Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί οι σκύλοι τρώνε χορτάρι;

Θεωρείται αναμενόμενο οι σκύλοι να τρώνε χορτάρι από τη στιγμή που το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στους λύκους που είναι οι κοντινότεροι συγγενείς τους. 
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα μέρη φυτών και ειδικά το χορτάρι αποτελούν ένα μικρό τμήμα της διατροφής του λύκου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό προσλαμβάνουν βιταμίνες, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι τα φυλλαράκια του χορταριού βοηθούν στην καταπολέμηση των ενδοπαρασίτων.

Ο σκύλος δεν είναι αποκλειστικά σαρκοφάγο ζώο και είναι σε θέση να τρώει όλα τα είδη σπονδυλωτών, εντόμων, μαλακίων, καθώς μέρη φυτών ή κουφάρια ζώων.
scienceillustrated
Διαβάστε περισσότερα »

Τα πουλιά «ψάχνουν» νερό για να δροσιστούν στον κάμπο της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου

Η γη είχε στερέψει πια στον κάμπο της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου. Είναι κατακαλόκαιρο και το ΤΟΕΒ σταμάτησε να λειτουργεί.

Το πουλί διψά, ο καύσωνας έχει στεγνώσει τα νερά κι έχει σκαρφαλώσει στους σωλήνες ποτίσματος του ΤΟΕΒ ψάχνοντας μάταια βέβαια για λίγες σταγόνες νερού.

Τα χιλιάδες πανέμορφα πουλιά πετούν εδώ κι εκεί σαν χαμένα και εξουθενωμένα, ψάχνοντας εναγωνίως για λίγο δροσερό νερό, προκειμένου να σωθούν από τον καύσωνα.

Το νερό, το ευλογημένο νερό χάνεται… τα πουλιά διψούν… και θυμηθήκαμε τον Ποιητή Μ. Κατσαρό που προτρέπει: «Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία…»!
xiromeronews.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Εκπληκτικό: Δείτε ένα κοάλα να κάνει... κανό!


Είναι πραγματικά απίστευτη η αντίδραση ενός κοάλα σε ποταμό της Αυστραλίας, όταν διαπίστωσε ότι κοντά του βρισκόταν ένα κανό με τουρίστες.
Τα κοάλα διακρίνονται για το φιλικό πνεύμα που δείχνουν απέναντι στους ανθρώπους, όμως φαίνεται ότι ο μικρός πρωταγωνιστής στο βίντεο που ακολουθεί... ζήλεψε και αποφάσισε να νιώσει εκ των έσω την εμπειρία των τουριστών. Τι έκανε; Διέσχισε το ποτάμι και... μπήκε άνετο και ωραίο μέσα στο κανό, απολαμβάνοντας τη διαδρομή και προκαλώντας την έκπληξη των τουριστών.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο...



Πηγή: onsports.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Τα κατοικίδια στηρίζουν Game of Thrones!


Δείτε πώς «διασκευάζουν» το μουσικό θέμα της σειράς

Η «αρρώστια» του Game of Thrones έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια και έχει μεταδοθεί και στα τετράποδα! Το μουσικό θέμα των τίτλων της σειράς εκτελέστηκε αρχικά από τη γάτα Arya και τώρα γνωρίζει και άλλη διασκευή, από αυτόν τον συμπαθή σκύλο. 

Μπορεί τα ζωάκια να μην έχουν ιδέα για το τι είναι αυτό που «τραγουδούν», αλλά τα αφεντικά τους θα έχουν να μετρούν views στο κοντέρ του You Tube...



newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Χένρι ο πρώτος!


Ο ασπρόμαυρος σταρ που κέρδισε το βραβείο του καλύτερου «γατοβίντεο»

Ο Χένρι, ένας ασπρόμαυρος γάτος που κατοικεί στο Σιάτλ, είναι ο νικητής του βραβείου κοινού, του πρώτου Φεστιβάλ Βίντεο με Γάτες, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Μινεσότα. 

Ο συμπαθής Χένρι, χωρίς να έχει ιδέα, έχει πρωταγωνιστήσει σε βίντεο που θυμίζουν γαλλική ταινία της δεκαετίας του '50. Ο Χένρι εμφανίζεται ως ψαγμένος χαρακτήρας με έντονες υπαρξιακές αναζητήσεις. Ο ιδιοκτήτης του φρόντισε να κάνει τον γατούλη διάσημο στο You Tube και το κοινό ανταποκρίθηκε με πολλά εκατομμύρια views. 

Οι απανταχού φίλοι των γατοβίντεο ανέδειξαν τον Χένρι πρώτο ανάμεσα σε 10.000 γατο-υποψήφιους. Ο «κουλτουριάρης» από το Σιάτλ κατάφερε να ξεπεράσει σε ψήφους ακόμη και τον σούπερ-σταρ των γατών, Μαρού, από την Ιαπωνία. 

Πάρτε μία γεύση από την καθημερινότητα του Χένρι, όπως την κατέγραψε ο δημιουργικός ιδιοκτήτης του. 


newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Φάλαινα επιδεικνύει το μωρό της σε τουρίστες

Μια τρυφερή σκηνή στα ανοιχτά του Μεξικού

Οι τουρίστες και το πλήρωμα ενός σκάφους που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα στον στον Κόλπο του Αγίου Ιγνατίου στην Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πολύ σπάνιο και πολύ τρυφερό θέαμα. 

Μία γιγαντιαία γκρίζα φάλαινα, η οποία πρόσφατα είχε γίνει μητέρα, θέλησε να δείξει το μωρό της στους ανθρώπους. 
Το κήτος, αφού πλησίασε τη μικρή βάρκα που είχε απομακρυνθεί από το κρουαζιερόπλοιο, βούτηξε κάτω από το μικρό του και να ανασήκωσε με το ρύγχος, επιδεικνύοντάς το!

Η πράξη της προκάλεσε ενθουσιασμό στους επιβάτες της μικρής βάρκας, οι οποίοι άρχισαν να χαϊδεύουν το μικρό φαλαινάκι. 

Στην περιοχή γίνονται συνεχώς κρουαζιέρες που δίνουν τη δυνατότητα στους τουρίστες να παρατηρήσουν από κοντά τις φάλαινες. Παρόλο που τα σκάφη δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν πολύ τους θαλάσσιους γίγαντες, τα κήτη είναι πλέον εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία και τολμούν να φθάσουν σε απόσταση επαφής από τους τουρίστες.


newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Γητευτής των φιδιών… δύο ετών!


Φωτογραφίες του ατρόμητου αγοριού επί τω έργω

Οποιοσδήποτε άλλος θα το έβαζε- και λογικά- στα πόδια. Αλλά ο μικρός Charlie Parker δεν φοβάται τίποτα ενώ βρίσκεται face-to-face με ένα φίδι δέκα κιλών. 

Μπορεί τα πόδια του αγοριού να τρέμουν κάτω από το βάρος του Pablo, ενός βόα 2,5 μέτρων- αλλά φόβος δεν υπάρχει. 
Στην τρυφερή ηλικία των δύο ετών, ο μικρός είναι ήδη ειδικός στο χειρισμό των φιδιών, θεωρείται μάλιστα ο νεαρότερος του είδους στην Αυστραλία. 

Ο Charlie προέρχεται από μία οικογένεια η οποία του εμφύσησε την αγάπη για τα ζώα. Είναι μάλιστα υπεύθυνη για το πάρκο Ballarat Wildlife Park στη Victoria.

Ο ιδιοκτήτης του πάρκου- και περήφανος μπαμπάς- Greg Parker, εξηγεί πως ο Charlie μεγάλωσε μέσα στο πάρκο. 

«Μας σοκάρει η φυσική του ικανότητα με τα ζώα. Είναι εντυπωσιακό να το βλέπεις, δεν τα φοβάται καθόλου και δεν είναι μόνο το πώς τα χειρίζεται, τα γνωρίζει. Δεν τον βάλαμε ποτέ επίτηδες με τα ζώα, μόνος του εκδήλωσε αυτό το ενδιαφέρον για τα φίδια και τα ερπετά, πρέπει να είναι έμφυτο». 

Δείτε τις φωτογραφίες











newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Η φθινοπωρινή μετανάστευση πουλιών στο Δέλτα του Έβρου

Ένας σημαντικός σταθμός ανεφοδιασμού στο ταξίδι των πτηνών

Η αξία του Δέλτα Έβρου για την ορνιθοπανίδα είναι πολύ μεγάλη και συνεχώς αποδεικνύεται μέσα από την επιστημονική έρευνα και διάφορα προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, έχοντας το εξειδικευμένο προσωπικό, από την αρχή της λειτουργίας του συνεχίζει τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης των πουλιών που ξεκίνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Επιπλέον, από το 2006 υλοποιεί συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης που αφορά εβδομαδιαίες μετρήσεις πουλιών, καταγραφή της αναπαραγωγής, παγιδεύσεις και δακτυλιώσεις πολλών ειδών.

Η μελέτη της μετανάστευσης μέσω δακτυλιώσεων στο Δέλτα του Έβρου που υλοποιείται από το 1994, έχει αποδείξει πως ο υγρότοπος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού στο ταξίδι των πουλιών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Το Δέλτα του Έβρου έχει αναδειχτεί ως η περιοχή με τα περισσότερα δακτυλιωμένα πουλιά σε όλη τη χώρα (πάνω από 85.000), ενώ οι εποχιακοί υγρότοποι της παράκτιας ζώνης της Άνθειας (Βάλτος –Αρμύρες) είναι από τους πιο σπουδαίους για τη μετανάστευση των παρυδάτιων και στρουθιόμορφων ειδών.

Η φετινή «φθινοπωρινή» εξόρμηση από τους ορνιθολόγους του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, αλλά και εθελοντές, απέδωσε 1651 πουλιά από 38 είδη. Τα πιο πολυπληθή ήταν η Καλαμοποταμίδα, η Τσιχλοποταμίδα, ο Καλαμοτριλιστής, ο Θαμνοτσιροβάκος, ενώ δεν έλειψαν και είδη όπως ο Μελισσοφάγος, ο Στραβολαίμης, η Αλκυόνη, η Μικροπουλάδα. Δύο από τις Καλαμοποταμίδες που παγιδεύτηκαν ήταν επανευρέσεις και φέραν μεταλλικό δαχτυλίδι από τη Σερβία.

Πηγή: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »