Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η πρώτη βουτιά

Φωτογραφίες από μικρά χελωνάκια στο Μπαλί

Πόσο δύσκολο είναι το ξεκίνημα της ζωής αν είσαι μία μικρή θαλάσσια χελώνα... Το καταφύγιο Kuta Beach Sea Turtle Conservation στο Μπαλί της Ινδονησίας μεριμνά ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα αυγά να επωάζονται προστατευμένα και όσο το δυνατόν περισσότερα χελωνάκια να κάνουν με ασφάλεια τα πρώτα τους βήματα προς τη θάλασσα και την πρώτη τους βουτιά στο νερό. 

Τα χελωνάκια της σεζόν αφέθηκαν στην παραλία Kuta στο Μπαλί, σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή εθελοντών που συμμετέχουν στην προστασία του είδους. Σύμφωνα με το καταφύγιο, περισσότερα από 20.000 αυγά επανεγκαταστάθηκαν με ασφάλεια στο χώρο του από το 2002, εκ των οποίων το 80% οδήγησε σε υγιή χελωνάκια που έφτασαν με επιτυχία στον ωκεανό.

Δείτε τις φωτογραφίες 











newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Νέο είδος πουλιού προστίθεται στην ελληνική ορνιθοπανίδα

Μια «προσγείωση» έκπληξη στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Μέλη της Ομάδας Παρακολούθησης Πανίδας της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Αερολιμένα -οι οποίοι αποτελούν συγχρόνως και μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας- παρατήρησαν στο νότιο άκρο του αεροδρομίου έναν απρόσμενο επισκέπτη!

Τον Τρυγγίτη Tryngites subruficollis (φωτογραφία από την Ομάδα Παρακολούθησης Πανίδας της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Αερολιμένα), ο οποίος είναι ένα σχετικά μικρό παρυδάτιο πουλί που αναπαράγεται στη Βόρεια Αμερική.

Στην Ευρώπη εμφανίζονται κατά καιρούς περιπλανώμενα άτομα του είδους, ιδίως κατά τη φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο (όπως αυτή που διανύουμε τώρα), αλλά για την Ελλάδα είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή του.

Η είδηση αυτή φυσικά σήμανε συναγερμό ανάμεσα στους -συνεχώς αυξανόμενους σε αριθμό- παρατηρητές και φωτογράφους πουλιών. Με την ευγενική χορήγηση άδειας εισόδου από τον ΔΑΑ και με ειδική συνοδεία, αρκετά μέλη της Ορνιθολογικής είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά και να απαθανατίσουν τον Τρυγγίτη.

«Στο πλαίσιο της καθημερινής επίσκεψής μου στην περιοχή για την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας, ένα πουλί μου κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του. Ήταν ένα παρυδάτιο το οποίο τρεφόταν μέσα στο χορτάρι αδιαφορώντας τόσο για το ελάχιστο στάσιμο νερό όσο και για την παρουσία μου. Το παρατήρησα με τα κυάλια και τότε άρχισα να πιστεύω ότι πρόκειται για Τρυγγίτη!

Οι πρώτες πρόχειρες φωτογραφίες στάλθηκαν σε έμπειρους ορνιθολόγους της Ορνιθολογικής οι οποίοι άμεσα επιβεβαίωσαν την παρατήρηση. Μια συνηθισμένη βάρδια μετατράπηκε σε μια αξέχαστη εμπειρία!» αναφέρει ο Γιάννης Βλατσιώτης, ο ειδικός παρακολούθησης πανίδας του ΔΑΑ, μέλος της Ορνιθολογικής, αλλά και ο πρώτος που εντόπισε τον Τρυγγίτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σπάνιες αφίξεις πουλιών στον Αερολιμένα, ενώ ο Τρυγγίτης αποτελεί το 188ο είδος πουλιού που έχει καταγραφεί στην περιοχή του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο Γραμματέας της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων (ΕΑΟΠ), Νίκος Προμπονάς επεσήμανε: «Αν και ο Τρυγγίτης είναι ένα τυπικό βορειοαμερικάνικο πουλί, τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι παρατηρήσεις του στον ευρωπαϊκό χώρο και στην ΕΑΟΠ εκτιμούσαμε ότι ήταν θέμα χρόνου να καταγραφεί και στην Ελλάδα».

Η πρώτη καταγραφή του Τρυγγίτη στην Ελλάδα έρχεται να επιβεβαιώσει μια ξεκάθαρη αυξητική τάση αξιοσημείωτων και σπάνιων παρατηρήσεων πουλιών τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αντίστοιχη αύξηση των ανθρώπων που μέσω της παρατήρησης πουλιών απολαμβάνουν και ερμηνεύουν το φυσικό περιβάλλον.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός αξιόλογων παρατηρήσεων προέρχεται και από ξένους παρατηρητές, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον ορνιθοτουρισμό παγκοσμίως.


newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Στα σαγόνια του κροκόδειλου

Αλίμονο σε όποιον πέσει στα δόντια του


Διαβάστε περισσότερα »

Σε κατάσταση αφασίας

Ζωή χωρίς προβλήματα





















Διαβάστε περισσότερα »

Μάχη αετού με αγριοκάτσικα

Ο... ευρηματικός νικά - Δείτε το βίντεο

Πώς μπορεί ένας χρυσαετός να κυνηγήσει αγριοκάτσικα, τα οποία είναι προφανώς μεγαλύτερα σε μέγεθος από τον ίδιο και μπορούν να διαφύγουν πηδώντας στα βράχια; 

Το αρπακτικό πουλί βρίσκει τη λύση για να εξασφαλίσει την τροφή του με έναν απίστευτο τρόπο: τραβά τα αγριοκάτσικα από το πόδι (!) και τα ρίχνει από τα βράχια όπου στέκονται, σε μεγάλο βάθος. 

Στη φύση κυριαρχεί ο ισχυρός- και ο ευρηματικός. 

Δείτε το βίντεο 



Διαβάστε περισσότερα »

Νούμερο για... άλλα γούστα

Μας βγήκε ασυγκράτητο!


Διαβάστε περισσότερα »

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά παρθενογένεση σε άγρια είδη

Φίδια αναπαρήγαγαν χωρίς γονιμοποίηση

Άγρια φίδια που ζουν ελεύθερα στη φύση και όχι σε ζωολογικούς κήπους και τα οποία αναπαράγονται ασεξουαλικά, δηλαδή χωρίς επαφή, εντόπισαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Τούσλα στην Οκλαχόμα. Πρόκειται για δύο είδη οχιών που ζουν σε απομακρυσμένες μεταξύ τους γεωγραφικές περιοχές.

Η ανακάλυψη προκάλεσε αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς καταρρίπτεται το δόγμα ότι η παρθενογένεση συμβαίνει μόνο όταν τα θηλυκά ζουν σε υποχρεωτική απομόνωση από τα αρσενικά. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ασεξουαλική αναπαραγωγή σε είδη που κανονικά γεννάνε μετά από σεξουαλική συνεύρεση του αρσενικού με το θηλυκό. 

Μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί ορισμένες περιπτώσεις παρθενογένεσης σε κότες, φίδια, καρχαρίες, σαύρες και πουλιά, όμως πάντα σε καθεστώς αιχμαλωσίας (π.χ. ζωολογικοί κήποι), όπου τα θηλυκά κρατούνται χωριστά από τα αρσενικά του ίδιου είδους.

Οι ερευνητές μελέτησαν πληθυσμούς δύο είδη οχιών (Agkistrodon contortrix και Agkistrodon piscivorous) και βρήκαν ότι ένα ποσοστό 2,5%-5% των θηλυκών αναπαρήγαγαν με παρθενογένεση, παρόλο που στην γύρω περιοχή υπήρχαν αρσενικά φίδια. Οι μετέπειτα αναλύσεις DNA των νεογέννητων φιδιών επιβεβαίωσαν ότι δεν διέθεταν γενετικό υλικό άλλο πέραν του μητρικού. Στην παρθενογένεση το ωάριο αναπτύσσεται χωρίς να έχει προηγηθεί γονιμοποίηση από σπέρμα. Έτσι, το νεογνό έχει γενετικό υλικό μόνο από τη μητέρα του.

Περιπτώσεις παρθενογένεσης στη φύση (εκτός αιχμαλωσίας) δεν είναι σπάνιες σε ασπόνδυλα όπως οι μελίγκρες, οι μέλισσες και τα μυρμήγκια, ενώ παρατηρείται και σε μερικά είδη σπονδυλωτών, όπως σαυρών που περιλαμβάνουν μόνο θηλυκά στο είδος τους. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις όλα ανεξαιρέτως τα θηλυκά αναπαράγουν υποχρεωτικά με ασεξουαλικό τρόπο.

Γενικότερα η παρθενογένεση σε σπονδυλωτά, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες αναπαράγονται σεξουαλικά, είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο και έχει παρατηρηθεί σε λιγότερο από το 0,1% των ειδών του πλανήτη.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν οι θηλυκές οχιές επιλέγουν να αναπαράγουν ασεξουαλικά ή αν η παρθενογένεσή τους πυροδοτείται από κάποιον άλλο παράγοντα, όπως μία μόλυνση από ιό ή βακτήριο. Επίσης παραμένει άγνωστο αν οι απόγονοι αυτής της παρθενογένεσης των φιδιών θα επιζήσουν και θα γεννήσουν κανονικά ή ασεξουαλικά. Στις περιπτώσεις παρθενογένεσης σε αιχμαλωσία, οι απόγονοι δεν έχουν συνήθως επιβιώσει.
Διαβάστε περισσότερα »

Σκύλος σκοτώθηκε προσπαθώντας να σώσει το αφεντικό του

Σκύλος σκοτώθηκε από διερχόμενο τρένο, ενώ δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε τραβήξει τον ιδιοκτήτη του από...τις σιδηροδρομικές γραμμές για να τον σώσει.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Καραγκάντα, στο Καζακστάν.

Ο 48χρονος ιδιοκτήτης του σκύλου, που ήθελε να αυτοκτονήσει, ήπιε ένα μπουκάλι βότκα και κοιμήθηκε πάνω στις γραμμές του τρένου.

«Μόλις είδε το τρένο, ο σκύλος άρχισε να τραβά τον ιδιοκτήτη του για να τον απομακρύνει. Όταν ο οδηγός του τρένου είδε τον σκύλο στις ράγες χρησιμοποίησε το φρένο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Aida Muldasheva από την τοπική αστυνομία.

Ο σκύλος κατάφερε να σώσει τον ιδιοκτήτη του όμως το τρένο πέρασε πάνω από τα πόδια του. Ο θάνατος του ζώου ήταν ακαριαίος.

Ο μεθυσμένος άνδρας ανέκτησε τις αισθήσεις του όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διέγνωσαν δυο σπασμένα πλευρά και ένα τραύμα στον ώμο.
onlarissa.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Απίστευτο: Τουρίστες πειράζουν τίγρεις χωρίς καμία προστασία [video]

Το απίστευτο βίντεο καταγράφηκε στο Ναό της Τίγρης στην Ταϊλάνδη, όπου τουρίστες στέκονται χωρίς κανένα είδος προστασίας μέσα σε μια μικρή λιμνούλα και «παίζουν» με τις τίγρεις, χρησιμοποιώντας καλάμια με πλαστικές σακούλες στην άκρη τους.


otherside.gr
Διαβάστε περισσότερα »