Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το παιχνίδι της φώκιας με το σκύλο


Ήθελε να γνωριστούν από κοντά

Μια νεαρή φώκια κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ο David Nolan με το κινητό του τηλέφωνο να προσπαθεί να προσεγγίσει και να «γνωρίσει» από κοντά το λαμπραντόρ του, στις όχθες του Τάμεση.

Η φώκια μάλιστα προσπάθησε να βγει έξω από το νερό για να τον πλησιάσει όσο περισσότερο γινόταν!

«Πριν τραβήξουμε το βίντεο η Mischa, το σκυλί μας, είχε βουτήξει στα νερά και έπαιζε μαζί με τη φώκια. Η φώκια έβγαινε στην επιφάνεια και η Mischa κολυμπούσε προς τη μεριά της, εκείνη εξαφανιζόταν… και αυτό συνεχίστηκε για κάποια ώρα» είπε ο ιδιοκτήτης του σκύλου.

«Μετά μας ακολούθησε κατά μήκος της ακτής, έχοντας στραμμένη την προσοχή της στη Mischa» πρόσθεσε.




Διαβάστε περισσότερα »

Ποινές-χάδι για την αρένα της ντροπής στην Κατερίνη


Φυλάκιση με αναστολή επέβαλε το δικαστήριο σε 13 άτομα

Ποινές φυλάκισης δύο ως οκτώ μηνών, με αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Κατερίνης στους 13 από τους 17 συλληφθέντες, που στοιχημάτιζαν σε κυνομαχίες στην Κατερίνη. 

Οι συλληφθέντες, 13 Έλληνες και τέσσερις Σκοπιανοί, ηλικίας 21 έως 55 ετών, παρακολουθούσαν μονομαχία ανάμεσα σε δύο σκύλους σε χώρο σταυλισμού ζώων στην Κατερίνη.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση οκτώ μηνών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ τον άνθρωπο που παραχώρησε το χώρο για την απάνθρωπη δραστηριότητα. Εννέα από τους συλληφθέντες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο μηνών και άλλοι δύο σε τέσσερις μήνες και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, ενώ τέσσερις συλληφθέντες απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών. 
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ποτέ και για κανέναν λόγο να μην αγγίξετε αγελάδα όταν γεννάει [video]

Η πρωταγωνίστρια του βίντεο πάντως δεν πρόκειται να το ξανακάνει…
Διαβάστε περισσότερα »

Μάθημα οικολογίας από μια χελώνα


Μάθημα οικολογίας από μια χελώνα

Η δυσμορφία της οφείλεται σε ένα σκουπίδι

Ένα καλό μαθήματα για τους ασυνείδητους που αδιαφορούν για την απόρριψη των σκουπιδιών, αποτελεί η ιστορία και η εικόνα μιας χελώνας από το Missouri των ΗΠΑ.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η συγκεκριμένη χελώνα παρουσιάζει μια δυσμορφία στο καβούκι της. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια γενετική ανωμαλία, ούτε για κάποιο άγνωστο είδος χελώνας.

Η δυσπλασία αυτή δημιουργήθηκε εξαιτίας ενός σκουπιδιού το οποίο βρέθηκε στο διάβα του ζώου. Επρόκειτο για μια πλαστική συσκευασία έξι «δαχτυλιδιών» που χρησιμοποιούνται στις εξάδες διαφόρων ποτών και αναψυκτικών.

Όταν η χελώνα ήταν σε νεαρή ηλικία, το σκουπίδι σφήνωσε στο κέλυφός της. Με το πέρασμα του χρόνου, ενώ το ζώο μεγάλωνε, αυτό δεν μπορούσε να συμβεί στην περιοχή γύρω από το πλαστικό «δαχτυλίδι». 

Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε ζώο που δεν διέθετε καβούκι, πιθανότατα θα πέθαινε. Ωστόσο, το καβούκι της χελώνας κατάφερε να την προστατεύσει, αν και ορισμένα όργανά της δεν λειτουργούν σωστά.

Τελικά, η χελώνα βρέθηκε το 1993 και μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο St. Louis, όπου και το σκουπίδι αφαιρέθηκε. Ονομάστηκε «Peanut» και σήμερα ζει στο Κέντρο Διατήρησης του Missouri.



newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Από Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης - Εθελοντικό Ζωοφιλικό Σωματείο

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 – Σήμερα είδαμε σκύλο να κλαίει...
Λάβαμε μία κλήση λίγο μετά τις 9 για ένα σκύλο χτυπημένο από αυτοκίνητο στη διασταύρωση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Δωδεκανήσου.

Έτρεξαν δύο εθελόντριές μας για να αντικρίσουν ότι πιο τραγικό.

Μία σκυλίτσα, ημίαιμη λυκοσκυλίνα νεκρή στην άκρη του δρόμου και ο φίλος της να θρηνεί και να κάνει ότι μπορεί για να την γυρίσει πίσω.

Είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου απλά (φυσικά) συνέχισε το δρόμο του.

Η εικόνα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ. Τέτοια πράγματα είχαμε δει μόνο σε βίντεο.

Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε το πτώμα της, αλλά ο φίλος της δεν μας άφηνε. Την σκούνταγε με το ποδαράκι του, την έγλυφε, την έσπρωχνε. Μετά άλλαξε τακτική και της γάβγιζε και προσπαθούσε να την τραβήξει. Αφού είδε ότι δεν αντιδρούσε ξάπλωσε δίπλα της λυπημένος και άρχισε να κλαψουρίζει. Δεν έμπαινε στο αυτοκίνητο αν δεν παίρναμε και την φιλενάδα του μαζί.

Ζητήσαμε μία σακούλα από κάποιο μαγαζί και τελικά πήραμε και τους δύο.

Το αγόρι σήμερα θα κοιμηθεί στο αυτοκίνητο εθελόντριας και από αύριο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Μπορεί κάποιος να τον φιλοξενήσει; Τηλ 6936631269 ή 6945598760

Αν κάποιοι ενοχληθούν και από αυτή τη ανάρτηση, καλό θα ήταν να καταλάβουν ένα πράγμα.

Αυτή είναι η καθημερινότητα ενός εθελοντή. Αυτή είναι η κατάντια μας.

Αυτή είναι η φιλοζωία μας.

Αύριο θα αναρτήσουμε το βίντεο.

Όποιος δεν θέλει να χαλάσει την καθημερινότητά του, ας μη το δει.

Όποιος θέλει να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον κόσμο, ας αλλάξει.

ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
Διαβάστε περισσότερα »

Επιστολή στον Αθ. Τσαυτάρη από τους φιλόζωους


«Οι περιοριστικοί ορισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από “βολικούς” καταγγέλλοντες»

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, για τον ορισμό του επιθετικού ζώου συντροφιάς αποστέλλουν η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων. 

«Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη διαβάσαμε τον εκ του γραφείου σας προτεινόμενο ορισμό για τα επιθετικά ζώα συντροφιάς, καθόσον οι αρμοδιότητες αυτές γνωρίζουμε ότι εμπίπτουν στο εργασιακό αντικείμενο του Αναπληρωτή Υπουργού.

Εκτιμάμε λοιπόν την προσπάθειά σας, ως μια ειλικρινή και εξ ευαισθησίας ορμόμενη απόπειρα, να απαλυνθούν οι αλγεινές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την αρχική διατύπωση της ανάλογης τροπολογίας, η οποία εξήγειρε - όπως φάνηκε κατά την διαβούλευση - όχι μόνο το κοινό αίσθημα των φιλόζωων αλλά και την ευρύτερη κοινότητα.

Ωστόσο, επίσης, μας εξέπληξε το γεγονός ότι ακόμη και κατ’ αυτήν την προσπάθεια διόρθωσης των πραγμάτων, υποπέσατε στη “λύση” του να χρησιμοποιήσετε έναν εύκολο ανθρωπομορφισμό, αποτίοντας στα ζώα προθέσεις, άμεσα ερμηνευόμενες από τις ανθρώπινες αναλογικές ανταποκρίσεις, καθώς επίσης και βουλησιαρχικές ενέργειες οι οποίες δεν μπορούν να πιστοποιηθούν, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ανθρώπων από την διατύπωση είτε λεκτικών είτε θυμικών προτάσεων.

Γνωρίζουμε βέβαια, κυρίως από τις εργασίες σας πάνω στην βιοποικιλότητα από τα analia κατά το διάστημα των διάλεξεών σας, ως επισκέπτη Καθηγητή στη Γερμανία, αλλά και από τις ανακοινώσεις σας καθόλο το διάστημα που προεδρεύατε στην Επιτροπή Βιοηθικής (βιβλιογραφία που διαθέτουμε), ότι θεωρείτε τον φυσικό κόσμο ως τυπικά ανθρωπο-κεντρικό πεδίο αλληλοεπιδράσεων, θέση που μοιράζεστε και με άλλους διακεκριμένους συναδέλφους σας, όπως τους κ.κ. Αλαχιώτη και Κριμπά. Θέση απολύτως κατανοητή για γενετιστές της νεοδαρβινικής παράδοσης, η οποία με τον πιο ελπιδοφόρο τρόπο επανατοποθετεί τα βασικά αιτήματα της Ηθικής, αφαιρώντας από τον Άνθρωπο την υποχρεωτική και βάναυση επικυριαρχία του στη φύση.

Γι’ αυτό λοιπόν δραττόμεθα της ευκαιρίας να σας κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, επειδή οι περιοριστικοί ορισμοί, όταν προπάντων απομονώνονται από τα επιστημονικά τους συμφραζόμενα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση από γραφειοκράτες αυτοδιοικητικούς ή και τυχαία “βολικούς” καταγγέλλοντες, ώστε το αποτέλεσμα να καταλήγει μακράν του αναμενόμενου και εντελώς αντίθετο προς την ευζωία αυτών για τους οποίους υποτίθεται πως νομοθετούμε.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το οποίο “ερμηνεύτηκαν” αποσπασματικές επιστημονικές απόψεις του κ. Σαριδομιχελάκη και των Παθολόγων της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπως μας τις προμήθευσε ο συνάδελφός σας και Πρόεδρός της κ. Αθανάσιος Ντινόπουλος, οσάκις περιέπεσαν στη διάθεση των αυτοδιοικητικών αρμοδίων του δήμου Αθηναίων και των γραφειοκρατών του ίδιου σας του υπουργείου.

Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, γνωρίζοντας ότι ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος, λόγω των πολλών πιέσεων του πολυφασικού του έργου και λόγω του μικρού αναλογικά διαστήματος που ασκεί το έργο του, δεν μπορεί να συσκεφθεί εν τω βάσει με τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, γι’ αυτό προτείνουμε να μην καταλήξετε σε αμετακίνητες διατυπώσεις, αλλά περισσότερο να διευκρινίσετε το “αποδεδειγμένα” και να το καταλογίσετε περισσότερο σε ειδικούς συμπεριφοράς, όπως οι θετικοί εκπαιδευτές, παρά σε στατιστικολόγους συμπεριφοράς, όπως οι παθολόγοι.

Τελειώνοντας, σας παραθέτουμε για μια ακόμη φορά την πρότασή μας και ευελπιστούμε σε μια προσοδοφόρα συνεργασία μαζί σας εν όψει των επερχόμενων διαβουλεύσεων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ θεωρούμε την καλή σας προαίρεση condicio sine qua non.

Ορισμός επιθετικού ζώου συντροφιάς

“Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που αποδεδειγμένα και κατ επανάληψη εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιτυχή επίθεση προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα καθώς και το ζώο που πάσχει από σοβαρό νόσημα που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται”», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Η μοίρα γνωστών χολιγουντιανών ζώων

Η μοίρα γνωστών χολιγουντιανών ζώων 

Τα βλέπουμε στην τηλεόραση και το σινεμά και μας ξετρελαίνουν, την ώρα που γίνονται οι μασκότ των ταινιών που συμμετέχουν.

Κι όμως, πίσω από τις χαρούμενες και καλοκάγαθες φατσούλες κρύβονται τραγικές ιστορίες εκμετάλλευσης ζώων.

Γιατί όταν τα γυρίσματα ολοκληρωθούν και οι προβολείς αποτραβήξουν τη λάμψη τους από τα ζώα, η τύχη τους μένει πλέον αμφίβολη.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από διαπρεπή μέλη του ζωικού βασιλείου που έκαναν διεθνή καριέρα στην ανθρώπινη showbiz, με τον άνθρωπο να μην τους συμπεριφέρεται φυσικά με την ίδια αβρότητα...



Λάσι, το κόλεϊ



Αληθινό όνομα: Παλ

Έχουν υπάρξει πολλές-πολλές Λάσι στην κινηματογραφική και τηλεοπτική ιστορία, ήταν ωστόσο απλές αντιγραφές του θρυλικού κόλεϊ που οι φίλοι αποκαλούσαν Παλ! Μέχρι να ξεπηδήσουν βέβαια οι αναρίθμητες ταινίες από τη δημοφιλή σειρά, η Λάσι είχε γεράσει και είχε βγει στη σύνταξη, απολαμβάνοντας τα τελευταία της χρόνια με τον εκπαιδευτή της. Η σχέση τους μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως στενή, με την τύχη του ξακουστού σκυλιού να ακολουθεί τη φυσική φθορά: κουφάθηκε και τυφλώθηκε από τα γηρατειά, καθώς τα σκυλίσια χρόνια τρέχουν ιδιαιτέρως γρήγορα. Ο εκπαιδευτής της έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη μετά τον χαμό της, όπως αποκάλυψε αργότερα ο γιος του, και δεν ξαναείδε ποτέ στη ζωή του ταινία με τη «Λάσι»...

Το τσιουάουα των Taco Bell



Αληθινό όνομα: Gidget

Η μασκότ της αλυσίδας φαστ-φουντ θα έμενε άνεργη όταν θα ολοκληρωνόταν η πολυετής καμπάνια των Taco Bell. Έπρεπε λοιπόν να εργαστεί για τα βγάλει πέρα στη ζωή, γι' αυτό και έκανε μια σειρά από «περάσματα» στον κινηματογράφο και την αμερικανική τηλεόραση, όπως ο μικρός του ρόλος στο «Legally Blonde 2: Red, White and Blonde» στο πλευρό της Ριζ Γουίδερσπουν. Το σκυλάκι θα πέθαινε το 2009...

Γουίλι, η φάλαινα



Αληθινό όνομα: Κέικο

Η ιστορία του Κέικο, της φάλαινας από την ταινία «Free Willy», είναι πράγματι μια πικρή ιστορία. Μεγάλωσε στην αιχμαλωσία, όταν τον έπιασαν σε ηλικία τριών ετών στα ανοιχτά της Ισλανδίας, όπου και πέρασε τη ζωή του μέχρι τα γυρίσματα της ταινίας, μεταφερόμενος από πάρκο ψυχαγωγίας σε πάρκο ψυχαγωγίας στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Πριν την επιλέξουν μάλιστα για το φιλμ, η φάλαινα κρατούταν σε μια μικρή φορητή δεξαμενή στο Μεξικό! Όταν ωστόσο εκτοξεύτηκε στη δόξα, μια σειρά από φιλοζωικές οργανώσεις θα καλούσαν για την άμεση απελευθέρωσή της, παρά το γεγονός ότι είχε περάσει όλη της τη ζωή στην αιχμαλωσία και δεν διέθετε ικανότητες επιβίωσης. Ο Κέικο θα απελευθερωνόταν τελικά στην ανοιχτή θάλασσα, μέχρι να βρεθεί κάποια στιγμή νεκρός στις ακτές της Νορβηγίας. Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση; Πνευμονία. Το όνομα «Κέικο» σημαίνει μάλιστα στα ιαπωνικά «Τυχερός», κάτι που μάλλον ως τραγική ειρωνεία μπορεί να ιδωθεί...

Κλάιντ, ο ουρακοτάγκος




Αληθινό όνομα: Μάνις

Ο ρόλος του Κλάιντ, του συμπαθούς πιθήκου στις ταινίες του Κλιντ Ίστγουντ «Every Which Way But Loose» και «Every Which Way You Can», ενσαρκώθηκε από δύο διαφορετικούς ουρακοτάγκους. Ο πρώτος, που τον έλεγαν Μάνις, είχε ήδη μεγαλώσει πάρα πολύ μέχρι τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας και συνταξιοδοτήθηκε. Τον πούλησαν σε πάρκο του Λας Βέγκας, όπου και έγινε η ατραξιόν μέχρι τον θάνατό του. Ο άσημος αντικαταστάτης του, που τον αποκαλούσαν απλά Κλάιντ, είχε πολύ χειρότερη μοίρα, με τους εκπαιδευτές του να τον χτυπούν αλύπητα για να είναι υπάκουος στα γυρίσματα. Κι όταν τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν, ο «άτακτος» Κλάιντ ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου, πεθαίνοντας από αιμορραγικό επεισόδιο. Οι αναφορές έκαναν λόγο για τον εκπαιδευτή του να τον χτυπά αλύπητα με τη λαβή του τσεκουριού του στο κεφάλι...

Φλίπερ, το δελφίνι



Αληθινό όνομα: Κάθι

Τον ρόλο του «Φλίπερ» τον έπαιξαν στην πραγματικότητα μια σειρά από δελφίνια, ο βασικός συντελεστής ήταν ωστόσο η Κάθι. Το ριζικό της Κάθι είναι ιδιαιτέρως τραγικό, με το ζώο να πεθαίνει αυτοκτονώντας! Σε μια εποχή που τα δικαιώματα των ζώων δεν υπήρχαν καν, οι παραγωγοί της ταινίας άρπαξαν μια χούφτα δελφίνια από τον γειτονικό όρμο και τα έσυραν στο νέο τους σπίτι, αυτό με τα κάγκελα τριγύρω. Η Κάθι δεν άντεξε καθόλου το καθεστώς αιχμαλωσίας και μια μέρα σταμάτησε να αναπνέει μέχρι που πέθανε (η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη των δελφινιών μπορεί να τα ωθήσει ακόμα και στην αυτοκτονία!). Η Κάθι πέθανε λοιπόν από δική της βούληση στα χέρια του εκπαιδευτή της, αφήνοντας τον ρόλο «ορφανό», μέχρι να ετοιμαστεί τουλάχιστον ο επόμενος Φλίπερ από την ανεξάντλητη φυσική δεξαμενή των διαθέσιμων ζώων προς τέρψη και διασκέδαση των ανθρώπων...   
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »