Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Σωστή ενημέρωση, όχι πανικός για τη λύσσα

Σωστή ενημέρωση, πρόληψη, επαγρύπνηση, όχι πανικό αλλά και εμβολιασμό ΟΛΩΝ των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων συνιστούν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή...την επανεμφάνιση του ιού της λύσσας στη χώρα μας μετά από 25 χρόνια.

Για το θέμα η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για του τρόπους μετάδοσης και πρόληψης της λύσσας.

«Η επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία υπερβολών και πανικού. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή ενημέρωση και η λήψη των κατάλληλων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς» τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΕ κ.Κατερίνα Λουκάκη, ανοίγοντας την Συνέντευξη Τύπου.

Ο ιός της λύσσας εντοπίστηκε σε αλεπού στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 19 Οκτωβρίου, με ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστήριου Αναφοράς για τη Λύσσα του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΣΑ

«Η λύσσα οφείλεται σε ιό, ο οποίος προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται ανάμεσα στα άγρια, τα οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο» ανέφερε ο καθηγητής Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλειος Κοντός.`

«Ο ιός της λύσσας προκαλεί σοβαρή νευρική νόσο, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί είναι 100% θανατηφόρος μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων. Αντίθετα, είναι 100% ιάσιμη εφόσον ο ασθενής ξεκινήσει άμεσα αντιλυσσική αγωγή. Η αντιλυσσική αγωγή περιλαμβάνει εμβολιασμό σε τρεις δόσεις εντός ενός μήνα και κατά περίπτωση, τη χορήγηση αντιλυσσικού ορού» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Αθανάσιος Τσακρής.

Σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με ύποπτα άγρια η οικόσιτα ζώα, σε περιοχές όπου η λύσσα είναι συχνή, όπως κτηνίατρους και κυνηγούς, οι ειδικοί συνιστούν προληπτικό εμβολιασμό.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

«Η ιός της λύσσας», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Ιολογίας και Ιογενών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης «ανιχνεύεται συχνότερα σε αλεπούδες, ρακούν, κουνάβια, νυχτερίδες και άγριους σκύλους, που αποτελούν και δεξαμενές του ιού. Ο ιός μεταδίδεται από δήγμα ζώου, που απεκκρίνει τον ιό με το σάλιο του σε άλλο ζώο ή στον άνθρωπο. Πύλη εισόδου μπορεί να αποτελέσει και ένα εξωτερικό τραύμα που έρχεται σε επαφή με σάλιο ζώου, το οποίο πάσχει από λύσσα. Τουλάχιστον το 90% των κρουσμάτων λύσσας στον άνθρωπο οφείλεται σε δήγμα από λυσσασμένο οικόσιτο ή αδέσποτο ζώο συντροφιάς (σκύλο ή γάτα)».

Το πρόβλημα εντοπίζεται συχνότερα σε αδέσποτα ζώα και σε αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές όπου τα οικόσιτα ζώα είναι πιθανότερο να έρθουν σε επαφή με άγρια σαρκοφάγα.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

«Μοναδικό αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της λύσσας αποτελεί ο εμβολιασμός ΟΛΩΝ των οικόσιτων, αλλά και των αδέσποτων ζώων» ανέφερε ο ιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Κυριάκης, διδάσκων στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ.

Για την πρόληψη της λύσσας στα οικόσιτα ζώα συντροφιάς (κυρίως σκύλους και γάτες), χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά εμβόλια. Ο εμβολιασμός των ζώων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από κτηνίατρο.

Στην Ευρώπη, αλλά και τη Βόρεια και Νότια Αμερική για την εκρίζωση ή τον έλεγχο της λύσσας στα άγρια ζώα χρησιμοποιούνται εμβόλια σε μορφή δολωμάτων. Ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χρήση των παραπάνω εμβολίων έχει συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των κρουσμάτων λύσσας στα άγρια ζώα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπυρίδων Ντουντουνάκης, Διευθυντής του Τμήματoς Ζωοανθρωπονόσων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) περιέγραψε το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας που εφαρμόζουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και τα μέτρα επαγρύπνησης που έχουν λάβει οι αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες μετά από την ανίχνευση του ιού στη χώρα μας.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΑ ΖΩΑ

Το προσβεβλημένο οικόσιτο ζώο μπορεί να αναγνωριστεί σχετικά εύκολα διότι:

· Aλλάζει συμπεριφορά καθώς αποφεύγει τον άνθρωπο

· Κρύβεται σε σκοτεινά μέρη

· Γαυγίζει χωρίς λόγο

· Ερεθίζεται εύκολα από το φως ή το θόρυβο

· Δεν έχει όρεξη για φαγητό

· Παρουσιάζει αστάθεια και επιτίθεται συχνά χωρίς να υπάρχει λόγος

· Η όψη του είναι σχετικά άγρια ενώ παρουσιάζει ασυνήθη σιελόρροια

Αν ένας άνθρωπος δαγκωθεί από σκύλο ή γάτα ύποπτο για λύσσα συνίσταται η σύλληψη του ζώου και η παρακολούθηση του για διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών. Εάν το ζώο δεν εκδηλώσει νόσο δεν υπάρχει λόγος έναρξης αντιλυσσικής θεραπείας στον άνθρωπο. Ζώα που έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό.

ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής κ. Κοντός, η λύσσα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και σε μικρότερο βαθμό της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική καταγράφονται κρούσματα κυρίως σε ζώα και πολύ σπάνια σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα, κυρίως στην Ινδία και την Αφρική. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο καταγράφονται και επιβεβαιώνονται εργαστηριακά περίπου 6.000 κρούσματα σε ζώα (κυρίως άγρια σαρκοφάγα), ενώ 8 με 10 άνθρωποι πεθαίνουν από λύσσα. Όλα τα περιστατικά που αναφέρονται σε ανθρώπους διαπιστώθηκαν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τέλος, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν αντιλυσσική αγωγή μετά από την έκθεσή τους σε ζώο ύποπτο για λύσσα.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Η Ελλάδα, όπως τόνισαν οι κκ. Κοντός και Μπιλλίνης ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987, μετά από την εφαρμογή συστηματικών εμβολιασμών κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Όμως, τα τελευταία χρόνια κρούσματα λύσσας καταγράφονται σε όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα.

Ο ιός ενδημεί στην άγρια πανίδα στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ καταγράφονται σποραδικά κρούσματα σε σκύλους και κυρίως σε γάτες σε όλα τα Βαλκάνια.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας. Δείγματα συλλέγονται από άγρια σαρκοφάγα, αλλά και ύποπτα ζώα συντροφιάς και εξετάζονται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η κατάσταση δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα επιτήρησης οδήγησε στην πρόσφατη καταγραφή περιστατικού λύσσας στη χώρα μας και συγκεκριμένα σε αλεπού, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εντατικοποίηση του παραπάνω προγράμματος από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ.

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο γ.γ του υπουργείου κ Δημήτρης Μελάς, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ Άγγελος Αντωνόπουλος και εκπρόσωπος του ΓΕΑ κ Γιάννης Ματζιάρας. eumedline.eu
Διαβάστε περισσότερα »

Κυνομαχίες στο Ηράκλειο: Βάζουν σκυλιά να μαλώνουν σε κεντρικό σημείο


Άγριες κυνομαχίες οργανώνονται εδώ και χρόνια στο Ηράκλειο, με τους ασυνείδητους να βάζουν τα σκυλιά τους να αγωνίζονται μεταξύ τους! 
Το φαινόμενο των κυνομαχιών στο Ηράκλειο, δεν έχει εκλείψει, παρά τις προσπάθειες των Αστυνομικών Αρχών να δώσουν τέλος στα βασανιστήρια των σκύλων...

Τα στέκια στο πέρασμα των χρόνων αλλάζουν από καιρό σε καιρό, με την αιτία να είναι αυτονόητη: Να μη γίνουν αντιληπτοί από την Αστυνομία.
Τελευταίο τους στέκι είναι το πάρκινγκ πίσω από το πολυκατάστημα του Τζάμπο στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CretePlus.gr o χώρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι «διψασμένοι» για κυνομαχίες Ηρακλειώτες είναι το περιφραγμένο σημείο του πάρκου πίσω από το πολυκατάστημα.
Εκεί, ανά χρονικά διαστήματα, τα οποία δεν είναι τακτά, μαζεύονται με τα σκυλιά τους και στήνουν τους παράνομους και βίαιους αγώνες.

Σκυλιά – φονιάδες
Στις μάχες αυτές, τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται έχουν υποστεί τέτοια εκπαίδευση, ώστε κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν φονιάδες. Σκυλιά εκπαιδευμένα σκληρά, καλογυμνασμένα και σε πολλές περιπτώσεις ντοπαρισμένα με αναβολικά!
(Φωτογραφία με ύποπτο σκύλο, σταλμένη από πολίτη)



Κατά το παρελθόν είχαν ακουστεί πάρα πολλά. Πληροφορίες παλαιότερες, έκαναν λόγο για ένα κύκλωμα χορήγησης φαρμάκων με γυμναστήρια και κτηνιάτρους να είναι μπλεγμένοι σε αυτό.
Σήμερα οι πληροφορίες αυτές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα.
Το σίγουρο είναι ότι τα σκυλιά και πάλι μπαίνουν στα άτυπα ρινγκ για να αγωνιστούν μεταξύ τους, υπό την καθοδήγηση των ασυνείδητων.
Σημειώνεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες αυτά τα ραντεβού θανάτου, είχαν αραιώσει από το πάρκο του Τζάμπο, άγνωστο για ποιο λόγο. Ίσως τώρα που φθινοπώριασε να κλείνονται και πάλι συχνότερα τα ραντεβού…

Πηγή: CretePlus.gr 
Διαβάστε περισσότερα »

Εγκυμοσύνη & κατοικίδιο: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Μικρόσωµα ή µεγαλόσωµα, χνουδωτά ή φτερωτά, παιχνιδιάρικα ή νωχελικά, όπως κι αν είναι τα ζωάκια µας, τα αγαπάµε. Τι γίνεται όµως όταν συγγενείς, φίλοι και λοιποί «ελαφρώς» οπισθοδροµικοί µας παρακινούν να...
τα αποχωριστούµε κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης; Έχουν δίκιο ή µήπως πρόκειται για µια ακόµη υπερβολή;

Η αντίληψη ότι εγκυµοσύνη και κατοικίδιο δεν πάνε µαζί είναι ευρέως διαδεδοµένη, σε τέτοιο βαθµό, ώστε πολλές γυναίκες αναγκάζονται να στερηθούν το αγαπηµένο τους ζωάκι. Στην πραγµατικότητα, όµως, οι κίνδυνοι είναι πολύ λίγοι και µπορούν να αποφευχθούν µε απλά µέτρα προφύλαξης. Ποια είναι αυτά και από τι µας προστατεύουν πραγµατικά;

Η εγκυµοσύνη είναι µια περίοδος γεµάτη αλλαγές, προσδοκίες, αλλά και ανησυχίες για την έγκυο και τους οικείους της. Η µέλλουσα µητέρα επανεξετάζει έναν προς έναν, όλους τους παράγοντες που µπορούν να βλάψουν ή να ωφελήσουν την ίδια ή το µωρό της. Έτσι, ανάµεσα σε άλλα, µπορεί να σκεφτεί -και δικαίως- κατά πόσο είναι σωστό να συνεχίσει να ζει µε το κατοικίδιό της. Συνήθως, ο περίγυρος πιέζει για την αποµάκρυνση του ζώου, όχι µόνο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης αλλά και για κάποιο διάστηµα µετά από αυτήν, ώστε να προφυλαχθεί το νεογνό από τα υποτιθέµενα µικρόβια, κάτι στο οποίο αρκετές φορές συναινούν και ορισµένοι γιατροί της «παλιάς σχολής».

Η αλήθεια είναι υπάρχουν µολυσµατικοί παράγοντες οι οποίοι είναι δυνατόν να µεταδοθούν από τα κατοικίδια στον άνθρωπο, ελάχιστοι όµως από αυτούς οδηγούν σε σοβαρές λοιµώξεις και ακόµη λιγότεροι µπορούν να βλάψουν το έµβρυο. Οι ειδικοί ωστόσο συµφωνούν ότι, καθώς οι περισσότερες µολύνσεις µπορούν να αποφευχθούν µε απλά καθηµερινά µέτρα υγιεινής, η κατανόηση του τρόπου µετάδοσης και η ενηµέρωση για την πρόληψή τους είναι απαραίτητες.

«Οι υπερβολές δεν βοηθούν ούτε το κατοικίδιο ούτε τη µέλλουσα µαµά»

«Ένα επαρκώς εµβολιασµένο και αποπαρασιτωµένο ζωάκι δεν αποτελεί για κανένα λόγο κίνδυνο, ούτε για τη µητέρα, αλλά ούτε και για το έµβρυο. Το πιο σηµαντικό λοιπόν είναι να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής χωρίς υπερβολές και να προετοιµάζεται ψυχολογικά το ζώο για την άφιξη του νέου µέλους.

Όσον αφορά στους σκύλους, ένα σκυλάκι που έχει κάνει τα απαραίτητα εµβόλια, είναι καθαρό και µαθηµένο να µην λερώνει µέσα στο σπίτι δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να θεωρηθεί απειλή. Το ίδιο ισχύει και για ένα κουτάβι, το οποίο ολοκληρώνει το πρώτο εµβολιακό του πρόγραµµα µέσα σε 8 εβδοµάδες από τη γέννησή του. Μέχρι να παρέλθει το διάστηµα αυτό, είναι το ίδιο από µόνο του ευάλωτο σε µολύνσεις και λοιµώξεις. Έτσι και αλλιώς, επειδή από τη φύση τους οι σκύλοι είναι προστατευτικοί, ιδίως µάλιστα οι µεγαλόσωµοι, µόνο συντροφιά και ηρεµία µπορούν να προσφέρουν στην έγκυο γυναίκα.

Όσον αφορά στις γάτες, που πολλοί θεωρούν ότι αποτελούν “κινητή µονάδα µικροβίων”, πρακτικά, το µόνο παράσιτο που µπορεί µολύνοντας τη µητέρα να βλάψει το έµβρυο είναι το Toxoplasma gondii. Όµως και σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά εγκύων που προσβάλλονται από τοξόπλασµα είναι σχεδόν µηδαµινά, όταν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Μια εµβολιασµένη γάτα που παραµένει καθαρή και βρίσκεται εντός σπιτιού είναι πρακτικά αδύνατον να µας βλάψει. Ο βασικότερος κανόνας προστασίας είναι ωστόσο η τακτική αλλαγή της άµµου, φορώντας γάντια. Πρέπει να ακολουθεί καλό πλύσιµο των χεριών.

Τις πιο πολλές φορές, τόσο η τοξοπλάσµωση, όσο και η σαλµονέλα που µπορεί να προέλθει από τα ερπετά ή τις χελώνες, οφείλονται σε ατελώς µαγειρεµένα ή ελλιπώς πλυµένα τρόφιµα. Συνεπώς, είναι σηµαντικό να µαγειρεύουµε καλά τα κρέατα και τα ψάρια, να πλένουµε σωστά σαλάτες και φρούτα και να κρατάµε καθαρό και εµβολιασµένο το ζωάκι µας. Με αυτές τις απλές ενέργειες, η ασφάλεια τόσο της µητέρας και του εµβρύου, όσο και του ζώου, είναι δεδοµένη.

Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι είναι ενδεδειγµένη η συνεχής χρήση απολυµαντικών, όπως η προσφιλής στις Ελληνίδες νοικοκυρές χλωρίνη.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάµε πως τα κατοικίδια είναι παράγοντας ισορροπίας σε µια οικογένεια, αφού εκτονώνουν το άγχος και λειτουργούν ως φίλος για τα µικρά παιδιά».

Κελεµπέκογλου Αλέξανδρος, Κτηνίατρος

«Κίνδυνος υπάρχει μόνο αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής»

«Είναι αλήθεια πως στο παρελθόν, λόγω κακής πληροφόρησης πολλοί γιατροί θεωρούσαν τα κατοικίδια “εχθρό” της µέλλουσας µητέρας και του εµβρύου. Σήµερα γνωρίζουµε πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα. Οι σοβαρές λοιµώξεις που µπορεί να προκληθούν από µόλυνση µέσω ενός µικρού ζώου είναι ελάχιστες, ακόµη και οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, φτάνει να είµαστε προσεκτικοί.

Με τα σκυλάκια, για παράδειγµα, το µόνο που πρέπει να προσέχουµε, αν και εφόσον είναι εµβολιασµένα και αποπαρασιτωµένα, είναι τα λεγόµενα «µηχανικά ατυχήµατα», δηλαδή ατυχήµατα που µπορεί να προκληθούν από έναν µεγαλόσωµο σκύλο, στην προσπάθειά του να «παίξει» µε την έγκυο γυναίκα. Μαθαίνοντας στον σκύλο µας να µην κάνει αδέξιες κινήσεις, εκπαιδεύεται και για το νέο µέλος της οικογένειας.

Η αλήθεια είναι πως οι γάτες είναι λίγο πιο “επίφοβες”, εξαιτίας της πιθανότητας που υπάρχει, η έγκυος να κολλήσει το λεγόµενο τοξόπλασµα. Η γάτα µολύνεται µέσω της κατανάλωσης ωµού κρέατος µε ωοκύστεις.

Αυτό κυρίως συµβαίνει στις γάτες που ζουν και τρέφονται εκτός σπιτιού µε τρωκτικά και µε ωµά αποφάγια. Η γάτα µολύνεται συνήθως σε µικρή ηλικία και αποκτά ανοσία. Είναι συνεπώς απίθανο να ξαναµολυνθεί ως ενήλικη γάτα. Το ίδιο µπορεί να έχει συµβεί και µε την ίδια τη γυναίκα πριν την εγκυµοσύνη, άρα και η ίδια να µην διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Αυτό, µπορεί να ελεγχθεί µε µια απλή εξέταση αίµατος.

Είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε ότι οι ωοκύστεις στα κόπρανα γίνονται µολυσµατικές 1-5 µέρες µετά. Αν, λοιπόν, η άµµος υγιεινής αλλάζεται συχνά, ο κίνδυνος µόλυνσης ελαχιστοποιείται.

Το παν είναι η καθαριότητα και η υγιεινή. Συχνός καθαρισµός και αλλαγή της άµµου και χρήση γαντιών προστατεύουν την έγκυο γυναίκα. Το ίδιο ισχύει και για τον καθαρισµό του κλουβιού ενός οικόσιτου πτηνού.

Στο εξωτερικό, και ακόµα λιγότερο στην Ελλάδα, πολλά σπίτια έχουν ως κατοικίδια ερπετά όπως φίδια και ιγκουάνα, τα οποία αν δεν προσέξουµε, µπορεί να µεταφέρουν µέσω των περιττωµάτων τους µικρόβια σαλµονέλας. Για τα ερπετά, καλό είναι να καθαρίζουµε τον χώρο που τα έχουµε πολύ καλά και πάλι φορώντας γάντια και σε καµία περίπτωση να µην γίνεται ο καθαρισµός αυτός στην κουζίνα.

Τέλος, οι µέλλουσες µητέρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια που καταναλώνουν πρέπει να είναι καλοψηµένα και τα φρούτα και τα λαχανικά επιµελώς πλυµένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η µεταφορά µικροβίων στο φαγητό, που αποτελεί κύρια εστία αναπαραγωγής και µετάδοσης των µικροβίων».

Ιωάννης Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός- Γυναικολόγος

«Ευτυχώς που δεν ενέδωσα στις πιέσεις να αποχωριστώ τα σκυλάκια µου»

«Και τα δύο σκυλάκια µου τα είχα και πριν κάνω τον γιο και την κόρη µου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης µου εγκυµοσύνης, οι γονείς και ο σύζυγός µου µε «πίεζαν» να τα αποχωριστώ. Ευτυχώς δεν ενέδωσα. Ο γυναικολόγος που µε παρακολουθούσε µε ενηµέρωσε για το τι έπρεπε να προσέχω και πώς να προστατευθώ και ο κτηνίατρος µού είπε πώς να τα φροντίζω. Τους έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και τα εµβόλια κι έτσι ήµουν σίγουρη.

Είναι αλήθεια πως εµείς οι Έλληνες είµαστε λίγο υπερβολικοί µε τις χλωρίνες, τα αντισηπτικά και τα απολυµαντικά, χωρίς να καταλαβαίνουµε πολλές φορές πως οι κίνδυνοι που διατρέχουµε και εµείς αλλά και τα παιδιά µας από τις χηµικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά είναι πολύ µεγαλύτεροι από τα «µικρόβια» ενός σκύλου ή µιας γάτας.

Τελικά, αυτό που διαπίστωσα και που νοµίζω πως πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες που περιµένουν παιδί, είναι πως η υγιεινή τόσο η δική µας, όσο και του ζώου µας, είναι το παν. Σήµερα, και τα σκυλάκια µου αλλά και τα παιδιά µου συµβιώνουν αρµονικά και παίζουν όλη µέρα µαζί, κάτι που µε χαροποιεί ιδιαίτερα όταν το βλέπω».

Νίκη, 43 ετών, µητέρα 2 παιδιών και 2 σκυλιών

Προετοιµάστε το κατοικίδιο για τον ερχοµό του νέου µέλους

Η εγκυµοσύνη είναι µια περίοδος χαράς και προσµονής αλλά και µεγάλων αλλαγών για όλα τα µέλη µιας οικογένειας συµπεριλαµβανοµένων και των… τετράποδων. Είναι σηµαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης το ζευγάρι να προετοιµάσει ψυχολογικά το κατοικίδιο για τον ερχοµό του νέου µέλους και να θέσει µε ηρεµία και ψυχραιµία τα νέα όρια και τους νέους κανόνες που θα πρέπει να ισχύσουν για την αρµονική συµβίωση όλων µέσα στο σπίτι.

Αν, για παράδειγµα, ο σκύλος µιας οικογένειας είναι ζωηρός στο παιχνίδι ή ιδιαίτερα ενεργητικός, η εγκυµοσύνη είναι η κατάλληλη περίοδος να τεθούν µε ηρεµία νέα όρια ως προς τον τρόπο που επιθυµούµε να παίζουµε µε τον σκύλο µας. Με αυτόν τον τρόπο, µία έγκυος αποφεύγει τυχόν επικίνδυνα ατυχήµατα ενώ ο σκύλος έχει τον χρόνο και την ευκαιρία να µάθει να παίζει µε τους νέους κανόνες, να δέχεται το λιγότερο ενεργητικό παιχνίδι και να είναι πιο ήρεµος παρουσία της εγκύου.

Επιπλέον, είναι σηµαντικό να προετοιµάσουµε το κατοικίδιο για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη ζωή του µε την άφιξη του νέου µέλους. Το κλάµα, οι απότοµες κινήσεις ενός µωρού, η αλλαγή του προγράµµατος της οικογένειας, τα διάσπαρτα παιχνίδια στο πάτωµα που δεν του ανήκουν µπορούν να αναστατώσουν ένα κατοικίδιο. Αντί να φωνάζουµε διαρκώς στο κατοικίδιο µας, είναι προτιµότερο να του υποδείξουµε τι επιτρέπεται και τι όχι και να διαχειριστούµε τον χώρο έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουµε τις δυσκολίες.

Αρχίστε να φέρνετε το κατοικίδιο σε επαφή µε εγκύους, βρέφη και παιδιά όλων των ηλικιών. Αφήστε το να συµµετέχει στη χαρά σας και επιτρέψτε του να εξοικειωθεί µε την προίκα του µωρού. Αφήστε το να τη µυρίσει και να καταλάβει πως είναι κάτι νέο στο χώρο. Αρχίστε να του µαθαίνετε πως ό,τι βρίσκεται στο πάτωµα δεν του ανήκει και δεν είναι παιχνίδι. Προετοιµάστε τον µε ήχους µωρού αρκεί να είναι χαµηλής έντασης και συχνότητας (π.χ. κλάµα, γέλιο κ.λπ.). Τέλος, αν ασχολείστε αρκετές ώρες την ηµέρα µε το κατοικίδιό σας αρχίστε να τις ελαττώνετε σταδιακά και µε ευχάριστο τρόπο, ώστε το κατοικίδιο να έχει την ευκαιρία να «απεξαρτηθεί» οµαλά (π.χ. αφήστε το για ένα σαββατοκύριακο σε κάποιο φιλικό σπίτι ή ξενοδοχείο για κατοικίδια, ελαττώστε τις καθηµερινές µεγάλες βόλτες ή τη συνεχή ενασχόληση µαζί του µέσα στο σπίτι).

Γενικά, να θυµάστε ότι, όπως και εσείς, έτσι και το κατοικίδιό σας έχει την προσωπικότητά του και χρειάζεται χρόνο να διαχειριστεί την αλλαγή. Επιπλέον, εσείς γνωρίζετε γιατί αλλάζετε ενώ αυτό όχι. Συνεπώς, βοηθήστε το να καταλάβει και µη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή που θα σας καθοδηγήσει σωστά και µε ασφάλεια να προετοιµάσετε το κατοικίδιό σας αλλά και να διορθώσετε τυχόν προβληµατικές συµπεριφορές.

Τέλος, το σηµαντικότερο, στην περίοδο της εγκυµοσύνης, είναι να µην ξεχνάτε να απολαµβάνετε τη συντροφιά του αγαπηµένου σας φίλου. Θα σας κάνει µόνο καλό.

Διαβάστε περισσότερα »

Ο απόλυτος συγχρονισμός




Διαβάστε περισσότερα »

Πυροβόλησαν ουρακοτάγκο 100 φορές με αεροβόλο

Πυροβόλησαν ουρακοτάγκο 100 φορές με αεροβόλο

Η Aan επιβίωσε και δέχεται τη φροντίδα των κτηνιάτρων

Συγκίνηση προκαλεί η Aan, ο θηλυκός ουρακοτάγκος που δέχθηκε πάνω 100 σφαίρες από αεροβόλο όπλο, κι όμως κατάφερε να επιβιώσει.

Η Aan βρέθηκε σε μια φυτεία φοινικόδεντρων στο Βόρνεο στις αρχές του μήνα με 37 πλαστικές σφαίρες καρφωμένες στο κεφάλι της και 67 διάσπαρτα στο σώμα της.

Αν και οι κτηνίατροι εκτιμούσαν ότι το άτυχο ζώο δεν θα επιβίωνε από τη βίαια επίθεση, τελικά η Aan ξεπέρασε τον κίνδυνο και κέρδισε τη μάχη για ζωή.

Δυστυχώς έχασε την όρασή της από το ένα μάτι, ενώ υπάρχει κίνδυνος ολικής τύφλωσης. Ο ουρακοτάγκος υποφέρει από φοβερά τραύματα και ενδέχεται να παρουσιάσει μόνιμα προβλήματα ακοής.

Λόγω της κατάστασής της η Aan θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε καταφύγιο και δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στην άγρια φύση.

Επίθεση από αεροβόλο όπλο δέχθηκε επίσης πριν λίγους μήνες και ένας ουρακοτάγκος από τη Σουμάτρα.

Οι διασώστες τον βρήκαν πάλι σε άθλια κατάσταση με ένα κόψιμο 40 εκατοστών στο αριστερό πόδι του και 62 σφαίρες από αεροβόλο όπλο στο σώμα και τα μάτια του.

Έπειτα από μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να αφαιρέσουν τις 14 από τις 62 σφαίρες. Το άτυχο ζώο τυφλώθηκε και πλέον ζει σε αιχμαλωσία.

Πηγή: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Νέο μέλος στην οικογένεια Ρουβά


Ένα χαριτωμένο λαμπραντόρ

Ένα νέο μέλος προστέθηκε στην οικογένεια Ρουβά. 

Ο τραγουδιστής και η Κάτια Ζυγούλη έκαναν μία έκπληξη στα παιδιά τους Αναστασία και Αλέξανδρο. 

Τους πήραν ένα χαριτωμένο λαμπραντόρ, γένους θηλυκού. 
newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Ταξιδεύοντας παρέα με δελφίνια


Εμφανίστηκαν μαζί με το ουράνιο τόξο

Μετά από μία εκδρομή στο νησί «Bowyer» νοτιοανατολικά του Βανκούβερ η φοιτήτρια Amy Poulston και οι φίλοι της αντίκρισαν στη θάλασσα ένα ξεχωριστό θέαμα. 

Μερικά δελφίνια ακολούθησαν το σκάφος της ομάδας και οι επιβάτες άρχισαν να καταγράφουν τη στιγμή. Το ουράνιο τόξο έκανε ακόμα πιο μοναδική την εμφάνιση των υπέροχων θηλαστικών. 


Διαβάστε περισσότερα »