Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Νυχτερίδα «πάντα» ανακαλύφθηκε στο Σουδάν


Ένα νέο ασπρόμαυρο είδος νυχτερίδας ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο Νότιο Σουδάν. Η νυχτερίδα του γένους
 Niumbaha superba μάλιστα λόγω των χρωμάτων της, έλαβε το παρατσούκλι «νυχτερίδα-Πάντα» καθώς παραπέμπει στο γιγάντιο πάντα.

«Την προσοχή μου κέντρισαν αμέσως τα όμορφα και ιδιαίτερα μοτίβα που έχει η συγκεκριμένη νυχτερίδα στη γούνα της» αναφέρει η δρ ΝτιΑν Ρίντερ, επίκουρος καθηγήτρια Βιολογίας στοΠανεπιστήμιο Μπακνέλ, στις ΗΠΑ.
Perierga.gr - Νυχτερίδα «πάντα» ανακαλύφθηκε στο Σουδάν
«Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο ζώο, που δεν είχα δει ποτέ – και αντιλήφθηκα εκείνη τη στιγμή ότι ήταν η ανακάλυψη μιας ζωής» προσθέτει η ειδικός.
Νέο είδος στο «φως»
Η νυχτερίδα-«Πάντα» εντοπίστηκε στο πάρκο άγριας ζωής Μπανγκανγκάι, στο Νότιο Σουδάν. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, η δρ Ρίντερ διαπίστωσε ότι η νυχτερίδα ήταν ίδια με μία που είχε εντοπιστεί στην κοντινή Δημοκρατία του Κοnγκό, το 1939, η οποία είχε βαφτιστεί Glauconycteris superba. Ελέγχοντας ενδελεχώς τα χαρακτηριστικά της όμως, οι ερευνητές είδαν ότι η εντυπωσιακή νυχτερίδα δεν ταίριαζε στο συγκεκριμένο γένος.
Perierga.gr - Νυχτερίδα «πάντα» ανακαλύφθηκε στο Σουδάν
«Κατόπιν ενδελεχούς μελέτης και ανάλυσης των χαρακτηριστικών της νυχτερίδας, είδαμε ότι δεν ταίριαζε στο γένος στο οποίο είχε προηγουμένως καταταγεί. Τα χαρακτηριστικά του κρανίου της, των φτερών της, όπως επίσης το μέγεθος και τα αυτιά της ήταν πολύ διαφορετικά από εκείνα του συγκεκριμένου γένους. Η νυχτερίδα αυτή ήταν δηλαδή τόσο μοναδική που όφειλε να ανήκει σε ένα νέο γένος» εξηγεί η δρ Ρίντερ.
Έτσι οι ειδικοί δημιούργησαν το γένος Niumbaha, το οποίο στην τοπική γλώσσα των Αζάντε, στην πολιτεία της Δυτικής Εκουατόριας του Νότιου Σουδάν, σημαίνει «σπάνιο», «ασυνήθιστο».
Perierga.gr - Νυχτερίδα «πάντα» ανακαλύφθηκε στο Σουδάν
Η ανακάλυψη των αμερικανών βιολόγων παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «ZooKeys».
πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Γεννήθηκαν τρία μικρά από σπάνιο είδος λεοπάρδαλης


Τρίδυμη χαρά στο ζωολογικό κήπο του Nashville

Τριπλή χαρά στο ζωολογικό κήπο του Nashville στο Τενεσί των ΗΠΑ, όπου γεννήθηκαν τρία μικρά ενός από τα πιο σπάνια είδη λεοπάρδαλης στον κόσμο.

Τα μικρά κουρνιάζουν το ένα δίπλα στο άλλο, προσπαθώντας να παραμείνουν ζεστά και ασφαλή, καθώς «ποζάρουν» παράλληλα για το φωτογραφικό.

Τα μικρά ήρθαν στον κόσμο πριν από δύο εβδομάδες. Η Jing Jai έφερε στον κόσμο ένα θηλυκό και η Baylie ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τα οποία πλέον βρίσκονται υπό τη φροντίδα ειδικών του πάρκου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναπαραγωγής του είδους.

Το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται υπό σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών, της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου άγριων ειδών. 




 











newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Σκύλος προσπαθεί να πιάσει μπαλάκι που βλέπει στην TV με αναπάντεχη εξέλιξη [Video]

Η Millie, ένας γερμανικός ποιμενικός που λατρεύει το baseball, μπερδεύτηκε και όρμηξε στην...
τηλεόραση για να πιάσει την μπάλα αιφνιδιάζοντας τους πάντες, εκτός από έναν. Δείτε τι συνέβη…


otherside.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Γνώση του φαρμακείου της φύσης έχουν τα ζώα


Χρησιμοποιούν θεραπευτικές ουσίες για να καταπολεμήσουν μολύνσεις

Η χρήση θεραπευτικών ουσιών από τη φύση, δεν είναι προνόμιο των ανθρώπων! Αμερικάνοι ερευνητές ανακοίνωσαν πως διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος των ζώων που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες από τη φύση για να καταπολεμήσουν μολύνσεις και να αποκαταστήσουν όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά επίσης των απογόνων τους και άλλων μελών της κοινωνίας τους.

Στη σχετική λίστα, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, περιλαμβάνονται πίθηκοι που μασάνε θεραπευτικά βότανα, μύγες, μυρμήγκια, πεταλούδες και άλλα έντομα.

Η αξιοποίηση του φαρμακείου της φύσης φαίνεται να είναι μια έμφυτη αντίδραση των ζώων στα παράσιτα και τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, χωρίς να αποκλείεται ότι γίνεται και για άλλους λόγους, άγνωστους έως τώρα στους επιστήμονες. Η λήψη των κατάλληλων ουσιών από τα ζώα γίνεται είτε μετά την εκδήλωση της μόλυνσης, είτε προληπτικά, πριν καν αυτή συμβεί.

Για παράδειγμα, τα μυρμήγκια προστατεύουν τις αποικίες τους από τις μολύνσεις, μεταφέροντας στις φωλιές τους χημικές ουσίες με αντιμυκητιακές ιδιότητες, ενώ ορισμένες πεταλούδες και μύγες φροντίζουν να καταπολεμούν τα παράσιτα, εναποθέτοντας τα αυγά τους πάνω σε τοξικά φυτά. 

Οι μέλισσες μπορεί να συλλέξουν φυτικές ρητίνες με αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και να τις μεταφέρουν στις κυψέλες τους για να τις «καθαρίσουν» από τυχόν μολύνσεις.

Καθώς, τα φυτά παραμένουν η πιο πολλά υποσχόμενη πηγή μελλοντικών φαρμάκων, η «φαρμακευτική» των ζώων μπορεί να αποβεί χρήσιμη και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές, δίνοντας νέες ιδέες στη φαρμακοβιομηχανία. Για παράδειγμα, ένα φυτό που τρώνε οι πίθηκοι για θεραπευτικούς σκοπούς, ήδη έχει αξιοποιηθεί ως αντιεμετικό φάρμακο στα ζώα της κτηνοτροφίας.

«Όταν παρακολουθούμε τα ζώα να αναζητούν τροφή στη φύση, πρέπει πλέον να αναρωτηθούμε αν στην πραγματικότητα επισκέπτονται το μανάβικο ή μήπως το φαρμακείο. Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς θα θεραπεύσουμε τα παράσιτα και τις ασθένειες, απλώς παρακολουθώντας τα ζώα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μαρκ Χάντερ.
newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Φωτογράφος εντόπισε διάφανο βάτραχο παρά το καμουφλάζ

Φωτογράφος εντόπισε διάφανο βάτραχο παρά το καμουφλάζ

Τα εσωτερικά όργανα του αμφίβιου είναι εμφανή

Το μοναδικό καμουφλάζ ενός βατράχου, δεν κατάφερε να σταθεί εμπόδιο για το φωτογράφο Thomas Marent.

Ο Marent εντόπισε ένα βάτραχο του είδους Fleischmann's Glass Frog κάτω από φύλλα σε ένα πάρκο στην Κολομβία και κατάφερε να τον φωτογραφήσει.

Το συγκεκριμένο είδος ανήκει στην οικογένεια των «Glass Frog», διάφανων βατράχων οι οποίοι καμουφλάρονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά, καθώς παίρνουν το χρώμα της επιφάνειας πάνω στην οποία στέκονται!

Το διάφανο σώμα τους, καθιστά ορατά τα εσωτερικά όργανα τους, όπως είναι η καρδία και τα έντερα!

Δείτε τις φωτογραφίες…






newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Έρμαια στα χέρια των αφεντικών τους


Τραγική η συνήθειά τους

Μία περίεργη συνήθεια έχουν αναπτύξει στην Βρετανία όσοι έχουν σκύλους. Η… μόδα επιβάλλει να μετατρέπουν τα τετράποδά τους σε τίγρεις, καμηλοπαρδάλεις και ό, τι άλλο τους κατέβει. 

Στο τελικό αποτέλεσμα φτάνουν αφού πρώτα έχουν κουρέψει και έχουν βάψει τη γούνα τους ανάλογα με το σχέδιο που θέλουν να δώσουν.

























newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Κι όμως! Υπάρχουν πίθηκοι που μιλάνε! [video]

Έκπληξη έχει προκαλέσει το είδος των μπαμπουίνων τζελάντα της Αιθιοπίας, αφού όπως διαπιστώθηκε από τους επιστήμονες παράγουν...
συγκεκριμένους σύνθετους φθόγγους που θυμίζουν την ανθρώπινη ομιλία!

Βέβαια, οι ήχοι που βγάζουν δεν θυμίζουν λέξεις ή προτάσεις, αλλά αξιοσημείωτο είναι πως έχουν ρυθμό και συγκεκριμένο tempo που παραπέμπει στην ανθρώπινη γλώσσα.

Οι ειδικοί μάλιστα θεωρούν πως η ανακάλυψη αυτή μπορεί να συμβάλλει στον εντοπισμό της γέννησης της ανθρώπινης ομιλίας.

Οι τζελάντα, όπως και ορισμένα άλλα είδη πιθήκων, πλαταγιάζουν τα χείλη τους, συνήθεια που θεωρείται από τους επιστήμονες σαν δεύτερο χαρακτηριστικό που είναι καθοριστικό για τις ομιλητικές τους ικανότητες.

Αυτό θεωρείται ως «προθάλαμος» για την ικανότητα της ομιλίας, ωστόσο, οι τζελάντα έχουν και ένα ακόμη χαρακτηριστικό, καθώς μέσω του πλαταγιάσματος προσπαθούν να δώσουν συγκεκριμένη μορφή στις κραυγές του, κάτι που μοιάζει με τον ανθρώπινο τρόπο ομιλίας.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο των τζελάντα είναι η κοινωνική τους οργάνωση και η προσπάθεια επικοινωνίας μεταξύ τους. Οι τζελάντα ζουν σε πολύ μεγάλες ομάδες που μένουν για πολλά χρόνια ενώ ειδικά τα θηλυκά διατηρούν εξαιρετικά μακροχρόνιους δεσμούς.

star.gr
Διαβάστε περισσότερα »