Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αυστραλία: Καγκουρό επιτέθηκε σε… πολιτικό!

Μια απρόσμενη «συνάντηση» με την… φύση είχε ο Shane Rattenbury, ένας Αυστραλιανός πολιτικός το πρωί της Πέμπτης.

Την ώρα που έκανε την πρωινή του άσκηση με τρέξιμο (τζοκινγκ) στο προάστιο Ainslie, στην Καμπέρα, ήρθε αντιμέτωπος με ένα... καγκουρό που βοσκούσε σε γρασίδι.

Έντρομος έσπευσε να το προσπεράσει, αλλά είναι γνωστό ότι όταν τα πλησιάσει κανείς, εκείνα τρομάζουν και απομακρύνονται.

Το εν λόγω καγκουρό λοιπόν στην προσπάθεια του να απομακρυνθεί επιτέθηκε στον Rattenbury, καρφώνοντας τα νύχια των άκρων του στα πόδια του άτυχου πολιτικού.

Η επίθεση του καγκουρό άφησε στον Rattenbury πληγές, τις οποίες ωστόσο φρόντισαν επιμελώς οι νοσοκόμες όταν εκείνος διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Rettenbury, μεγαλύτερη εντύπωση του προκάλεσε το γεγονός ότι αφού η περιπέτεια του έγινε γνωστή, πολλοί ήταν εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την τύχη του καγκουρό παρά για την δική του κατάσταση.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Οι αλιγάτορες θα εξαφανίσουν τους... οδοντιάτρους

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αλιγάτορες είναι εκείνοι που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μεθόδων οι οποίες θα καταστήσουν τις επισκέψεις στον...
οδοντίατρο άχρηστες αφού ο άνθρωπος θα έχει σε όλη του τη ζωή πολλά και γερά δόντια.

Η αναγέννηση

Οι αλιγάτορες διαθέτουν 80 δόντια κατά μέσο όρο σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή του βίου τους. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της ζωής τους αλλάζουν 50 φορές δόντια, κάτι που σημαίνει ότι στο στόμα τους δημιουργούνται 2-3 χιλιάδες δόντια! Πολλά σπονδυλωτά ζώα έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τα δόντια τους καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους αλλά ο αλιγάτορας όπως φαίνεται είναι ο «βασιλιάς» σε αυτόν τον τομέα.

Αντίστοιχα ο άνθρωπος αλλάζει δόντια μόλις μια φορά στη ζωή του. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας μελετούν τους αλιγάτορες ευελπιστώντας ότι θα βρουν έναν τρόπο να χαρίσουν την ικανότητα του αλιγάτορα και στον άνθρωπο.

«Τα δόντια συνδέουν τον οργανισμό με το εξωτερικό περιβάλλον και για αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζουν μόνιμες προκλήσεις και καταπονήσεις. Τα ζώα ανέπτυξαν εξελικτικά επιτυχημένους μηχανισμούς αναγέννησης των δοντιών οι οποίοι λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αλλαγών. Τα δόντια παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση αφού με αυτά τρεφόμαστε και έτσι είναι επόμενο το ότι αντιμετωπίζουν συχνά φθορές και απώλειες. Τα περισσότερα σπονδυλωτά ζώα αντικαθιστούν τα δόντια τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται ως πηγή για τη συχνή ανανέωση των δοντιών» αναφέρει καθηγητής Τσενγκ-Μινγκ Τσουόνγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Άνθρωποι και σκύλοι εξελίχθηκαν μαζί

Οι σκύλοι τελικά ίσως είναι κάτι περισσότερο από καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, καθώς νέα έρευνα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζει ότι...
οι σκύλοι είναι συνοδοιπόροι των ανθρώπων στη διαδρομή της εξέλιξης.

Σύμφωνα με την έρευνα οι σκύλοι διαχωρίστηκαν από τους γκρίζους λύκους πριν 32.000 και έκτοτε οι ο εγκέφαλος και τα πεπτικά όργανα των οικόσιτων σκύλων εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο με τον εγκέφαλο και τα όργανα των ανθρώπων.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα και πως η συμβίωση σε κοινό περιβάλλον επηρέασε την εξέλιξη ανθρώπων και σκύλων για χιλιάδες χρόνια.

Η έρευνα

Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί πότε οι λύκοι εξημερώθηκαν και έγιναν καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Απόπαλαιότερη έρευνα σε απολιθωμένο κρανίο σκύλου που ανακαλύφθηκε στα βουνά της Σιβηρίας οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πριν 33.000 χρόνια, ωστόσο γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι σκύλοι στην Κίνα εξημερώθηκαν μόλις πριν 16.000 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των επιστημόνων στηρίζει την άποψη ότι οι σκύλοι εντάχθηκαν στην ανθρώπινη κοινωνία πριν 10.000 χρόνια.

Μάλιστα ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αγριόσκυλα της νότιας Κίνας ήταν τα πρώτα οικόσιτα ζώα.

Για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, ο Δρ. Guo-dong Wang, ερευνητής γενετικής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ανέλυσε το γενετικό υλικό τεσσάρων γκρίζων λύκων, τριών κινέζικων σκύλων, ενός γερμανικού ποιμενικού, ενός βελγικού μαλινουά και ενός θιβετιανού μαστίφ.

Από την ανάλυση του DNA προέκυψε ότι οι γκρίζοι λύκοι διαχωρίστηκαν από τους κινεζικούς σκύλους πριν περίπου 32.000 χρόνια.

«Οι κινεζικοί σκύλοι αντιπροσωπεύουν τον χαμένο σύνδεσμο στη διαδικασία εξημέρωσης των σκύλων», επισημαίνεται στη μελέτη.
Έκτοτε η εξέλιξη των σκύλων έγινε σταδιακά και ο πληθυσμός τους δεν μειώθηκε με την πάροδο των χρόνων, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι σκύλοι άρχισαν να εξημερώνονται.

Εξετάζοντας γενετικό υλικό ανθρώπων και σκύλων οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι και τα δυο είδη υπέστησαν παρόμοιες αλλαγές στα γονίδια που συνδέονται με την πέψη και τον μεταβολισμό, κάτι που αποδίδεται στην αλλαγή της διατροφής τους, η οποία σημειώθηκε ταυτόχρονα.

Οι ερευνητές επιπλέον ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων και των σκύλων εξελίχθηκε ταυτόχρονα, ειδικά σε ότι αφορά τα γονίδια που επεξεργάζονται τη χημική εγκεφαλική ουσία σεροτονίνη.
Διαβάστε περισσότερα »

Μούρη με έχεις κάνει καψούρη


Απλά αξιαγάπητα

























Διαβάστε περισσότερα »

Η πρώτη φωλιά καρέττα-καρέττα του 2013 στη Ζάκυνθο


Η πρώτη φωλιά καρέττα-καρέττα του 2013 στη Ζάκυνθο

Δεν έχει ξαναγίνει φωλιά θαλάσσιας χελώνας τόσο νωρίς

Η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αποτελεί σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την «φιλοπατρία» των χελωνών προς τις περιοχές όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες, προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν απογόνους.

Η Ζάκυνθος αποτελεί το μεγαλύτεροι βιότοπο αναπαραγωγής στη Μεσόγειο και συνήθως εκεί γίνεται και η πρώτη φωλιά στην Ελλάδα. Φέτος η πρώτη φωλιά στη Ζάκυνθο παρατηρήθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια. Πράγματι οι φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου διαπίστωσαν την ύπαρξη της πρώτης φωλιάς στην παραλία Γέρακας το πρωί της 11ης Μαΐου. Την επόμενη μέρα καταγράφηκαν και δύο έξοδοι χελωνών χωρίς φωλιά στην παραλία της νησίδας Μαραθονήσι.

Από εξέταση των στοιχείων που συλλέγει συστηματικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1984 διαπιστώνεται ότι τόσο νωρίς δεν έχει ξαναγίνει φωλιά θαλάσσιας χελώνας. Αυτό ίσως να οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι χελώνες Καρέττα έρχονται στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου. Δύο σημαντικοί βιότοποι διατροφής τους βρίσκονται στη βόρεια Αδριατική και στον Κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία. Αυτό αρχικά τεκμηριώθηκε από αναφορές χελωνών που είχαν μαρκαριστεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μετέπειτα επιβεβαιώθηκε με τοποθέτηση σε χελώνες δορυφορικών πομπών. 

Οι χελώνες συγκεντρώνονται από τον Μάρτιο – Απρίλιο στον Κόλπο του Λαγανά όπου ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία.

Εκτός από τη Ζάκυνθο ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας όπως στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο, το Λακωνικό Κόλπο, την Κορώνη και σε τρεις περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Κόλπος Μεσσαράς).

Συνολικά θα παρακολουθούνται καθημερινά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, περίπου 75 χιλιόμετρα παραλίας, όπου αναμένεται να καταγραφούν και να προστατευτούν περίπου 2500 φωλιές. Τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή τουλάχιστον 450 ερευνητών από πολλές χώρες που εθελοντικά προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους. Τα προγράμματα αυτά πέραν από το ότι διασφαλίζουν την ενεργό προστασία ενός απειλούμενου είδους, αποτελούν και συμβολή της χώρας μας στη διεθνή προσπάθεια για την προστασία της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Μια πάπια «έσωσε» ύποπτο σε αστυνομική καταδίωξη! [video]

Υψηλό αίσθημα καθήκοντος- φιλοζωικό για την ακρίβεια- είχε ένας αστυνομικός από το Όρεγκον των ΗΠΑ. Ο φιλόζωος αστυνομικός Μαρκ Τζέιμς, λοιπόν, αποφάσισε να...
διακόψει την καταδίωξη υπόπτου σε κεντρικό δρόμο της πόλης, προκειμένου να βοηθήσει μια πάπια να περάσει απέναντι, που ήταν καταμεσής του δρόμου!

Οι πολίτες πάντως δεν τον αποδοκίμασαν, παρά το γεγονός ότι ο ύποπτος δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία της πόλης Πόρτλαντ. Δείτε το!

star.gr
Διαβάστε περισσότερα »