Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η πιο άσχημη γάτα στον κόσμο!



Μια παράξενη έως τρομακτική  γάτα έχει  προκαλέσει αναστάτωση σε μια κτηνιατρική κλινική στην Αμερική.
Το όνομα της γάτας είναι Ugly Bat Boy και είναι εντελώς φαλακρή, εκτός από ένα κομμάτι στο στήθος της που  έχει τρίχες.
Η γάτα δόθηκε στον Δρ Stephen Bassett,  ιδιοκτήτη της κλινικής από έναν πελάτη. Ο πρώην ιδιοκτήτης της, του ανέφερε ότι υπήρχε και δεύτερο γατάκι, αδερφάκι του Ugly Bat Boy που είχε την ίδια ακριβώς παράξενη εμφάνιση. Το δίδυμο αδερφάκι του Ugly μάλλον δεν ήταν όμως  τόσο δυνατό και πέθανε.
Όπως λέει ο Δρ Bassett δεν πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ράτσα αλλά για μια σπάνια γενετική ανωμαλία.
Στο βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε και εσείς τον Ugly Bat Boy..

piperies.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα ζώα?

zoas
Η σχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια όταν άρχισε και η εξημέρωσή τους. Τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα τα ζώα. Τα κίνητρα των παιδιών για απόκτηση ενός ζώου πιθανόν να είναι η παρέα και το παιχνίδι. Το παιχνίδι αποτελεί την καλύτερη μορφή μάθησης για τα παιδιά καθώς και μια από τις βασικές τους ανάγκες. Όμως τα οφέλη που έχει να πάρει ένα παιδί από αυτή τη συμβίωση είναι πολλαπλά σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
Τα παιδιά που έχουν κατοικίδια ζώα έχουν την ευκαιρία για μάθηση, για ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης, για ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης και για περισσότερη σωματική άσκηση. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αυτά έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισθήματα κοινωνικής ευθύνης.
Τα παιδιά διδάσκονται για τα συναισθήματα των άλλων και τα για δικά τους μέσα από την αλληλεπίδραση. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής Νοημοσύνης σύμφωνα μα τον Goleman είναι η «ενσυναίσθηση» δηλαδή η ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα του άλλου. Ο σκύλος επειδή είναι ένα ζώο πολύ επικοινωνιακό προσφέρει μιαν εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη της «ενσυναίσθησης» στο παιδί. Βέβαια σε αυτή την διαδικασία μάθησης είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των γονιών.
Η ενσυναίσθηση βοηθά το άτομο στην οριοθέτηση της δικής του συμπεριφοράς αναγνωρίζοντας και σεβόμενο τις ανάγκες του άλλου. Σε αυτή την περίπτωση η οριοθέτηση δεν επιβάλλεται από τους γονείς στο παιδί αλλά προέρχεται από το ίδιο το άτομο σαν μια ικανότητα αυτορύθμισης
Η επίδραση των ζώων στα παιδιά είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Τους παρέχεται, μέσω των ζώων συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα ασφάλειας . Σε σχετική μελέτη βρέθηκε ότι τα νήπια και βρέφη που μεγαλώνουν με ζώο συντροφιάς, δεν γλείφουν τον αντίχειρά τους, κλασσικό παράδειγμα συναισθηματικής ανασφάλειας.
Μέσω της φροντίδας του ζώου αναπτύσσεται στο παιδί η υπευθυνότητα, η φροντίδα για τους άλλους και η αίσθηση ικανότητας. Το παιδί νιώθει χρήσιμο. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση του ενδυναμώνονται.
Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα ζώα;
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα να μάθουν εμπειρικά για το κύκλο της ζωής όπως η αναπαραγωγή, η γέννηση, τα γηρατειά , η ασθένεια και ο θάνατος. Μέσω της παρατήρησης, θα κατανοήσει βιωματικά τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής και της ζωής των ζώων αποκτώντας μια καλύτερη επαφή ε τη δική του φύση και τις υπαρξιακές της διαστάσεις.
Σύμφωνα με πολλές ψυχολογικές θεωρίες , η βιωματική μέθοδος γνώσης, η εμπειρία, ενισχύει ουσιαστικά το άτομο. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν τη ζωή πιο ρεαλιστικά και αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τις διάφορες απώλειες στη ζωή τους. Τα ζώα συντροφεύουν τον άνθρωπο στη μοναξιά του. Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών , η θεραπευτική συμβολή των ζώων, συντροφιάς σε παιδιά, με προβλήματα: νοσολογικά, συναισθηματικά και συμπεριφοράς είναι ανεκτίμητη.
Η παιδική ωμότητα απέναντι στα ζώα προμηνύει ενήλικη επιθετικότητα και εγκληματικότητα. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε ένα παιδί σε σχέση με τη μετέπειτα ενήλική του ζωή , είναι να βασανίσει ή να σκοτώσει ένα ζώο και να μην έχει συνέπειες.
Η παιδική εγκληματικότητα κατά των ζώων αποτελεί ένα δείκτη του πως θα εξελιχθεί το παιδί αργότερα ως ενήλικας. Μαθαίνοντας από νωρίς στο παιδί το σεβασμό προς τα ζώα, του προσφέρουμε ένα πολύτιμο εφόδιο για ένα σωστό τρόπο συμπεριφοράς ενάντια στη «Βία».
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσω των κατοικίδιων ζώων καλλιεργούνται στα παιδιά οι αξίες του ανθρωπισμού, της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης του αλτρουισμού. Όλα τα πιο πάνω αποτελούν μόνο κάποια από τα οφέλη της συμβίωσης του παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο. Οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη επιτυχία αυτής της διαδικασίας. Η επιλογή του ζώου, η προστασία των παιδιών από τις μολύνσεις που πιθανόν μπορούν να υποστούν από αυτά, η ηλικία των παιδιών , ο χώρος τον οποίον διαθέτουν καθώς , η προθυμία και συμμετοχή των ιδίων των γονιών στη φροντίδα αυτών είναι παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς πριν την απόφαση για απόκτηση ενός ζώου στο σπίτι.
Δώρα Παπαγεωργίου, Κλινική Ψυχολόγος
www.healthierworld.gr
Πηγή: www.childit.gr
 
Διαβάστε περισσότερα »

ΖΩΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ


ΣΧΕΣΗ ΖΩΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ-  ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ- ΠΡΟΛΗΨΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
                                   ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
  Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής στα σύγχρονα αστικά κέντρα έχουν οδηγήσει στην αποξένωση του ανθρώπου από την φύση. Ωστόσο, μέσα από μερικά δημιουργήματά της, που έχει εισάγει στο σπίτι, όπως καλλωπιστικά φυτά και κυρίως κατοικίδια ζώα, έχει διατηρήσει ένα ανοιχτό παράθυρο προς αυτήν. Όμως υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που πιθανώς ελλοχεύουν ιδιαίτερα κατά την φιλοξενία κάποιου ζώου στο σπίτι και μάλιστα όταν αυτά συνυπάρχουν με παιδιά. Οι λοιμώξεις, οι μολύνσεις, οι αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά ακόμα και τόσο οι σωματικοί όσο και ψυχολογικοί τραυματισμοί, είναι μερικές καταστάσεις οι οποίες πρέπει να προβλεφθούν και να αποφευχθούν. Έτσι, θα μπορέσει το κατοικίδιο ζώο να εκπληρώσει άρτια το σκοπό του, που δεν είναι η ψυχαγωγία, αλλά κυρίως η σωματική, ψυχική υγεία και ευεξία, η συναισθηματική πληρότητα, η καλλιέργεια της συντροφικότητας, της συνεργασίας και της υπευθυνότητας, αλλά και αυτής της ίδιας της κοινωνικοποίησης του ιδιοκτήτη του.
Τα σκυλιά και τα παιδιά είναι ιδανικοί σύντροφοι. Οποιοσδήποτε έχει μεγαλώσει με την συντροφιά ενός σκύλου ξέρει ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να συγκριθεί με μια τέτοια φιλία, χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις δυνατότητες των υπόλοιπων κατοικίδιων ζώων, όπως οι γάτες, τα καναρίνια, τα κουνέλια, τα χάμστερ, οι χελώνες, τα ιγκουάνα και τα ψάρια. Τα περισσότερα από αυτά έρχονται σε άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες τους και καθώς μπορεί να αποτελούν πιθανούς φορείς παθογόνων μικροβίων, ιών, παρασίτων και μυκήτων, είναι δυνατόν να αποβούν επιβλαβείς για αυτούς και ιδιαίτερα για τους νεόπλαστους οργανισμούς των μικρών παιδιών. Γι’ αυτό, για όσα από αυτά ενδείκνυται κάποιο εμβολιακό και αποπαρασιτικό πρόγραμμα, αλλά και οι συχνές ιατρικές εξετάσεις, θα πρέπει να εφαρμόζονται από τον κτηνίατρο με μεγάλη συνέπεια. Επίσης θα πρέπει να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες υγιεινής, οι οποίοι πρέπει να υιοθετηθούν κυρίως από τα παιδιά. Τέτοιοι είναι το πλύσιμο των χεριών μετά το παιχνίδι και την επαφή με το ζώο, τη διατήρηση του χώρου στο οποίο κινείται το κατοικίδιό μας καθαρού και τέλος το συχνό πλύσιμο αυτού, ανάλογα βέβαια πάντα με το είδος του ζώου, ώστε να διατηρείται κι αυτό καθαρό.
Ένα ιδανικό κατοικίδιο για τα παιδιά πρέπει να συνδυάζει έναν ικανοποιητικό αριθμό προσόντων. Πρέπει να είναι ένας ακούραστος σύντροφος στο παιχνίδι, να μην γίνεται ποτέ επιθετικός, θορυβώδης και νευρικός. Σαν γενικό κανόνα , οι σκύλοι και κυρίως οι ποιμενικοί, όπως τα κόλεϋ, ο γερμανικός ποιμενικός, καθώς και οι διασταυρώσεις τους, είναι ιδιαίτερα καλά με τα παιδιά. Αντίθετα σκυλιά επιθετική συμπεριφορά όπως τα πιτμπουλ, ντοπερμαν, ροτβαϊλερ και μεγάλοι δανοί δεν ενδείκνυνται για παιδικοί σύντροφοι. Τελικά όμως, το πώς συμπεριφέρεται ένα σκυλί με τα παιδιά, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ως ξεχωριστό ζώο, αλλά και πως θα του συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Γι’ αυτό πέρα από το είδος του κατοικίδιου ζώου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην επιλογή της κατάλληλης φυλής, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας.
Σωματικοί μικροτραυματισμοί όπως δαγκώματα από σκυλιά, γάτες, ιγκουάνα αλλά και μικρογρατζουνιές συμβαίνουν συχνά. Συνήθως οφείλονται στην ένταση του παιχνιδιού, αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς. Στην πλειοψηφία τους οι πληγές αυτές είναι μικρές. Μπορεί όμως να γίνουν αρκετά επώδυνες εξαιτίας της έντονης φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλούν λόγω του μικροβιακού φορτίου που φέρουν στη στοματική τους κοιλότητα. Για να μειώσουμε λοιπόν την πιθανότητα μόλυνσης πρέπει οι πληγές να καθαρίζονται επιμελώς και να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά.
Ιδιαίτερο πρόβλημα στα δαγκώματα από σκύλο αποτελούν η λύσσα και ο τέτανος. Η λύσσα αντιμετωπίζεται με τον εμβολιασμό των κατοικίδιων ζώων μας και επομένος είναι σαν να μην υπάρχει. Σημαντικό να αναφερθεί ότι στη χώρα μας έχει να εμφανιστεί κρούσμα λύσσας από το 1968 (το τελευταίο κρούσμα εμφανίστηκε στον Ταύγετο). Ο τέτανος αν και αποτελεί νοσολογική κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, εντούτοις δεν είναι συχνό φαινόμενο, αφού προϋποθέτει την παρουσία του μικροβίου Clostridium tetani στη στοματική κοιλότητα (γεγονός εξαιρετικά δύσκολο για ζώα που ζουν μέσα στο σπίτι και έχουν την ανάλογη κτηνιατρική φροντίδα). Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μετά τη χορήγηση αντιτετανικού ορού.
Τέλος ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την σχέση του παιδιού με το κατοικίδιο είναι το πώς οι ενήλικοι συμπεριφέρονται τόσο στο παιδί όσο και σ΄ αυτό. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο μωρό στο σπίτι, είναι σημαντικό να μην παραμελούν τον σκύλο, ώστε να μην του δημιουργηθούν συναισθήματα ζήλιας, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς. Το ζώο πρέπει να μάθει να σέβεται το παιδί. Παράλληλα όμως είναι εξίσου σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε στο παιδί –όσο το δυνατό συντομότερα από την στιγμή που θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καταλάβει- ότι το κατοικίδιό μας είναι ένα ζωντανό ον με αισθήματα το οποίο πρέπει να σεβόμαστε. Δεν πρέπει να το θεωρούμε ως ακόμα ένα παιχνίδι. Γι’ αυτό το λόγο η πλήρης ευθύνη της φροντίδας, περιποίησης και εκπαίδευσης του δεν πρέπει να δίδεται σε ένα μικρό παιδί, το οποίο δεν είναι ακόμα αρκετά ικανό και ώριμο, αλλά θα πρέπει να διδάσκεται. Απαραίτητο είναι να μοιραστείτε κάποιες ευθύνες με τα παιδιά. Μπορούν να βοηθήσουν στη φροντίδα των κατοικίδιων φίλων μας. Αναθέστε τους κάποια αρμοδιότητα που θα είναι εύκολη κι ευχάριστη γι’αυτά, στην αρχή κάτω από την επίβλεψή σας. Έτσι τα παιδιά καλλιεργούν μια στενή συναισθηματική σχέση μαζί τους πέραν του γεγονότος ότι γίνονται υπεύθυνα και αποφεύγεται η ανάπτυξη μιας μεταξύ τους αντιζηλίας.
Η απόφαση για την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου πρέπει να είναι συνειδητή και αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και συζήτησης μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, προκειμένου να αποφεύγονται τα φαινόμενα εγκατάλειψης στο δρόμο και δημιουργίας ορδών αδέσποτων. Άλλωστε για την εγκατάλειψη κατοικίδιων στον δρόμο προβλέπονται κυρώσεις από τον νόμο. Τόσο στο παιδί μας, αλλά και στο κατοικίδιό μας πρέπει να δίνουμε την αξία που του αναλογεί και το κάθε ένα έχει την θέση του στο σπίτι μας και στην καρδιά μας. Σωστή περιποίηση και κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα, είναι οι προϋποθέσεις μιας ευτυχισμένης και ασφαλούς συμβίωσης του κατοικίδιου με εμάς και τα παιδιά μας.
Να θυμάστε πάντα, ότι ένα σωστά εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο και κτηνιατρικά παρακολουθούμενο ζώο είναι τόσο καθαρό και ασφαλές, που μπορείτε να τρώτε άφοβα από το ίδιο πιάτο. Αυτό είναι ίσως μια υπερβολή με την οποία  όμως θέλουμε να σας δείξουμε την αναγκαιότητα της σχέσης κτηνίατρου και ζώου.
Διαβάστε περισσότερα »

Καλό κρασί χωρίς… σφήκες δεν γίνεται!


perierga.gr - Καλό κρασί χωρίς... σφήκες δεν γίνεται!

Κι αυτό γιατί τα ιπτάμενα έντομα με το φαρμακερό κεντρί ίσως κρύβουν το μυστικό των αρωμάτων και της γεύσης του κρασιού. Όπως λέει ο Ντούτσιο Καβαλιέρι, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλορεντίας στην Ιταλία “οι σφήκες είναι από τους μεγαλύτερους οινόφιλους”.
Η ερευνητική ομάδα του Καβαλιέρι ανακάλυψε πως οι σφήκες και οι μπάμπουρες δαγκώνουν τα σταφύλια και συμβάλλουν στην έναρξη της ζύμωσης ενόσω οι καρποί είναι ακόμα στο αμπέλι. Αυτό γίνεται διότι με το δάγκωμα, οι σφήκες μεταδίδουν έναν ζυμομύκητα που ακούει στο όνομα Saccharomyces cerevisiae και που δεν είναι τίποτε άλλο από τη μαγιά που δημιουργεί το κρασί, τη μπύρα και το ψωμί.
Ο Καβαλιέρι σημειώνει πως η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και για ένα διαφορετικό λόγο: διότι υπογραμμίζει τη διασύνδεση ανάμεσα στις φυτικές και ζωικές μορφές ζωής στον φυσικό κόσμο και την εξάρτηση του ανθρώπου από το αυτό το σύστημα σχέσεων. Οι οινοποιοί μπορούν βέβαια να προσθέσουν μαγιά εκ των υστέρων, ωστόσο η γεύση δεν είναι η ίδια χωρίς τη συμβολή της σφήκας η οποία δίνει στο κρασί τα αρώματα και κυρίως την πολυπλοκότητα στη γεύση.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη σύνδεση ανάμεσα στις σφήκες και το κρασί αναλύοντας τα γονίδια της μαγιάς, τα οποία βρίσκονται και στα εντόσθια των εντόμων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι φύτευαν λουλούδια δίπλα στα αμπέλια ώστε να προσελκύσουν πολύτιμα για τη ζύμωση και την ποιότητα του κρασιού έντομα.
Η εξελικτική βιολόγος του Χάρβαρντ Άν Πρινγκλ που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα δήλωσε πως τα ευρήματα στέλνουν δύο βασικά μηνύματα: τα μεγάλα κρασιά χρειάζονται τα έντομα και οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε τίποτα ουσιαστικό σχετικά με την οικολογία.
πηγή: real.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ρυθμοί…. χελώνας στην προστασία της καρέτα-καρέτα

Υπό αυστηρή επιτήρηση θέτει η Σύμβαση της Βέρνης Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία για τη χελώνα καρέτα-καρέτα, καθώς και οι τρεις χώρες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να συμμορφωθούν με τις...
διεθνείς επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και του μεσογειακού υγροβιότοπου.

Στη συνάντηση της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας χλωρίδας και πανίδας και των φυσικών βιοτόπων, που πραγματοποιήθηκε στις 27-30 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας, εξετάστηκε η κατάσταση διαβίωσης των υπό εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου, γνωστές ως καρέτα-καρέτα, και διαπιστώθηκε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι τρεις χώρες κινούνται με ρυθμούς… χελώνας!

Λίλη Βενιζέλου: Ακτιβίστρια – Πρόεδρος MEDASSET
Η Ελληνίδα ακτιβίστρια Λίλη Βενιζέλου και πρόεδρος του διεθνούς ΜΚΟ ‘MEDASSET’ (Mεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) παρουσίασε στην επιτροπή της Σύμβασης της Βιέννης την κατάσταση που επικρατεί στα παράλια της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας και άσκησε πίεση, ώστε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα και να σταματήσει ο ‘παραμερισμός’ ενός τόσο ζωτικού για τη Μεσόγειο ζητήματος.

Ελλάδα – στο απυρόβλητο προς το παρόν, αλλά…

Η επιτροπή της Σύμβασης της Βιέρνης διαπίστωσε ότι στην υπό εξέλιξη δόμηση στη Ζάκυνθο (50 κτιρίων κι ενός δρόμου) κοντά στις παραλίες που διαβιεί η καρέτα-καρέτα, δεν έχει ληφθεί υπόψη καμία περιβαλλοντική μελέτη, ούτε έχει προβλεφθεί κάποια μέριμνα για τον υγροβιότοπο της περιοχής και τις χελώνες καρέτα-καρέτα. Η επιτροπή αποφάσισε ωστόσο να μην ανοιχθεί ακόμη φάκελος εναντίον της Ελλάδας και να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις προς τη χώρα μας, προκειμένου να συμμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως βρίσκεται «με το χέρι στη σκανδάλη» απέναντι στη χώρα μας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο επέδωσε στις ελληνικές αρχές Δικαιολογημένη Γνώμη, ένα τελευταίο βήμα πριν οδηγήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αθέτηση υποχρεώσεων όσον αφορά την προστασία των υπό εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών.

Κύπρος – υπό επιτήρηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προβεί σε ‘Επίσημη Παρατήρηση’ προς την Κύπρο για μη συμμόρφωσή της, παρότι η χερσόνησος του Ακάμαντου έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή εδώ και χρόνια.

Η Σύμβαση της Βέρνης αποφάσισε ότι η Κύπρος παραμένει υπό επιτήρηση και ότι διατηρεί το φάκελο που έχει ανοίξει εναντίον της ανοιχτό, μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών που διαβιούν στην περιοχή.

Τουρκία – πρώτα οι Αρχές!

Τα Πάταρα στην Τουρκία κινδυνεύουν από τα μεγάλα οικοδομικά συμφέροντα

Παρά την πρόταση του MEDASSET προς την επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης να ανοιχθεί το συντομότερο φάκελος και για το Φετιγιέ της Τουρκίας (αρχαία Μάκρη), όπου εκτός από τις χελώνες καρέτα-καρέτα, κινδυνεύουν να αφανιστούν ακόμη και αρχαίες πόλεις και πολιτισμοί, όπως τα Πάταρα, λόγω της άναρχης οικοδόμησης των τουρκικών παραλίων από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, η επιτροπή της Σύμβασης της Βιέννης αποφάσισε να συζητήσει πρώτα το θέμα με την τουρκική κυβέρνηση, πριν προβεί σε επίσημη σύσταση προς το κράτος.

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει αλλεπάλληλα το MEDASSEΤ, και αναγνωρίζουν μέχρι και οι τουρκικές περιβαλλοντικές αρχές, η καταστροφή του υγροβιότοπου στις νότιες τουρκικές ακτές πλησιάζει και ο χρόνος για έγκαιρα μέτρα λιγοστεύει….

exelixeis.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Ο ακριβότερος καφές...

Με την αμέριστη... συμμετοχή των ελεφάντων


Πρέπει να πεταχτείτε βέβαια μέχρι την Ταϊλάνδη, τις Μαλδίβες ή έστω το Αμπού Ντάμπι (κυκλοφορεί αποκλειστικά εκεί) και να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη, αφού μια κούπα από τον super premium καφέ Black Ivory κοστίζει κάπου στα 40 ευρώ.

Ξεχάστε λοιπόν τον robusta ή τον arabica, αυτός είναι πλέον ο ακριβότερος καφές της υφηλίου, ο οποίος χρωστάει την ιδιαίτερη γεύση και το ακόμα πιο ιδιαίτερο άρωμά του στη διαδικασία χώνευσης του ελέφαντα.

Όσο κι αν η ιδέα ενός κόκκου καφέ που διέρχεται μέσα από τα εσωτερικά όργανα του ελέφαντα (και εξέρχεται ξέρετε από πού!) μπορεί να μη μοιάζει θελκτική στον λάτρη του καφέ, μια γουλιά από το λαχταριστό αυτό μαύρο νέκταρ λέγεται ότι θα πείσει και τον πλέον αντιδραστικό.



Μιλώντας για οργανικό καφέ, έχουμε μπροστά μας την πλέον ιδιόμορφη ενσάρκωσή του! Ο καφές παράγεται στα βόρεια της Ταϊλάνδης, με μια απλή πλην συναρπαστική διαδικασία: ο ελέφαντας ταΐζεται με εκλεκτούς κόκκους καφέ, τους χωνεύει και τους αποβάλλει από τον οργανισμό του, με μια ιδιαίτερη λειτουργία του απεκκριτικού του συστήματος να ευθύνεται για το μοναδικό άρωμα που αποκτά ο καφές.

Οι εργαζόμενοι στη... φυτεία συλλέγουν κατόπιν τις τεράστιες κοπριές του ζώου και τις κοσκινίζουν εξονυχιστικά για τους πολύτιμους κόκκους. Κι ενώ η προέλευση των αρωματισμένων κόκκων μπορεί να κάνει κάποιους να αηδιάσουν, η πανάκριβη τιμή τους τους κατατάσσει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς καφέ!



Ο καφές λανσαρίστηκε στην αγορά μόλις τον προηγούμενο μήνα, σε μια χούφτα πολυτελών ξενοδοχείων του κόσμου, με τιμή που κυμαίνεται γύρω στα 40 ευρώ η κούπα. 

Όσο για τον εμπνευστή της ιδιαίτερης αυτής ποικιλίας, τον επιχειρηματία Blake Dinkin, ισχυρίζεται ότι είναι επιστημονικοί λόγοι που τον ώθησαν να «προσλάβει» ελέφαντες στην παραγωγική διαδικασία του καφέ. 



Ο Dinkin, που χρειάστηκε προϋπολογισμό 300.000 δολαρίων για να αναπτύξει την επιχειρηματική του ιδέα, διέκρινε τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: «όταν ο ελέφαντας τρώει καφέ, το οξύ του στομάχου του διαλύει την πρωτεΐνη του καφέ, η οποία και ευθύνεται για την πικρότητα του καφέ. Καταλήγεις λοιπόν να έχεις έναν ραφινάτο καφέ, χωρίς τη συνηθισμένη πικράδα του κοινού καφέ». 

Το χαρμάνι που κάνει τη διαφορά προέρχεται λοιπόν από το τεράστιο στομάχι του ελέφαντα, που κάνει 15-30 ώρες να χωνέψει τους κόκκους, οι οποίοι αναμειγνύονται με μπανάνες, ζαχαροκάλαμα και άλλα αρωματικά συστατικά.



Οι ελέφαντες δεν είναι ωστόσο αποδοτικοί υπάλληλοι, γι' αυτό και η αλμυρή τιμή του καφέ: χρειάζονται 33 κιλά κόκκων κανονικού καφέ για να παραχθεί μόλις 1 κιλό καφέ Black Ivory...
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Αυτοκίνητο για... παπαγάλους


Από τα χέρια ενός πολύ φιλόδοξου εφευρέτη

Το αφεντικό του παπαγάλου Pepper έφτιαξε ένα ειδικό όχημα για να μπορεί το πτηνό να κάνει άνετα τις βόλτες του. 




Διαβάστε περισσότερα »

Εισαγγελική έρευνα για κακοποίηση αδέσποτων


Στην περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά από αναφορά ιδιώτη για κακοποίηση σκυλιών σε χωροθετημένη περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά που χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία αδέσποτων. 

Η προκαταρκτική έρευνα ανατέθηκε στην Αστυνομία η οποία θα κάνει αυτοψία στους χώρους για να διερευνήσει την καταγγελία, αλλά και να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι προβλεπόμενοι από το νόμο κανόνες διαβίωσης για τα αδέσποτα. 

Πάντως, εθελοντές από την Καλαμαριά αναφέρουν ότι δεν υφίσταται θέμα «κακοποίησης» από ανθρώπινο παράγοντα, υποστηρίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα τετράποδα κατά το «παιχνίδι» που κάνουν μεταξύ τους τραυματίζονται. 

Σύμφωνα, με τους ίδιους, για να αποφευχθούν τέτοιου είδους τραυματισμοί πρέπει να υπάρξει χωροταξικός διαχωρισμός των αδέσποτων ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθός τους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.
newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »