Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Την άνοιξη ο εμβολιασμός κατά της λύσσας

Την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να επισπευσθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να καταστεί δυνατή η ρίψη...
από αέρος δολωμάτων την άνοιξη για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο είδος, στις αλεπούδες δηλαδή, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι αυξημένη. Για τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της λύσσας, συγκλήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Χαρακόπουλου, ο οποίος τόνισε πως κατόπιν σχετικών ενεργειών η ΕΕ ενέκρινε και συγχρηματοδοτεί συγκεκριμένες δράσεις.

«Εξαντλούμε όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να ξεκινήσει έγκαιρα ο εμβολιασμός, ο οποίος αποτελεί τον κύριο κι αποτελεσματικοτερο τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου. Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Έζησε την απόλυτη σκυλίσια ζωή


Ένα πολυταξιδεμένο τετράποδο!

Ο Όσκαρ βρισκόταν σε καταφύγιο ζώων στην Νότια Αφρική μέχρι που τον υιοθέτησαν τα νέα του αφεντικά. Από τότε γύρισε μαζί τους όλον σχεδόν τον κόσμο. 

Δυστυχώς ο Όσκαρ έχασε τη ζωή του όταν το χτύπησε αυτοκίνητο στην Καλιφόρνια.
















































Διαβάστε περισσότερα »

Ένα τσακάλι και τρεις γερακίνες απελευθερώθηκαν στον Πάρνωνα


Σε εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 κατά τις 12:30 μ.μ. στη θέση Χερονήσι πραγματοποιήθηκε η ομαλή και ασφαλής επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον, του μικρού τσακαλιού – που είχε εντοπιστεί τραυματισμένο στην περιοχή προστασίας του υγροτόπου Μουστού πριν 2 μήνες – και τριών γερακίνων.

Μετά τη θεραπεία που δέχθηκαν στο κέντρο περίθαλψης του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ ήταν πλέον έτοιμα να επιστρέψουν στη φύση, γεγονός που πραγματοποιήθηκε με ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης.

Πλήθος κόσμου, που περιελάμβανε περίπου εξακόσια άτομα (εκατοντάδες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους νομούς Αρκαδίας και Αργολίδας και δεκάδες ντόπιους κατοίκους, τον Δήμαρχο και Αντιδημάρχους και άλλους εκπρόσωπους του Δήμου Β. Κυνουρίας), ανταποκρίθηκε ένθερμα στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης και συμμετείχε με πολύ ενθουσιασμό στη διαδικασία επανένταξης στη φύση των τεσσάρων αυτών ζώων που ανήκουν σε δύο σημαντικά είδη της άγριας πανίδας της προστατευόμενης περιοχής.

Πολύ ενθαρρυντικό σημάδι του βαθμού της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μικρών μας φίλων, ήταν το πλήθος των παιδιών και ο τρόπος συμπεριφοράς τους στη μοναδική αυτή εμπειρία της απελευθέρωσης. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που υπεδείχθησαν από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, τον Φορέα Διαχείρισης και την ΑΝΙΜΑ, παρακολούθησαν σιωπηλά, με σεβασμό και ενθουσιασμό τη διαδικασία της απελευθέρωσης των υπέροχων αυτών ζώων. Οι απελευθερώσεις έγιναν από το προσωπικό της ΑΝΙΜΑ, με την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης και τεσσάρων μαθητών που επιλέχθηκαν τυχαία μετά από κλήρωση.

Κατά τη διάρκεια της προσμονής για αυτό το σημαντικό και πρωτόγνωρο για την περιοχή γεγονός για την περιοχή μας, ο Φορέας Διαχείρισης ενημέρωσε τα παιδιά (ανά ομάδες των 30 ατόμων) για τη μεγάλη οικολογική αξία της προστατευόμενης περιοχής και τον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης σε αυτήν, τα σημαντικά είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί και κάποιες ειδικές πληροφορίες για τα είδη άγριας πανίδας που θα συναντούσαν από κοντά (το τσακάλι και τη γερακίνα). 

Στη συνέχεια, ο Φορέας Διαχείρισης μοίρασε φυλλάδια που παρείχαν χρήσιμες οδηγίες για την τήρηση ορθής συμπεριφοράς στην προστατευόμενη περιοχή με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς της και δώρισε δεκάδες αναμνηστικά προϊόντα (καπέλα, τσάντες, κούπες, σημειωματάρια) σε παιδιά που επιλέχθηκαν τυχαία μέσω κλήρωσης.

Η εκδήλωση της απελευθέρωσης ήταν ανοιχτή για το κοινό, αποτελώντας ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις ηλικίες.

Ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και πλήθος κόσμου, απέδειξε ότι η κοινή προσπάθεια και η συμμετοχή μπορεί να κατορθώσει περισσότερα και καλύτερα.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Έκθεση γατών στο Φάληρο


Οι πιο ασυνήθιστες ράτσες σε μία μοναδική γιορτή

Η 20η - 21η Διεθνής 'Εκθεση Γάτας πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο προθερμαντήριο του κλειστού γηπέδου του Tae Kwon Do, στο Φάληρο. Με συμμετοχές από 175 κράτη, ο χώρος του προθερμαντηρίου έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο, ποικιλόμορφο πάρκο από γάτες πάμπολλων χρωμάτων, μεγεθών και μορφών. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να δουν γάτες που δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν πουθενά… 

Γι αυτό, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η κ. Φωτεινή Χιντζιάδου από τη διοργάνωση της έκθεσης, πρόκειται ουσιαστικά για μια Έκθεση Μορφολογίας στην οποία μπορούν να περιηγηθούν και να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι. Εκ των ιδρυτικών μελών του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, η κ. Χιντζιάδου εξηγεί ότι πρωταρχικός στόχος της έκθεσης είναι «η παιδεία και η μόρφωση των ανθρώπων για να αγαπούν τα ζώα και να φροντίζουν για την υγεία τους. Ειδικά για τα παιδιά, πιστεύω ότι όσα μαθαίνουν να συμβιώνουν με ζώα είναι πιο ευνοημένα στη ζωή. Έχουν δίπλα τους έναν πιστό φίλο που δεν θα τα προδώσει ποτέ και έναν μόνιμο σύντροφο στο παιχνίδι. Στην έκθεση μπορούν να δουν γάτες που δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν και κατανοούν την ατελείωτη ποικιλία που υπάρχει στη φύση. Μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν για την υγεία του κατοικίδιού τους. Κι όσα παιδιά έχουν ήδη κατοικίδιο, μπορούν να αγοράσουν κάποιο παιχνιδάκι γι αυτό». 

Στην έκθεση γίνονται βέβαια και διαγωνισμοί. Τα βραβεία κατακτούν οι γάτες που είναι πλησιέστερες στις αρχικές ράτσες που υπάρχουν. Οι τέσσερις κριτές που συμμετέχουν στην έκθεση είναι από την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Ρουμανία και την Ιταλία. Και αυτό, διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη ειδικοί με αντίστοιχη βαθιά γνώση του είδους και των ρατσών που υπάρχουν στη Γη. 

Χορηγοί της έκθεσης είναι οι εκτροφείς και οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα για γάτες. Επιδίωξη των εκτροφέων είναι να αναπαράγουν γάτες που πλησιάζουν όλο και περισσότερο στις αρχικές ράτσες -των οποίων ο αριθμός είναι μεγάλος- αλλά και φτιάχνουν καινούργιες ράτσες, λέει η κ. Χιντζιάδου και εξηγεί: «Η γάτα είναι ένα είδος που δεν μπορεί να αποφέρει κέρδος, όπως ο σκύλος. Γι αυτό η αγάπη και ο ενθουσιασμός είναι τα πρωταρχικά κίνητρα για όσους ασχολούνται με τις γάτες. Κι αν κάποιος καταφέρει να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα, είναι ευχαριστημένος». 
Συγχρόνως, στη φετινή έκθεση εκπροσωπούνται και τρία σωματεία αδέσποτων. «Υποστηρίζουμε το έργο των σωματείων» προσθέτει η κ. Χιντζιάδου. «Μπορούν, αν θέλουν, να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς με ζώα και προσφέρουν νεογέννητα γατάκια για υιοθεσία. Σε πολλές εκθέσεις υιοθετούνται αδέσποτα γατάκια. Είναι κάτι που προωθούμε». 

Όποιος θέλει, λοιπόν, μπορεί να αγοράσει κάποια γάτα ράτσας από εκτροφείο ή να πάρει κάποιο αδέσποτο από σωματείο, που -όπως τονίζει η κ. Χιντζιάδου- «είναι εξίσου αξιαγάπητο και αξίζει την προσοχή μας». 
Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν για τα παιδιά έως 12 ετών, ενώ για τους μεγαλύτερους έχει εισιτήριο εισόδου 2 ευρώ το άτομο. Επίσης, υπάρχει οικογενειακό εισιτήριο 5 ευρώ, ενώ δωρεάν είναι το εισιτήριο για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για «ένα θεσμό που υποστηρίζει την καλή ζωή της γάτας και δουλεύουμε προς κάθε κατεύθυνση μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, είτε το ζώο είναι ράτσας, είτε αδέσποτο» καταλήγει η κ. Χιντζιάδου. 

Η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις έξι το απόγευμα.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

«Απέδρασαν» 15.000 κροκόδειλοι από φάρμα στη Νότιο Αφρική

Μαζική «απόδραση» 15.000 κροκοδείλων φέρεται να σημειώθηκε σε φάρμα στη Νότια Αφρική, εν μέσω... σφοδρής βροχόπτωσης και πλημμυρών.

Ο ιδιοκτήτης της φάρμας Rakwena, σε μια τουριστική τοποθεσία, κοντά στα σύνορα με την Μποτσουάνα, αναγκάστηκε να ανοίξει τις πύλες, την περασμένη Κυριακή, για να αποφύγει τον χείμαρρο με αποτέλεσμα να αφήσει δίοδο ανοιχτή για τους κροκόδειλους.

Οι περισσότεροι έχουν πιαστεί αλλά πάνω από τους μισούς κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι, όπως λέει ο ιδιοκτήτης.

Οι πλημμύρες έχουν στερήσει την ζωή 10 ατόμων στην επαρχία Λιμπόπο.
moneypost.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Το ζωικό βασίλειο στα καλύτερά του!


Οι φάτσες τους σε ξετρελαίνουν



























Διαβάστε περισσότερα »

Ιπτάμενα τετράποδα


Ιπτάμενα τετράποδα

Αψηφώντας τη βαρύτητα



















Διαβάστε περισσότερα »