Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Πώς θα προστατεύσετε τη γάτα σας από την υπερβολική ζέστη!


Βοηθήστε τη ψιψίνα σας να περάσει ένα όμορφο και δροσερό καλοκαίρι χωρίς να υποφέρει από τη δυσφορία που της προκαλεί η αυξημένη θερμοκρασία. Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και μάθετε πώς μπορείτε να την ανακουφίσετε από τις μεγάλες ζέστες!

Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι αντίστοιχα και στα ζώα, η αυξημένη θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες τους δημιουργεί δυσφορία. Οι σκύλοι λαχανιάζουν, αφήνοντας την υγρασία να εξατμιστεί μέσω της γλώσσας τους, οι γάτες φαίνεται να υποφέρουν περισσότερο όμως αφού ιδρώνουν μόνο από τις πατούσες τους. Έτσι λοιπόν συνηθίζουν να γλείφουν τη γούνα τους προκειμένου να δροσιστούν, καθώς η υγρασία εξατμίζεται ρίχνοντας τη θερμοκρασία τους.



Αν λοιπόν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας πλένεται περισσότερο από το κανονικό, τώρα που ο υδράργυρος ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, είναι γιατί ζεσταίνεται. Επίσης η ληθαργική συμπεριφορά είναι άλλο ένα σημάδι ότι η ψιψίνα μας δεν τα πάει πολύ καλά με τη ζέστη. Είναι μία μορφή άμυνας, κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αναπτύσσοντας δραστηριότητα τις δροσερές ώρες της νύχτας. Επιπλέον επιλέγουν σκιερά και δροσερά μέρη, όπως είναι για παράδειγμα η μπανιέρα, προκειμένου να δροσιστούν. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέβει περισσότερο, πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού πολύ πιθανό η γάτα να εμφανίσει δύσπνοια ή να τρέξουν σάλια από το στόμα της. Σε μία τέτοια κατάσταση πρέπει να τη βοηθήσετε άμεσα ρίχνοντας τη θερμοκρασία της ενώ αν διαπιστώσετε ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα έχουν επιδεινωθεί με εμετό, διάρροια ή αρρυθμία πρέπει επειγόντως να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αφού το πιθανότερο είναι πως το ζώο έχει πάθει θερμοπληξία.

Πώς θα δροσίσετε τη γάτα σας
  • Φροντίστε η γάτα σας να έχει πάντα αρκετό και δροσερό νερό στη διάθεση της, το οποίο θα πρέπει να αλλάζετε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν μάλιστα η γάτα σας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ φαρυγγίτιδα, μπορείτε να της δίνετε νερό από το ψυγείο ή να προσθέσετε μέσα στο μπολ της μερικά παγάκια.
  • Δροσίστε την με μία βρεγμένη πετσέτα περνώντας τη αρκετές φορές πάνω στη γούνα της και εστιάζοντας στα σημεία που αναπτύσσουν την υψηλότερη θερμοκρασία, όπως είναι οι πατούσες της, οι μασχάλες, η κοιλιά, κάτω από το σαγόνι και πίσω από τα αυτιά.
  • Βάλτε μια θερμοφόρα στην κατάψυξη και στη συνέχεια τοποθετήστε την μέσα σε μια μαξιλαροθήκη. Η γάτα σας θα το εκτιμήσει πάρα πολύ!
  • Αν η γάτα σας τα πάει καλά με το νερό γεμίστε το νιπτήρα του μπάνιου ή μία λεκάνη με λίγα εκατοστά κρύο νερό και βουτήξτε μέσα τις πατούσες της.


Κούρεμα, ναι ή όχι;
Όσοι γνωρίζετε καλά από γάτες, θα ξέρετε ασφαλώς πως το τρίχωμα της γάτας είναι έτσι κατασκευασμένο για να τη δροσίζει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Προστατεύει το δέρμα της από τον ήλιο και δημιουργεί ένα στρώμα φυσικής μόνωσης ενάντια στη ζέστη. Έτσι λοιπόν το κούρεμα στις γάτες δεν προτείνεται, εκτός κι αν έχουν πολύ μακρύ τρίχωμα που σχηματίζει κόμπους και εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα. Μην αμελείτε να χτενίζετε τη γάτα σας καθημερινά προκειμένου να απομακρυνθούν οι νεκρές τρίχες που είναι πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, λόγω της ζέστης. Έτσι μ’αυτό τον τρόπο διευκολύνετε την κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στο τρίχωμα, άρα η γάτα δροσίζεται πιο εύκολα και επιπλέον θα καταπίνει λιγότερες τρίχες κάθε φορά που θα πλένεται.
Διαβάστε περισσότερα »

Κατάθλιψη στη γάτα. Συμπτώματα και αντιμετώπιση!


Αν έχετε παρατηρήσει περίεργη συμπεριφορά στη γάτα σας, με αντιδράσεις που δεν μπορείτε να εξηγήσετε, ούτε οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας αφού πρόσφατα της κάνατε τσεκ απ, το πιθανότερο είναι ότι η ψιψίνα σας πάσχει από κατάθλιψη. Πώς θα το καταλάβετε! 

Κι ενώ η σχέση με την αγαπημένη σας γάτα δεν είχε ποτέ προβλήματα και απολαμβάνατε ο ένας τη συντροφιά του άλλου, ξαφνικά αυτό άλλαξε και δικαιολογημένα έχετε αρχίσει να ανησυχείτε. Η ψιψίνα σας δεν θέλει πια χάδια, το ύφος της είναι μελαγχολικό και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον στο κάλεσμα σας ή στις λαχταριστές λιχουδιές που της προσφέρετε. Με μία πρώτη εκτίμηση πιθανόν πάσχει από κατάθλιψη και ασφαλώς ο μόνος ειδικός για να το επιβεβαιώσει είναι ο κτηνίατρος. 

Η κατάθλιψη είναι μία νόσος που δεν εκδηλώνεται μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα, με τις γάτες να το δείχνουν καθαρά και να το εκφράζουν μέσα από το σώμα τους. Έτσι λοιπόν αν η ψιψίνα σας εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα κι αφού είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα, τότε πάσχει από κατάθλιψη. 


• Εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά σε σας ή στα υπόλοιπα ζώα του σπιτιού εφόσον υπάρχουν. 

• Κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό, ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί ή έχει έντονη δραστηριότητα μέσα στη νύχτα.

• Κάνει την ανάγκη της έξω από την αμμολεκάνη της, σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Επίσης η αφόδευση της είναι δύσκολη ή ασυγκράτητη.

• Έχει περιορισμένη όρεξη για φαγητό ή ακριβώς το αντίθετο, της έχει αυξηθεί η όρεξη και τρώει χωρίς μέτρο.

• Έχει αυτοεπιθετική συμπεριφορά. Κι όμως, συμβαίνει και στα ζώα όταν πάσχουν από κατάθλιψη, να θέλουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Έτσι λοιπόν μία γάτα που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να ξύνεται τόσο πολύ και σκόπιμα, μέχρι να ανοίξει πληγές στο δέρμα της. 
 
Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει απαραίτητα να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο όπου εκείνος θα αποφασίσει το είδος της αγωγής και τον τρόπο γενικότερα για να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη της. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το χάδι και το άγγιγμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. 

Επίσης έχει αποδειχθεί πως η κατάθλιψη ενός ιδιοκτήτη ζώου που με πολύ μεγάλη δυσκολία το φροντίζει, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το ίδιο. Η διάθεση αυτή, η μελαγχολία και η έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν πολύ ευχάριστες, μεταφέρονται σταδιακά και στο ζώο. 

Είναι γνωστό πως έρευνες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα μιας γάτας λειτουργεί θεραπευτικά και αγχολυτικά σε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη. Αν η γάτα σας πάσχει από κατάθλιψη αλλάξτε τους ρόλους, αφήστε το δικό σας χάδι να επιδράσει ευεργετικά σ’εκείνη. Αν αντιδρά και δείχνει πως δεν θέλει να την αγγίζετε, προσεγγίστε την τρυφερά, μιλήστε της ήρεμα και ζεστά, πάρτε την με προσοχή στην αγκαλιά σας και χαϊδέψτε την για να αισθανθεί πολύτιμη και σημαντική. Κάθε μέρα από λίγο, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο, χωρίς να καταπιέζεται και η ίδια, αφήνοντας να της κάνετε κάτι που δεν της αρέσει. 

Χαϊδέψτε την μέχρι τη στιγμή που δεν θα θέλει περισσότερο. Χρειάζεται υπομονή από εσάς μέχρι να δείτε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά της. Και πάντα με τη συνεργασία του κτηνιάτρου που θα σας προτείνει επιπλέον τρόπους για να αλλάξει η διάθεση της γατούλας σας και να δει τη ζωή… με μια πιο αισιόδοξη ματιά! 

http://www.katoikidio.gr
Διαβάστε περισσότερα »

ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ -VETS


ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ - ΚΑΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
             ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΓΑΤΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
                                  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*
Τι είναι η δυσοσμία του στόματος. Δυσοσμία του στόματος, που επίσηςτην ονομάζουμε και κακή αναπνοή, είναι αυτή η δυσάρεστη έως ανυπόφορη μυρωδιά, που προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα τόσο των σκύλων, όσο και των γατιών. Η κακή αναπνοή είναι μια κατά κοινή ομολογία, προβληματική κατάσταση, αν όχι για όλους, οπωσδήποτε για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ζώων. Είναι αποτέλεσμα διαφόρων αιτιών, που σχετίζονται συνήθως με το στόμα και σπάνια συνδέονται με άλλα προβλήματα υγείας.

Τι προκαλεί την δυσοσμία του στόματος. Η πιο κοινή αιτία της δυσοσμία του στόματος είναι η περιοδοντική νόσος, που προκαλείται από την πλάκα (βακτήρια). Τα βακτήρια προσελκύονται στην επιφάνεια των δοντιών μέσα σε λίγες ώρες τον καθαρισμό των δοντιών. Μέσα σε λίγες μέρες, η πλάκα γίνεται ένα ανοργανοποιημένο υλικό, την πέτρα. Σε όλες τις ηλικίες και κυρίως σε μεγάλες, τα ζώα που παρουσιάζουν πλάκα, πέτρα, ουλίτιδα εξελικτικά εμφανίζουν περιοδοντίκή νόσο (απώλεια των οστών). Αυτή η απώλεια των οστών μαζί με τις αλλαγές των φορτιών των βακτηριδίων έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή υδροθείου, που προκαλεί τη δυσοσμία του στόματος. Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή είναι:1.- Μεταβολικά νοσήματα (διαβήτης, ουραιμία,). 2.-Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (ρινίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, νεοπλασία). 3.- Γαστρεντερικά νοσήματα (μεγαλοοισοφάγος, νεοπλασία, ξένο σώμα). 4.- Δερματολογικά νοσήματα (πυόδερμα). 5.- Διατροφικές παρεκτροπές (δυσώδη τρόφιμα, όταν το ζώο τρώει κόπρανα). 6.-Στοματικά προβλήματα που δεν σχετίζονται με περιοδοντική νόσο (φαρυγγίτιδα, νεοπλασίες, ύπαρξη ξένων σωμάτων, τραύματα, μολυσματικοί παράγοντες όπως τα βακτηρίδια, μύκητες και ιοί, αυτοάνοσα νοσήματα...)
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσοσμία του στόματος. Εκτός από την έντονη δυσοσμία, τα ζώα παρουσιάζουν πόνο, διότι η περιοδοντική νόσος είναι επώδυνη. Ορισμένοι σκύλοι και γάτες έχουν σοβαρό πρόβλημα στο μάσημα σκληρών τροφών και κάποια ζώα φέρνουν συχνά το πόδι στο στόμα τους.
Διάγνωση για τη δυσοσμία του στόματος. Η κακή αναπνοή μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μυρίζοντας την αναπνοή του σκύλου ή της γάτας. Αν υπάρχει η δυσάρεστη οσμή, η δυσοσμία του στόματος σαν παθολογική κατάσταση είναι δεδομένη. Ένας κτηνίατρος με εξέταση του ζώου είναι σε θέση να κάνει διάγνωση της κακής αναπνοής εντοπίζοντας ακριβώς την αιτία που την προκαλεί. Εάν η διάγνωση δεν είναι προφανής μετά από τη γενική εξέταση του ζώου, τότε πρέπει να γίνει πλήρης αιματολογικός έλεγχος για την διακρίβωση της αιτίας.
Θεραπέια της δυσοσμίας του στόματος. Η θεραπεία της δυσοσμίας του στόματος εξαρτάται από την αιτία. Υπάρχουν τέσσερα στάδια της περιοδοντικής νόσου. Τα δύο πρώτα (αρχική ουλίτιδα) αντιμετωπίζονται με έναν καθαρισμό των δοντιών από τον κτηνίατρο. Δεδομένου ότι η περιοδοντική νόσος παρουσιάζει οστική απώλεια, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή εξαγωγή δοντιού. Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν τα βακτήρια, που προκαλούν τη περιοδοντική νόσο και τη δυσοσμία του στόματος. Καθημερινές πλύσεις της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών στο σπίτι βοηθούν πολύ. Πλύσεις με υλικά που περιέχουν χλωροεξιδίνη είναι χρήσιμες. Επίσης ενδείκνυται η χρήση του κιτρικού ψευδαργύρου για την εξουδετέρωση της οσμής λόγω του παραγόμενου υδροθείου. Για όλα αυτά πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο – οδοντίατρο.
Πρόγνωση για τη δυσοσμία του στόματος. Γενικά η πρόγνωση είναι πολύ καλή. Μόλις αντιμετωπιστεί η νοσολογική κατάσταση που προκαλεί τη δυσοσμία του στόματος, τότε το σύμπτωμα θα εξαφανιστεί. Λόγω της περιοδοντικής νόσου, απαιτείται καθημερινό βούρτσισμα δοντιών. Το βούρτσισμα των δοντιών και οι στοματκές πλύσεις θα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και της ευχάριστης αναπνοής. Να επισκέπτεσθε τακτικά κτηνίατρο - οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών του ζώου σας. Αν τα ούλα και τα δόντια του του αγαπημένου σας κατοικιδίου, είναι σε καλή κατάσταση αυτό θα αντανακλάται και στην αναπνοή του.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨"ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ" ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα »

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ - VETS



ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ
                  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
                                    ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3170
Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις
Άρθρο 1
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) Ζώo συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τονάνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ζώα
συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί), τη φύλαξηποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι
έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
β) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα
όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή του συνοδού του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού. Δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα οι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και
διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.
γ) Επικίνδυνo ζώo συντροφιάς είναι τo ζώo συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητα έντονηεπιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή
είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.
δ) Σοβαρό νόσημα είναι κάθε νόσημα άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία, τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων, του ίδιου ή και άλλου είδους.
ε) Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, στην οποία συντηρούνται, σεσημαντικό αριθμό, αδέσποτοι ή ανεπιθύμητοι σκύλοι ή άλλα είδη ζώων συντροφιάς.
Άρθρο 2
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων
1. Ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:
α) να δηλώνει το σκύλο του στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικώναρχείων και να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου του μέσα σε
προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννησή του,
β) να μεριμνά για την ευζωία και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του σκύλου του,
γ) να εφοδιάζεται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου του,
δ) να μην εγκαταλείπει αυτόν,
ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλουτου.
2. Η σήμανση, η καταγραφή των σκύλων, καθώς και η κατάρτιση του σχετικού μητρώου,γίνονται από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, σε καταφύγια αδέσποτων ζώων, καθώς και σε κτηνιατρεία ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που διατηρούνται από τους δήμους, τις κοινότητες ή τα ζωοφιλικά σωματεία. Σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, όπου δεν
δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ιδιώτες κτηνίατροι, η σήμανση και καταγραφή των σκύλων μπορεί να γίνει και σε αγροτικά κτηνιατρεία των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Η
δήλωση, σήμανση και καταγραφή είναι προαιρετική για τους σκύλους που εκτρέφονται για τη φύλαξη ποιμνίων. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής του σκύλου βαρύνει τον
ιδιοκτήτη του.
3. Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό. Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο τηςιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Γιατην αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της
φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και διάσωσης. Ο ιδιοκτήτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του σκύλου του. Εντός των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων
δεικτών, με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται και στις δύο περιπτώσεις με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες.
Επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων για παραγωγή γούνας,δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
5. Ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 924 του Αστικού Κώδικα.
6. Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν τηναναπαραγωγή ζώων και να μεριμνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμούν τηδιατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται η διαδικασία υποβολής της δήλωσης κατοχής σκύλων, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο τρόπος σήμανσης και καταγραφής αυτών και ενημέρωσης από τους κτηνιάτρους της παραγράφου 2 του φορέα που είναι αρμόδιος για την καταχώρηση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων των στοιχείων των σκύλων που έχουν σημανθεί και των ιδιοκτητών τους. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο φορέας που είναι αρμόδιος για την τήρηση των μητρώων αυτών, ο τύπος και το περιεχόμενο του βιβλιαρίου υγείας, η διαδικασία και οι φορείς που είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση και θεώρησή του καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
«Η παραβίαση της παρ. 4 αυτού του άρθρου, επισύρει τις ποινικές κυρώσεις της παρ. 1 τουάρθρου 12 δηλ. φυλάκιση μέχρι 12 μηνών και χρηματική ποινή από 5.000,00 έως 10.000,00ευρώ.
Η παραβίαση των παρ.1,3,4,και 6 αυτού του άρθρου, επισύρει τις διοικητικές κυρώσεις της παρ. 1 του άρθρου 13 δηλ. πρόστιμο 300,00 έως 1.500,00 ευρώ όπως επιβάλλεται σύμφωνα με την παρ. 2 περ. (α) του άρθρου 13 για την παραβίαση των παρ. 1 (περ. α και δ ), 3 και 6 και σύμφωνα με την παρ. 2 περ. (β) του άρθρου 13 για την παραβίαση των παρ. 1 (περ. β και γ) και 4».
Άρθρο 6
Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες
Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ήδύο γατών. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω)επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης
και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος. Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα,
ακάλυπτους χώρους κ.λ.π.). Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούςχώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του
Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ 240 Α) και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
vets.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Βίντεο: Ταΐζει το κοράκι στο στόμα

Τι κι αν πρόκειται για ένα άγριο πουλί. Η γυναίκα που θα δείτε στο βίντεο κατάφερε να το εξημερώσει και να το ταΐσει στο στόμα.





 Δείτε το εκπληκτικό βίντεο

Διαβάστε περισσότερα »

Η θλιβερή ζωή ενός λιονταριού του τσίρκο

Ένας ανιαρός και μακριά από τη φύση του κόσμος

Στη νότια άκρη της Νορμανδίας, στη Γαλλία, βρίσκεται το Parc Naturel du Perche. Εκεί είδε η Natasha Breed του BBC τσίρκο με άγρια ζώα.

«Δεν έχει καμία σχέση με τη σαβάνα της Κένυας που έχω συνηθίσει. Κι όμως, στη μέση του Perche, λιγότερο από δέκα μέτρα μακριά μου βρίσκεται ένα λιοντάρι. Είναι περίπου τεσσάρων χρονών, με πλούσια χαίτη και ελαφρώς ροζ μύτη.

Κάθεται σαν τη Σφίγγα και με κοιτάζει», γράφει η Breed σε άρθρο της στο BBC με τίτλο «Η θλιβερή ζωή ενός λιονταριού του τσίρκο».

«Πόσες φορές έχω δει λιοντάρια σαν κι αυτό να κοιτάζουν νωχελικά τις ατελείωτες εκτάσεις; Ή να περιμένουν το θηλυκό λιοντάρι που πλησιάζει για να τρίψει τη μουσούδα του, όπως συνηθίζουν; Ή να κλείνει τα μάτια του απολαμβάνοντας την πατρική ικανοποίηση καθώς τα μικρά του παίζουν με την ουρά και τη χαίτη του;

Έχω δουλέψει πολλά χρόνια με συνεργεία που κάνουν γυρίσματα για την άγρια ζωή και ακολουθούν τα λιοντάρια στην Αφρική κι έχω μάθει το πώς η διάθεσή τους αποτυπώνεται στο βλέμμα τους. Όταν διασταυρώνεται με το δικό σου, έχω ζήσει το σφίξιμο στο στομάχι από το ένστικτο που μου λέει πως με μία λάθος κίνηση θα είμαι παρελθόν.

Αλλά τα μάτια αυτού του λιονταριού ίσα που μισανοίγουν καθώς το πλησιάζω. Δεν υπάρχει ίχνος ενδιαφέροντος αντίθετα με το συνήθειο όλων των αιλουροειδών που δεν μένουν αδιάφορα στη θέα ενός κινούμενου στόχου, είτε πρόκειται για το μελλοντικό γεύμα τους είτε όχι.

Δεν ασχολείται καθόλου μαζί μου, όπως κάθε λιοντάρι στην Αφρική που αντιλαμβάνεται έναν άνδρα να το πλησιάζει με τα πόδια. Αυτό το λιοντάρι μοιάζει κουρασμένο, αποκαρδιωμένο και- κάτι που δεν έχω ξαναδεί: να βαριέται.

Το τσίρκο με τη σκηνή και τα τρέιλερ είχε σταματήσει στο πάρκινγκ ενός εγκαταλειμμένου καταστήματος, όπου και θα γίνονται οι «παραστάσεις» επί πέντε ημέρες.

Ρωτάω έναν άνδρα αν μπορώ να ρίξω μια ματιά και μου γνέφει καταφατικά.

Βλέπω τέσσερις βακτριανές καμήλες να στέκονται στο τσιμέντο. Δεν υπάρχουν χόρτα, δεν υπάρχουν δέντρα. Μόνο η διαγράμμιση εκεί όπου κάποτε οι πελάτες άφηναν τα αυτοκίνητά τους. Μια λάμπα κάνει λίγη σκιά κι εκεί έχουν στριμωχτεί οι καμήλες.

Σε ένα άλλο τρέιλερ βλέπω κι άλλα λιοντάρια και τίγρεις, ακόμα και λευκές. Είναι τουλάχιστον έξι αιλουροειδή μέσα στο κλουβί με εμβαδό 24 πόδια. Κάποια κοιμούνται, άλλα στέκονται και κοιτάζουν με θαμπά μάτια τους περαστικούς και τα αυτοκίνητα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα πως απαγόρευση της χρήσης ζώων σε τσίρκο θα τεθεί σε ισχύ στη χώρα από το 2015.

Πόσα μεγάλα αιλουροειδή, ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα κάγκελα του κλουβιού τους χωρίς να έχουν ποτέ γνωρίσει το απέραντο της άγριας φύσης; Πόσα γνωρίζουν τη θολή καθημερινότητα των δρόμων καθώς ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη;

Τις τρομακτικές φλόγες καθώς πηδούν, ξανά και ξανά κάθε βράδυ, μέσα από τη φλεγόμενη στεφάνη; Πόσα χορεύουν εν μέσω σφυριγμάτων και χειροκροτημάτων;

Γνωρίζουν μόνο την ανία των απαίσιων φυλακών τους. Και την ανέλπιδη μονοτονία της ατελείωτης εξορίας τους».

Η Νatasha Breed έχει εργαστεί με συνεργεία του BBC Natural History Unit στην Αφρική για 20 χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα »

Νεκροί ελέφαντες από ηλεκτροπληξία

Τους απομάκρυναν με εκσκαφέα

Ηλεκτροπληξία σκότωσε δύο ελέφαντες σε χωράφια με καλλιέργειες ρυζιού στο κρατίδιο Ασάμ της Ινδίας. Καλώδιο υψηλής τάσης έπεσε στο χωράφι όπου βρίσκονταν οι δύο ελέφαντες με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό ρεύμα να τους κοστίσει τη ζωή τους.

Οι αρχές απομάκρυναν τους νεκρούς ελέφαντες με εκσκαφέα.

Διαβάστε περισσότερα »