Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τελικά πονούν τα ψάρια;

Τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών έρχονται να αντικρούσουν νέα ευρήματα ειδικών του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, στις ΗΠΑ, σύμφωνα... με τα οποία τα ψάρια αδυνατούν να βιώσουν πόνο καθώς δεν διαθέτουν επαρκή εγκεφαλική «καλωδίωση».

Κατά τη μελέτη που παρουσιάζεται μέσα από το επιστημονικό έντυπο «Fish and Fisheries», το σπαρτάρισμα των ψαριών όταν πιάνονται στο αγκίστρι οφείλεται περισσότερο σε ασυνείδητη αντίδραση παρά στον πόνο που βιώνουν.

Αντίθετες παλαιότερες μελέτες

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ψάρια έχουν αλγοϋποδοχείς - αισθητήριους υποδοχείς που στην περίπτωση του ανθρώπου αντιδρούν σε αίτια που προκαλούν βλάβη στους ιστούς, στέλνοντας σήμα στον εγκέφαλο για την αίσθηση του πόνου. Είχαν επίσης δείξει ότι οι συγκεκριμένοι αλγοϋποδοχείς επέτρεπαν στα ψάρια να βιώνουν τη συνειδητή εμπειρία του πόνου, όπως και την ανακλαστική μορφή του.

Οι αμερικανοί ειδικοί παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι ο μικρός αριθμός των συγκεκριμένων υποδοχέων στην περίπτωση των ψαριών φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με την ενεργοποίηση μιας ασυνείδητης αντίδρασης όπως π.χ. το σπαρτάρισμα, παρά με πόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Ρόουζ, προχώρησαν σε μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών και είδαν ότι η πέστροφα και άλλα ψάρια διέθεταν πολύ μικρό αριθμό ινών C – έναν συγκεκριμένο τύπο αλγοϋποδοχέων. Διαπίστωσαν ακόμα, ότι τα ψάρια δεν διαθέτουν αναπτυγμένο νεοφλοιό ώστε να αισθάνονται τον πόνο, με αποτέλεσμα να μην τον βιώνουν όπως ο άνθρωπος.

Από την πλευρά του ο βρετανικός φιλοζωϊκός οργανισμός «Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals» (RSPCA) έσπευσε να ανακοινώσει πως: «Μεγάλος αριθμός δημοσιευμένων μελετών αποδεικνύει πως τα ψάρια βιώνουν πόνο και αυτό παραμένει πεποίθησή μας».
tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ποιος αντιγράφει ποιον...



Μες στη χάρη και το νάζι


















Διαβάστε περισσότερα »

Ονειρεύονται τα ζώα όπως κι εμείς;

Είναι προφανώς αδύνατον να ρωτήσουμε τα ίδια τα ζώα αν ονειρεύονται. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν γίνει πολλές έρευνες, που τείνουν...
στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν δίκιο.

Σε ένα πείραμα που στόχο είχε να κατανοηθεί καλύτερα γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται όταν κοιμούνται, οι επιστήμονες μελέτησαν πολλά είδη ζώων. Αποδείχθηκε ότι, στα περισσότερα ζώα, ένα μέρος του ύπνου τους αποτελείται από το λεγόμενο ύπνο REM. Ο όρος είναι σύντμηση του Rapid Eye Movement (ταχεία οφθαλμική κίνηση) και περιγράφει τις γρήγορες κινήσεις των ματιών, πίσω από τα κλειστά βλέφαρα, ενός ανθρώπου που κοιμάται.

Ταυτόχρονα, στον εγκέφαλο παρατηρείται εκτεταμένη ηλεκτρική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι ονειρεύονται κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα.

Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ύπνος REM σε όλα τα είδη θηλαστικών και πτηνών που έχουν μελετηθεί. Η διάρκειά του ποικίλλει από 2 έως 40% της συνολικής διάρκειας του ύπνου. Κατά πόσο αυτό ισχύει και για άλλες ομάδες ζώων είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, δεν έχει καταγραφεί ύπνος REM σε μύγες του είδους Drosophila melanogaster, κι έτσι, πιθανόν το φαινόμενο περιορίζεται μόνο στα σπονδυλωτά.

Εφόσον ο ύπνος με όνειρα είναι τόσο διαδεδομένος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για μια αρχέγονη βιολογική λειτουργία, που έχει τις ρίζες της πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν. Από την άλλη, δεν είναι σίγουρο τι εξυπηρετεί η λειτουργία των ονείρων, αν και φαίνεται ότι σχετίζεται με την «τακτοποίηση» των πληροφοριών στον εγκέφαλό μας.

Όπως ακριβώς δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα γιατί ονειρεύονται οι άνθρωποι, έτσι δε γνωρίζουμε γιατί ονειρεύονται και τα ζώα – και σίγουρα δε γνωρίζουμε τι ονειρεύονται.

Διαβάστε περισσότερα »

Γεια σας!


Το μικρό πάντα χαιρετά τον κόσμο

Το 37 ημερών πάντα χαμογελά στην κάμερα και… χαιρετά το φωτογράφο, σα να θέλει να δείξει ότι όλα είναι μια χαρά μέσα στο θάλαμο που ζει από τη γέννησή του σε ένα κέντρο προστασίας του είδους στην Κίνα.

Το μικρό φαίνεται να απολαμβάνει τις περιποιήσεις των υπευθύνων του κέντρου, οι οποίοι το έβγαλαν να το ζυγίσουν και να το ταΐσουν.

Η 65χρονη φωτογράφος Dr Katherine Feng ήταν εκεί στο κέντρο προστασίας Wolong Nature Reserve στο Sichuan και απαθανάτισε τις στιγμές.





Το μικρό πάντα λίγες ώρες μετά τη γέννησή του… 





newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Συγκινητική κινητοποίηση για μια σκυλίτσα που χτύπησε και εγκατέλειψε ασυνείδητος [video]

Η ώρα ήταν γύρω στις 23.30 χθες το βράδυ όταν οδηγοί και εργαζόμενοι σε καταστήματα της περιοχής των Μποζαϊτίκων στην Πάτρα, ταράχτηκαν από την εικόνα που είδαν. 
Ενα -ακόμη- ΙΧ αυτοκίνητο παρέσυρε ένα αδέσποτο. Η σκυλίτσα προσπάθησε να περάσει την Εθνική οδό στο ύψος του σουπερ μάρκετ Κρόνος και ένα αυτοκίνητο την χτύπησε με δύναμη. Ο οδηγός χωρίς πολλές σκέψεις και αναστολές εγκατέλειψε αιμόφυρτο το αδέσποτο.

Για καλή τύχη της σκυλίτσας, την σκηνή του τροχαίου είδαν άλλοι οδηγοί αλλά και εργαζόμενοι σε καταστήματα της περιοχής. Αμέσως ένας οδηγός, στάθμευσε το όχημά του στην άκρη του δρόμου και έτρεξε στη μέση της Εθνικής οδού για να σώσει την σκυλίτσα που ήταν πεσμένη στην άσφαλτο, σε σημείο όπου σίγουρα κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο θα την αποτελείωνε.

Πρώτο μέλημα του ανθρώπου που έτρεξε κοντά στο χτυπημένο ζώο ήταν να κάνει νόημα στα άλλα οχήματα που έρχονταν με ταχύτητα προς το μέρος του, να κόψουν ταχύτητα. Μάλιστα κάποιοι οδηγοί τον έβρισαν που βρισκόταν στη μέση του δρόμου, προσπαθώντας να καλύψει με το σώμα του το άτυχο ζώο.

Τελικά με την βοήθεια και ενός ακόμα ευαίσθητου οδηγού απομάκρυναν το χτυπημένο σκύλο από την μέση της εθνικής οδού. Το τετράποδο είχε σπάσει το πόδι του και είχε αίμα πάνω από το δεξί του μάτι. Ηταν ζαλισμένο. Προσπαθούσε να σηκωθεί, προσέχοντας το αριστερό μπροστινό του πόδι αλλά οι δυνάμεις του το εγκατέλειπαν και έπεφτε στο έδαφος, ανασαίνοντας βαριά.

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι καλούσαν επι ώρα και αναζητούσαν κάποιον για να περιθάλψει το ζώο. Κανείς. Η λύση που βρέθηκε ήταν -και προς τιμή του- να το πάρει στο σπίτι του κάτοικος της περιοχής, μέχρι να ξημερώσει και σήμερα το πρωί θα αναζητηθεί κτηνίατρος για να το εξετάσει.

Στις ημέρες της ρουτίνας, των μεγάλων ταχυτήτων και της αδιαφορίας για τον πόνο του άλλου, που μας κάνουν απάνθρωπους, κάποιοι απέδειξαν οτι η ψυχή του ελληνα και η ευαισθησία του ανθρώπου ακόμη και όταν πρόκειται για ένα αδέσποτο, είναι μεγάλη. Μπράβο σας!

pelop.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Χωρίς λιοντάρια κινδυνεύει να μείνει η Αφρική!

Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Αφρικής, το λιοντάρι, κινδυνεύει να σβήσει οριστικά από τον χάρτη, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην έρευνα της... βρετανικής ΜΚΟ Lionaid. Τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση είναι σοκαριστικά: σήμερα υπάρχουν ελεύθερα 15.000 λιοντάρια, έναντι 200.000 πριν από μόλις 30 χρόνια. Σε 25 χώρες το ζώο έχει εξαφανιστεί τελείως, ενώ σε άλλες 10 τελεί υπό εξαφάνιση.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Αφρικής, όπου μόλις μετά βίας επιβιώνουν 615 λιοντάρια. «Στις δυτικές περιοχές της Αφρικής το είδος είναι εντελώς απροστάτευτο» λέει ο Πίτερ Κατ, βιολόγος και διευθυντής της Lionaid. Ο ίδιος εξηγεί ότι στις περιοχές αυτές υπάρχει τρομερή φτώχεια, αλλά και έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία του είδους. Επιπλέον στις περιοχές αυτές δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο τουρισμός.

Αντίθετα σε χώρες όπως η Ζάμπια, στη δυτική Αφρική, τα πράγματα είναι ασφαλώς καλύτερα: «Έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα λιοντάρι αξίζει περισσότερο ζωντανό, παρά νεκρό. Ο τουρισμός που φέρνει στη χώρα η παρουσία του συγκεκριμένου ζώου δημιουργεί έσοδα 2 εκατ. ευρώ» εξηγεί ο Κατ. Η ίδια οργάνωση κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, λέγοντας ότι η εξαφάνιση του λιονταριού θα σημάνει την εξαφάνιση ενός κομματιού από την κουλτούρα της Αφρικής. «Αν χαθεί αυτό το ζώο, θα χαθεί ένα κομμάτι από την ίδια την καρδιά της» καταλήγει ο Πίτερ Κατ.

perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ο σκύλος-αστραπή...


Ο σκύλος-αστραπή...

Μοναδικό σόου!

Διαβάστε περισσότερα »

Χιμπατζής εθισμένος στο... πορνό!


Χιμπατζής εθισμένος στο... πορνό!

Η Gina είναι ένας θηλυκός χιμπατζής που ζει το ζωολογικό κήπο της Σεβίλης.

Μέχρι εδώ καλά.

Το ιδιαίτερο της υπόθεσης είναι ότι η Gina έχει αναπτύξει εθισμό στο… πορνό!

Όλα ξεκίνησαν όταν οι υπεύθυνοι του πάρκου τοποθέτησαν μια τηλεόραση στο κλουβί της και της έδωσαν το τηλεχειριστήριο.

Η Gina δεν άργησε να ανακαλύψει το… «κανάλι αυστηρά για ενήλικες»!

«Οι υπεύθυνοι του πάρκου αποφάσισαν να τοποθετήσουν για συσκευή τηλεόρασης πίσω από προστατευτική τζαμαρία στο δωμάτιο της Gina για να… δώσουν ένα άλλο νόημα στις νύχτες της καθώς και ένα τηλεχειριστήριο στην ίδια προκειμένου να μπορεί να αλλάζει τα κανάλια. Τον πρώτο καιρό την παρακολουθούσαν τακτικά προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δε θα έσπαγε το νέο της παιχνίδι. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι μέσα σε λίγες ημέρες η Gina όχι μόνο είχε μάθει να χρησιμοποιεί το τηλεκοντρόλ, αλλά έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο κανάλι που έδειχνε… πορνό, όπως θα έκαναν πολλοί από εμάς!» είπε ο ειδικός στους πιθήκους Pablo Herreros.

«Ακριβώς επειδή τα ζώα αυτά περνούν αρκετό χρόνο μέσα σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους για να τους παρέχουμε ερεθίσματα που θα τα κινητοποιούν τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Παρότι από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι η παρακολούθηση των ταινιών πορνό ήταν για 12 λεπτά, κατά μέσο όρο, η αλήθεια είναι ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και τα πρωτεύοντα είδη έχουν έντονη σεξουαλική ζωή. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν την ικανότητα να… ονειρεύονται και να αναδημιουργούν μια κατάσταση στο μυαλό τους» πρόσθεσε.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ιδιοκτήτης σκύλου απειλεί να το σκοτώσει, αν δε βρεθεί αγοραστής!

Μία σοκαριστική αγγελία εμφανίστηκε πριν λίγες ημέρες σε ιστοσελίδα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο λόγος; 
Η αγγελία ήταν στην κυριολεξία... αγγελία θανάτου για ένα ποιμενικό σκύλο, ο ιδιοκτήτης του οποίου, από τις Μοίρες, ανέφερε πως αν δε βρεθεί αγοραστής για το σκυλί, ο ίδιος ... θα το θανατώσει!

Άμεση, ευτυχώς, ήταν η παρέμβαση του δήμου Ηρακλείου, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου Αριστείδη Μπολάκη και της Γεωργίας Στεφανάκη από τη Ζωόφιλη Δράση. Άμεσα συνήλθε η αρμόδια επιτροπή του δήμου, μέσω της οποίας η επίμαχη αγγελία έφθασε στα χέρια του Εισαγγελέα Ηρακλείου.

cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα »