Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Έξυπνοι λεμονοκαρχαρίες» εκπαιδεύονται από τους φίλους τους

Έρευνα διεξήχθη σε υποθαλάσσιο ελεγχόμενο χώρο

Οι κίτρινοι καρχαρίες, γνωστοί ως «λεμονοκαρχαρίες» μαθαίνουν ο ένας απ’ τον άλλον, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Animal Cognition.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέκριναν τις αποδόσεις νεαρών λεμονοκαρχαριών», που συνεργάστηκαν με εκπαιδευμένους αλλά και με άπειρους καρχαρίες του είδους τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κίτρινοι καρχαρίες που συνεργάστηκαν με εκπαιδευμένους καρχαρίες ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν ταχύτερα και με μεγαλύτερη επιτυχία τις δοκιμασίες στις οποίες υπεβλήθησαν.

Η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι οι χονδριχθείς αναπτύσσουν κοινωνική συμπεριφορά.

Το πείραμα

Η έρευνα διεξήχθη σε υποθαλάσσιο ελεγχόμενο χώρο, ο οποίος διέθετε σημείο εκκίνησης και περιοχή στόχου. Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν μια ομάδα καρχαριών να βρίσκει τον στόχο και κάθε φορά που τα μέλη της ομάδας τα κατάφερναν, επιβραβεύονταν με ένα κομμάτι ψαριού.

Παράλληλα, οι επιστήμονες δημιούργησαν και άλλη μια ομάδα «λεμονοκαρχαριών», που δεν εκπαιδεύτηκε να βρίσκει τον στόχο.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έστειλαν νεαρούς, άπειρους καρχαρίες στην πισίνα με μέλη και των δυο ομάδων, της εκπαιδευμένης και της μη εκπαιδευμένης.

Όπως διαπίστωσαν, οι νεαροί «λεμονοκαρχαρίες» που βγήκαν στην πισίνα με μέλη της εκπαιδευμένης ομάδας έβρισκαν την τροφή τους και ολοκλήρωναν τις δοκιμασίες πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τους νεαρούς «λεμονοκαρχαρίες» που βγήκαν στην πισίνα μαζί με μέλη της ανεκπαίδευτης ομάδας.

«Πιστεύω ότι το εύρημα είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο δρ. Tristan Guttridge, επικεφαλής της μελέτης.

«Είναι υπέροχο να ανακαλύπτουμε ότι οι μικροί λεμονοκαρχαρίες υιοθετούν κοινωνικές συμπεριφορές ο ένας από τον άλλο», προσέθεσε ο καθηγητής.

Πηγή: econews.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Αντικρίζοντας τον κόσμο για πρώτη φορά

Ανοίγει τα μάτια του το μικρό πάντα

Είναι πλέον 45 ημερών και το μικρό πάντα της φωτογραφίας, που γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, αρχίζει για πρώτη φορά να βλέπει αχνά τον κόσμο καθώς ανοίγουν σιγά σιγά τα μάτια του. 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου, θα χρειαστούν τουλάχιστον είκοσι ημέρες ακόμα έως ότου το πάντα ανοίξει πλήρως τα μάτια του και βλέπει πλέον κανονικά. 

Δείτε τη φωτογραφία


Διαβάστε περισσότερα »

Οι ελέφαντες το’ σκασαν!

Και πήγαν βόλτα στην Κοπεγχάγη

Στη σειρά και κρατώντας ο ένας με την προβοσκίδα του την ουρά του άλλου, οι ελέφαντες Sonia και Vana Mana βγήκαν… βόλτα στους δρόμους της Κοπεγχάγης. Με γουρλωμένα μάτια τους κοίταζαν οι Δανοί να περιδιαβαίνουν την Borups Alle, την ώρα αιχμής χθες το μεσημέρι. 

Οι δύο ελέφαντες το είχαν σκάσει από το τσίρκο Benneweis και βόλταραν για περίπου διακόσια μέτρα πριν ο εκπαιδευτής τους τους πιάσει. 

Μια μικρή δόση ελευθερίας…
Διαβάστε περισσότερα »

Άλλος για το... Γκίνες!

Φωτογραφίες από τα παράξενα και τα εντυπωσιακά του κόσμου

Έχουν αναμφίβολα ενδιαφέρον οι νέες καταχωρήσεις στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Μεταξύ αυτών είναι ένας Μεγάλος Δανός που είναι το ψηλότερο σκυλί στον κόσμο !

Η 57η έκδοση του βιβλίου Γκίνες κυκλοφορεί σε περισσότερες από εκατό χώρες, σε 22 γλώσσες και αναμένεται να πουλήσει περίπου 2,7 εκατομμύρια αντίτυπα. 



Το μεγαλύτερο άλογο στον κόσμο είναι ο 9χρονος Big Jake με ύψος 2 μέτρα και 13 εκατοστα. 



Ο πιο κοντός ταύρος είναι ο 29χρονος Archie από τη Βόρεια Ιρλανδία με ύψος 76 εκατοστά. 



Ο τρίχρονος Μεγάλος Δανός Δίας από το Μίσιγκαν είναι το ψηλότερο σκυλί στον κόσμο: όταν σηκωθεί στα πίσω πόδια φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα και 22 εκατοστά! 





Το ταχύτερο πρόβατο είναι ο Zippy Lambourghini από τη Βρετανία: έχει κερδίσει 165 στις 179 κούρσες. 






Διαβάστε περισσότερα »

Προετοιμασία λίγο πριν τον... αγώνα!

Φωτογραφίες ελεφάντων-αθλητών στην Ταϊλάνδη.

Η ρουτίνα είναι ίδια πριν από κάθε αγώνα: οι τετράποδοι συμμετέχοντες ετοιμάζονται, δροσίζονται πετώντας νερό με την προβοσκίδα τους, τρώνε ελαφρά, δέχονται την ευλογία του βουδιστή μοναχού και είναι πανέτοιμοι να ριχτούν στη μάχη!

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από ελέφαντες στην Ταϊλάνδη, οι οποίοι προετοιμάζονται για το 11ο τουρνουά πόλο ελεφάντων στο θέρετρο Hua-Hin νότια της Μπανγκόκ. 

Συμμετέχουν 16 ομάδες με συνολικά πενήντα ελέφαντες. 

Δείτε τις φωτογραφίες











Διαβάστε περισσότερα »

Όταν τα πουλιά γίνονται ζωγραφιά

«Πίνακες» βγαλμένοι από τη φύση

















Διαβάστε περισσότερα »

Η θαλάσσια βίδρα «όπλο» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Κρατούν τον πληθυσμό των αχινών υπό έλεγχο

Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής συμβάλλουν σημαντικά οι θαλάσσιες βίδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Ecology and the Environment».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι θαλάσσιες βίδρες κρατούν τον πληθυσμό των αχινών υπό έλεγχο, αφήνοντας να αναπτυχθούν μεγάλα δάση από φαιοφύκη.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν αρχεία 40 χρόνων σχετικά με θαλάσσιες βίδρες και φαιοφύκη, από την περιοχή του Βανκούβερ μέχρι τη δυτική Αλάσκα.

Όπως διαπίστωσαν, οι θαλάσσιες βίδρες διαδραματίζουν, εμμέσως, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιομάζας των φαιοφυκών, κυνηγώντας θαλάσσιους αχινούς.

Όταν δεν απειλούνται, οι αχινοί καταβροχθίζουν με απληστία μεγάλες ποσότητες φαιοφυκών. Αντίθετα, όταν κυκλοφορούν θαλάσσιες βίδρες, οι αχινοί κρύβονται σε ρωγμές βράχων και τρέφονται με υπολείμματα θαλάσσιων φυτών.

Ως εκ τούτου, περισσότερες βίδρες συνεπάγονται περισσότερα φαιοφύκη, τα οποία, μέσω της φωτοσύνθεσης, αιχμαλωτίζουν το διοξείδιο του άνθρακα, προστατεύοντας τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.

Επισημαίνεται ότι, όπως προέκυψε από την έρευνα, σε περιοχές με θαλάσσιες βίδρες τα φαιοφύκη απορροφούν μέχρι και 12 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Η μελέτη αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ζώα στην προστασία της ατμόσφαιρας και του πλανήτη.

«Μέχρι στιγμής όλα τα κλιματικά μοντέλα και οι προτεινόμενες μέθοδοι για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα αγνοούν τα ζώα. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, τα ζώα επηρεάζουν το καθένα με διαφορετικό τρόπο τον κλιματικό κύκλο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Chris Wilmers, επικεφαλής της μελέτης.

Πηγή: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »