Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δελφίνια κυνηγούν σολωμούς!


Οι σολωμοί ετοιμάζονται για το ταξίδι της αναπαραγωγής στις πηγές των ποταμών και τα δελφίνια καραδοκούν για τον υπέροχο μεζέ στην περιοχή Moray Firth της Σκωτίας. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Alister Kemp «συνέλαβε» μερικά πολύ ενδιαφέροντα στιγμιότυπα καθώς ένα κοπάδια από 20 περίπου δελφίνια που κυνηγούν σολωμούς και προσφέρουν απολαυστικές πόζες.

Perierga.gr - Δελφίνια κυνηγούν σολωμούς!
O Kemp είναι κάτοικος της περιοχής και γνωρίζει πολύ καλά τις συνήθειες των δελφινιών. Όπως διηγείται τα δελφίνια μπορούν να περιμένουν επί ώρες παίζοντας στα νερά. Όταν έρθει η άμπωτη τα νερά κινούνται ακανόνιστα και τα μικρότερα ψαρια εγκλωβίζονται. Τότε τα δελφίνια με συντονισμένες κινήσεις στήνουν την παγίδα τους.
Perierga.gr - Δελφίνια κυνηγούν σολωμούς!
Perierga.gr - Δελφίνια κυνηγούν σολωμούς!
Perierga.gr - Δελφίνια κυνηγούν σολωμούς!
Perierga.gr - Δελφίνια κυνηγούν σολωμούς!
Perierga.gr - Δελφίνια κυνηγούν σολωμούς!
Διαβάστε περισσότερα »

Πώς οι φάλαινες κρατούν την αναπνοή τους για 90 λεπτά

Θαλάσσια θηλαστικά που κολυμπούν σε μεγάλα βάθη έχουν στο αίμα τους ηλεκτρικά φορτισμένες πρωτεΐνες, οι οποίες... τους επιτρέπουν να κρατούν πάνω από μια ώρα την αναπνοή τους, όταν ψάχνουν για τροφή.

Αυτό προέκυψε από έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ σε 100 θαλάσσια είδη, μεταξύ των οποίων και φάλαινες φυσητήρες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους ως και 90 λεπτά, μια από τις καλύτερες επιδόσεις στα θηλαστικά.

Τα δελφίνια μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για 20 λεπτά, ενώ το ρεκόρ για τους ανθρώπους είναι 19 λεπτά και το κατέχει ο Ελβετός δύτης Peter Colat.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν μια ξεχωριστή μοριακή υπογραφή της μυοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που συνδέεται με το οξυγόνο στο αίμα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στα ζώα που κολυμπούν σε μεγάλα βάθη, όπως οι φάλαινες, η πρωτεΐνη αυτή είναι ηλεκτρικά φορτισμένη σε μεγαλύτερο βαθμό, κάτι που την εμποδίζει να σχηματίζει δεσμούς, οι οποίοι μειώνουν την ικανότητά της να μεταφέρει οξυγόνο.

Ως εκ τούτου, οι φάλαινες φυσητήρες μπορούν να μεταφέρουν περισσότερη μυοσφαιρίνη, η οποία αποθηκεύει το οξυγόνο στο μυϊκό κύτταρο.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η αυξημένη ηλεκτρική φόρτιση της μυοσφαιρίνης στα θηλαστικά, τα οποία έχουν υψηλές συγκεντρώσεις της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, προκαλεί ηλεκτρο-απώθηση, όπως ακριβώς απωθούνται οι ίδιοι πόλοι δυο μαγνητών», δήλωσε ο Δρ. Scott Mirceta, ένας εκ των βιολόγων που συμμετείχαν στη μελέτη.

«Αυτό εμποδίζει της πρωτεΐνες από το να κολλήσουν μεταξύ τους και επιτρέπει την κυκλοφορία υψηλότερων συγκεντρώσεων μυοσφαιρίνης στο αίμα, η οποία αποθηκεύει οξυγόνο στους μύες των θηλαστικών», προσέθεσε.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την ιστορία της εξέλιξης των θηλαστικών.
econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Οι «τεμπέληδες» του ζωικού βασιλείου!


Στο ζωικό βασίλειο, τα ζώα είναι εξοπλισμένα με διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς για να επιβιώνουν όπως το δηλητήριο, το καμουφλάζ και τα δυνατά πόδια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια είδη που δεν είναι ευλογημένα! Ούτε γρήγορα πόδια ούτε ιδιαίτερη ευελιξία. Αντ ‘αυτού, είναι πολύ αργά στην κίνηση και θεωρούνται οι «τεμπέληδες» της φύσης. Και εκτός από τα προφανή… και γνωστά σε όλους σαλιγκάρια ή τις χελώνες, δείτε και τα υπόλοιπα που φτάνουν πάντα καθυστερημένα στο ραντεβού τους! 1

1. Σαλιγκάρι
perierga.gr - Οι "τεμπέληδες" του ζωικού βασιλείου!
Τις περισσότερες φορές κοιμούνται όταν περπατάνε!
2. Γυμνοσάλιαγκες
perierga.gr - Οι "τεμπέληδες" του ζωικού βασιλείου!
Η μέγιστη ταχύτητά τους φτάνει μόλις 0,004 χιλιόμετρα ανά ώρα.
3. Αστερίας
perierga.gr - Οι "τεμπέληδες" του ζωικού βασιλείου!
Συνήθως πηγαίνει με το ρεύμα του νερού!
4. Βραδύποδες
perierga.gr - Οι "τεμπέληδες" του ζωικού βασιλείου!
Το λέει και το όνομά τους! Είναι, μάλιστα, τόσο αργοί που στο σώμα τους αναπτύσσονται βρύα!
5. Γιγάντια χελώνα
perierga.gr - Οι "τεμπέληδες" του ζωικού βασιλείου!
Η ταχύτητά της είναι περίπου 0,17 έως 0,3 χλμ ανά ώρα στην ξηρά. Γι’ αυτό… ζει μέχρι 150 χρόνια.
6. Ιππόκαμπος
perierga.gr - Οι "τεμπέληδες" του ζωικού βασιλείου!
Αργοί αλλά και κακοί κολυμβητές. Δεν είναι τυχαίο που κρέμονται στα φύκια όλη μέρα!
7. Σαύρα Gila Monster
perierga.gr - Οι "τεμπέληδες" του ζωικού βασιλείου!
Κρύβονται στην άμμο της ερήμου για να εξοικονομήσουν ενέργεια, κινούνται μόλις λιγες εκατοντάδες μέτρα ανά ώρα!
8. Manatee
perierga.gr - Οι "τεμπέληδες" του ζωικού βασιλείου!
Μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό με ταχύτητα 3-4 χιλιόμετρα ανά ώρα, γνωστό και ως θαλάσσια αγελάδα, που ζυγίζει περίπου 500 κιλά!
9. Καρχαρίας της Γροιλανδίας
perierga.gr - Οι "τεμπέληδες" του ζωικού βασιλείου!
Συνήθως κοιμούνται και άγονται και φέρονται από τα νερά.
Διαβάστε περισσότερα »

Λύθηκε το μυστήριο του μοναδικού γορίλα αλμπίνο στον κόσμο

Στην ενδογαμία οφείλεται ο αλμπινισμός του «Χιονούλη», του διάσημου γορίλα που έζησε για 40 χρόνια σε ζωολογικό κήπο της Βαρκελώνης.

Ο Χιονούλης ήταν δυτικός πεδινός γορίλας. Γεννήθηκε στην άγρια φύση και αιχμαλωτίστηκε το 1966 από χωρικούς στην Ισημερινή Γουινέα.

Καθώς ήταν ο μοναδικός γνωστός λευκός γορίλας παγκοσμίως, ο Χιονούλης έγινε γρήγορα διάσημος και προσέλκυε πλήθος κόσμου στον ζωολογικό κήπο μέχρι τον θάνατό του από καρκίνο του δέρματος το 2003.

Προσπαθώντας να ανακαλύψουν που οφείλεται η λευκοπάθεια του γορίλα, Ισπανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Pompeu Fabra αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμά του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για προϊόν ενδογαμίας θείου και ανιψιάς.

Στους ανθρώπους τέσσερις γενετικές μεταλλάξεις ενοχοποιούνται για τον αλμπινισμό, μια πάθηση με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη χρώματος στο δέρμα τα μάτια και τα μαλλιά.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό έχουν, λόγω της έλλειψης χρώματος, περισσότερες πιθανότητες για προβλήματα όρασης ή καρκίνο του δέρματος.

Χρησιμοποιώντας κατεψυγμένο αίμα του Χιονούλη οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμά του και συγκρίνοντας την αλληλουχία του DNA με γενετικό υλικό από ανθρώπους και άλλους γορίλες κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία του αλμπινισμού του λευκού γορίλα.

Όπως διαπίστωσαν, ο αλμπινισμός του οφειλόταν στο μεταλλαγμένο γονίδιο SLC45A2, το οποίο κληρονόμησε και από τους δυο του γονείς.
Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει το συγκεκριμένο γονίδιο με αλμπινισμό σε ποντίκια, άλογα, κοτόπουλα και ψάρια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές σάρωσαν το γονιδίωμα του Χιονούλη ψάχνοντας για περιοχές του DNA που ήταν ταυτόσημες λόγω ενδογαμίας.

Όπως διαπίστωσαν, το 12% των γονιδίων της μαμάς και του μπαμπά του Χιονούλη ταίριαζαν απόλυτα, γεγονός που σημαίνει πιθανότητα ότι ο σπάνιος λευκός γορίλας γεννήθηκε μετά το ζευγάρωμα θείου και ανιψιάς.

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ενδογαμία σε δυτικούς πεδινούς γορίλες, αν και κάποια υποείδη γοριλών με μικρούς πληθυσμούς συχνά στρέφονται στα μέλη της οικογένειας για να ζευγαρώσουν.

Με την αποψίλωση των οικοτόπων τους το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί, αφού θα είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν από την οικογένεια σε καινούρια εδάφη.
econews
Διαβάστε περισσότερα »

Αξιαγάπητες χνουδωτές αγελάδες!


Οι χνουδωτές αγελάδες (Fluffy Cows) είναι επινόηση μιας φάρμας στη Αϊόβα των Ηωμένων Πολιτειών που με ειδική περιποιήση και φροντίδα έδωσαν διαφορετική όψη σε κοινές αγελάδες. Η εμφάνισή τους θυμίζει παιδικά λούτρινα ζωάκια που και σε προκαλούν να τις αγκαλιάσεις.

perierga.gr - Αξιαγάπητες χνουδωτές αγελάδες!
Οι ιδιοκτήτες τους φροντίζουν το τρίχωμά τους με ειδικά προϊόντα, μαλακτικά, σαμπουάν, ορούς κ.ά., ενώ το κουρεύουν και το χτενίζουν επιμελώς. Οι χνουδωτές αγελάδες έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη και το «Fluffy Cows Show» είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή στις ΗΠΑ.
Να επισημάνουμε βέβαια πως η… παραποίηση της εμφάνισης των αγελάδων σε αρκετούς προκαλεί δυσαρέσκεια εώς και αποστροφή.
perierga.gr - Αξιαγάπητες χνουδωτές αγελάδες!
perierga.gr - Αξιαγάπητες χνουδωτές αγελάδες!
perierga.gr - Αξιαγάπητες χνουδωτές αγελάδες!
perierga.gr - ΜΑξιαγάπητες χνουδωτές αγελάδες!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Διπλάσιος κίνδυνος για καρκίνο στα σκυλιά καπνιστών

Βλαβερό και για τα ζώα είναι το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Υπηρεσίας Κατά του Καπνίσματος...
η οποία υποστηρίζει ότι οι σκύλοι και οι γάτες με ιδιοκτήτες καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο, συγκριτικά με τα κατοικίδια μη καπνιστών.

Ειδικότερα, οι σκύλοι που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο των πνευμόνων και της μύτης, ενώ το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει και τα μικρότερα κατοικίδια, όπως τα πτηνά, τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα.

Επιπλέον, προηγούμενη έρευνα του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη είχε δείξει ότι οι γάτες καπνιστών έχουν διπλάσιες πιθανότητες για λέμφωμα, έναν σοβαρό τύπο καρκίνου του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, που αρχικά θεωρείτο ότι οφειλόταν αποκλειστικά σε ιό.

Μάλιστα όταν οι γάτες γλείφονται για να καθαριστούν, καταπίνουν μολυσμένη σκόνη, στάχτη και νικοτίνη που έχει εγκλωβιστεί στο τρίχωμά τους. Φυσικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το ζώο να φάει κατά λάθος ένα τσιγάρο και να δηλητηριαστεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Επισημαίνεται πάντως ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η νούμερο ένα απειλή για τα κατοικίδια δεν είναι το παθητικό κάπνισμα αλλά η παχυσαρκία, που οφείλεται στην έλλειψη άσκησης και συνδέεται με καρκίνο, διαβήτη, αρθρίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια.
Διαβάστε περισσότερα »

Γούνα γάτας: ανθίζει η μαύρη αγορά

Το λαθρεμπόριο γούνας γάτας ανθίζει στην Ελβετία, αποφέροντας τεράστια κέρδη στη μαύρη αγορά, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται ακόμα και κατοικίδια από τα σπίτια.

Σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ευθύνεται η χαλαρή νομοθεσία και συγκεκριμένα ένας νόμος που επιτρέπει σε κάποιον να σκοτώσει μια γάτα αν βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από το σπίτι του.

Ο νόμος θεσπίστηκε για να προστατέψει την άγρια ζωή από τις γάτες, που σκοτώνουν εκατομμύρια πουλιά και άλλα είδη ετησίως.

Ωστόσο, οι φιλόζωοι καταγγέλλουν πως λειτουργεί σαν παραθυράκι για τους λαθρέμπορους που σκοτώνουν οικόσιτες και αδέσποτες γάτες για τη γούνα τους.

Το εμπόριο γούνας γάτας απαγορεύτηκε στην Ελβετία το 2008, ωστόσο μια κουβέρτα από τέτοια γούνα μπορεί να αποφέρει μέχρι και 1.700 δολάρια.

Σύμφωνα με τη φιλοζωική οργάνωση «SOS Chats» το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Στο πλαίσιο μυστικής έρευνας η οργάνωση χρησιμοποίησε κρυφές κάμερες για να αποκαλύψει το παράνομο εμπόριο γούνας γάτας καθώς και 21 βυρσοδεψεία στην Ελβετία που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι παραδέχτηκαν μάλιστα στην οργάνωση ότι εξέτρεφαν γάτες για να τις πουλήσουν στα βυρσοδεψεία.

news.pathfinder.gr
Διαβάστε περισσότερα »