Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Νέο είδος πουλιού εντοπίστηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο


Ανακαλύφθηκε στην πρωτεύουσα της Καμπότζης

Ένα καινούργιο είδος πτηνού ανακαλύφθηκε στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ.

Το ωδικό πτηνό που φέρει το επιστημονικό όνομα Orthotomus chaktomuk εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας για την ασιατική γρίπη. Η ανακάλυψη έχει καταχωρηθεί στην επιθεώρηση Oriental Bird Club, Forktail.

Το «πουλί-ράφτης» (tailorbird στα αγγλικά) ανήκει στη συνομοταξία των ωδικών πτηνών και λαμβάνει το όνομά του από τη συνήθειά του να πλέκει φύλλα μεταξύ τους κατά την επιμελή προετοιμασία της φωλιά του.

Η μελέτη του φτερώματος, των ήχων αλλά και των γονιδίων έδειξε ότι το Orthotomus chaktomuk αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό είδος πουλιού. Ανακαλύψεις νέων ειδών θεωρούνται σπάνιες σε αστικά περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι το είδος O. chaktomuk κατοικεί σε περιοχές πυκνής, θαμνώδους βλάστησης και μικρής έκτασης στην πεδιάδα του ποταμού Μεκόνγκ.

Οι παρατηρητές πουλιών δεν επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε αυτό το οικοσύστημα καθώς τα περισσότερα είδη πουλιών που ενδημούν εκεί είναι διαδεδομένα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο μικρός πληθυσμός του πτηνού και η συρρίκνωση του βιοτόπου του οδήγησαν την ερευνητική ομάδα να προτείνει το χαρακτηρισμό του ως «είδος υπό εξαφάνιση» στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης.

Πηγή: econews.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Κέντρο φιλοξενίας πουλιών και αδέσποτων σκυλιών το αεροδρόμιο Ιωαννίνων - ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ο χώρος, όποιος θέλει μπαινοβγαίνει

Το πολύπαθο αεροδρόμιο Ιωαννίνων του προέδρου της Δημοκρατίας και πολλών υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραμένει εδώ και πολλά χρόνια σε κατάσταση διάλυσης και αποσύνθεσης λόγω...
των έργων ανάπλασης που έπρεπε να είχαν τελειώσει εδώ και καιρό αλλά δεν έχουν φτάσει ούτε στα μισά!!!
Η Ήπειρος παραμένει χωρίς αεροδρόμιο την ίδια ώρα που η Αιτωλοακαρνανία μετράει 3 αεροδρόμια με το αεροδρόμιο Ακτίου να έχει πρωταγωνιστική θέση στη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο.
Η πίστα και ο διάδρομος του αεροδρομίου είναι φιλόξενα μόνο για τα πουλιά ,τα αμέτρητα σκυλιά, καθώς και διερχόμενους ποδηλάτες οι οποίοι δε διστάζουν να μπούνε στους χώρους κίνησης των αεροσκαφών μιας και τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα!!!
Οι Ηπειρώτες πληρώνουν τις επιλογές των ψήφων τους και η Ήπειρος βουλιάζει στην απομόνωση ...

firmani.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Συμβουλές για το κατοικίδιό σας το καλοκαίρι

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, εκτός από ευκαιρία για παιχνίδι στην εξοχή, επιφυλάσσουν και κινδύνους για τα κατοικίδιά σας. Οφείλετε να λάβετε κατάλληλα μέτρα για το σκύλο ή τη γάτα σας, που είναι ιδιαίτερα... ευάλωτα το καλοκαίρι. Σας παρουσιάζουμε τι πρέπει να προσέξετε για το κατοικίδιό σας αυτούς τους μήνες.

Μην πανικοβληθείτε αν λαχανιάζει τις ζεστές μέρες. Επειδή έχουν λίγους ιδρωτοποιούς αδένες χρησιμοποιούν το λαχάνιασμα ως μηχανισμό για να απαλλαχθούν από την περιττή θερμότητα. Ωστόσο εάν το ακούσετε να λαχανιάζει αφήστε το να ξεκουραστεί.

Μην αφήνετε το σκύλο σας στο αμάξι. Ακόμα και αν έχετε κλιματιστικό, η θερμοκρασία στον κλειστό χώρο του αυτοκινήτου, μπορεί να φτάσει σε πολύ ψηλές τιμές, μέσα σε λίγα λεπτά.

Τις ζεστές μέρες δεν αφήνουμε το κατοικίδιο λυτό και ελεύθερο. Εκτός από το να χαθεί, ίσως φάει ή πιεί πράγματα που θα το κάνουν να αρρωστήσει ή χειρότερα να δηλητηριαστεί.

Δεν ξεχνάμε το νερό. Εκτός ή εντός σπιτιού πρέπει να υπάρχει πάντα αρκετό και φρέσκο νερό. Μάλιστα μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ταΐστρα με νερό για αυτούς τους μήνες.

Ακόμα και τα κατοικίδια μπορεί να καούν από τον ήλιο. Αποφύγετε να τα βγάζετε βόλτα τις μεσημεριανές ώρες και αγοράστε τους λίγο ειδικό αντηλιακό για να καλύψετε περιοχές όπως τα αυτιά, το δέρμα γύρω από τα χείλη και μέρος της μύτης.

Φροντίστε το τρίχωμα του κατοικίδιου σας να είναι περιποιημένο. Οι μπερδεμένες τρίχες αποτελούν αιτία συσσώρευση θερμότητας, ενώ το σωστό τρίχωμα μονώνει από την εξωτερική θερμοκρασία.

Κρατήστε τα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορείτε. Εάν εκτεθεί σε υψηλή θερμότητα για ώρα, το ζώο σας πιθανώς θα αρρωστήσει. Για το λόγο αυτό προτιμήστε να έχετε μια φυσιολογική θερμοκρασία στο χώρο που βρίσκεται πιο συχνά το κατοικίδιό σας.

Ασθένειες όπως η λεϊσμανίαση και η διροφιλαριωση (σκουλήκι της καρδιάς) είναι σε έξαρση αυτή την εποχή, για αυτό χρησιμοποιήστε αντιπαρασιτικά.

Δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά τη θάλασσα γι αυτό εάν δεν θέλει να μπει μην το πιέσετε. Φροντίστε να υπάρχει ένα σκιερό μέρος για να ξεκουράζεται ο σκύλος και προσέξτε την άμμο, που μπορεί να κρύβει ψύλλους, τσιμπούρια ή άλλα παράσιτα.

flowmagazine.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Γάτα-«κομιστής» πρότασης γάμου!


Και είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα...

Όταν ο Ryan Bentley αποφάσισε να κάνει πρόταση στην αγαπημένη του Emily Beckett, ήθελε να βρει έναν τρόπο να θέσει το ερώτημά του ούτως ώστε να εξασφαλίσει τη θετική απάντηση. Και μιας και η 36χρονη αγαπά πολύ τα ζώα, ο Bentley σκέφτηκε να την εκπλήξει.  

«Κρατούσαμε το γάτο της μητέρας της ένα μήνα πριν, εγώ ποτέ δεν είχα σκύλο ή γάτα αλλά εκείνη πάντα τα αγαπούσε πάρα πολύ», δήλωσε στο GoodMorningAmerica.com. «Σκέφτηκα πως θα ήταν ωραία να της έκανα πρόταση γάμου με ένα τρόπο που θα μας έμενε αξέχαστος.Επίσης ήθελα να είμαι σίγουρος πως θα πει 'ναι'».

Ο Bentley ζήτησε τη βοήθεια της μητέρας της Beckett για να βρει το τέλειο γατάκι και συχνά επισκεπτόταν καταφύγια ζώων μετά τη δουλειά, ψάχνοντας. 

Στις 18 Μαΐου ο Bentley κάλεσε την Beckett για φαγητό στο εστιατόριο όπου είχαν βγει για πρώτη φορά ραντεβού. εντωμεταξύ η μητέρα της πήγε το γατάκι στο διαμέρισμά της.  

Όταν γύρισαν σπίτι ο Bentley πήρε το γατάκι και το έδωσε στην 36χρονη. Εκείνη ενθουσιάστηκε τόσο που ούτε πρόσεξε το κολάρο που φορούσε. 

Μετά από ώρα που ηρέμησε, ο Bentley της είπε: «Είδες το κολάρο του; Τον ονόμασα για σένα».

Τότε η Beckett συνειδητοποίησε το συνέβαινε. Το γατάκι δεν ήταν μόνο ένα νέο κατοικίδιο. Ήταν και ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της.  

Το «κόλπο» έπιασε και η θετική απάντηση ήρθε όπως ακριβώς ο άνδρας την περίμενε.  

Τελικά το γατάκι ονομάστηκε Amore.


Διαβάστε περισσότερα »

Το παράξενο περιστέρι που… αιμορραγεί!

Ούτε για Photoshop πρόκειται αλλά ούτε για κάποιον ασυνείδητο που χτύπησε το πτηνό στο στήθος! 
Η εικόνα είναι 100% παραπλανητική αλλά και 100% αληθινή. Το περίφημο Luzon Bleeding-Heart, όπως ονομάζεται το πουλί, είναι ένα ιθαγενές περιστέρι των Φιλιππίνων και πιο συγκεκριμένα του νησιού Luzon, το φτέρωμα του οποίου έχει έναν παράξενο χρωματισμό στο στήθος που παραπέμπει σε αιμορραγία! Το κατακόκκινο χρώμα που έχει το περιστέρι στο λαιμό υποδηλώνει έναν πιθανό τραυματισμό του και είναι πολύ δύσκολο κάποιος να πιστέψει ότι δεν είναι έτσι.

Κι όμως τα φαινόμενα απατούν, αφού η μητέρα φύση προίκισε το εν λόγω πτηνό με μια «κηλίδα αίματος» για να το κάνει εντυπωσιακό στους θεατές του και ένα από τα πλέον περιζήτητα στους ζωολογικούς κήους της περιοχής. Ζουν σε δάση των Φιλιππίνων, σε μεγάλαυψόμετρα και τρέφονται με σπόρους και προνύμφες. Είναι ιδιαίτερα φιλικά με τους ανθρώπους και πολύ δημοφιλή στη χώρα τους.



Διαβάστε περισσότερα »

Σπάνιο ροζ δελφίνι εντοπίστηκε στον Αμαζόνιο


Τα δελφίνια αυτού του είδους μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 2.7 μέτρα

Ένα σπάνιο ροζ δελφίνι είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει ο τουρίστας Michel Watson κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βραζιλία.

Ο 66χρονος Γάλλος φωτογράφισε το εκπληκτικό ζώο στον ποταμό Rio Negro στον Αμαζόνιο. Το ροζ δελφίνι, βάρους 136 κιλών, κινούνταν με πολύ μεγάλη ευελιξία.

Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 2,7 μέτρα.

Η όρασή τους δεν είναι καλή και θεωρούνται σχεδόν τυφλά, ωστόσο κινούνται και εντοπίζουν τα θηράματά τους χάρη στο εσωτερικό σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτουν.

Τα δελφίνια κινδυνεύουν από τους ψαράδες, οι οποίοι θεωρούν ότι μειώνουν τη λεία τους, ενώ πολλές φορές μπλέκονται στα δίχτυα τους.

Κάθε χρόνο ο πληθυσμός τους μειώνεται κατά 10%. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί τα δελφίνια είναι ροζ, ωστόσο εικάζουν ότι το χρώμα τους οφείλεται στη διατροφή τους, που περιλαμβάνει κυρίως καβούρια και οστρακόδερμα, αλλά και στην αυξημένη παρουσία τριχοειδών αγγείων κοντά στην επιφάνεια του δέρματός τους.











Πηγή: econews.gr

Διαβάστε περισσότερα »