Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Οι σκύλοι ξέρουν πότε να ξεγελάσουν τους ανθρώπους – Έρευνα

Την ικανότητα των σκύλων να βλέπουν τα πράγματα από την «οπτική» των ανθρώπων και να παίρνουν ανάλογες αποφάσεις επιβεβαιώνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Portsmouth, με επικεφαλής την Δρ. Juliane Kaminski.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα οι σκύλοι ήταν τέσσερις φορές πιθανότερο να «κλέψουν» μια απαγορευμένη λιχουδιά όταν τα φώτα έσβηναν και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να τους δουν.
Οι επιστήμονες θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο οι σκύλοι απλά να ξεχνούσαν ότι ο ιδιοκτήτης τους βρισκόταν στο δωμάτιο όταν έσβηναν τα φώτα.
Αντίθετα πιστεύουν ότι οι σκύλοι καταλάβαιναν ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να τους δουν στο σκοτάδι.
Σε δηλώσεις της η Δρ. Kaminski τόνισε ότι η έρευνα είναι «απίστευτη γιατί συμπεραίνει ότι οι σκύλοι ξέρουν πότε δεν τους βλέπουν οι άνθρωποι, γεγονός που σημαίνει ότι κατανοούν την ανθρώπινη οπτική».
Τα αποτελέσματα της μελέτης θεωρούνται σημαντικά για την κατανόηση των δυνατοτήτων των σκύλων που αλληλεπιδρούν στενά με τους ανθρώπους, όπως οι σκύλοι – οδηγοί για τους τυφλούς.
Η έρευνα, που για πρώτη φορά αποδεικνύει ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα πράγματα από την οπτική των ανθρώπων, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition.
ECONEWS
Διαβάστε περισσότερα »

«Τερατώδες» χρυσόψαρο αλιεύθηκε στις ΗΠΑ


Ένα γιγάντιο χρυσόψαρο, που φτάνει σε μήκος το μισό μέτρο αλιεύθηκε στη λίμνη Τάχο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γιγάντιο χρυσόψαρο κατέληξε στη λίμνη από κάποιο ενυδρείο και έκτοτε πολλαπλασιάζεται σταθερά.
Όπως δήλωσε η Christine Ngai, ερευνήτρια που επισκέπτεται συχνά τη λίμνη κυνηγώντας ξενικά είδη, ο αριθμός των χρυσόψαρων είναι τόσο μεγάλος, που πλέον έχουν αρχίσει να καταστρέφουν το οικοσύστημα της λίμνης.
Σε μια προσπάθεια να προστατέψει το περιβάλλον, η ερευνήτρια επισκέπτεται συστηματικά τη λίμνη μαζί με την ομάδα της και αλιεύει τους ξένους εισβολείς.
Μάλιστα με μια «ψαριά» πιάνει πάνω από 200 χρυσόψαρα.
Οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται ότι τα γιγάντια χρυσόψαρα ενδεχομένως θα φάνε άλλα ενδημικά είδη ή θα μεταδώσουν ιούς στα υπόλοιπα ψάρια.
Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι οι ξένοι εισβολείς πιθανότητα θα αλλοιώσουν τη διαύγεια του νερού της λίμνης.
Διαβάστε περισσότερα »

HΠΑ: Σκύλος επέστρεψε στο σπίτι κρατώντας στο στόμα νεκρό μωρό

Σκύλος στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, επέστρεψε από τη βόλτα του στο σπίτι, έχοντας ένα νεκρό νεογέννητο μωρό στο στόμα του.

Η ενοικιάστρια του σπιτιού που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σαλόνι δήλωσε: «Ο σκύλος μας, ο Luke, εμφανίστηκε στην πόρτα έχοντας στο στόμα του το σώμα ενός βρέφους, το οποίο ήταν τυλιγμένο σε πλαστικό».

Τόνισε ότι το βρέφος δεν είχε σημάδια δαγκώματος από τον σκύλο και θεώρησε ότι ο Luke προσπαθούσε να βοηθήσει το μωρό. Οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι το νεογέννητο ήταν κορίτσι.

Ωστόσο περισσότερα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Άναψαν τα αίματα...


Άναψαν τα αίματα...

Αταξίες στον μικρόκοσμο των ζώων


Διαβάστε περισσότερα »

«Κτήνος» έσερνε με το μηχανάκι τη σκυλίτσα του

Στην περιοχή Ροϊτικα Πατρών εντοπίστηκε χθες ένας ενήλικας να έχει δεμένη από το μηχανάκι του μια σκυλίτσα με ένα κοντό σκοινί και να τη σέρνει στο δρόμο. ..
Το άτυχο σκυλάκι είχε πανικοβληθεί και προσπαθούσε μάταια να αντισταθεί.

Εξαιτίας της σφιχτής θηλιάς έβγαζε αφρούς από το στόμα, ενώ η κοιλίτσα του και τα ποδαράκια του σέρνονταν στην άσφαλτο. Πίσω από την σκυλίτσα και μέσα στη μέση του δρόμου έτρεχε το κουτάβι της κι άλλο ένα αδέσποτο της περιοχής.

Τον δρόμο στον οδηγό έκλεισε διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο οδηγός και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου κατάφεραν να ελευθερώσουν την σκυλίτσα, ενώ ο ιδιοκτήτης της σκυλίτσας οδηγήθηκε στην ασφάλεια Πατρών.

Όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε, δήλωσε ότι απλά ήθελε να το μεταφέρει (!).Η αστυνομία μήνυσε τον ιδιοκτήτη αυτεπάγγελτα και αφαιρέθηκε προσωρινά από την κατοχή του η σκυλίτσα και το κουτάβι της που τώρα πια βρίσκονται σε κτηνιατρείο της περιοχής.

Η σκυλίτσα φέρει πληγές και εγκαύματα στα πατουσάκια της. Όσο για τον ηρωικό, αδέσποτο σκύλο που ακολουθούσε τη σκυλίτσα και το κουτάβι, «φροντίζει» τη μαμα-σκυλίτσα γλύφοντας τα τραύματα της, ενώ φιλοξενείται μέχρι να βρει μια οικογένεια να τον υιοθετήσει.

Αύριο στις 12.00 το πρωί θα γίνει η δίκη του ασυνείδητου πρώην ιδιοκτήτη της σκυλίτσας, στα δικαστήρια Πατρών στην οδό Γούναρη. Παρακαλούμε όσους μπορούν να έρθουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοχοι ζώων όχι μόνο ότι υπάρχει νομοθεσία σε αυτή τη χώρα που προστατεύει τα ζώα αλλά και ότι είναι σημαντικό να μην αδιαφορούμε όταν αντιλαμβανόμαστε περιστατικά κακοποίησης και να μην διστάζουμε να προβούμε στις δέουσες ενέργειες. Μόνο έτσι ίσως μπορεί να συνετιστεί ο κάθε αδιάφορος ιδιοκτήτης.

Διαβάστε περισσότερα »

Νεκρά βρέθηκαν σπάνια ζώα στο Δέλτα Νέστου

Το πρωί της 14ης Μαρτίου ο επόπτης – ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου –Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, κ. Βασίλειος Κατσούλης ειδοποιήθηκε από τον εθελοντή της...
Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ότι στην αγροτική περιοχή του οικισμού Μοναστηράκι εντοπίστηκαν νεκρά ένα τσακάλι και τέσσερα σπάνια πουλιά. Μετέβησαν αμέσως μαζί στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε ότι νεκρά ήταν ένα Τσακάλι(Canisaureus), δύο Στικταετοί(Aquilaclanga) και δύο Γερακίνες( Buteobuteo), τα οποία ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

Στην συνέχεια ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Καβάλας, όπου αμέσως κατέφθασαν δύο δασοφύλακες για να καταγράψουν το συμβάν. Επίσης στο σημείο κατέφθασε και μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με του επόπτες-ξεναγούς του Φορέα Διαχείρισης μετέφεραν τα νεκρά ζώα στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή, πιθανολογώντας ότι είναι δηλητηριασμένα, μιας και βρέθηκαν συγκεντρωμένα σε μικρή απόσταση, έτσι ώστε να αποφθεχθούν και νέοι θάνατοι από άλλα ζώα που θα τραφούν από τα νεκρά.

Εκεί περισυλλέγησαν δείγματα από τα πτηνά και το τσακάλι από κτηνίατρο για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους ενώ το τσακάλι μεταφέρθηκε στην Δ/νση Κτηνιατρικής Καβάλας για περεταίρω εξετάσεις για το πρόγραμμα της λύσσας.

Τα είδη που βρέθηκαν νεκρά είναι σπάνια και προστατεύονται από διεθνής συμβάσεις. Ιδιαίτερα ο Στικταετός είναι ένα είδος το οποίο είναι χειμερινός επισκέπτης της περιοχής μας και καταγράφεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών ως «Κινδυνεύον». Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 70 με 80 άτομα περίπου. Το Τσακάλι από την άλλη είναι προστατευόμενο είδος και το Δέλτα του Νέστου είναι από τους τελευταίους βιότοπους σε όλη την Ελλάδα που απαντάται σε ικανοποιητικό αριθμό.

Αναμένοντας τις τοξικολογικές εξετάσεις για τα ακριβή αίτια του θανάτου των σπάνιων αυτών ειδών, ας ευχηθούμε ότι θα καταλάβουμε επιτέλους την μεγάλη αξία της περιοχής που ζούμε και θα κάνουμε το παν για να την προστατεύσουμε, αυτήν και τους ιδιαίτερους κατοίκους της.

xanthipress.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Το παιχνίδι της μικρής ύαινας με το φακό


Το μικρό ορφανό βρέθηκε να περιφέρεται μόνο του

Η έξι μόλις εβδομάδων ορφανή ύαινα βρέθηκε να περιφέρεται μόνη της λίγο έξω από την πόλη Matama στη δυτική Αιθιοπία, όπου οι ντόπιοι θεωρούν ότι το ζώο αυτό έχει υπερφυσικές δυνάμεις.

Το μικρό που το ονόμασαν Matama ζυγίζει 3 κιλά και ζει υπό τη φροντίδα των εθελοντών του κέντρου προστασίας Born Free. Οι υπεύθυνοι του κέντρου δε γνωρίζουν ακόμη το φύλο του μικρού. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι έχει μια… πελώρια λαχτάρα για γάλα!

Ο φωτογράφος Thierry Grobet το απαθανάτισε την ώρα που απολάμβανε το παιχνίδι του στον κήπο.



















newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »