχνουμε παλαιότερες δημοσιεύσεις, αλλά δεν βρήκαμε τίποτε γι’ αυτό" δήλωσε ο βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης Ταντέους Καβέτσκι, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications.

Και πρόσθεσε: "Αυτό μας προκάλεσε μεγαλύτερη έκπληξη από την ίδια τη συμπεριφορά".

Μετά από την επώαση, οι φρουτόμυγες περνούν από αρκετά στάδια χρυσαλλίδας.

Ο Καβέτσκι και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι στα δύο πρώτα στάδια χρυσαλλίδας, οι μελλοντικές μύγες αφήνουν την "συμβατική" τροφή τους και αρχίζουν να κυνηγούν προνύμφες που βρίσκονται στο τρίτο στάδιο.


Επιτίθενται εναντίον τους με τους γάντζους που έχουν στο στόμα τους μέχρι να σπάσουν το προστατευτικό τους κέλυφος και στη συνέχεια τις τρώνε, συνήθως κατά ομάδες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τις προνύμφες ελκύει η οσμή των τραυματισμένων χρυσαλλίδων.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα, οι προνύμφες μπορούν να αναπτυχθούν κανονικά ακόμη και χωρίς άλλη πηγή τροφής, ενώ όταν δεν υπάρχει τροφή γίνονται ακόμη πιο επιθετικές.

"Για πολύ καιρό, γνωρίζαμε ότι ο κανιβαλισμός αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στις εξελικτικές διεργασίες" δήλωσε στο BBC ο Ροσάν Βιτζεντραβάρμα, επικεφαλής της ομάδας του πανεπιστημίου της Λωζάνης.

"Είναι όμως παρακινδυνευμένος: η μετάδοση παθογόνων είναι πιθανότερη όταν τρώει κανείς ένα μέλος του είδους του ή ενός συγγενούς είδους" συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν γιατί ένα φυτοφάγο είδος στρέφεται σε τέτοιες πρακτικές, ακόμη κι όταν έχει πρόσβαση σε άλλη πηγή τροφής.

"Εικάζουμε ότι οι μύγες είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένες για να κυνηγήσουν άλλα ζώα, ανάμεσά τους και μέλη του είδους τους, συνεπώς αποτελεί εξελικτικό ερώτημα γιατί ο κανιβαλισμός εξακολουθεί να απαντάται σε ζώα που δεν είναι σαρκοφάγα" δήλωσε ο Βιτζεντραβάρμα.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Διαβάστε για ποιο λόγο προσελήφθησαν κατσίκες στο αεροδρόμιο του Σικάγο!

Την απόφαση να προσλάβει ένα κοπάδι κατσίκες για να κρατούν την βλάστηση του αεροδρομίου Ο' Χαίηρ στα επιτρεπτά επίπεδα ανακοίνωσε η πόλη του Σικάγο.

Περίπου 25 κατσίκες θα επιστρατευθούν σε περίπου έναν μήνα για να αρχίσουν να καταβροχθίζουν τα περίπου 120 στρέμματα, ενώ οι «ειδικοί» θα προσανατολιστούν κυρίως σε περιοχές που είναι δύσβατες για μηχανήματα και όπου υπάρχει πυκνή θαμνώδης βλάστηση.

Ενας βοσκός θα βρίσκεται πάντα παρών σε περίπτωση που οι κατσίκες ξεφύγουν και διαλύσουν το σύμπαν ή αρχίσουν να τρέχουν εδώ και εκεί και βρεθούν μπροστά σε κανένα αεροπλάνο, ενώ θα πληρωθεί και 20.000 δολάρια για συμβόλαιο δύο ετών.

Μάλιστα στην πόλη του Σικάγο είναι περήφανοι για το ντηλ καθώς θα τους κοστίσει πολύ φθηνότερα απ ' ότι τα μηχανήματα.

Οσοι πιθανολογούν ότι και τα κατσικάκια θα είναι το ίδιο χαρούμενα, μάλλον κάνουν λάθος, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν και ένα εστιατόριο που σερβίρει γευστικά χάμπουργκερ, αλλά μέχρι στιγμής το κρέας κατσίκας δεν είναι στο μενού και οσονούπω θα έχουν μερικές πολύ χορτασμένες και παχιές κατσίκες.
thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ψάχνουν «νύφη» για το πιο άσχημο ψάρι του κόσμου


Το είδος είναι υπό εξαφάνιση

Απεγνωσμένη προσπάθεια να βρουν ταίρι σε υπό εξαφάνιση είδος ψαριού πραγματοποιούν οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου του Λονδίνου, καθώς διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει θηλυκό για να ζευγαρώσει με το συγκεκριμένο ψάρι. 

Η εξωτική κιχλίδα Mangarahara από τη Μαδαγασκάρη θεωρείται τόσο άσχημη που ούτε τα ίδια τα ψάρια δεν το πλησιάζουν, λέει με χιούμορ ένας από τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου. 

Παρόλα αυτά, το πραγματικό πρόβλημα στην αναπαραγωγή του είδους τους είναι το γεγονός ότι το Πάρκο του Λονδίνου έχει δύο αρσενικά. Άλλο ένα ψάρι υπάρχει στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, αλλά δυστυχώς είναι και αυτό αρσενικό. 

Οπότε, οι υπεύθυνοι βρέθηκαν σε αδιέξοδο και αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια του...κοινού, δημοσιεύοντας μια αγγελία όπου έκαναν επείγουσα έκκληση “προς όποιον τυχαίνει να έχει ένα ίδιο θηλυκό ψάρι”. 

«Ίσως είναι αργά για τα Mangarahara να ξαναζήσουν ελεύθερα στη φύση, όμως αν βρεθεί ένα ταίρι, ίσως καταφέρουμε να σώσουμε το είδος από την ολοκληρωτική εξαφάνιση» γράφει η αγγελία, η οποία συνοδεύεται και από τη φωτογραφία του υποψήφιου...γαμπρού.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Χορεύοντας με τον πιο έξυπνο σκύλο

Ο πιο έξυπνος σκύλος. Η καταγωγή του είναι απο τη Χιλή και οι χορευτικές του ικανότητες μοναδικές. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί!
Διαβάστε περισσότερα »

Τάϊσμα με το χέρι

Τάϊσμα με το χέρι
Ένα πολύ ωραίο μάθημα για το σκύλο σας είναι να μάθει να παίρνει προσεκτικά λιχουδιές από εσάς. Όλοι οι σκύλοι απολαμβάνουν ένα τέτοιο μάθημα, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν και να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Επιπλέον, το τάϊσμα με το χέρι συμβάλει στο να εμπιστευθεί ένα φοβικό ή φοβισμένο ζώο τον άνθρωπο. Κατά τη διάρκεια εκμάθησης επιθυμητών συμπεριφορών μπορείτε να δίνετε λιχουδιές στο σκύλο σας αρκεί φυσικά να είναι κοινωνικοποιημένος. 
Και λιχουδιά και εκπαίδευση…τι καλύτερο;!
Διαβάστε περισσότερα »

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα κατοικίδια μας είναι η παχυσαρκία. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλο τον κόσμο και όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να «γιατρέψουν» τον σκύλο τους. Πολλές έρευνες έχουν δείξει για παράδειγμα, ότι στις αναπτυγμένες χώρες υπολογίζεται ότι το 20-40% των σκύλων είναι υπέρβαροι. Άρα δεν πρέπει να αγνοούμε το φαινόμενο όταν υπάρχει.
Σήμερα τα περισσότερα σκυλιά ζουν ως κατοικίδια ζώα. Οπότε όπως καταλαβαίνουμε είναι αρκετά δύσκολα για αυτά να κάνουν την εργασία και την άσκηση που έκαναν στο παρελθόν οι πρόγονοι τους. Κάποιες ράτσες, δηλαδή, είναι “γεννημένες” για να τρέχουν, αν τους το στερήσουμε αυτό τότε θα στραφούν στην “τεμπέλικη” ζωή και στο φαγητό, άρα θα αποκτήσουν σίγουρα παραπάνω κιλά. Η έλλειψη της άσκησης αλλά και η  λάθος διατροφή παίζουν ένα πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία συνδέεται βέβαια άμεσα με την υγεία του αγαπημένου μας συντρόφου. Πολλές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι βλάβες στις αρθρώσεις, τα οστά και τους συνδέσμους, οι καρδιακές παθήσεις και η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθούν από την παχυσαρκία. Επίσης μπορούμε να αναρωτηθούμε και τα εξής: Δυσκολεύεται να αναπνεύσει?, Έχει μειωμένη αντοχή?, Υπάρχουν αναπαραγωγικά προβλήματα?, Προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα?, Πεπτικές διαταραχές?

Ένα σοβαρό θέμα που μπορεί να συντομεύσει την μακροζωία και την ποιότητα ζωής του σκυλάκου μας.
Διαβάστε περισσότερα »

Αλλεργίες σκύλων - Dog Allergies

Αλλεργίες σκύλων - Dog Allergies
     Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων έχει τις αλλεργίες του. Οπότε όλοι γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικό  και πόσο εκνευριστικό είναι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα σκυλάκια μας, όπου και εκεί οι περιβαλλοντικές συνθήκες - ουσίες παίζουν τον ρόλο τους στην αλλεργική τους αντίδραση.  Η αλλεργία μπορεί να προέλθει από φαγητό ή από το περιβάλλον και μπορεί να γίνει πολύ απειλητική.     Παρακάτω θα αναφέρουμε τις πιο κοινές αλλεργίες που έχουν τα κατοικίδια μας.
     1.  Αλλεργία επαφής: είναι η αλλεργία που μπορεί να προκληθεί από τα υλικά που είναι φτιαγμένα το κρεβατάκι του, το περιλαίμιο για τους ψύλλους ή άλλα αντικείμενα που είναι σε στενή επαφή μαζί του. Εμφανίζεται στο δέρμα και είναι κάπου συγκεκριμένα.
     2.  Αλλεργία ψύλλων: είναι η αλλεργία που προκαλείται από τσιμπήματα ψύλλων. Είναι η πιο κοινή αλλεργία που υπάρχει και οφείλεται στο σάλιο που αφήνει ο ψύλλος στο δέρμα του σκύλου, όταν τον δαγκώνει. Εμφανίζεται στο δέρμα με μικρούς ερεθισμούς και κνησμούς. Μπορεί να προκληθούν όμως σοβαρότερες λοιμώξεις από αυτήν, λόγω βακτηρίων που εισχωρούν στο ανοιχτό δέρμα.
     3.  Αλλεργία βακτηρίων: είναι η αλλεργία που προκαλείται από διαφορετικά είδη σταφυλόκοκκου. Αυτά υπάρχουν παντού γύρω μας, αλλά όταν ο σκύλος είναι υγιής,  με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα δεν τον βλάπτει.
     4.  Τροφική αλλεργία: είναι η αλλεργία που προκαλείται από ουσίες και τρόφιμα που καταναλώνουμε. Δεν είναι πολύ κοινή αλλεργία, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη. Πρέπει λοιπόν να δούμε σε ποια φαγητά είναι αλλεργικός για να μην του τα δίνουμε, για να ενισχύσουμε την υγεία του γενικότερα, την ευεξία του και την μακροζωία του.
     5.  Αλλεργίες εισπνοής: είναι η αλλεργία που προκαλείται από όλες τις εισπνεόμενες ουσίες που και στον άνθρωπο προκαλούν αλλεργίες, όπως γύρη και σκόνη. Εμφανίζεται συχνά και τα συμπτώματα του δεν είναι ίδια.
http://www.webpet.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Μικρή φώκια αλμπίνος εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα της


Μικρή φώκια αλμπίνος εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα της

Ήταν «πολύ άσχημη» για τα μάτια της

Η μητέρα της Junior την εγκατέλειψε στην τύχη της πριν από περίπου δύο μήνες, με αποτέλεσμα η μικρή φώκια αλμπίνος να κοντέψει να πεθάνει από ασιτία και έλλειψη φροντίδας.

Το 9 μηνών μικρό με τα κόκκινα μάτια όμως βρήκε μια ζεστή αγκαλιά στο κέντρο προστασίας Mablethorpe Seal στο Linconshire, όταν τον περασμένο Μάρτιο το εντόπισε ο ιδιοκτήτης του κέντρου Dennis Drew.

«Ακριβώς επειδή είναι πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα μέλη, οι αλμπίνοι εγκαταλείπονται και δυσκολεύονται πολύ να επιβιώσουν μόνοι τους. Η Junior εγκαταλείφθηκε μάλλον γιατί η μητέρα της την έβλεπε “πολύ άσχημη”. Ευτυχώς για εκείνη τη βρήκαμε έγκαιρα. Την τυλίξαμε προσεκτικά σε μια πετσέτα και τη μεταφέραμε στο κέντρο. Είναι πολύ χαρούμενη και παιχνιδιάρα» είπε ο ίδιος.











newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »