Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΗΠΑ: απαγορεύουν τα video με εικόνες κακοποίησης ζώων



Την κυκλοφορία video με εικόνες κακοποίησης και θανάτωσης ζώων αποφάσισε να απαγορεύσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Με τη νέα απόφαση τροποποιείται ο νόμος του 1999, ο οποίος τον Απρίλιο μπήκε στο στόχαστρο του Ανώτατου Δικαστηρίου επειδή είναι πολύ γενικός και σε ορισμένες περιπτώσεις παραβιάζει την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης.
Ο νέος νόμος, που θα υποβληθεί για έγκριση στη Γερουσία, ποινικοποιεί τη διανομή ή πώληση video που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις σχετικά με την κακοποίηση ζώων, παρουσιάζοντας εικόνες με ζώα να καίγονται, να πνίγονται, να πεθαίνουν από ασφυξία ή να υφίστανται άλλα δεινά.
Για το econews
Newslink Hellas
Διαβάστε περισσότερα »

Έσωσαν 44 ζώα από φάρμα – κολαστήριο



Το φως της δημοσιότητας είδε άλλη μια φρικιαστική ιστορία κακοποίησης ζώων σε φάρμα βόρεια της πόλης Winnipeg στον Καναδά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Toronto Sun, έπειτα από επίσημη καταγγελία, αστυνομία και εθελοντές εισέβαλαν στη φάρμα – κολαστήριο και έσωσαν 27 σκύλους,15 άλογα και 2 μαϊμούδες.
Όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης κάνουν λόγο για πρωτοφανείς εικόνες φρίκης. Υπήρχαν σημεία που τα περιττώματα των ζώων ξεπερνούσαν το ένα μέτρο, ενώ κάποια από τα σκυλιά είχαν αρχίσει στην κυριολεξία να σαπίζουν επειδή το κολάρο είχε «ενσωματωθεί» πλέον στο λαιμό τους.
«Η βρώμα ήταν απίστευτη. Ειδικά οι σκύλοι που έχουν πολύ αναπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης πρέπει να τρελλαίνονταν», δήλωσε η Debbie Peterson από την ομάδα των εθελοντών.
Οι οπλές των αλόγων είχαν μεγαλώσει τόσο πολύ που δεν μπορούσαν πια να περπατήσουν, ενώ δεν υπήρχε ίχνος τροφής και νερού για τα ζώα. Κάποια από τα σκυλιά κρατούνταν στο υπόγειο, στο απόλυτο σκοτάδι.
«Κανείς δεν ξέρει πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγαν κάτι», επισήμανε η εθελόντρια προσθέτοντας ότι τα ζώα που ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση μεταφέρθηκαν στον κτηνίατρο, ενώ άλλα φιλοξενούνται προσωρινά σε σπίτια και φάρμες.
Καταγγελίες για τη φάρμα κολαστήριο είχαν γίνει και πριν δυο χρόνια, ωστόσο οι Αρχές δεν είχαν επέμβει. Ο 68χρονος ιδιοκτήτης της φάρμας συνελήφθη και θα δικαστεί στις 5 Ιανουαρίου του 2011.
Για το econews
Newslink Hellas
Διαβάστε περισσότερα »

Ζώα από pet shops χωρίς πιστοποιητικά – Πού να το καταγγείλετε



Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) επιδιώκοντας να βάλει ένα τέλος στο εμπόριο ζώων μέσω καταστημάτων συγκεντρώνει στοιχεία, που αποδεικνύουν, το τι τελικά υφίστανται αυτά τα πλάσματα που πωλούνται ως προϊόντα μέσα στα pet shops.
Αν αγοράσατε ζωάκι το οποίο δεν φέρει μικροτσίπ, όπως ορίζει ο νόμος 4039/2012, αν δεν συνοδεύεται από βιβλιάριο υγείας, αν είναι ανεμβολίαστο κ.ο.κ. στείλτε επώνυμα τις καταγγελίες σας στο email της Π.Φ.Π.Ο.pfpomospondia@gmail.com.
econews

Διαβάστε περισσότερα »

Όταν οι ελέφαντες σκοράρουν


Κανείς δεν είναι πολύ μεγάλος για γκολ

Ελέφαντες και οι αναβάτες τους έπαιξαν ποδόσφαιρο την τελευταία μέρα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ελεφάντων στο Τσιτουάν του Νεπάλ.

Προηγουμένως, πραγματοποιήθηκαν αγώνας δρόμου και διαγωνισμός ομορφιάς για τα συμπαθή ζώα.

Δείτε βίντεο από την αστεία διοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα »

Η πιο μεγάλη πεταλούδα του κόσμου


Το μήκος της attacus atlas φθάνει τα 30 εκατοστά

Η attacus atlas είναι η μεγαλύτερη πεταλούδα στον πλανήτη. Πήρε το όνομα της από τον τιτάνα Άτλαντα της ελληνικής μυθολογίας - προφανώς λόγω του μεγέθους και του όγκου της – και εντοπίζεται στα τροπικά και υποτροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και σε όλο το αρχιπέλαγος της Μαλαισίας.

Το άνοιγμα των φτερών της φτάνει μέχρι και τα 30 εκατοστά, ενώ δεν διαθέτει στόμα και ζει αποκλειστικά από το λίπος που ανέπτυξε ως κάμπια.

Η διάρκεια ζωής της είναι 1-2 εβδομάδες και έχει μοναδικό σκοπό την αναπαραγωγή.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα περίτεχνα σχέδια στα φτερά της τρομάζουν τους «εχθρούς» , όπως τις σφήκες και τα βατράχια.

Στη Κίνα η attacus atlas αποκαλείται «πεταλούδα με κεφάλι φιδιού», καθώς τα σχέδια των φτερών του θυμίζουν ερπετό.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Εντοπίστηκαν γενετικά σπάνια λιοντάρια


Τα λιοντάρια που ζουν σε Ζωολογικό Κήπο της Αντίς Αμπέμπα, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1948 από τον βασιλιά της Αιθιοπίας Haile Selassie, διαφέρουν γενετικά από όλα τα άλλα λιοντάρια της Αφρικής, αποκάλυψε μια νέα μελέτη. Πιο συγκεκριμένα τα εν λόγω άγρια ζώα ξεχωρίζουν στην εμφάνιση, καθώς έχουν χαρακτηριστικές σκούρες χαίτες και μικρότερο σωματότυπο από τα «κλασικά» λιοντάρια, ενώ μια πρόσφατη ανάλυση στο DNA αποκάλυψε ότι αποτελούν και ξεχωριστό πληθυσμό, που φέρει διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά.

perierga.gr - Εντοπίστηκαν γενετικά σπάνια λιοντάρια
«Το τεστ DNA που κάναμε στα 15 από τα 20 λιοντάρια που ζουν στο Ζωολογικό Κήπο αποκάλυψε ότι αποτελούν μια ξεχωριστή γενετική ομάδα από τα λιοντάρια της ανατολικής και της νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Michael Hofreiter από το Πανεπιστήμιο του York και συμπλήρωσε: «Μάλιστα, τα αρσενικά λιοντάρια είναι τα τελευταία στον κόσμο που έχουν σκούρες χαίτες, ενώ είναι οι απευθείας απόγονοι των λιονταριών που προέρχονται από αυτάπου ανήκαν στον αυτοκράτορα Sellassie, που ίδρυσε τον Κήπο το 1948″.
perierga.gr - Εντοπίστηκαν γενετικά σπάνια λιοντάρια
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πληθυσμός λιονταριών επιβιώνει μόνο σε ζωολογικούς κήπους. Δύο ακόμη σημαντικοί πληθυσμοί, τα λιοντάρια της Μπαρμπάρια στη Βόρεια Αφρική και του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής έχουν ήδη εξαφανιστεί από την άγρια φύση. Καθώς ο πληθυσμός της Αιθιοπίας από λιοντάρια μειώνεται, «πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση αυτού του πληθυσμού ώστε να κρατηθεί η γενετική κληρονομιά ζωντανή», συμπληρώνει η Susann Bruche επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο «European Journal of Wildlife Research».
perierga.gr - Εντοπίστηκαν γενετικά σπάνια λιοντάρια
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Γάτες με βλέμμα που σκοτώνει


Γάτες με βλέμμα που σκοτώνει

Σκιάζουν και τον πιο τολμηρό


Διαβάστε περισσότερα »

Ας μάθουμε να αγαπάμε τα ζώα το 2013


Με το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη (1862 - 1924) «Τα ζώα» από το βιβλίο «Iωάννης Πολέμης, Πρώτα βήματα» (Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Bιβλίων, 1904) αποχαιρετούμε το 2012. Οι στίχοι του Πολέμη γραμμένοι 108 χρόνια πριν, με την αξιοσημείωτη μετρική άνεση, που χαρακτηρίζει το έργο του ποιητή συνοψίζουν το νόημα των όσων εμείς εδώ γράφουμε καθημερινά.

Κυρίως μιλούν για φιλευσπλαχνία, για συμπόνια, για κατανόηση, για φροντίδα. Για την υποχρέωση μας να υπερασπιζόμαστε αυτά τα πλάσματα. Γιατί δεν γίνεται να μη μας αφορά, όταν άνθρωποι και ζώα γύρω μας υποφέρουν…

Μην αδιαφορείτε, να παλεύετε το άδικο, η αδιαφορία αντιστοιχεί με συμμετοχή στο έγκλημα και δυστυχώς τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων παντού στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση είναι αμέτρητα…

«Τα ζώα»

Ποτέ δε θα πειράξω τα ζώα τα καημένα·
μην τάχα σαν εμένα, κι εκείνα δεν πονούν;

Θα τα χαϊδεύω πάντα, προστάτης τους θα γίνω.
Ποτέ δεν θα τ’ αφήνω στους δρόμους να πεινούν.

Aν δεν μιλούν κι εκείνα κι ο λόγος αν τους λείπει, μήπως δεν νιώθουν λύπη, δεν νιώθουν και χαρά;

Μήπως καρδιά δεν έχουν, στα στήθη τους κρυμμένη, που τη χαρά προσμένει κι αγάπη λαχταρά;

Aκόμα κι όταν βλέπω πως τα παιδεύουν άλλοι, εγώ θα τρέχω πάλι με θάρρος σταθερό,
θα προσπαθώ με χάδια τον πόνο τους να γιάνω, κι ό,τι μπορώ θα κάνω να τα παρηγορώ.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Απειλείται ο "βασιλιάς της ζούγκλας"


Ο βασιλιάς της αφρικανικής σαβάνας είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί οι άνθρωποι καταλαμβάνουν με πρωτοφανή ταχύτητα τα τελευταία τμήματα της ηπείρου στα οποία επιβιώνει ακόμα η άγρια φύση...

σύμφωνα με μια λεπτομερή μελέτη που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα.



Η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση του αριθμού των λιονταριών (Panthera leo) μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι οι κάποτε ακμάζουσες σαβάνες της Αφρικής καταλαμβάνονται μαζικά από ανθρώπους, αφήνοντας ελάχιστο χώρο στα άγρια ζώα. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στα λιοντάρια που ζουν σε αυτές τις σαβάνες: Ο αριθμός τους έχει πέσει στις 32.000, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που υπολογιζόταν πριν από 50 χρόνια.

24.000 από τα λιοντάρια που ζουν στην Αφρικάνικη ήπειρο βρίσκονται κύριο λόγο σε 10 τοποθεσίες: Τέσσερις στην Ανατολική Αφρική και έξι στη Νότια Αφρική, όπως καθορίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. 6.000 από τα υπόλοιπα λιοντάρια βρίσκονται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και αυτά είναι που απειλούνται πιο έντονα, με πολλές πρόσφατες τοπικές εξαφανίσεις ειδών, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
planet-greece
Διαβάστε περισσότερα »