Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αφανίζονται οι «αντιλόπες» από τα ελληνικά βουνά

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΡΚΤΟΥΡΟ»

Με... καλάσνικοφ αφανίζουν την...αντιλόπη των ελληνικών βουνών. Δραματικά έχει μειωθεί ο πληθυσμός των αγριόγιδων στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες μετρήσεις μόλις 700 άτομα -περισσότερα από 1.000 ήταν πριν μερικά χρόνια- έχουν απομείνει στην Πίνδο, στον Ολυμπο, στη Ροδόπη και στην Οίτη.

Η καταστροφή των βιοτόπων, η λαθροθηρία κυρίως από αλλοδαπούς, η κατασκευή καταλυμάτων χειμερινού τουρισμού είναι οι κυριότεροι παράγοντες για τον αφανισμό του είδους.

Το 50% των αγριόγιδων ζει στη βόρεια και κεντρική Πίνδο, με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Κόνιτσας, που αποτελεί το «βασίλειο» του είδους, για τον λόγο αυτό έγινε εκεί ημερίδα με θέμα την προστασία του ζώου. «Το αγριόγιδο αποδεκατίζεται και χρόνο με τον χρόνο ο πληθυσμός του μειώνεται, ενώ όλα τα μηνύματα είναι αρνητικά για την αντιστροφή της κατάστασης. Υψώνουμε κραυγή αγωνίας προς όλους για την προστασία του είδους, γιατί το αγριόγιδο προστατεύεται από το 1969, οπότε και απαγορεύτηκε το κυνήγι του», είπε στο «Εθνος» ο βιολόγος, διευθυντής προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Λάζαρος Γεωργιάδης, που ήταν μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση.

Η βόρεια Ελλάδα με τα μεγάλα υψόμετρα, τις απότομες βουνοκορφές και τα κατάφυτα φαράγγια αποτελεί ιδανικό βιότοπο για το αγριόγιδο, που μετρά σήμερα περίπου 20 πληθυσμιακές ομάδες σε διάφορα βουνά, αριθμώντας συνολικά 700 άτομα.

Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι τα όρθια κέρατα με κυρτές απολήξεις, ενώ το τρίχωμά του είναι καφέ και στο λευκό του κεφάλι φέρει δύο σκούρες πλευρικές λωρίδες.

«Το είδος αυτό μπορεί να μην έχει οικονομική αξία, αλλά είναι ανεκτίμητο, γι΄αυτό η διαχείριση και η προστασία του δεν πρέπει να γίνεται με οικονομικούς όρους. Βρισκόμαστε στο σημείο-μηδέν αναφορικά με τον πληθυσμό και οι μεγάλες απειλές του είναι η λαθροθηρία, οι φωτιές και η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Το αγριόγιδο θεωρείται σπάνιο είδος ακόμη και στις περιοχές που συγκεντρώνει μεγάλες πληθυσμιακές πυκνότητες για τα ελληνικά δεδομένα και οι πληθυσμοί δεν επικοινωνούν σχεδόν ποτέ μεταξύ τους.

Είναι το μοναδικό, άγριο οπληφόρο ζώο που απαντάται σε μόνιμη βάση στις απόκρημνες πλαγιές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα μεγάλα υψόμετρα, πάνω από τα όρια των δασών και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αποτελεί προστατευόμενο είδος και το κυνήγι του απαγορεύεται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το αγριόγιδο τρέφεται κυρίως με ποώδη φυτά, φύλλα, κλαδάκια δέντρων και λειχήνες, ζευγαρώνει τους φθινοπωρινούς μήνες και γεννά ένα ή σπανιότερα δύο μικρά τον Μάιο.

Τα αρσενικά εγκαταλείπουν το κοπάδι σε ηλικία 2-3 χρόνων, ενώ τα θηλυκά με τα μικρά τους σχηματίζουν κοπάδια. Στην Ελλάδα τα κοπάδια αποτελούνται από 10-30 άτομα.

Πηγή : ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Αστυνομικός πυροβόλησε σκύλο σε pet shop

Μια αστυνομικός αναγκάστηκε να πυροβολήσει και να σκοτώσει ένα πιτ μπουλ σε αλυσίδα pet shop στο Όστιν του Τέξας, όταν αυτό επιτέθηκε σε ένα μικρό σκυλάκι ράτσας μαλτέζ.
Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, ένα 16χρονο κορίτσι μπήκε στο κατάστημα με ένα πιτ μπουλ βάρους 40 κιλών.
Το μαλτέζ βρισκόταν με την ιδιοκτήτριά του, μια ηλικιωμένη γυναίκα.
Τα σκυλιά άρχισαν να γαβγίζουν το ένα στο άλλο, οπότε οι ιδιοκτήτριές τους τα τράβηξαν από το λουρί για να τα απομακρύνουν.
Ωστόσο το πιτ μπουλ ξέφυγε από τη νεαρή κοπέλα και άρχισε να τρέχει στο κατάστημα μέχρι να βρει το μαλτέζ.
Όταν το βρήκε το δάγκωσε και άρχισε να το χτυπά με μανία στο πάτωμα για να το σκοτώσει. Οι δυο γυναίκες και οι πελάτες μάταια προσπάθησαν να χωρίσουν τα σκυλιά.
Η αστυνομικός βρισκόταν στο πίσω μέρος του καταστήματος όταν άκουσε τις κραυγές του σκύλου και τις φωνές των πελατών.
Αφού αξιολόγησε την κατάσταση, απομάκρυνε τους ανθρώπους και πυροβόλησε το πιτ μπουλ για να απελευθερώσει το μικρόσωμο σκυλάκι από τα σαγόνια του.
Το πιτ μπουλ όντως άφησε για λίγο το μαλτέζ όμως αμέσως μετά του επιτέθηκε και πάλι.
Η αστυνομικός δεν είχε άλλη επιλογή παρά να πυροβολήσει για δεύτερη φορά το πιτ μπουλ, το οποίο σκοτώθηκε.
Το μαλτέζ μεταφέρθηκε σε κτηνιατρική κλινική, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα επιβιώσει.
econews
Διαβάστε περισσότερα »

Αντιλόπη εισβάλλει σε αυτοκίνητο για να γλιτώσει από τσιτάχ (video)

Τον γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο με τηναφρικανική αντιλόπη που εισβάλλει σε αυτοκίνητο για να γλιτώσει από δυο τσιτάχ.
Το τρομοκρατημένο ζώο βρισκόταν δευτερόλεπτα πριν τον θάνατο όταν άνοιξε το «παράθυρο» της τύχης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το ανοιχτό παράθυρο ενός αυτοκινήτου. Το ζώο πήδηξε από το παράθυρο και εισέβαλε στο αυτοκίνητο, τρομοκρατώντας τους επιβάτες.
Οι οδηγοί των άλλων αυτοκινήτων άρχισαν να φωνάζουν «άνοιξε την πόρτα, άνοιξε την πόρτα».
Τελικά μετά από λίγο οι επιβάτες του αυτοκινήτου που δέχθηκαν εισβολή κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα και το ζώο έφυγε. Τα τσιτάχ είχαν εγκαταλείψει το θήραμά τους λίγη ώρα νωρίτερα.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ στη Νότιο Αφρική.
econews

Διαβάστε περισσότερα »

Δελφίνια πεθαίνουν μαζικά στην Ιταλία – Ανησυχία και στην Ελλάδα


Σε 57 ανήλθαν τα νεκρά δελφίνια που εκβράστηκαν στις ακτές της Ιταλίας το τελευταίο δίμηνο.
Οι εκβρασμοί καταγράφηκαν σε μεγάλο μήκος των ιταλικών ακτών στην Τυρρηνική Θάλασσα, από την την Τοσκάνη και την πόλη Λάτσιο έως τη Σαρδηνία και τη Σικελία.
Όπως δήλωσε στα “Νέα” ο ο θαλάσσιος βιολόγος – ερευνητής θαλάσσιας προστασίας Βασίλειος Κουρούτος από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος δεν έχει καταγραφεί κάτι αντίστοιχο στις ελληνικές ακτές, αλλά οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή.
Καλεί μάλιστα τον κόσμο να βρίσκεται σεεγρήγορση και να ενημερώνει άμεσα το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” και τα τοπικά λιμεναρχεία σε περίπτωση που παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι θάνατοι τωνζωνοδέλφινων στην Ιταλία οφείλονται σε κάποιον ιό, όπως είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Τα ζωνοδέλφινα είναι το πιο κοινό είδος δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες με μήκος 1,8 – 2,5 μέτρα, βάρος 110 – 150 κιλά και προσδόκιμο ζωής άνω των 50 ετών, ωστόσο ο πληθυσμός του στη Μεσόγειο μειώνεται.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, οι απειλές για τα θαλάσσια θηλαστικά είναι η αλιεία (παρεμπίπτοντα αλιεύματα και ηθελημένες θανατώσεις), οι προσκρούσεις με πλοία, η υποβρύχια ηχορύπανση, η ρύπανση από σκουπίδια στις θάλασσες, οι τοξικές χημικές ουσίες, οι πετρελαιοκηλίδες.
Επίσης, τα δελφίνια και τα υπόλοιπα θαλάσσια θηλαστικά απειλούνται από ασθένειες και παράσιτα, από την καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων, από την κλιματική αλλαγή.
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2011 είχαν σημειωθεί μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών ζιφιών στις ακτές του Ιονίου Πελάγους.
Οι οικολογικές ΜΚΟ που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε», WWF Ελλάς, ΜΟm, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και Tethys Research Institute είχαν εντοπίσει τις ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν συστήματα στρατιωτικών σόναρ μεσαίων συχνοτήτων ως την πιο πιθανή αιτία του μαζικού εκβρασμού ζιφιών.
Διαβάστε περισσότερα »

Πελαργός τρομοκρατεί πόλη στη Γερμανία

Οι κάτοικοι της πόλης Bergholz στη Γερμανία ζουν μέσα στο φόβο το φετινό καλοκαίρι. Ο λόγος; Ένας...  πελαργός, ο οποίος «επιτίθεται» σε αυτοκίνητα, παράθυρα και γυάλινες πόρτες. Μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει ζημιές σε τέσσερα οχήματα, κόστους περίπου 1.000 ευρώ! 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πτηνό ορμά στις γυάλινες επιφάνειες επειδή αντιλαμβάνεται την αντανάκλασή του σαν εχθρό. 

Ορισμένοι κάτοικοι κάλυψαν τις γυάλινες πόρτες τους και τα παράθυρα των σπιτιών τους με υφάσματα προκειμένου να αποφύγουν τον πελαργό. 

Οι περισσότεροι περιμένουν απλά την ώρα που το πουλί θα αναζητήσει θερμόμετρα κλίματα και θα αφήσει την πόλη στην ησυχία της... 
Διαβάστε περισσότερα »

Αξιολάτρευτο νεογέννητο θαλάσσιο λιοντάρι

Αξιολάτρευτο νεογέννητο θαλάσσιο λιοντάρι

Φωτογραφίες από τον ζωολογικό κήπο της Βιέννης

Πριν από πέντε ημέρες αντίκρυσε για πρώτη φορά τον κόσμο το μικρό θαλάσσιο λιοντάρι της φωτογραφίας. 

Το νεογέννητο πήρε το όνομα Alida και δεν ξεκολλά στιγμή από το πλευρό της μητέρας του Kalo, στο ζωολογικό κήπο της Βιέννης, στην Αυστρία. 

Δείτε τις φωτογραφίες
















newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Μέχρι και… κυνηγόσκυλα κλέβουν στην Ελασσόνα!

Το είδαμε και αυτό στον καιρό της κρίσης! Μετά τα πρόβατα, τα αρνιά και τις κότες, τώρα οι επιτήδειοι έχουν βάλει στο μάτι και τα... κυνηγετικά σκυλιά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το τελευταίο 48ωρο στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, άγνωστοι δράστες, αφού παραβίασαν συρμάτινη περίφραξη στάβλου, ιδιοκτησίας 58χρονου , αφαίρεσαν από το χώρο δύο κυνηγόσκυλα.

onlarissa.gr
Διαβάστε περισσότερα »