Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο άνδρας που μαγείρεψε προστατευόμενο πτηνό



Όταν ένα μεγάλο περιστέρι με λευκά φτερά προσέκρουσε στον πλαϊνό τοίχο του σπιτιού του και πέθανε ακαριαία, ο Ryan Adams από το Τέξας αποφάσισε να αρπάξει την ευκαιρία και να φτιάξει ένα γκουρμέ πιάτο.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, δεν γνώριζε ότι όσο τύλιγε το άτυχο πουλί με μπέικον, παραβίαζε την αμερικανική νομοθεσία για την προστασία πτηνών.
Τα περιστέρια με τα λευκά φτερά (Zenaida asiatica), που φτάνουν σε μήκος τα 29 εκατοστά, είναι μεταναστευτικά πτηνά που ξεχειμωνιάζουν στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.
Ωστόσο, αν και η κυνηγετική περίοδος για τα συγκεκριμένα πτηνά ξεκίνησε στο Τέξας 24 ώρες πριν ο Ryan ακούσει τον γδούπο στον τοίχο του, η Υπηρεσία Άγριας Ζωής «θορυβήθηκε» από το γεγονός ότι ο άνδρας κέρδισε το γεύμα του με παράνομα μέσα, χωρίς δηλαδή να διαθέτει όπλο ή άδεια.
Μάλιστα ερευνώντας τις δραστηριότητες του Ryan, η Υπηρεσία βρήκε πλούσιο υλικό στο προσωπικό του blog, όπου ο επίδοξος σεφ παρουσίαζε ζωντανά την προετοιμασία του γεύματός του, ενώ είχε αναρτήσει το εξής σχόλιο: «πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις και πληρώνουν μεγάλα ποσά για να κυνηγήσουν αυτά τα πτηνά, κι όμως ένα έπεσε έτσι απλά στα χέρια μου».
Ο ίδιος νόμιζε ότι «αξιοποιούσε» ένα νεκρό πτηνό που οποιοσδήποτε άλλος θα πετούσε στα σκουπίδια, ωστόσο χωρίς να το γνωρίζει μαγειρεύοντας το περιστέρι παραβίασε τόσο τη νομοθεσία του Τέξας όσο και τη Συνθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών για τα Μεταναστευτικά Πτηνά.
«Υπάρχουν πολλοί νόμιμοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να σκοτώσεις ένα περιστέρι στο Τέξας, ωστόσο αν δεν έχεις εξουσιοδοτημένη άδεια δεν μπορείς να σκοτώσεις, να αιχμαλωτίσεις, να κατέχεις, να αγοράσεις, να πουλήσεις, να ανταλλάξεις ένα μεταναστευτικό πτηνό. Βασικά δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα με το πτηνό, τα μέρη του ή τη φωλιά του», δήλωσε η Sandra Cleva, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής.
Τελικά οι αρμόδιες Αρχές του Τέξας αποφάσισαν να μην απαγγείλουν κατηγορίες στον  Ryan Adams.
Αν και περισσότερα από 1.000 είδη πτηνών τυγχάνουν ομοσπονδιακής προστασίας υπό τη Συνθήκη για τα Μεταναστευτικά Πτηνά, πολλοί νόμοι που ρυθμίζουν το κυνήγι και θεσπίστηκαν σε επίπεδο πολιτείας ή σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προβλέπουν εξαιρέσεις και επιτρέπουν την θανάτωση πολλών πτηνών κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και για συγκεκριμένες περιόδους.
Διαβάστε περισσότερα »

Βασάνισε τη γάτα στο στεγνωτήριο και ανέβασε το video στο YouTube



Σε ποινή φυλάκισης 56 ημερών καταδικάστηκε ο 23χρονος  Alan Staughton από το Χάντιγκτον της Ανατολικής Αγγλίας για βάναυση κακοποίηση ζώου.
Παράλληλα το δικαστήριο του απαγόρευσε να αποκτήσει ξανά ζώα συντροφιάς για την υπόλοιπη ζωή του.
Όπως κατήγγειλε η βρετανική φιλοζωική οργάνωση RSPCA, ο 23χρονος έβαλε την γάτα του, εν ονόματι Princess (πριγκίπισσα), στο στεγνωτήριο και την άφησε να περιστρέφεται για 12 δευτερόλεπτα.
Ο δράστης βιντεοσκόπησε την πράξη του και ανάρτησε το βίντεο στο YouTube.
Η γάτα επιβίωσε, ωστόσο έσπασε ένα δόντι και τραυματίστηκε στη γλώσσα.
Ο 23χρονος, που παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς, παραδέχθηκε ότι προκάλεσε περιττό και μη αναγκαίο πόνο στη γάτα, η οποία ανήκε στην κοπέλα του.
Το άτυχο ζώο φιλοξενείται σε νέο σπίτι.
Διαβάστε περισσότερα »

Πιγκουίνοι έμειναν πιστοί για δεκαέξι χρόνια



Το πιο αγαπημένο ζευγάρι στο ζωικό βασίλειο είναι δυο πιγκουίνοι του Μαγγελάνου που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν μείνει πιστοί ο ένας στον άλλο για 16 ολόκληρα χρόνια.
Οι δυο πιγκουίνοι δεν απάτησαν ποτέ τον σύντροφό τους παρά το γεγονός ότι έμειναν χωριστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα και έκαναν μεγάλα ταξίδια διανύοντας αποστάσεις που ξεπερνούν τα 320.000 χιλιόμετρα.
Μάλιστα μετά από κάθε ταξίδι τα δυο πουλιά πάντα επέστρεφαν την περίοδο αναπαραγωγής στην ίδια φωλιά για να γεννήσουν νέα μικρά.
Η αντοχή της σχέσης των δυο πιγκουίνων έχει εντυπωσιάσει τους βιολόγους, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν είτε επειδή ο ένας από τους δυο συντρόφους πεθαίνει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών είτε επειδή δεν καταφέρνουν να αναθρέψουν τα μικρά τους, τα οποία σκοτώνονται από θηρευτές ή πεθαίνουν από την πείνα.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες μάλιστα, «αν οι πιγκουίνοι δεν καταφέρουν να αναθρέψουν τους νεοσσούς τους αυτομάτως χωρίζουν και βρίσκουν νέους συντρόφους».
Οι προηγούμενες σχέσεις πιγκουίνων με τη μεγαλύτερη διάρκεια είχαν κρατήσει πέντε και δέκα χρόνια, ωστόσο τα ζευγάρια χώρισαν όταν δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν με επιτυχία.
Το προσδόκιμο ζωής των πιγκουίνων είναι 20 χρόνια. Οι πιστοί πιγκουίνοι του Μαγγελάνου έμειναν μαζί το μεγαλύτερο μέρος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας και τώρα θα γεράσουν μαζί.

Διαβάστε περισσότερα »

ΗΠΑ: μαζικές δολοφονίες και ακρωτηριασμούς δελφινιών ερευνούν οι Αρχές


Μαζικές δολοφονίες και ακρωτηριασμούς δελφινιών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στονΚόλπο του Μεξικού ερευνούν οι Αμερικανικές Αρχές.
Πολλά θαλάσσια θηλαστικά έχουν ξεβραστεί στις ακτές με τραύματα από σφαίρες και κομμένα πτερύγια.
Σε μια περίπτωση βρέθηκε ένα δελφίνι που του έλειπε η κάτω γνάθος, ενώ σε μια άλλη περίπτωση ξεβράστηκε δελφίνι με ένα κατσαβίδι καρφωμένο στο κεφάλι του.
Λίγο αργότερα εντοπίστηκε και ένα δελφίνι με κομμένη την ουρά, ωστόσο επιβίωσε.
Τα  δελφίνια προστατεύονται από την αμερικανική Συνθήκη για την Προστασία των Θαλάσσιων Θηλαστικών, η οποία προβλέπει φυλάκιση και πρόστιμα ύψους μέχρι 10.000 δολαρίων για περιστατικά κακοποίησης και βασανισμού.
Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (Noaa) έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους κατά μήκος της ακτογραμμής του Κόλπου του Μεξικού να έχουν το νου τους για τραυματισμένα ή νεκρά δελφίνια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε ορισμένες περιπτώσεις οι ακρωτηριασμοί σημειώθηκαν μετά τον θάνατο των δελφινιών, ωστόσο αυτό θα επιβεβαιωθεί με τη νεκροψία.
Διαβάστε περισσότερα »

Θυσίασε 12 αγελάδες για να διατηρηθεί στην εξουσία!



Δώδεκα αγελάδες
 θυσίασε ο πρόεδρος της Νότιας ΑφρικήςΤζέικομπ Ζούμα για να ζητήσει την προστασία των προγόνων της φυλής του εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων ενόψει του συνεδρίου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).
Η τελετή έλαβε χώρα στη γενέτειρα του Ζούμα, Κουαζούλου-Νατάλ στα ανατολικά της Νότιας Αφρικής.
Ο πρόεδρος ντύθηκε με την παραδοσιακή ενδυμασία και έβαλε στο κεφάλι μια κάπα από δέρμα λεοπάρδαλης.
Οι προσευχές που έκανε ο Ζούμα έλεγαν «Καλούμε εσάς, ω πρόγονοί μας, να προστατέψετε το γιο μας. Καλούμε εσάς όλους, ω πρόγονοι της φυλής Νξαμαλάλα. Να είστε κοντά του, να τον καθοδηγείτε και να τον προστατεύετε απ’ αυτούς που συνασπίζονται εναντίον του».
Στη θυσία συμμετείχαν δεκάδες προσκεκλημένοι, που είχαν φτάσει με λεωφορεία, ενώ ακολούθησε πολυτελής δεξίωση στην μεγαλοπρεπή κατοικία του Ζούμα.
Ο Ζούμα φιλοδοξεί να επανεκλεγεί επικεφαλής του ANC στο επόμενο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 ως τις 20 Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντίπαλος συνδυασμός του Ζούμα ακούει στο όνομα «Οποιονδήποτε εκτός από τον Ζούμα».
Αναμένονται οι αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων.
Photo: AFP
Διαβάστε περισσότερα »

Καλόγεροι παρέα με αρκούδες



Προ μηνών εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα http://www.agioritikovima.gr τέσσερις μοναδικές φωτογραφίες μοναχών που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με αρκούδες.
Η αγάπη για όσα έπλασε ο Θεός δεν πρέπει να έχει όριο, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο  στον συνάνθρωπο αλλά πρέπει να διαχέεται σε κάθε πλάσμα του Θεού ξεχωριστά, είπε στο Αγιορείτικο Βήμα μοναχός από το Άγιο Όρος που κλήθηκε να σχολιάσει  τις φωτογραφίες των πατέρων με τις αρκούδες.
Διαβάστε περισσότερα »

Eυρώπη: περισσότερα ζώα μεταφέρονται για σφαγή υπό κακές συνθήκες


Oλο και περισσότερα ζώα μεταφέρονται στην ΕΕ κάτω από συνθήκες που δεν πληρούν τα απαραίτητα στάνταρντ. Απαιτείται συνεπώς η ορθή εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων, η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στους παραβάτες, αναφέρει το ψήφισμα που ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη.
Για να αποφευχθούν οι μεγάλες διαδρομές προς τα σφαγεία, η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει τη χρήση των τοπικών σφαγείων και να εξετάσει την επιβολή ανώτατου ορίου οκτώ ωρών για τη διάρκεια του ταξιδιού.

“Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε ότι το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τα ζώα. Θα πρέπει να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να μειώσουμε την ταλαιπωρία τους”, δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Janusz Wojciechowski (ΕΣΜ, Πολωνία). Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 555 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 34 αποχές.

Κατά την περίοδο 2005-2009, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταφερόμενων ζώων, π.χ. κατά 70%, στην περίπτωση των χοίρων. Το ένα τρίτο αυτών των ταξιδιών είχε διάρκεια οκτώ ωρών ή και περισσότερο.

—Περισσότεροι έλεγχοι και αυστηρότερες κυρώσεις

Για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων σε ό,τι αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων στον τομέα των μεταφορών, χρειάζεται να υπάρξει ορθή και εναρμονισμένη επιβολή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Απαιτείται η αύξηση των επιτόπιων επιθεωρήσεων και η εναρμόνιση των εθνικών κυρώσεων.

–Η επιβολή ανώτατου ορίου οκτώ ωρών δεν είναι αρκετή

Χρειάζεται να εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής ανώτατου ορίου οκτώ ωρών για τη διάρκεια του ταξιδιού για τη μεταφορά ζώων που προορίζονται για σφαγή, ωστόσο θα πρέπει να επιτρέπονται οι εξαιρέσεις για ορισμένα είδη βάσει γεωγραφικών και επιστημονικά τεκμηριωμένων κριτηρίων.

Ωστόσο, η επιβολή του ορίου οκτώ ωρών δεν αρκεί από μόνη της για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων, καθώς μεγάλο ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων του οχήματος και η κατάλληλη μεταχείριση των ζώων.

Το Κοινοβούλιο ζητεί ως εκ τούτου τη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς βάσει επιστημονικών κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για το χώρο που πρέπει να αναλογεί σε κάθε ζώο και το μηχανισμό παροχής νερού.

—Στήριξη στα τοπικά σφαγεία

Για να αποφευχθούν οι αδικαιολόγητα μεγάλοι χρόνοι μεταφοράς των ζώων, η ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία σύντομων και διαφανών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και να λάβει μέτρα για να σταματήσει η πτώση των μικρών, τοπικών σφαγείων και να προωθηθεί η επεξεργασία σε τοπικό επίπεδο.

Europarliament
Διαβάστε περισσότερα »

Θεσσαλονίκη: “Άγιος Βασίλης” συνελήφθη για κακοποίηση ελαφιών



Ένας άνδρας ντυμένος ως Άγιος Βασίλης συνελήφθη στηΘεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, στο εκθεσιακό κέντρο της HELEXPO , δίπλα από το σπιτάκι του Άγιου Βασίλη, είχε τοποθετηθεί ένα ζευγάρι ελάφια μαζί με το μικρό τους, παρά το σχετικό νόμο που απαγορεύει τη χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Στέλιος Γερονυμάκηςειδοποίησε την αστυνομία και περιπολικό έσπευσε στο σημείο αλλά επειδή δεν βρέθηκε ο υπεύθυνος της εταιρίας διοργάνωσης , προσήχθη ο άνδρας ο οποίος παρίστανε τον Άγιο Βασίλη δίπλα στα ζώα.
Η αστυνομία δεν βρήκε τον υπεύθυνο και συνέλαβε τον “Άγιο Βασίλη” ο οποίος οδηγήθηκε στο Τμήμα.
Παράλληλα, μετά από καταγγελία φιλόζωων, απομακρύνθηκαν και τα τέσσερα πρόβατα που είχαν τοποθετηθεί στη φάτνη της Πλατείας Αριστοτέλους, όπως και τα αλογάκια που είχαν φέρει άγνωστοι για εκμετάλλευση.
Διαβάστε περισσότερα »