Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τα αδέσποτα σκυλιά στη Μόσχα παίρνουν το μετρό!


Τα αδέσποτα σκυλιά στη Μόσχα έχουν γίνει αντικείμενο ερευνών, ειδικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990, όταν και παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο της μετακίνησής τους από και προς το κέντρο της Μόσχας με το Μετρό. Ο δρ Adrei Poiarkov, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Οικολογίας και Εξέλιξης λέει σχετικά: «Τα σκυλιά ζούσαν στο κέντρο της πόλης εκεί που ήταν όλες οι βιομηχανίες, επειδή έβρισκαν ευκολότερα τροφή. Όταν οι επιχειρηματίες μετέφεραν τις εταιρείες τους στα προάστια, αυτά αναγκάστηκαν να μεταφερθούν έξω από τη Μόσχα. Τροφή, όμως έβρισκαν ευκολότερα στο κέντρο της πόλης. Γι’ αυτό έπρεπε να μάθουν να μετακινούνται με το τρένο, σαν τους ανθρώπους που πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους. Έτσι κι έκαναν».
perierga.gr - Τα αδέσποτα σκυλιά στη Μόσχα μετακινούνται με το Μετρό!
Οι ψυχολόγοι, επίσης, που έχουν μελετήσει το φαινόμενο, υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά επικοινωνούν μεταξύ τους για να μην κάνουν λάθος στη στάση που θα κατέβουν, ενώ μπορούν να υπολογίσουν και το χρόνο που θα μείνουν στο βαγόνι μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Τέλος, είναι προσεκτικά, προσεγγίζουν πιο πολύ τα παιδιά και κάνουν παιχνίδια, αλλά και τους ηλικιωμένους μήπως και κερδίσουν έτσι καμιά λιχουδιά. Διαλέγουν κυρίως τα μπροστινά βαγόνια που είναι πιο ήσυχα και πολλές φορές μπαίνουν τελευταία στο τρένο, λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες διακινδυνεύοντας να πιαστούν οι ουρές τους. Κι όλα αυτά για αστείο μεταξύ τους!
perierga.gr - Τα αδέσποτα σκυλιά στη Μόσχα μετακινούνται με το Μετρό!
Οι Μοσχοβίτες γνωρίζουν έναν προς έναν κάθε σκύλο και δεν δείχνουν να παραξενεύονται από τη συμπεριφορά τους αυτή, ενώ θεωρούν πλέον τα αδέσποτα ως αναπόσπαστο μέρος της διαδρομής… «Τα σκυλιά είναι εκπληκτικοί ψυχολόγοι και έχουν έναν μοναδικό τρόπο να κερδίζουν την τροφή τους. Πηγαίνουν πίσω από ανυποψίαστους επιβάτες που τρώνε αδιάφορα ένα σνακ, γαυγίζουν δυνατά με σκοπό να τους τρομάξουν και να τους πέσει το φαγητό από τα χέρια… Τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνετε», αναφέρει ένας σταθμάρχης.
perierga.gr - Τα αδέσποτα σκυλιά στη Μόσχα μετακινούνται με το Μετρό!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

ΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ;



Έχω παρατηρήσει, σε αρκετές περιπτώσεις, ότι οι γάτες αντιδρούν πολύ έντονα όταν βρέχονται. Απεχθάνονται όλες οι γάτες το νερό, και γιατί;

Δεν αληθεύει ότι όλες οι γάτες απεχθάνονται το νερό. Ένα παράδειγμα για του λόγου το αληθές είναι η τουρκική γάτα Βαν, που ζει στις όχθες της λίμνης Βαν, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Αυτό το είδος λατρεύει το υγρό στοιχείο και δε διστάζει, μάλιστα, να βουτάει στα νερά της λίμνης.

Το γεγονός ότι πολλές οικόσιτες γάτες διατηρούν μια προβληματική σχέση με το νερό είναι πιθανότατα ζήτημα κρύου και ζέστης. Το τρίχωμα της γάτας είναι πολύ ξηρό, και έτσι, όταν έρθει σε επαφή με το νερό, μουσκεύει αμέσως, με αποτέλεσμα να χάνει τις θερμομονωτικές του ιδιότητες.

Για τις γάτες που ζουν σε τροπικές περιοχές αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Όμως, οι γάτες που ζουν σε εύκρατες ζώνες δεν έχουν την πολυτέλεια απώλειας θερμότητας με τέτοιο τρόπο. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει μια τάση, όσο πλησιάζουμε στον ισημερινό, τόσο πιο πολύ να χαίρονται οι γάτες το νερό.

Οι οικόσιτες γάτες προέρχονται από πολλές διαφορετικές άγριες φυλές. Όσες κατάγονται από την ευρωπαϊκή αγριόγατα και ζουν σε εύκρατες περιοχές έχουν κληρονομήσει τη φοβία για το νερό από τους προγόνους τους. Αυτό ισχύει ακόμη και αν έχουν μετακομίσει σε πιο θερμά μέρη. Οι περισσότερες γάτες που συναντάμε στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη προέρχονται από την ευρωπαϊκή αγριόγατα, και γι’ αυτό κρατούν τις αποστάσεις τους από το μπάνιο. Άλλες φυλές, όμως, κατάγονται από τη αφρικανική αγριόγατα της Νουβίας, η οποία προέρχεται από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και δε φοβάται το νερό. Επίσης, παίζει ρόλο και η συνήθεια. Οι γάτες, π.χ., που παίρνουν μέρος σε καλλιστεία ζώων πρέπει να ανέχονται το μπανιάρισμα σε τακτά διαστήματα – κάτι που επιτυγχάνεται, αν το έχουν συνηθίσει από μικρή ηλικία.

www.scienceillustrated.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Συνελήφθη γάτος για… λαθρεμπόριο κινητών


Πιάστηκε στα «πράσα» σε φυλακή της Ρωσίας

Σε μια ιδιαίτερη… σύλληψη προχώρησαν οι φρουροί μιας φυλακής στη Δημοκρατία του Κόμι, στη βόρεια Ρωσία, οι οποίοι συνέλαβαν έναν γάτο ο οποίος είχε αναλάβει να μεταφέρει κινητά τηλέφωνα στους κρατούμενους!

Ο γάτος εντοπίστηκε το βράδυ της Παρασκευής, την ώρα που σκαρφάλωνε στον τοίχο της σωφρονιστικής φυλακής Αρ. 1, έχοντας δεμένα στην πλάτη του δύο κινητά τηλέφωνα και φορτιστές.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του ασπρόμαυρου γάτου, όπου φαίνεται καθαρά το "φορτίο" του, δεμένο με κολλητική ταινία επάνω του.

«Έχουν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες από τους κρατούμενους να περάσουν απαγορευμένα αντικείμενα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Όμως στην περίπτωση του γατιού, έχουμε μείνει άφωνοι: κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της φυλακής», ανέφερε μια πηγή των φυλακών.

Διαβάστε περισσότερα »

Ορφανό πουλάρι βρήκε παρηγοριά σε λούτρινο αρκούδο


Κουρνιάζει στην απαλή αγκαλιά του

Τα νεογέννητα πουλάρια, όπως και όλα τα νεογέννητα, βασίζονται στη φροντίδα της μαμάς τους τους πρώτες μήνες της ζωής τους, τόσο για να τραφούν όσο και για αναπτυχθούν συναισθηματικά.

Ο μόλις μερικών ωρών Breeze βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στο Εθνικό Πάρκο του Dartmoor στις 24 Μαΐου.
Περιπλανιόταν μόνος του, προσπαθώντας να θηλάσει από άλλες φοράδες. Βρέθηκε σωριασμένος στο έδαφος, εξαντλημένος από την ασιτία και την αφυδάτωση.

Η μητέρα του δε βρέθηκε.



Ο Breeze μεταφέρθηκε στο κέντρο προστασίας Mare and Foal Sanctuary στο Devon. Οι υπεύθυνοι τοποθέτησαν λούτρινα αρκουδάκια στο στάβλο του, για να «καλύψουν» την απουσία της μητέρας του και να έχει μια τρυφερή αγκαλιά για να «κουρνιάζει».



«Παρότι οι φροντιστές τον παρακολουθούν όλη την ημέρα, η απουσία της μητέρας του είναι έντονη. Πάντα δίνουμε λούτρινα ζωάκια στα ορφανά. Είναι σαν τα μωρά του ανθρώπου. Νιώθουν παρηγοριά και ζεστασιά» είπε η υπεύθυνη του κέντρου Syra Bowden.



newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Αγνοούνται 173 σκυλιά που υιοθετήθηκαν από 44χρονη


Πρωτοφανής υπόθεση με Ελληνίδα «Κρουέλα ντε Βιλ»

Αύριο δικάζεται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μία 44χρονη γυναίκα, η οποία κατηγορείται, σύμφωνα με την Espresso, για τη μυστηριώδη εξαφάνιση 173 σκυλιών, τα οποία υιοθετούσε από φιλοζωικά σωματεία όλης της χώρας και έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη τους. 

Η δράση της γυναίκας αποκαλύφθηκε όταν υιοθέτησε ένα κουτάβι από τη Σαλαμίνα. Αμέσως ενημερώθηκε η Επιτροπή Φιλοζωικών Σωματείων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, που ξεκίνησε έρευνα για τη δράση της «φιλόζωης». 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αριθμός τηλεφώνου της 44χρονης εμφανίστηκε σε δεκάδες περιπτώσεις υιοθεσίας μικρών σκυλιών, αλλά με… διαφορετικά ονόματα και πλαστά στοιχεία ταυτότητας. 

Οι καταγγελίες έρχονται από όλοι την Ελλάδα. 

Ως τώρα αγνοούνται συνολικά 173 σκυλιά και ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. 

Στο εδώλιο θα καθίσει και ένας 71χρονος, που φέρεται ως συνεργός της. 
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Δείτε «μέσα» από τα μάτια 5 διαφορετικών ζώων!

Για αιώνες, οι άνθρωποι δε μπορούσαν ούτε να φανταστούν πως μπορεί να βλέπουν τα ζώα. Επιστημονικές έρευνες αποκάλυψε ένα απίθανο κόσμο ποικιλόμορφης όρασης. Π.χ ο εγκέφαλος της μύγας δουλεύει τόσο γρήγορα που μπορεί να αντιληφθεί κινήσεις μόνο αν βρισκονται σε αργή κίνηση.Και αργή κίνηση για τη μύγα,σημαίνει η συνηθισμένη κίνηση των ανθρώπων. Από την άλλη, τα φίδια έχουν θερμική ώραση. Δείτε παρακάτω τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο διάφορα ζώα…

Αλογα :

Τα άλογα έχουν ένα τεράστιο εύρος ορατότητας. Και αυτό είναι αναμενόμενο επειδή τα μάτια τους είναι αριστερά και δεξιά του κεφαλιού τους. Κυριολεκτικά,λόγω της ανατομίας τους,ενώ έχουν ευρύ φάσμα, μένουν “τυφλά” στα αντικείμενα που έχουν ακριβώς μπροστά τους.Γι′αυτό το λόγο,όταν περπατάνε,ρίχνουν το κεφάλι χαμηλά και ελαφρα κυρτωμένο, για να προσέξουν τυχόν εμπόδια στο διάβα τους.
Μαϊμούδες :

Οι μαϊμούδες τα πρώτα χρόνια της εξέλιξης, έβλεπαν περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι. Και λέμε περίπου γιατίήταν τριχρωματικά.΄Έβλέπαν το κόκκινο ,το πράσινο και το μπλέ.Σήμερα, έχουν εξελιχτεί και βλέπουν έξι διαφορετικούς τύπους χρωμάτων.Και επειδή είναι και “ξαδέλφια” μας, τα θυληκά είναι πιο ευαίσθητα στα χρώματα από τα αρσενικά.

Πουλιά :

Τα πουλιά λόγω της ποικιλιότητας έχουν και διαφορετικούς τύπους όρασης.Το περιστέρι πχ, έχει την ικανότητα να ανιχνεύει πολύ λεπτές διαβαθμίσεις του χρώματος και από τον πιο προηγμένο πρόγραμμα και κάρτα γραφικών υπόλογιστή, Οι αισθητήρες των ματιών του περιστεριού είναι πολλάπλάσια περισσότεροι από τυ ανθρώπου.Και δε φτάνει μόνο αυτό,αλλά και ο κάθε αισθητήρας ξεχωρίζει τουλα΄χιστον πέντε διαφορετικά φασματικά πεδία.

Γάτες και σκύλοι :

Οι γάτες και οι σκύλοι δε έχουν δυνατή όραση.Επικαλούνται τη εξαιρετικά δυνατή μυρωδία και ακοή τους ως αισθητήρα εντοπισμού.Οι γάτες έχουν την πιο αδύναμη όραση.Δεν ξεχωρίζουν σχεδόν καθόλου τα χρώματα. Οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίσουν το κίτρινο από το μπλέ.Οι γάτες επίσης,εντοπίζουν οπτικά το θύραμα τους, μόνο αν βρίσκονται κοντά του.Ωστόσο έχουν εξαιρετική ορατότητα στο σκοτάδι.Επίσης ι οι γάτες και οι σκύλοι, έχουν καλύτερη αντίληψη του βάθους απ” ότι οι άνθρωποι, λόγω της ανατομίας των ματιών τους.

Νυχτερινή όραση γάτας
Φίδια :

Τα φίδια έχουν δύο ζευγάρια ματιών.Τα ένα ζευγάρι είναι τα μάτια που όλοι ξέρουμε και χρησιμέυουν για να ανιχνεύουν τα χρώματα.Στο πίσω μέρος των ματιών, έχουν ένα δύτερο ζευγάρι το όποιο βλέπει θερμικά και χρησιμέυει στις ακριβείς επιθέσεις στα θηράματα του.Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης του θηράματος από τη στιγμή που θα αποφασίσει το φίδι να επιτεθεί.Ώστοσο αν τελικά αποτύχει η πρώτη απόπειρα,όλα τα είδη των φιδιών έχουν την τάση να εγκαταλείπουν την προσπάθεια και να μην επιτίθονται για δεύτερη φορά.
Διαβάστε περισσότερα »

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα σκύλο να μη λερώνει

Το να εκπαιδευτεί ένα κουτάβι στο να μην λερώνει μέσα στο σπίτι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Απαιτείται όμως κάποιος χρόνος μέχρι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Στο διάστημα της εκπαίδευσης απαιτείται κυρίως υπομονή και ψυχραιμία. Είναι αναμενόμενο ότι το σκυλάκι σας κάποιες φορές θα ξεφύγει ... από τους κανόνες. Ο εκνευρισμός όμως σε αυτές τις περιπτώσεις θα φέρει μάλλον τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το πρώτο βήμα για να αποφύγετε τις δυσάρεστες καταστάσεις είναι να βγάζετε το κουτάβι νωρίς έξω από το σπίτι πριν αυτό αναγκαστεί να το λερώσει.

Έξοδος από το σπίτι

Καλό είναι να προγραμματίζετε τη βόλτα με το κουτάβι σε καθορισμένες στιγμές της ημέρας. Φυσιολογικό είναι όταν ξυπνήσει ή πιει μεγάλες ποσότητες νερού ή ολοκληρώσει κάποιο γεύμα να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λερώσει το σπίτι. Για αυτό το λόγο μια προγραμματισμένη βόλτα μετά από αυτές τις στιγμές μειώνει τη πιθανότητα το κουτάβι να σας αιφνιδιάσει δυσάρεστα μέσα στο σπίτι.

Γεύματα

Τα γεύματα μέσα στη μέρα δεν πρέπει να είναι πολλά, γιατί έτσι θα βρίσκεται πιο συχνά στον πειρασμό να λερώσει το σπίτι. Όσο δυσκολεύεστε να προγραμματίσετε την καθημερινή του διατροφή τόσο πιο απρόβλεπτες γίνονται και οι αντιδράσεις του.

Προειδοποίηση

Επειδή είναι δύσκολο να προβλέψετε κάθε φορά ποτέ είναι η στιγμή για την ανάγκη του προσπαθήστε να κατανοήσετε κινήσεις του που μπορεί να είναι προειδοποιητικές. Ξαφνική απομάκρυνση από το χώρο που βρίσκεται, ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα θα πρέπει μάλλον να σας προβληματίσουν. Αν δεν το προλάβετε, βγάλτε το έξω για να περιορίσετε τη ζημιά.
Αντιμετώπιση απρόοπτου

Αν το κουτάβι βρίσκεται σε μικρό χώρο είναι πιο εύκολο να το ελέγξετε. Αναγκάζεται και το ίδιο να συγκρατηθεί αφού αντιλαμβάνεται το χώρο ως σπίτι του. Ωστόσο ακόμη αν φαίνεται ότι έχει προσαρμοστεί στους κανόνες που του έχετε υποδείξει υπάρχει πάντοτε η περίπτωση να λερώσει το σπίτι. Τότε δεν πρέπει να το τρομάξετε γιατί αν σας φοβηθεί η εκπαίδευση δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Όταν εσείς θα λείπετε από το σπίτι ή θα είστε μακριά από το χώρο που βρίσκεται, θα είναι για εκείνο η κατάλληλη ευκαιρία να κάνει την ανάγκη του.

Ανταμοιβή

Η τιμωρία μάλλον θα μπερδέψει το κουτάβι και δεν το βοηθήσει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να λερώνει το σπίτι. Αντίθετα με τη συνήθεια μπορεί να μάθει να λερώνει ένα συγκεκριμένο σημείο έξω από το σπίτι (πχ. στο μπαλκόνι) έπειτα από δική σας υπόδειξη. Οποιαδήποτε ανταμοιβή για την επιλογή του κατάλληλου μέρους θα το παροτρύνει να ακολουθήσει τους κανόνες που έχετε θέσει. Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας.

flowmagazine.gr
Διαβάστε περισσότερα »