Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Στο μέλλον θα μεταφράζεται η «ομιλία» των ζώων!


perierga.gr - Στο μέλλον θα μεταφράζεται η ομιλία των ζώων!

«Συζήτηση» με τα κατοικίδιά τους θα μπορούν σε λίγα χρόνια να κάνουν οι απανταχού ζωόφιλοι, χάρη σε μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνας και ειδικός στην επικοινωνία των ζώων δρ Κον Σλομπόντσικοφ.Η τεχνολογία που αναπτύσσει ο επιστήμονας για την ώρα επιτρέπει τη μετάφραση των κραυγών ενός είδους τρωκτικών (prairie dog). Στοχεύει ωστόσο στη μελλοντική επέκταση του συστήματός του ώστε να καλύπτει μεγαλύτερη γκάμα «ξένων» γλωσσών και να είναι εφικτή η μετάφραση του γαβγίσματος του σκύλου, του νιαουρίσματος της γάτας ή ακόμη και του… βρυχηθμού του λιονταριού. Μέσα στα σχέδιά του περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα μετάφρασης και της ανθρώπινης ομιλίας στη γλώσσα των ζώων. Οπως εξηγεί ο δρ Σλομπόντσικοφ, η τεχνολογία της επικοινωνίας με το ζωικό βασίλειο βασίζεται σε ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) το οποίο επιτρέπει την ηχογράφηση των κραυγών των τρωκτικών, την ανάλυσή τους και τέλος τη μετάφρασή τους στην αγγλική γλώσσα.
Μετά την τριακονταετή μελέτη της επικοινωνίας των ζώων, ο ειδικός διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα τρωκτικά τείνουν να προειδοποιούν με κραυγές τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης τους όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή πλησιάζει κάποιος εχθρός, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο είναι άκρως περιγραφικές. «Πιστεύω ότι σήμερα διαθέτουμε τις τεχνολογίες οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη συσκευών με μέγεθος κινητού τηλεφώνου, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε σε μια κοινή γλώσσα με τον σκύλο ή τη γάτα μας» υποστηρίζει ο δρ Σλομπόντσικοφ. «Οπότε, όταν ο σκύλος μας θα λέει «γαβ», η συσκευή θα μεταφράζει για παράδειγμα «θέλω να φάω κοτόπουλο απόψε». Ή όταν η γάτα θα λέει «νιάου» ενδεχομένως να εννοεί, «δεν καθάρισες καλά την τουαλέτα μου»».
Ο επιστήμονας εκτιμά ότι για την τελειοποίηση μιας τέτοιας συσκευής απαιτείται εντατική μελέτη διάρκειας πέντε ως 10 ετών. Αν ένας ηλεκτρονικός μεταφραστής ζώων γινόταν πραγματικότητα, υποστηρίζει, τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. «Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι το 40% των Αμερικανών είναι ιδιοκτήτες τουλάχιστον ενός σκύλου και το 33% τουλάχιστον μιας γάτας. Και σκεφτείτε ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια σκύλοι οδηγούνται στην ευθανασία κάθε χρόνο λόγω προβληματικής συμπεριφοράς. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τα περισσότερα προβλήματα πηγάζουν από την έλλειψη επικοινωνίας ανθρώπου – ζώου. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να περάσει στο ζώο αυτά που θέλει και το ζώο δεν μπορεί με τη σειρά του να εκφράσει τι ακριβώς βιώνει» λέει ο καθηγητής και προσθέτει: «Αν είχαμε τη δυνατότητα επικοινωνίας σε μια κοινή γλώσσα τότε ο σκύλος θα μπορούσε για παράδειγμα να πει «με φοβίζεις». Και ο άνθρωπος αντίστοιχα θα μπορούσε να πει «με συγχωρείς, δεν είχα αντιληφθεί ότι σε φοβίζω. Θα σου δώσω περισσότερο χώρο». Αυτό που ελπίζω μέσα από όλο αυτό, είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε συνεργασίες ανθρώπων – ζώων και όχι σχέσεις εκμετάλλευσης».
Ο δρ Σλομπόντσικοφ είναι της άποψης ότι τα περισσότερα άτομα φοβούνται τα ζώα ή δεν θέλουν να έχουν σχέση μαζί τους επειδή πιστεύουν ότι τα ζώα δεν προσφέρουν τίποτε στη ζωή τους. «Προσωπικά πιστεύω ότι μόλις ο κόσμος φτάσει στο επίπεδο να επικοινωνεί πραγματικά με τα ζώα θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για σκεπτόμενους οργανισμούς, που έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν στην ανθρώπινη ύπαρξη» συμπληρώνει. Παρόμοια απόπειρα ενός «έξυπνου» μεταφραστή είχε γίνει με τη συσκευή BowLingual της ιαπωνικής εταιρείας Takara, ικανή να μεταφράζει το γάβγισμα σκύλων από διάφορες ράτσες, συμπεριλαμβανομένων και των ημίαιμων σκύλων. Την ίδια χρονιά, η συσκευή είχε λάβει τη διάκριση «Καλύτερη Εφεύρεση 2002» του αμερικανικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Time».
πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Απελευθέρωση δύο γερακίνων στην Φιλέρημο Ρόδου από το Δίκτυο Διάσωσης Άγριας Ζωής της Αιθρίας (βιντεο)

Δυο γερακίνες απελευθέρωσε η ομάδα της Αιθρίας το Σάββατο 8 Ιουνίου στη Φιλέρημο. Οι δυο γερακίνες, οι οποίες είχαν βρεθεί τραυματισμένες στη Ρόδο, κατάφεραν και...
πέταξαν πάλι υγιείς στο ροδίτικο ουρανό, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης από τους παρευρισκόμενους.

 Η ιστορία των δυο πουλιών ξεκινά πριν από 4-5 μήνες, όταν κάτοικοι της Ρόδου τα βρίσκουν τραυματισμένα: οι γερακίνες φέρουν τραύματα από σκάγια στα φτερά και αδυνατούν να πετάξουν. Τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης της Άγριας Ζωής της Αιθρίας παραλαμβάνουν τα πουλιά και αφού τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, τα στέλνουν στην Πάρο, στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων «Αλκυόνη». Τα νέα από τους υπεύθυνους του Κέντρου είναι ενθαρρυντικά: τα πουλιά είναι πολύ πιθανό να ξαναπετάξουν. Η ανάρρωση αποδεικνύεται βέβαια πολύμηνη, όμως η προσπάθεια στέφεται από επιτυχία και το προηγούμενο Σάββατο οι γερακίνες επιστρέφουν πίσω στη Ρόδο για να απελευθερωθούν στο φυσικό τους χώρο!

 Ως χώρος απελευθέρωσης επιλέγεται η Φιλέρημος. Τα μέλη, αλλά και φίλοι της Αιθρίας, φτάνουν στο χώρο… Τα χαμόγελα πολλά και η συγκίνηση διάχυτη: πρόκειται για την πρώτη απελευθέρωση της ομάδας! Μεταξύ των συναισθημάτων όμως και αγωνία: σε κάθε απόπειρα απελευθέρωσης καραδοκεί πάντα η πιθανότητα τα πουλιά να μην καταφέρουν να πετάξουν! Άδικοι όμως οι φόβοι: τα πουλιά δεν «κρατιούνται» στην κυριολεξία και πετάγονται στον ουρανό, μόλις ανοίγουν τα κουτιά! Ας είναι καλότυχα!

 Το Δίκτυο Διάσωσης Άγριας Ζωής της Αιθρίας

 Εδώ και ενάμισι περίπου χρόνου, η Αιθρία έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Διάσωσης Άγριας Ζωής, το οποίο παρέχει πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα άγρια ζώα, κυρίως πουλιά. Το δίκτυο απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και κατοίκους της Ρόδου, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών σε άγρια πτηνά. Η παροχή πρώτων βοηθειών γίνεται υπό την κτηνιατρική επίβλεψη της ειδικευμένης κτηνιάτρου, Σοφίας Προύσσαλη, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, Παναγιώτη Μαργιέ, και τα μέλη του Δικτύου. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο η Αιθρία συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων «Αλκυόνη» στην Πάρο, το οποίο αναλαμβάνει την περαιτέρω περίθαλψη και αποκατάσταση των τραυματισμένων ζώων.

 Η ανάγκη να μεγαλώσει το Δίκτυο είναι πάντα επίκαιρη! Όσοι κάτοικοι της Ρόδου λοιπόν θέλουν να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αιθρία μέσω του email aithriango@gmail.com, ή τηλεφωνικά με το Βασίλη Γεωργόπουλο (697 8087594) και τη Βίβιαν Λουίζίδου (6974086972).


allaksogolies.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Σοκαριστικό βίντεο. Πετώντας πλαστικά μπουκάλια στην θάλασσα... πεθαίνουν τα πουλιά.

Όταν ταξιδεύουμε με το πλοίο... δεν πετάμε πότε τα διάφορα πλαστικά μέσα στην θάλασσα.
Πετώντας τα πλαστικά μπουκάλια του νερού, του αναψυκτικού, και γενικά σακούλες ναύλον τα πουλιά τα μπερδεύουν με φαγητό και τα τρώνε. Το αποτέλεσμα είναι τα πουλιά να έχουν έναν φρικτό θάνατο. Δείτε το βίντεο που σοκάρει...

trikalaweb.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Εντυπωσιακές φιγούρες Κουνγκ-Φου στην έρημο


Δύο σκίουροι πάλεψαν επάξια για το φαγητό τους

Μία θεαματική μάχη έλαβε χώρα στην έρημο Καλαχάρι της νότιας Αφρικής. Δύο σκίουροι πάλεψαν επάξια για ένα… καρπούζι!

Ένας από τους δύο σκίουρους απολάμβανε το γεύμα του όταν ο αντίπαλος του επιτέθηκε κατά μέτωπο για να του κλέψει τη μπουκιά από το στόμα.

Οι δύο σκίουροι με φιγούρες τύπου Κουνγκ-Φου και εντυπωσιακές κινήσεις στον αέρα αντιμετώπισαν επί ίσοις όροις ο ένας τον άλλο.







Διαβάστε περισσότερα »

Δηλητηριασμένο αρκουδάκι βρέθηκε σε δασική περιοχή κοντά στην Καστοριά



Ανακοίνωση Τύπου, 14 Ιουνίου 2013

Νεκρό εντοπίστηκε την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, θηλυκό αρκουδάκι στο περιαστικό δάσος της πόλης της Καστοριάς. 

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που ειδοποιήθηκε από περαστικό προσέτρεξε στο σημείο αλλά το ζώο ήταν ήδη νεκρό. 

Όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι ο θάνατός του επήλθε από δηλητηριασμένο δόλωμα καθώς στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες είχαν βρεθεί και άλλα νεκρά ζώα. Δηλητηρίαση έδειχνε και η στάση που είχε το αρκουδάκι όταν βρέθηκε, ενώ δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος τραυματισμού στο σώμα του. Σύμφωνα με το πόρισμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καστοριάς ο θάνατος προήλθε από πιθανή δηλητηρίαση και σπλάχνα του ζώου θα σταλούν για τοξικολογικές αναλύσεις. 

Στην ευρύτερη περιοχή του περιαστικού δάσους είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα ζημιές σε μελισσοκομικό κεφάλαιο, ωστόσο αυτές είχαν μειωθεί αισθητά έπειτα από τη λήψη προληπτικών μέτρων δηλαδή την τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης.

Το αρκουδάκι ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία και ήταν η πρώτη χρονιά που αποχωρίστηκε τη μητέρα του. Οι πιο δυνατές αρσενικές αρκούδες εκτοπίζουν τα νεαρότερα ζώα που αναγκάζονται σε αναζήτηση τροφής να καταφύγουν σε χαμηλότερες περιοχές, κάτι που πιθανόν να έγινε και στην περίπτωση αυτή. 

Το ζώο μεταφέρθηκε για να ταφεί σε ειδικό χώρο της Δασικής Υπηρεσίας για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.



Δυστυχώς, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα. Πρόκειται για διαδεδομένη και παράνομη μέθοδο για τη θανάτωση άγριων ζώων (πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα) που προκαλούν ζημιές σε παραγωγούς, όσο και ζώων που θεωρούνται ανταγωνιστικά προς άλλα ζώα (ποιμενικοί σκύλοι) ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως το κυνήγι). Πρόκειται όμως και για τη χειρότερη μέθοδο θανάτωσης καθώς πολύ συχνά δηλητηριάζονται κι άλλα ζώα. 

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο πλαίσιο της καταπολέμησης χρήσης φόλας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Κύριος στόχος του πενταετούς προγράμματος είναι να καθιερωθεί μια σειρά καινοτόμων δράσεων με την προοπτική να καταστεί αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. 

Διαβάστε περισσότερα »