Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Νέο τροχαίο με θύμα νεαρή λύκαινα

Νέο τροχαίο με θύμα μια νεαρή λύκαινα περίπου 3 ετών, σημειώθηκε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στο 10ο χιλ. της επαρχιακής οδού ...Καστοριάς-Νεστόριου.

Η πορεία του άτυχου ζώου σε αναζήτηση τροφής από τον ορεινό όγκο του Μαλιμαδίου προς τα πεδινά, διακόπηκε αιφνίδια λίγα μέτρα πριν το παραποτάμιο δάσος του Αλιάκμονα και κοντά στον οικισμό Μεσοποταμίας, τις πρώτες βραδινές ώρες (περίπου στις 9.30) οπότε και συνέβη το τροχαίο ατύχημα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έσπευσε στο σημείο και λίγα λεπτά αργότερα το ζώο εξέπνευσε. Η αυτοψία έδειξε πολλαπλές κακώσεις και εκδορές στο σώμα του ζώου.

Το νεκρό ζώο μεταφέρθηκε στον συνεργαζόμενο με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Καστοριά, όπου και παρέστη εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας Καστοριάς καθώς και εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης για τη νεκροψία του ζώου. Τέλος, το ζώο ενταφιάστηκε σε ελεγχόμενη από τον Δήμο Καστοριάς περιοχή παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο οδηγός δεν τραυματίστηκε αλλά το αυτοκίνητό του υπέστη υλικές ζημιές.

Διαβάστε περισσότερα »

Σπάνια θηλαστικά ... αγαπούν τις ελληνικές θάλασσες!

Εσείς ξέρετε ότι στις ελληνικές θάλασσες έχουν τη μόνιμη κατοικία τους, αρκετά είδη φαλαινών και δελφινιών; Ότι την Κρήτη την «αγαπούν» ιδιαίτερα ορισμένα σπάνια είδη... θαλάσσιων θηλαστικών που απειλούνται με εξαφάνιση; Ότι τη «γωνιά» του έχει εδώ ο φυσητήρας και την πρώτη φωνή του ζιφιού ή ραμφοφάλαινα την άκουσαν και την κατέγραψαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες στο νησί;

O Ζιφιός είναι ιδιαίτερα ντροπαλός , αποφεύγει πλοια και ανθρώπους

Αν δεν τα ξέρετε όλα αυτά, μην ανησυχείτε… Τέσσερις στους πέντε Έλληνες αγνοούν ότι έχουμε την τύχη να έχουμε σπάνιους «συγκάτοικους», με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια ομορφιά του απέραντου γαλάζιου.

Μόνο που αυτοί οι «συγκάτοικοι» έχουν το μόνιμο σπιτικό τους, στο βυθό, ασχέτως αν αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Ελάχιστα από αυτά μάλιστα προτιμούν τα παράκτια για να γεννήσουν τα μικρά τους.

Όπως είπε στο MadeinCreta η συνεργάτης θαλάσσιων προγραμμάτων WWF ΕΛΛΑΣ κ. Μαρία Λιβανού, οι ελληνικές θάλασσες αποτελούν έναν «πολύτιμο τόπο» για την επιβίωση των θαλάσσιων θηλαστικών, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται σπάνια και απειλούνται με εξαφάνιση.

Επιπλέον αυτά τα θαλάσσια κήτη αποτελούν «δείκτη υγείας» για το θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας μας.

Το γιατί η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική αποδεικνύεται από τα εξής:

Στον Κορινθιακό κόλπο παρατηρείται το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο συμβίωσης μεταξύ τριών διαφορετικών ειδών δελφινιών.

Κοπάδι τριών ειδών δελφινιών

Η ελληνική Τάφρος – η οποία ξεκινάει από τα νότια Ιόνια νησιά, επεκτείνεται προς την Κεφαλονιά, περνάει κάτω από την Κρήτη και φτάνει μέχρι τη Ρόδο - είναι ο σημαντικότερος βιότοπος για τους φυσητήρες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αλλά και για το Ζιφιό, που για τους επιστήμονες θεωρείται σπάνιο θαλάσσιο είδος.

Ο πληθυσμός των φυσητήρων μάλιστα, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα εικάζεται ότι αριθμεί γύρω στα 250 άτομα, για αυτό και η χώρας μας θεωρείται από τους πιο σημαντικούς τόπους στη Μεσόγειο. Επιπλέον ο φυσητήρας και ο ζιφιός θέλουν αρκετά μεγάλα βάθη για τις καταδύσεις τους για αυτό και προτιμούν το πέρασμα της Κρήτης.

Στη νότια Κρήτη μπορεί κανείς να συναντήσει σταχτοδέλφινα και στη νοτιοδυτική Κρήτη ζωνοδέλφινα.

Ζωνοδέλφινο

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι ένα από τα σπανιότερα είδη στον πλανήτη. Το συγκεκριμένο είδος φώκιας είναι το μόνο θαλάσσιο θηλαστικό που χρησιμοποιεί σπηλιές για να γεννήσει και να ξεκουραστεί.

Μεσογειακή φώκια

«Συχνάζει» σε πολλές παράκτιες περιοχές , προτιμά τον Κορινθιακό και Αμβρακικό Κόλπο ενώ κανείς μπορεί να τη συναντήσει και στον Άγιο Νικόλαο. Σε όλον τον πλανήτη υπολογίζεται ότι ζουν 600 του είδους. Οι ελληνικές θάλασσες έχουν την τύχη να φιλοξενούν το μισό παγκόσμιο πληθυσμό αυτού του είδους, γύρω στις 300, και αυτό κάνει τη monachus monachus εξαιρετικά ευάλωτη.

Η φώκαινα που θεωρείται ένα σπάνιο θηλαστικό από όλη τη μεσόγειο ζει στο βόρειο και μόνο στο βόρειο Αιγαίο.

Το κοινό δελφίνι το οποίο σε πολλές περιοχές της Μεσογείου έχει υποστεί μεγάλη μείωση βρίσκει καταφύγιο στα ελληνικά νερά και το ιδανικό μέρος για αυτό είναι ο Αμβρακικός Κόλπος .

Τα εννέα είδη θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν και αναπαράγονται στις ελληνικές θάλασσες είναι : η μεσογειακή φώκια, η φώκαινα, το ζωνοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο, το ρινοδέλφινο, ο ζιφιός, η πετροφάλαινα, το κοινό δελφίνι και ο φυσητήρας.

Τα πέντε μεταναστευτικά είδη που περιστασιακά φιλοξενούνται, ξεκινώντας συνήθως από το Γιβραλτάρ, ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα με την αλλαγή της θερμοκρασίας ή την περίοδο της αναπαραγωγής, πριν ταξιδέψουν για τον Ατλαντικό είναι : η μεγάπτερη φάλαινα, η ρυγχοφάλαινα, η ψευδόρκα, ο μεσοπλώδοντας και το στενορυγχοδέλφινο.

Αριστερά η ψευδόρκα, δεξιά το ρινοδέλφινο

Η WWF ΕΛΛΑΣ στο πλαίσιο του προγράμματος «θάλασσα», αυτές τις ημέρες, πραγματοποιεί ενημερωτικά σεμινάρια στους άνδρες του λιμενικού σώματος αλλά και σε εκπροσώπους της τοπική αυτοδιοίκησης προκειμένου να τους κάνει κοινωνούς, στην προσπάθεια για τη διατήρηση του φυσικού θαλάσσιου πλούτου που ζει στις ελληνικές θάλασσες.

Οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν άλλωστε είναι οι άνδρες του λιμενικού σώματος τόσο για την προστασία τους όσο και για την προστασία του θηλαστικού. Άλλωστε η συμβολή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική και στην καταγραφή δεδομένων καθώς πολλά από τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα ντροπαλά και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον τρόπο ζωή τους.

Πτεροφάλαινα

Την επόμενη φορά που θα ταξιδεύετε στα ανοιχτά και είστε από τους τυχερούς που συναντήσουν κάποιο θαλάσσιο θηλαστικό , μην απορήσετε , απλά να ξέρετε ότι «περνάτε» πάνω από το σπίτι τους!





Διαβάστε περισσότερα »

Ανθρώπινη φροντίδα για το αρκουδάκι


Φωτογραφίες του μικρού που βρέθηκε εγκαταλειμμένο από τη μητέρα του

Το αρκουδάκι της φωτογραφίας εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, κοντά στο κέντρο Ojai Raptor Center, από έναν εργαζόμενο, ο οποίος το παρατηρούσε επί τρεις ημέρες. Διαπίστωσε πως δεν ήταν πουθενά η μητέρα του και το μικρό ήταν μόνο του, κι έτσι το μετέφερε στο κέντρο. 

Αμέσως κλήθηκαν οι ειδικοί από το California Department of Fish and Game, που συνεργάστηκαν με οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής για να σώσουν το αρκουδάκι. 

Πρώτα το μετέφεραν στο Κέντρο Άγριας Ζωής στο Calabasas όπου ο κτηνίατρος αποφάνθηκε πως είναι ιδανική υποψήφια- το αρκουδάκι είναι θηλυκό- για αποκατάσταση και απελευθέρωση. 

Στη συνέχεια οι εθελοντές μετέφεραν το μικρό στο Lake Tahoe Wildlife Care. Έτσι θα περάσει το χειμώνα εκεί πριν επιστρέψει και πάλι στην άγρια φύση. 

Εκτιμάται πως η αρκουδίτσα είναι τριών μηνών και είχε βάρος μόλις 4,5 κιλά όταν βρέθηκε. Οι ειδικοί αποφάνθηκαν πως εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα της και πως θα είχε πεθάνει μόνη της στη φύση. 

Δείτε τις φωτογραφίες 







newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

«Ιπτάμενο σκουμπρί» μέσα στο... στόμα της αρκούδας


«Ιπτάμενο σκουμπρί» μέσα στο... στόμα της αρκούδας

Δείτε τις φωτογραφίες από το γεύμα της

Μάλλον τα σκουμπριά αρέσουν πολύ στις αρκούδες, αν κρίνει κανείς από τις φωτογραφίες που ακολουθούν. Η εικονιζόμενη αρκούδα δεν άφηνε τη «λιχουδιά» από τα μάτια της και με επιδεξιότητα άνοιγε το στόμα για να υποδεχθεί το γευστικό γεύμα. 

Οι φωτογραφίες του πεινασμένου Jelizar, μιας αρσενικής καφέ αρκούδας, τραβήχτηκαν την ώρα του φαγητού στον ζωολογικό κήπο του Brno στην Τσεχία, όπου φιλοξενούνται πολλά διαφορετικά είδη ζώων- ανάμεσά τους και η καφέ αρκούδα. 

Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να φτάσει σε βάρος ακόμα και τα 780 κιλά και τρώει πολλές φορές μέσα στην ημέρα. 

Δείτε τις φωτογραφίες 

  





newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Όταν η φύση καλεί τους πιο ταλαντούχους φωτογράφους

Όταν η φύση καλεί τους πιο ταλαντούχους φωτογράφους

Εικόνες από διαγωνισμό φωτογραφίας στο ζωικό βασίλειο

Πιγκουίνοι που μας θυμίζουν το happy feet και μία αλεπού με το ένοχο βλέμμα της ανήκουν στις καλύτερες φωτογραφίες του ζωικού βασιλείου που τράβηξαν οι πιο ταλαντούχοι φωτογράφοι του κόσμου. 

Οι εντυπωσιακές εικόνες που ακολουθούν -μαζί με ακόμα 48.000 φωτογραφίες- πήραν μέρος στο διαγωνισμό φωτογραφίας άγριας φύσης που διοργανώνεται από το BBC και το βρετανικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας. 

Οι 100 καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού (20 από αυτές τραβήχτηκαν στη Βρετανία) θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση στο Λονδίνο που έχει σήμερα τα εγκαίνιά της. 

Η υποβρύχια φωτογράφιση των πιγκουίνων από τον Καναδό Paul Nicklen ψηφίστηκε ως η καλύτερη φωτογραφία του διαγωνισμού. 

Ο Nicklen κατέθεσε και στο διαγωνισμό μια ακόμη συγκλονιστική εικόνα από μία «αρκούδα - φάντασμα», η οποία εξαιτίας μιας γονιδιακής ανωμαλίας έχει άσπρο χρώμα. 

Δείτε τις καλύτερες εικόνες…













newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Μέτρα για τους τυφλοπόντικες


Φωτογραφίες από ζωολογικό κήπο της Βρετανίας

Οι κτηνίατροι στο ζωολογικό κήπο του Τσέστερ στη Βρετανία έχουν αυτό τον καιρό στραμμένη την προσοχή τους στους τυφλοπόντικες, καθώς «τρέχει» πρόγραμμα για την προστασία τους στη Βόρεια Ουαλία. 

Στους τυφλοπόντικες τοποθετούνται μικροτσίπ και οι ειδικοί τους παρακολουθούν με στόχο τη βελτίωση των μέτρων προστασίας στην περιοχή. 

Δείτε τις φωτογραφίες 







newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Κάνει τα πρώτα του βήματα

Κάνει τα πρώτα του βήματα

Φωτογραφία από το μικρό πάντα στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο

Στενά παρακολουθούν οι κτηνίατροι την εξέλιξη του γιγάντιου πάντα που γεννήθηκε πριν από έντεκα εβδομάδες στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο. 

Το μικρό έκανε τα πρώτα του βήματα κατά τη διάρκεια του πρωινού τσεκ απ και φυσικά το «επίτευγμά» του απαθανατίστηκε και «κυκλοφόρησε» στον Τύπο. 

Δείτε τη φωτογραφία 

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Κουτάβια έσωσαν αγόρι με σύνδρομο Down


Το κράτησαν ζεστό ενώ είχε χαθεί στο δάσος

Ένα 10χρονο αγόρι από το Hackleburg της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ, που είχε χαθεί στο δάσος για περισσότερες από 18 ώρες, επιβίωσε με τη βοήθεια… κουταβιών που το κράτησαν ζεστό! 

Ο Kyle Camp εξαφανίστηκε το απόγευμα της Τρίτης. Οι γονείς του τον αναζήτησαν χωρίς αποτέλεσμα κι έτσι κάλεσαν την αστυνομία. 

Δεκάδες εθελοντές και οι αρμόδιες αρχές έκαναν ολονύχτιες έρευνες για το αγόρι και στην προσπάθειά τους τούς βοήθησαν και πυροσβέστες από τις γύρω περιοχές. 

Την περιοχή «χτένιζε» από αέρος και στρατιωτικό ελικόπτερο. 

Την περιοχή γύρω από το σπίτι των Camp καλύπτει πυκνό δάσος αλλά οι αρχές πίστευαν πως το αγόρι δεν θα είχε φτάσει πολύ μακριά. 

Τελικά την Τετάρτη το πρωί, έπειτα από 18 αγωνιώδεις ώρες, δύο διασώστες ακολούθησαν τον σκύλο της οικογένειας Camp κατά μήκος ενός μικρού ποταμού και μέσα σε πυκνούς θάμνους και βρήκαν τον μικρό κουλουριασμένο με τέσσερα κουτάβια! 

«Άκουσα τα σκυλιά να γαυγίζουν και ακολούθησα το σκύλο της οικογένειας. Ήταν μέσα στο ποταμάκι, σε απόσταση περίπου 1,5 μιλίου», δήλωσε μία από τους διασώστες. 

Το αγόρι ήταν βρεγμένο και είχε χάσει τα παπούτσια του. Τα κουτάβια τον είχαν κρατήσει ζεστό κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Οι αρχές εκτιμούν πως ο Kyle, που πάσχει από σύνδρομο Down, ακολούθησε τα κουτάβια στο ποτάμι και τελικά χάθηκε. 

Δείτε το βίντεο...

 

Διαβάστε περισσότερα »