Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο δυστύχημα με νεκρή αρκούδα στην Εγνατία


Την όγδοη απώλεια μέσα στο 2012 μέτρησε ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στη Βόρεια Ελλάδα τις πρώτες πρωινές ώρες. Μία αρκούδα νεαρής ηλικίας χτυπήθηκε από δύο διερχόμενα οχήματα στη σειρά και υπέκυψε στα τραύματά της, λίγο πριν...
το τούνελ του Δρίσκου επί της Εγνατίας οδού, κοντά στην έξοδο για Ιωάννινα.

Η ομάδα άμεσης επέμβασης του «Αρκτούρου», που έσπευσε στο σημείο, διαπίστωσε ότι, ενώ το άτυχο ζώο επιβίωσε με τραυματισμό στα πίσω πόδια από το πρώτο χτύπημα, πέθανε ακαριαία όταν δέχτηκε το δεύτερο στο κεφάλι με μεγάλη ταχύτητα.

Τα δύο αυτοκίνητα οδηγούσαν τουρίστες βουλγαρικής και ιταλικής υπηκοότητας, οι οποίοι, καθώς και οι συνεπιβάτες τους, δεν τραυματίστηκαν.

πηγή: Ναυτεμπορική
Διαβάστε περισσότερα »

Σκύλος παραλαμβάνει το χαράτσι της ΔΕΗ… [Video]

Κι εμείς σε λίγο έτσι θα κάνουμε… Δείτε το ξεκαρδιστικό βίντεο που ακολουθεί!


otherside.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Η γάτα που παίζει πιάνο [Video]

Αυτή την φορά μια γάτα δείχνει τις ικανότητές της στο πιάνο.


Διαβάστε περισσότερα »

Kλωνοποιείται ο «Μοναχικός Τζορτ»

Η ζωή του ήταν μοναχική και ο θάνατός του σηματοδότησε την εξαφάνιση ενός ολόκληρου είδους ζώων με ιστορία εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων.
Πρόκειται για τον «Μοναχικό Τζορτζ», το τελευταίο μέλος ενός είδους γιγάντιων χελώνων από το νησί Λα Πίντα, ένα από τα μικρότερα νησιά του αρχιπελάγους των Γκαλάπαγκος. (Διαβλαστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Ωστόσο ένα μήνα μετά τον θάνατό του, ο «Μοναχικός Τζορτζ» ενδέχεται να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε σε όλη του τη ζωή, να αφήσει απογόνους.

Οι επιστήμονες έχουν καταψύξει ιστό από το ερπετό, που ξεπερνούσε σε μήκος το 1,5 μέτρο και σε ηλικία τα 100 χρόνια, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν μια μέρα να αναστήσουν μέσω της κλωνοποίησης το εξαφανισμένο είδος των γιγάντιων χελώνων «Chelonoidis nigra abingdonii».

Ο «Μοναχικός Τζορτζ» κατέστη σύμβολο των προσπαθειών για τη διάσωση απειλούμενων ειδών παγκοσμίως και οι προσπάθειες για την ανεύρεση κατάλληλης συντρόφου κέντριζαν πάντα το ενδιαφέρον του κοινού.

Τα δείγματα ιστού της γιγάντιας χελώνας έχουν καταψυχθεί σε υγρό άζωτο και θα διατηρηθούν σε αυτή την κατάσταση μέχρι οι επιστήμονες να διεξάγουν την απαραίτητη έρευνα πριν προσπαθήσουν να τον κλωνοποιήσουν.

Μεταξύ άλλων οι επιστήμονες πρέπει να βρουν ένα συμβατό αυγό παρόμοιου είδους χελώνας για να εμφυτεύσουν το γενετικό υλικό του «Μοναχικού Τζορτζ», το σώμα του οποίου θα ταριχευθεί και σύντομα θα ξεκινήσει να εκτίθεται στο το Εθνικό Πάρκο των νησιών Γκαλαπάγκος.
econews
Διαβάστε περισσότερα »

Είδος υπό εξαφάνιση ο αστακός στο Αιγαίο

Στα πρόθυρα της εξαφάνισης βρίσκεται ο αστακός, ο πιο εκλεκτός και ακριβότερος μεζές του Αιγαίου. Εμπειροι ψαράδες και επιστημονικοί φορείς αναφέρουν... στη Real planet ότι για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων του, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει έως και το 80%, ευθύνεται η υπεραλίευση του είδους την τελευταία πενταετία, ακόμα και σε περιόδους που ισχύει απαγόρευση αλιείας του. Βέβαια, η εξαφάνισή του από τις ελληνικές θάλασσες, εκτός του ότι δυσαρεστεί τους λάτρεις της αστακομακαρονάδας, παράλληλα σηματοδοτεί μια ανεπανόρθωτη καταστροφή στη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και στο οικοσύστημα του Αιγαίου πελάγους.

Το εκλεκτό έδεσμα αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς έχει την ιδιότητα να ανακυκλώνει τη νεκρή οργανική ύλη που κατακάθεται στον βυθό της θάλασσας και να τη μετατρέπει σε θρεπτικές ουσίες, για να τραφούν οι υπόλοιποι θαλάσσιοι οργανισμοί.
«Κατά κανόνα, η αλόγιστη αλιεία γίνεται σε αστακούς πολύ πιο κάτω από τα νόμιμα όρια που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία, τα οποία ορίζουν ότι το ζώο, για να πάει στην ιχθυόσκαλα, πρέπει να ξεπερνά τα 500 γραμμάρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ενήλικα άτομα που μπορούν να αναπαραχθούν», εξηγεί ο Γιώργος Ντούνας, διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ στο Ινστιτούτου Θαλάσσιας Γεωλογίας Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών και συμπληρώνει: «Αναμφισβήτητα ο αστακός αποτελεί έναν βιοδείκτη. Ανήκει στα δεκάποδα και η ύπαρξή του δείχνει ότι ο βυθός είναι σε καλή κατάσταση. Συνήθως ζει σε βάθη από 30 έως 100 μέτρα».

Αλλωστε, η περίοδος αλίευσης του αστακού ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και σταματά στις 31 Αυγούστου.«Η προστασία του πλέον περνά και από το τραπέζι μας. Μετά τον Αύγουστο οι καταναλωτές πρέπει να είναι υποψιασμένοι. Δεν πρέπει να παραγγέλνουμε φρέσκο αιγαιοπελαγίτικο αστακό αφού, όταν υπάρχει ζήτηση, η παράνομη αλιεία θα καλύψει οπωσδήποτε την ανάγκη του πελάτη - ιδιαίτερα όταν οι τιμές του στα εστιατόρια μπορούν να φτάσουν έως και τα 45 ευρώ το κιλό!», επισημαίνει ο Δημήτρης Ζάννες από την Ανδρο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νότιου Αιγαίου.

Ο σημαντικότερος βιότοπος του αστακού είναι ο βυθός που διαθέτει απότομα ρήγματα και είναι πλούσιος σε ασβεστοφύκη, τη γνωστή τραγάνα. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Σκύρο, που είναι η πατρίδα του αστακού, και γενικότερα στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, καθώς και στα Δωδεκάνησα. Οι παραδοσιακοί μέθοδοι αλιείας είναι δύο: το αστακόδιχτο και ο κιούρτος. Πλέον, όμως, η ψαριά έχει μειωθεί δραματικά. «Εάν συνεχιστεί η υπεραλίευση του είδους, την επόμενη δεκαετία δεν ξέρω αν οι ελληνικές θάλασσες θα έχουν αστακούς», επισημαίνει ο θαλάσσιος βιολόγος Κώστας Νουνάς, συμπληρώνοντας: «Την κύρια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα θαλάσσια αποθέματα την έχουμε από τους ψαράδες, οι οποίοι αποτελούν τα μάτια μας. Προφανώς και τα ιχθυαποθέματα του αστακού θέλουν περαιτέρω μελέτη, ωστόσο τα στοιχεία των ψαράδων είναι αποκαρδιωτικά».

Στη Σκύρο

Στη Σκύρο, η εύρεση και η συλλογή του αστακού από τους ψαράδες έχει μετατραπεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ο έμπειρος ψαράς και ιδρυτής του τοπικού Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων «Αχιλλέας» λέει στην «R»: «Θυμάμαι ότι πριν από μία πενταετία ψαρεύαμε πάνω από 15 κιλά. Αργότερα, η κατάσταση χειροτέρεψε. Ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, με το ζόρι να βγάλει κανείς 3 κιλά αστακούς με αστακόδιχτα. Δυστυχώς, ορισμένοι ψαράδες δεν μπορούν να καταλάβουν τη μεγάλη οικολογική σημασία του αστακού για το οικοσύστημα. Αποτελεί τη βάση της πυραμίδας ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας. Εάν εκλείψει, το θαλάσσιο οικοσύστημα θα φτωχύνει και πολλοί από εμάς τους ψαράδες θα χάσουμε το μεροκάματο».

Στις Κυκλάδες

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στις Κυκλάδες. Ο Δημήτρης Ζάννες έχει σταματήσει αρκετό καιρό να βάζει κιούρτους για να πιάσει αστακούς, αφού η πενιχρή ψαριά του δεν φτάνει πλέον ούτε για να αγοράσει τα καύσιμα για το καΐκι. «Πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε τον αστακό και να προστατεύσουμε τα θαλάσσια ενδιαιτήματα. Πλέον είμαστε στο και πέντε. Οι θάλασσες μας εκπέμπουν SOS», σχολιάζει ο έμπειρος ψαράς, υπογραμμίζοντας: «Παλιότερα ένας ψαράς μπορούσε να αλιεύσει μέχρι και 50 κιλά αστακό. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, με το ζόρι μπορεί να αλιεύσει 10 κιλά. Δυστυχώς, υπάρχουν και ασυνείδητοι, οι οποίοι αλιεύουν τον αστακό μετά τις 31 Αυγούστου, πράγμα που απαγορεύεται».

Στην Κάλυμνο

Στα Δωδεκάνησα, συγκεκριμένα στην Κάλυμνο, στην πατρίδα των σφουγγαράδων, οι ντόπιοι ψαράδες αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Κατσοτούρχης θεωρεί ότι η διαταραχή της ισορροπίας στην τροφική αλυσίδα και η παράλληλη καταστροφή των θαλάσσιων βιοτόπων αποτελούν τα αίτια για την εξαφάνιση του αστακού. «Παλαιότερα αλιεύαμε μέχρι και 30 κιλά αστακό. Πλέον, με το ζόρι βγάζουμε 5 κιλά», τονίζει ο πρόεδρος. «Η καταστροφή είναι τεράστια. Την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχει η πολιτεία, που δεν κάνει ελέγχους να δει τι έρχεται στην ιχθυόσκαλα και αν τηρούνται οι νόμοι για το πότε πρέπει να αλιεύεται το ένας είδος ή το άλλο. Ομως, και οι ίδιοι οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση», καταλήγει.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Ο μπλε βάτραχος-δηλητήριο

Τον ονομάζουν «μπλε-βάτραχο» ή «βέλος δηλητήριο». Οι περισσότεροι βάτραχοι λειτουργούν κυρίων την νύχτα, αλλά το συγκεκριμένο είδος προτιμά την ημέρα... ενώ χαρακτηριστικό του είναι το έντονο μπλε χρώμα.

Το δέρμα του είναι τόσο τοξικό, που οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για να μολύνουν τις αιχμές των βελών τους.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »