Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Συγκλονιστικό βίντεο: Δείτε τι κάνει ένα σκυλί όταν βρίσκει ένα κουτάβι νεκρό (video)



Τα ζώα έχουν ψυχή και σεβασμό. Κάτι που λείπει από πολλούς από αυτούς που θέλουν να ονομάζονται άνθρωποι.
 
 

Το βίντεο που θα δείτε μας φέρει δάκρυα στα μάτια και ντροπή για το ανθρώπινο είδος.


Ένα πεθαμένο σκυλάκι πεταμένο ανάμεσα στα σκουπίδια...Ένα ζωντανό σκυλάκι το βρίσκει….. και δείτε τι κάνει…… 
 

Ένα ακόμη μάθημα από τα ζώα, προς γνώσιν και συμμόρφωση. Αφού, είτε ζωντανά είτε πεθαμένα, τα πετάμε στα σκουπίδια. 
 

Σαν να είναι σκουπίδια. 
 

Χωρίς κανένα σεβασμό στην Ζωή ή στον Θάνατο..




Διαβάστε περισσότερα »

Η ιστορία του Alex που γύρισε από τη κόλαση...(video)


Δεν είχε όνομα. Ο σκύλος που γύρισε απο τη ΚΟΛΑΣΗ…Για τους βασανιστές του ήταν απλά το σκυλί και για πολλά χρόνια, ζούσε αλυσοδεμένος μέσα σε ένα υπόγειο στην καλύβα στην ύπαιθρο.
 

Ένα σκοτεινό, υγρό, όπου δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ ημέραςκαι νύχτας.
 

Οι ιδιοκτήτες του συνηθιζαν να πηγαινουν εκεί και να ρίχνουνι κάποιο φαγητό μια φορα στο τοσο, μόνο και μόνο για να τον κρατήσει ζωντανό.

Γι ‘αυτούς, δεν ήταν τίποτα, αλλά ένας ζωντανος συναγερμός που θα τρομάξει τους εισβολείς.




Οι γείτονες είχαν παραπονεθεί αρκετές φορές για αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση, αλλά τίποτα δεν είχε γίνει γι ‘αυτό, και ετσι περναγε ο καιρος για χρόνια που μπορεί να φαινόταν σαν μια αιωνιότητα σε ένα σκυλί που ζηταγε την ανθρώπινη επαφή και την ελευθερία.
 

Μολις τελειωσει η θεραπεία ο Axel θα χρειαστεί ένα σπίτι, ένα που να είναι διατεθειμένο να του προσφέρει τα πράγματα που ποτέ δεν είχε …

Y.Γ. : Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται να δουν βιντεο για να πιστέψουν ότι είναι πραγματικό γεγονός…Δεν έχω καμία ιδέα για το πώς μπορούν οι άνθρωποι να πείσουν τον εαυτό τους οτι κάτι τόσο προφανές δεν είναι πραγματικο, αλλά εδώ είναι:




Διαβάστε περισσότερα »

Λέμπα της Πάφου: Μαζική δηλητηρίαση σκύλων και γάτων

Κτηνωδία με θύματα ζώα σημειώθηκε στην Λέμπα της Πάφου... όπως αποκαλύπτει σήμερα το PafosPress.

Καταγγελίες που έφθασαν στην ιστοσελίδα μας αναφέρουν ότι στην Κοινότητα Λέμπας τις τελευταίες μέρες, βρήκαν φρικτό θάνατο από δηλητήριο, πολλοί γάτοι και σκύλοι ενώ πολλά ζώα που δηλητηριάστηκαν παλεύουν για να ζήσουν.

Σύμφωνα με τις πηγές του PafosPress, δολώματα με δηλητήριο βρέθηκαν επίσης και σε πάρκα της περιοχής όπου καθημερινά το διασχίζουν μαθητές για να πάνε στο σχολείο, ενώ το απόγευμα χρησιμοποιείται από παιδιά ως παιδότοπος.

Τις καταγγελίες για την μαζική δολοφονία των ζώων επιβεβαίωσε στο PafosPress o κοινοτάρχης της Λέμπας Θουκιδίδης Χρυσοστόμου.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοστόμου, μας είπε ότι πριν δύο μέρες περίπου το κοινοτικό συμβούλιο εντόπισε πεθαμένα τρία σκυλιά και πέραν των δεκαπέντε γάτων. Ο κοινοτάρχης της Λέμπας ανέφερε ότι το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Αστυνομία η οποία το διερευνά. Η Αστυνομία από την πλευρά της τονίζει ότι συνεχίζονται οι έρευνες χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν προκύψει στοιχεία για το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή τη κτηνωδία.

«Καταδικάζουμε το γεγονός» τόνισε ο Θουκιδίδης Χρυσοστόμου «και παρακαλούμε όποιον γνωρίζει ότιδήποτε για το συμβάν να επικοινωνήσει είτε με το κοινοτικό Συμβούλιο Λέμπας είτε με την Αστυνομία Πάφου«.

Σταυρούλα Μιλτιάδου Ιγνατίου
Διαβάστε περισσότερα »

Η συνταρακτική ιστορία του αλόγου της Έλενας Ναθαναήλ!

Πέντε χρόνια μετά το θάνατο της Έλενας Ναθαναήλ, η κόρη της, Ίνκα Τσαγκάρη μιλάει για τη συγκλονιστική ιστορία του αλόγου της αξέχαστης ηθοποιού!

"Το πολυαγαπημένο άλογο της μητέρας μου, ο Καλλίστρατος, πέθανε μία βδομάδα μετά το θάνατο της μητέρας μου.

Την ημέρα δε που "έφυγε" η Έλενα, το άλογο έσπασε την πόρτα του στάβλου. Είχε καταλάβει τη μεγάλη απώλεια..." είπε σε εβδομαδιαία εφημερίδα η Ίνκα Τσαγκάρη.

Ήταν 4 Μαρτίου 2008, όταν η σπουδαία πρωταγωνίστρια χτυπημένη από την επάρατη νόσο έφευγε από την ζωή. Και ενώ κανένας από τους επιστάτες να γνωρίζει για το τραγικό γεγονός, στο κτήμα επικρατεί αναστάτωση.

"Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβη, όμως ο επιστάτης που βρισκόταν εκεί μπορεί να το επιβεβαιώσει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας που άφησε την τελευταία της πνοή η μητέρα μου, το άλογο που είχε σαν παιδί της, ο Καλλίστρατος, έκανε σαν τρελό. Χλιμίντριζε δυνατά και χτυπούσε τα πισινά πόδια του στην πόρτα του στάβλου.

Όπως μας είπε ο επιστάτης έκανε σαν τρελό. Ήταν η πρώτη φορά που το είδε έτσι. Το είχαμε πάρει από τον ιππόδρομο μαζί με τη μάνα μου, γιατί εκείνη πάντα ήθελε το κτήμα να το έχει σαν φάρμα.

Ο Καλλίστρατος λοιπόν (όπως φώναζε το άλογο η Έλενα) είχε καρκίνο στους λεμφαδένες και θα το σκότωναν, όμως εκείνη το έκανε να ζήσει ακριβώς 25 χρόνια.

Το άλογο άντεξε μόλις μία εβδομάδα μετά το θάνατό της... κι ύστερα "έφυγε" κι αυτό. Ήταν τόσο θλιβερό το θέαμα του θανάτου του, που έζησα για μια ακόμα φορά το θάνατο της μάνας μου. Τόσο τραγική κατάληξη"
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Ο γλυκατζής σκίουρος


Κανείς δε μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκάκι

Ο σκίουρος στις παρακάτω φωτογραφίες μάλλον δεν θα πίστευε στην τύχη του όταν βρήκε ένα ξεχασμένο γλυκό μέσα σε ένα σκουπιδοτενεκέ.

Ο γλυκατζής σκίουρος εντοπίστηκε στο πάρκο Kelvingrove της Γλασκόβης και έπεσε με τα μούτρα… στη ζάχαρη!











newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Η ένεση του... έρωτα

Ένα πρωτότυπο πείραμα σε ένα είδος τρωκτικού που ζει στην Αμερική δείχνει για πρώτη φορά ότι το ζευγάρωμα πυροδοτεί μόνιμες χημικές αλλαγές...
σε ορισμένα γονίδια που ρυθμίζουν τη μονογαμική συμπεριφορά. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να αναγκάσουν τα τρωκτικά να ερωτευτούν προκαλώντας αυτές τις αλλαγές με φάρμακα.

Διάσημο μονογαμικό τρωκτικό

Η νέα μελέτη στο Νature Neuroscience αφορά τον μίκρωτο Microtus ochrogaster, ένα τρωκτικό των λιβαδιών που έχει γίνει διάσημο για τους ισόβιους μονογαμικούς δεσμούς του. Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος μίκρωτου χρησιμοποιείται συχνά ως πειραματόζωο σε μελέτες που εξετάζουν την επίδραση των ορμονών στη σεξουαλική συμπεριφορά.

Οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι η σύναψη ενός ισόβιου, μονογαμικού δεσμού εξαρτάται από τις ορμόνες ωκυτοκίνη και βασοπρεσίνη, οι οποίες υπάρχουν και στον άνθρωπο και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στις σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, οι μίκρωτοι που έχουν βρει το ισόβιο ταίρι τους παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των υποδοχέων για αυτές τις ορμόνες στα κύτταρα του εγκεφάλου τους. Μάλιστα η επίδραση των ουσιών αυτών είναι τόσο έντονη ώστε η χορήγησή τους σε άλλα είδη μίκρωτων, τα οποία κανονικά δεν είναι μονογαμικά, τα αναγκάζει να αφοσιωθούν σε έναν μόνο σύντροφο.

Στη νέα έρευνα, η ομάδα του δρος Μοχάμεντ Καμπάζ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας θέλησε να διαπιστώσει ποιος μηχανισμός αυξάνει τους υποδοχείς των δύο αυτών ορμονών στους εγκεφάλους των ερωτοχτυπημένων τρωκτικών.

Ενεση στον εγκέφαλο χαρίζει τον έρωτα

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε μίκρωτους M.ochrogaster που είχαν τοποθετηθεί ανά ζευγάρια σε κλουβιά αλλά δεν είχαν προλάβει να ζευγαρώσουν. Οι ερευνητές χορήγησαν μια ουσία με ένεση κοντά σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται επικλινής πυρήνας και αποτελεί μέρος του κυκλώματος επιβράβευσης. Η ουσία αυτή έχει την ιδιότητα να «ξετυλίγει» περιοχές των χρωμοσωμάτων που παραμένουν σφιχτά πακεταρισμένες και αδρανείς.

Η χορήγηση των ουσιών αυτών πράγματι έδειξε να ενεργοποιεί τα κοιμισμένα γονίδια των περιοχών αυτών: τα πειραματόζωα παρουσίασαν αύξηση των υποδοχέων ωκυτοκίνης και βασοπρεσίνης και άρχισαν να δείχνουν μονογαμική συμπεριφορά.

«Το ζευγάρωμα ενεργοποιεί αυτή την περιοχή του εγκεφάλου [τον επικλινή πυρήνα] η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην εμφάνιση προτίμησης για ένα συγκεκριμένο ταίρι. Μπορούμε να προκαλέσουμε την ίδια αλλαγή στον εγκέφαλο με αυτή την ουσία» εξηγεί ο δρ Καμπάζ.

Επιγενετικές αλλαγές λόγω ζευγαρώματος

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το ζευγάρωμα στο συγκεκριμένο είδος μίκρωτου προκαλεί «επιγενετικές αλλαγές» σε συγκεκριμένα γονίδια. Πρόκειται για χημικές τροποποιήσεις του DNA (προσθήκη μεθυλομάδων) που ενεργοποιούν ή μπλοκάρουν την έκφραση των γονιδίων, χωρίς όμως να επηρεάζουν τις αλληλουχίες τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα του πειράματος θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μελέτες που εξετάζουν την επίδραση επιγενετικών παραγόντων στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων.

Ο δρ Καμπάζ σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι μια απλή ένεση δεν αρκεί για να ξυπνήσει τον έρωτα, ακόμα και στον μονογαμικό μίκρωτο: το φάρμακο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα σε ζώα που δεν είχαν περάσει μερικές τουλάχιστον ώρες με το υποψήφιο ταίρι τους.

Με άλλα λόγια, ο έρωτας απαιτεί και λίγη εξοικείωση.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Έκθεση για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Μεσογείου


Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών

Η «Έκθεση για Θαλάσσιο και Παράκτιο Περιβάλλον της Μεσογείου» του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον- Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP), παρουσιάστηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσία του υπουργού Ευάγγελου Λιβιεράτου και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. 

Η έκθεση προσφέρει μία ολοκληρωμένη θεώρηση του ζωτικού ρόλου των κοινωνικο-οικονομικών υπηρεσιών που τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα παρέχουν στους κατοίκους τους, ενώ περιγράφονται τόσο οι σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκούνται, όσο και οι τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν συγκεκριμένες πολιτικές.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, επανέλαβε τη συνεχιζόμενη προσήλωση της Ελλάδας στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο, που σηματοδοτείται με τη φιλοξενία της συντονιστικής γραμματείας του από τη χώρα μας από το 1982 ως σήμερα, και επισήμανε την ανάγκη για συνέχιση και μελλοντική διασφάλιση του πολύ σημαντικού και χρήσιμου ρόλου του προγράμματος δράσης στη διαχρονική προστασία της Μεσογείου. Επίσης, ο κ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης για την κατάσταση του Θαλάσσιου και Παράκτιου Περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Όπως επισήμανε η εκτελεστική γραμματέας και συντονίστρια του UNEP/MAP Μαρία Λουίζα Σίλβα Μέγιας, με την έκθεση καταγράφονται οι σοβαρές πιέσεις που ασκούνται στο οικοσύστημα της Μεσογείου εξαιτίας φυσικών παραγόντων όπως είναι οι εκβολές των ποταμών, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και την ποιότητα των υδάτων, αλλά και εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων, όπως η αύξηση του πληθυσμού των παράκτιων πόλεων και οι οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα της Μεσογείου, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. 

Φαινόμενα που, όπως είπε, προκαλούν σημαντικές συνέπειες στην κατάσταση των υδάτων, καθώς η περιοχή της Μεσογείου είναι πρώτη σε επισκεψιμότητα, προσελκύοντας το 1/3 του παγκόσμιου τουριστικού πληθυσμού. 
Σύμφωνα με την έκθεση, όπως παρουσιάστηκε από την κ. Μέγιας, υψίστης προτεραιότητας αποτελεί η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της πληροφόρησης μεταξύ των μεσογειακών κρατών. 

Μέσω της έκθεσης, δίδεται συγκεκριμένος προσανατολισμός στη σύμβαση της Βαρκελώνης, με σκοπό την πλήρωση στόχων σε τομείς προτεραιότητας όπως η διατήρηση και η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η εισβολή μη αυτόχθονων ειδών, η εμπορική εκμετάλλευση ψαριών και οστρακοειδών, οι γεωργικές δραστηριότητες στις χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, η διαχείριση των θαλάσσιων τροφικών πλεγμάτων, τα φαινόμενα ευτροφισμού εξαιτίας χημικών ουσιών, η ακεραιότητα του υποθαλάσσιου εδάφους, οι αλλαγές των υδρογραφικών συνθηκών και ειδικά η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, η παράκτια ανάπτυξη και εξάπλωση, η χημική μόλυνση, η ρύπανση και η ηχορύπανση των υδάτων.

Για την εφαρμογή της οδηγίας- πλαίσιο της ΕΕ για μια ολοκληρωμένη Θαλάσσια Στρατηγική και Οικοσυστημική Προσέγγιση στο πλαίσιο του UNEP/MAP, μίλησε ο ειδικός γραμματέας υδάτων Κωνσταντίνος Τριάντης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη συλλογής επιστημονικών δεδομένων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των στόχων που θέτει η έκθεση. 

Ο κ. Τριάντης, αφού αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εφαρμογής της οδηγίας, έκανε γνωστό, ότι πλέον οι εργασίες εστιάζονται στην καθιέρωση και την εφαρμογή, έως τις 15 Ιουλίου του 2014, ενός προγράμματος παρακολούθησης για τη συνεχή αξιολόγηση και την τακτική αναπροσαρμογή των στόχων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για την είσοδο της χώρας σε μία ελπιδοφόρο εποχή.

Διαβάστε περισσότερα »

Εισβολείς στο καταφύγιο της caretta-caretta

Έστω και με καθυστέρηση μηνών, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε προ ημερών στην υλοποίηση μιας από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, προκειμένου να αποφύγει ...
η χώρα μας μία ακόμη καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Έτσι, ανεστάλη η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή έως ότου προχωρήσει η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης η οποία θα καθορίζει τα μέτρα προστασίας αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης. Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, και συγκεκριμένα το τμήμα από τον Αλφειό ποταμό (προς τον Βορρά) ως την πόλη της Κυπαρισσίας (προς τον Νότο), αποτελεί τη δεύτερη (μετά τον κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του κόλπου εντοπίζεται μεταξύ των ποταμών Νέδα και Αρκαδικού. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμόλοφων και από τα μοναδικά παράκτια πευκοδάση.

Τα τελευταία χρόνια, η αναβλητικότητα της Πολιτείας σε συνδυασμό με τα επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα οδηγεί στην καταστροφή αυτού του ξεχωριστού βιοτόπου. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία (στις 2/10/2012 απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη), καθώς θεωρεί ότι η χώρα μας δεν προστατεύει τα είδη προτεραιότητας, όπως είναι η θαλάσσια χελώνα, ούτε τους οικοτόπους των αμμοθινών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που απέστειλε η Κομισιόν στις ελληνικές Αρχές, «στο πλαίσιο συνάντησης με τους τοπικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς στις 17 Ιουλίου 2012 εκπρόσωποι της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή Natura και την κύρια αναπαραγωγική περιοχή. Η επίσκεψη της εν λόγω περιοχής κατέδειξε ότι βρίσκεται στο έλεος ανεξέλεγκτων και ασυντόνιστων δραστηριοτήτων με ιδιαζόντως σημαντικό αντίκτυπο στο είδος caretta-caretta, όχι μόνο λόγω σημαντικής παρενόχλησης του είδους αλλά και επειδή υποβαθμίζουν ή καταστρέφουν τους τόπους αναπαραγωγής ή ανάπαυσής τους».

Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν την κατάσταση κρίσιμη και αναφέρουν ότι επιβάλλεται να αναληφθούν άμεσα και να συντονιστούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε η περιοχή να παραμείνει κατάλληλη για τη θαλάσσια χελώνα. «Η εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης - όταν αυτή εκδοθεί - δεν θα έχει κανένα νόημα, αν στο μεταξύ έχει καταστεί ακατάλληλη η συγκεκριμένη περιοχή» επισημαίνουν.

Στις 22 Νοεμβρίου 2012 η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κυρία Μάρω Ευαγγελίδου με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμευόταν ότι η ελληνική Πολιτεία έως ότου εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την προστασία της περιοχής και ως την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος θα προχωρήσει στα εξής βήματα:

1) Θα γίνει προσαρμογή των χαρτών της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης της περιοχής Κυπαρισσίας ώστε οι συντεταγμένες να συμπίπτουν με τα πραγματικά γεωγραφικά στοιχεία της περιοχής διότι έχει διαπιστωθεί απόκλιση!

2) Θα γίνεται έλεγχος προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα στην περίπτωση περαιτέρω παρεμβάσεων. Ως την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης:

Θα ανασταλεί η χορήγηση οικοδομικών αδειών.

Θα γίνεται έλεγχος δραστηριοτήτων και έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εργα υποδομής και παρεμβάσεις που ενδεχομένως προγραμματίζονται εντός της περιοχής Natura 2000 θα ανασταλούν.

Θα ανασταλεί η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού από τους ενδιαφερόμενους δήμους.

3) Θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση.

4) Θα εκπονηθούν διαχειριστικά μέτρα για τα έτη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης και τα αποτελέσματά τους θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση.

5) Θα γίνει καταμερισμός αρμοδιοτήτων σε σχέση με την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων, ανάλογα με τις δικαιοδοσίες κάθε υπηρεσίας και φορέα.

6) Εχει δρομολογηθεί από το ΥΠΕΚΑ η επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της περιοχής.

Ωστόσο, ως σήμερα, εκτός από την αναστολή χορήγησης αδειών δόμησης κανένα άλλο μέτρο δεν έχει προχωρήσει, όπως λέει η υπεύθυνη του Προγράμματος Πελοποννήσου της οργάνωσης «ΑΡΧΕΛΩΝ» κυρία Παναγιώτα Θεοδώρου. «Πάντως, η αναστολή οικοδομικών εργασιών δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες Αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα χωρίς να λειτουργούν υπό το άγχος της καθημερινής υποβάθμισης» σημειώνει.

Ενδεικτικό της υπάρχουσας κατάστασης αποτελεί το... όργωμα των θινών από εκείνους που σχεδιάζουν την τσιμεντοποίηση των αμμόλοφων. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων άνοιξε παράνομα πέντε δρόμους με σκοπό την πολεοδόμηση μεγάλου παράκτιου κτήματος που είχε παραχωρηθεί σε ιδιώτη το 1953. Εκεί η εταιρεία επιθυμεί να δομήσει 50 μεζονέτες με πισίνα, μέσα στον πυρήνα του βιοτόπου της χελώνας, δηλαδή στην καρδιά της περιοχής Natura. Μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Θεοδώρου, «παρ' ότι τον Ιούλιο του 2012 εκδόθηκε απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για πλήρη αποκατάσταση των σημείων που έβλαψε η διάνοιξη των δρόμων, αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ».

almyrosinfo.gr
Διαβάστε περισσότερα »