Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΜΥΣΤΗΡΙΟ:Σκύλοι αυτοκτονούν!

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Σκωτίας, δίπλα στην πόλη Dumbarton, οι κάτοικοι προσπαθούν εδώ και πολλές δεκαετίες να καταλάβουν μία σειρά από περίεργους και τραγικούς θανάτους. Στην πόλη αυτή υπάρχει ένα μέρος που ονομάζεται «Γέφυρα Αυτοκτονίας Σκύλων» (The Dog Suicide Bridge).
Πάνω από 50 σκυλιά έχουν πηδήξει από τη γέφυρα αυτή. Ο λόγος που τους ωθεί στην απόφαση να βάλουν τέλος στη ζωή τους αποτελεί ένα μυστήριο. Τι είναι αυτό που...


 εξηγεί αυτήν την περίεργη συμπεριφορά τους, με το που αντικρίζουν τη γέφυρα; Ποια «εσωτερική φωνή» τους σπρώχνει στο θάνατο; Έχουν οι σκύλοι τάσεις αυτοκτονίας;


Τι σπρώχνει τα σκυλιά στο κενό;

Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε και για ποιο λόγο τα σκυλιά άρχισαν να πηδάνε από τη γέφυρα του Overtoun. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι περίεργοι θάνατοι ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ή του 1960, με συχνότητα ένα σκυλί κάθε μήνα. Το μοιραίο άλμα από τη γέφυρα οδηγεί σχεδόν αναπόφευκτα στο θάνατο. Παρόλα αυτά μερικά από αυτά τα σκυλιά φαίνεται ότι στάθηκαν πιο τυχερά: Τα κατάφεραν και σώθηκαν. Όμως το μάθημά τους δεν το πήραν. Αφού διαπίστωναν ότι είναι σώα και αβλαβή επέστρεφαν στην ίδια θέση για να ολοκληρώσουν αυτό που άφησαν στη μέση.

Το φαινόμενο έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και η αναστατωμένη κοινωνία της Σκωτίας αποφάσισε να στείλει ειδικούς ερευνητές να αναλύσουν το φαινόμενο αυτό. Ο Dr David Sand, είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στην κατανόηση της συμπεριφοράς των ζώων. Αποφάσισε να ερευνήσει το μυστήριο της γέφυρας Overtoun, εξαιτίας της ανεξήγητης συμπεριφοράς των σκύλων.

Η περιέργεια σκότωσε και το... σκύλο;

Πραγματοποίησε λοιπόν ένα πείραμα, που έμοιαζε περισσότερο με δοκιμασία, χρησιμοποιώντας δέκα σκυλιά διαφορετικής ράτσας. Σε ένα χώρο σχετικά κοντά στη μυστηριώδη γέφυρα, τοποθέτησε τρία μπουκάλια όπου μέσα είχε αποθηκεύσει τρεις μυρωδιές όχι και τόσο ευχάριστες: Της νυφίτσας, του σκίουρου και του ποντικιού.

Εξαπόλυσε τα δέκα σκυλιά για να δει προς τα πού θα κατευθυνθούν. Όπως διαπίστωσε η μυρωδιά της νυφίτσας είναι η πιο ισχυρή και «τραβάει» προς το μέρος της εννέα από τους δέκα σκύλους.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο ερευνητής, εμπερικλείεται στο γνωστό αλλά κάπως τροποποιημένο για τις ανάγκες του άρθρου, απόφθεγμα: «Η περιέργεια σκότωσε … το σκύλο». Στα χαμόκλαδα κάτω από τη γέφυρα «κατοικούν» αρκετές νυφίτσες. Στη μυρωδιά και στο άκουσμά τους η περιέργεια των σκύλων εξάπτεται. Έτσι λοιπόν πηδούν για να δουν τι είναι αυτό που τους «αναστατώνει»!

Η όσφρηση υπεύθυνη για τις αυτοκτονίες; 

Είναι γνωστό ότι η όσφρηση και η ακοή στο σκύλο είναι από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις. Είναι εξίσου σημαντικό ότι τα σκυλιά παρουσιάζουν και μία απομνημονευτική ικανότητα τον οσμών, κάτι που εξηγεί το λόγο για τον οποίο μερικά από αυτά που γλίτωσαν την πρώτη φορά από το άλμα θανάτου, επέστρεψαν στο ίδιο σημείο για να το επαναλάβουν.

Τώρα πια μερικές από τις οικογένειες που έχασαν το αγαπημένο τους κατοικίδιο ξέρουν τι ώθησε τον πιστό τους φίλο στην αυτοκτονία και θα σταματήσουν να κατηγορούν και να χρεώνουν στον εαυτό τους την τραγική αυτή απώλεια.
planet-greece
Διαβάστε περισσότερα »

Αλεπού και γάτα: Μια παράξενη φιλία!


Μπορεί να έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς από εδώαυτό το site σε παράξενες φιλίες μεταξύ ζώων, όμως πάντα μας εκπλήσσει _και θα μας εκπλήσσει και στο μέλλον- αυτή η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται πολύ συχνά ανάμεσα σε ζώα που σε κάθε περίπτωση είναι ασυνήθιστη. Ίσως γιατί τα ζώα αναπτύσσουν συναισθήματα μεταξύ τους με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τους ανθρώπους. Ίσως πάλι γιατί μας ξεπερνούν τις περισσότερες φορές και μας εκπλήσσουν με τη συμπεριφορά τους. Γιατί τι άλλο μπορώ να πω όταν βλέπω μια αλεπού να συγχρωτίζεται με μια γάτα, που σε κάθε περίπτωση η δεύτερη δεν θα πλησίαζε καν. Ο φωτογράφος που απαθανάτισε τις εικόνες έμεινε άφωνος μπροστά σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση των δύο ζώων που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους. «Πόσο θα θέλαμε μερικές φορές να τους μοιάσουμε…», λέει με νόημα και νομίζω έχει απόλυτο δίκιο, γιατί τα ζώα πάντα μας ξεπερνούν αλλά και πάντα θα το κάνουν…

perierga.gr - Αλεπού και γάτα: Μια παράξενη φιλία!
perierga.gr - Αλεπού και γάτα: Μια παράξενη φιλία!
perierga.gr - Αλεπού και γάτα: Μια παράξενη φιλία!
perierga.gr - Αλεπού και γάτα: Μια παράξενη φιλία!
perierga.gr - Αλεπού και γάτα: Μια παράξενη φιλία!
perierga.gr - Αλεπού και γάτα: Μια παράξενη φιλία!
perierga.gr - Αλεπού και γάτα: Μια παράξενη φιλία!
perierga.gr - Αλεπού και γάτα: Μια παράξενη φιλία!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ο σκύλος που... τραγουδάει! [Video]

Δείτε στο παρακάτω βίντεο έναν σκύλο που έχει μέσα του... καλλιτεχνική φλέβα!

Διαβάστε περισσότερα »

Ρόδος: Στο αυτόφωρο αυτός που πυροβόλησε γάτα με καραμπίνα

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε άνδρας κάτοικος Ιαλυσού ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε ιδιόκτητη γάτα, με την καραμπίνα του...
Η ιδιοκτήτρια της γάτας είδε τον δράστη απ το μπαλκόνι της να πυροβολεί το ζώο και έσπευσε να το καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα.

Ευτυχώς, το τμήμα της Ιαλυσού τηρεί την εγκύκλιο που έχει λάβει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με κακοποιήσεις ζώων και προχώρησε άμεσα στη σύλληψή του, με τη διαδικασία του αυτόφωρου τόσο για τον πυροβολισμό του ζώου αλλά και για το γεγονός ότι ο δράστης πυροβόλησε εντός κατοικημένης περιοχής.

adespoto.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Υδρογονάνθρακες: παρέμβαση 4 φορέων για τις έρευνες και τα κητώδη

Κοινή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, κκ. Λιβιεράτο και Παπαγεωργίου, απέστειλαν οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ MOm και WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο...Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και Tethys Research Institute με αφορμή τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν ενημέρωση για τα μέτρα και τους όρους προστασίας των κητωδών, με βάση τους οποίους διεξάγονται οι σεισμικές έρευνες από το σκάφος «Nordic Explorer».

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις φορείς αναφέρουν τα κάτωθι:

“Σε συνέχεια της από 16 Νοεμβρίου 2012 κοινής επιστολής μας και με αφορμή την έντονη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται σχετικά με την περιβαλλοντική διάσταση τωνσεισμικών ερευνών που διεξάγει το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της Petroleum Geo-Services, επιτρέψτε μας να επανέλθουμε στο θέμα, επισημαίνοντας τα εξής:

1. Η θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτική Κρήτη – Ελληνική Τάφρος» ορίζεται ως η μόνη στη Μεσόγειο «Περιοχή Ειδικής Σημασίας» για τους φυσητήρες (Physeter macrocephalus), κατά τη διεθνή Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Συγκείμενης Ζώνης του Ατλαντικού (ACCOBAMS), αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ.

2. O μεσογειακός πληθυσμός φυσητήρα έχει χαρακτηρισθεί ως «κινδυνεύων» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και προστατεύεται ως είδος «κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτεί αυστηρή προστασία», σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ.

3. Η Ελληνική Τάφρος αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό βιότοπο για ένα ακόμη κητώδες, τον ζιφιό(Ziphius cavirostris). Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλο το Ελληνικό Ιόνιο κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου έχει ήδη επανειλημμένα υποστεί σοβαρή πίεση από την ηχητική ρύπανση που προκαλείται από στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση σόναρ.

Μέχρι σήμερα, δεκάδες άτομα του είδους έχουν εκβραστεί, συνεπεία ηχοβολιστικών δραστηριοτήτων, με κίνδυνο εξάλειψης του πληθυσμού τους. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν και τέσσερα ακόμα είδη δελφινιών (ρινοδέλφινα Tursiops truncatus, ζωνοδέλφινα Stenella coeruleoalba, κοινά δελφίνια Delphinus delphis και σταχτοδέλφινα Grampus griseus). Όλα τα είδη κητωδών περιλαμβάνονται στο Παράρτημα IV της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

4. Όπως ρητά προβλέπει η οδηγία 92/43/ΕΟΚ (άρθ. 12): «Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να θεσπισθεί ένα καθεστώς αυστηρής προστασίας των ζωικών ειδών που αναφέρονται στο σημείο α) του παραρτήματος IV, στην περιοχή φυσικής κατανομής τους, που να απαγορεύει: …….β) να παρενοχλούνται εκ προθέσεως τα εν λόγω είδη, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής, την περίοδο κατά την οποία τα νεογνά εξαρτώνται από τη μητέρα, τη χειμερία νάρκη και τη μετανάστευση».

5. Οι επιστημονικά αποδεδειγμένες επιπτώσεις των σεισμικών ερευνητικών δραστηριοτήτων στα κητώδη αφορούν τον τραυματισμό, προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής και αλλαγές στη συμπεριφορά τους (απομάκρυνση από περιοχές αναπαραγωγής ή τροφής).

6. Κατά τη Συμφωνία ACCOBAMS (Απόφαση 4.17), «τουλάχιστον δυο αποκλειστικοί Παρατηρητές Κητωδών πρέπει να βρίσκονται σε βάρδια ανά πάσα στιγμή σε κάθε σκάφος εν λειτουργία, ενώ οι βάρδιες θα πρέπει να είναι οργανωμένες κατά τρόπο που να επιτρέπει επαρκή εναλλαγή και περιόδους ξεκούρασης για τους παρατηρητές»1,δεδομένου ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον λόγω οπτικής κόπωσης να γίνεται σωστή παρατήρηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, αναφορικά με την ακουστική παρατήρηση, προβλέπεται η ύπαρξη τουλάχιστον ενός παρατηρητή καθ’ όλη τη διάρκεια τού 24ώρου, όπου αντίστοιχα χρειάζεται εναλλαγή για την κάλυψή του.

Κατά την άποψη των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF Ελλάς, MOm, Ινστιτούτο Πέλαγος και Tethys Research Institute, η ύπαρξη στην Ελλάδα των σημαντικότερων βιοτόπων για τα κητώδη αποτελεί αναντικατάστατο φυσικό κεφάλαιο. Κάθε χρήση του θαλάσσιου χώρου είναι απαραίτητο να υπόκειται απαρέγκλιτα σε αυστηρούς κανόνες και περιβαλλοντικούς όρους, ώστε στη βάση της Αρχής της Προφύλαξης να αποφεύγονται οι επιπτώσεις στις σπάνιες και προστατευόμενες οικολογικές αξίες των περιοχών αυτών.

Ως εκ των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τα μέτρα και τους όρους προστασίας των κητωδών, με βάση τους οποίους διεξάγονται οι σεισμικές έρευνες από το σκάφος «Nordic Explorer». Ειδικότερα, καλούμε το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει τάχιστα στην έκδοση των κανονισμών εκτέλεσης των κάθε φύσης εργασιών και έργων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που προβλέπει το άρθρο 12Α ν. 2289/1995 (όπως προστέθηκε με το άρθρο 164 ν. 4001/2012), έτσι ώστε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κητωδών από τις σεισμικές έρευνες να ενσωματωθούν πλήρως στο ισχύον δίκαιο.

Επιπροσθέτως, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε πώς ακριβώς διασφαλίζεται ότι ο «ανάδοχος …διεξάγει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων με δέοντα και ασφαλή τρόπο σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές» «….και κάθε σχετική νομοθεσία που ρυθμίζει θέματα … προστασίας του περιβάλλοντος» σύμφωνα με το άρθρο 12Α παρ. 2 ν. 2289/1995 (όπως προστέθηκε με το άρθρο 164 ν. 4001/2012)”.

Διαβάστε περισσότερα »

Κάνουν και αυτά τα δικά τους

Όπως και να 'χει... αρέσουν




















Διαβάστε περισσότερα »

Ο γηραιότερος κάτοικος της Μεγάλης Βρετανίας


Ο γηραιότερος κάτοικος της Μεγάλης Βρετανίας είναι 130 ετών. Μέχρι τα 96 του χρόνια όλοι πίστευαν ότι είναι αρσενικό, όμως το 1978 η κτηνίατρος June Le Gallez από το Guernsey αποκάλυψε ότι ο Thomas δεν ήταν Thomas αλλά… Tomasina.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία χελώνα της Αγγλίας γεννήθηκε το 1882 και έχει επιζήσει πολλών σημαντικών ιστορικών γεγονότων!

Βρέθηκε στα συντρίμμια ενός χτυπημένου από βόμβα σπιτιού στο Essex το 1945. Όταν 33 χρόνια μετά τον «κληρονόμησε» η Le Gallez, αποκαλύφθηκε το… λάθος στην ταυτότητά του! 



«Όλοι μου έλεγαν να της αλλάξω το όνομα σε Tomasina, αλλά δεν ήθελα. Οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι σε τόσο προχωρημένη ηλικία η χελώνα δε θα είχε πολλή ενέργεια μέσα της, όμως είναι πολύ δραστήρια και ενεργητική» είπε η ίδια.

Η 54χρονη κτηνίατρος φιλοξενεί το τεράστιο ερπετό στην αυλή του σπιτιού της στο Channel Island στο Guernsey. «Ο Thomas είναι μέλος της οικογένειάς μας. Έχω φωτογραφίες μου μαζί του από τότε που ήμουν δύο ετών» πρόσθεσε.
Το προηγούμενο ρεκόρ… ηλικίας σε χελώνα κατείχε ο Timmy, μια μεσογειακή χελώνα η ηλικία της οποίας είχε εκτιμηθεί στα 160 χρόνια, όμως πέθανε το 2004 στο Devon.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ποια Μπάρμπα και ποια Κελεκίδου...


Ποια Μπάρμπα και ποια Κελεκίδου...

Τσιουάουα έτοιμο για το «Dancing»




Διαβάστε περισσότερα »