Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ζώα-μετεωρολόγοι προβλέπουν τον καιρό!


Η πρόβλεψη του καιρού δεν είναι και εύκολη υπόθεση (κρίνοντας, πάντα εκ του αποτελέσματος όπου σπάνια πέφτει μέσα!) για τους ειδικούς επιστήμονες-μετεωρολόγους, που μάλλον μια βοήθεια τη χρειάζονται. Και δεν εννοώ δορυφόρους και παντός τύπου τεχνολογική υποστήριξη προκειμένου να προβλέψουν ζέστη, κρύο ή βροχή αλλά τους καλούς μας φίλους τα ζώα που δείχνουν να είναι άριστοι… μετεωρολόγοι. Από βατράχια μέχρι αγελάδες και πρόβατα, όσα θα δείτε στην ακόλουθη λίστα όλο και μια καλή πρόβλεψη καιρού θα έχουν να δώσουν!

1. Όταν ο βάτραχος κροάζει δυνατότερα από το συνηθισμένο τότε μια καταιγίδα έρχεται!
perierga.gr - Ζώα-"μετεωρολόγοι" που προβλέπουν τον καιρό!
2. Εάν δείτε πουλιά να πετούν ψηλάστον ουρανό τότε καλοκαιρία… μυρίζει, αν πάλι κατεβαίνουν χαμηλά τότε βροχή έρχεται.
perierga.gr - Ζώα-"μετεωρολόγοι" που προβλέπουν τον καιρό!
3. Οι αγελάδες μυρίζονται τον κακό καιρό από χιλιόμετρα. Αν τις δείτε λοιπόν ανήσυχες και να προσπαθούν να σκοτώσουν τις μύγες με τις ουρές τους να περιμένετε τα σύννεφα να πυκνώσουν.
perierga.gr - Ζώα-"μετεωρολόγοι" που προβλέπουν τον καιρό!
4. Όταν οι μέλισσες και οι πεταλούδες χαθούν ξαφνικά από τα άνθη των φυτών, τότε κακοκαιρία έρχεται, και ειδικότερα βροχή.
perierga.gr - Ζώα-"μετεωρολόγοι" που προβλέπουν τον καιρό!
5. Τα πρόβατα τρέχουν γρήγορα και μαζεύονται το ένα δίπλα στο άλλο; Καταιγίδα έρχεται…
perierga.gr - Ζώα-"μετεωρολόγοι" που προβλέπουν τον καιρό!
6. Οι πασχαλίτσες πετάνε όταν ο καιρός είναι ζεστός, ενώ κρύο πολύ θα κάνει όταν τις δείτε να ψάχνουν καταφύγιο κάτω από φύλλα και λουλούδια.
perierga.gr - Ζώα-"μετεωρολόγοι" που προβλέπουν τον καιρό!
7. Όταν παρατηρήσετε μικρά βουναλάκια χώματος στην αυλή σας, το ένα κοντά στο άλλο, δεν είναι τίποτα άλλο από αναχώματα που φτιάχνουν τα μυρμήγκια γύρω από τις φωλιές τους προκειμένου να τις προστατέψουν από τη βροχή που έρχεται.
perierga.gr - Ζώα-"μετεωρολόγοι" που προβλέπουν τον καιρό!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Η κουκουβάγια της στοργής!


Πάταγο κάνει στο διαδίκτυο μια κουκουβάγια η οποία απολαμβάνει τα χάδια της ιδιοκτήτριάς της. Η κουκουβάγια έχει χαλαρώσει πλήρως ενώ μια άλλη τη ζηλεύει.

Perierga.gr - Η κουκουβάγια της στοργήςΞέρουμε πως οι γάτες είναι ανεξάρτητες ενώ τα σκυλιά είναι πιο αγαπησιάρικα και επιζητούν με κάθε τρόπο τα χάδια μας.
Αυτό που δεν ξέραμε είναι πως και οι κουκουβάγιες… έχουν ψυχή.
Για του λόγου το αληθές δείτε το βίντεο, στο οποίο μια αξιολάτρευτη μικρή κουκουβάγια απολαμβάνει τα χάδια της ιδιοκτήτριάς της.
Το βίντεο πλαισιώνεται από μια υπέροχη μουσική, και το δράμα μιας άλλης κουκουβάγιας που ζηλεύει.
Απολαύστε το.
πηγή: news247.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Τι κάνουν τρία τσιτάχ όταν συναντούν μια αντιλόπη!


Μπορεί η μαμά της αντιλόπης να της έλεγε από όταν ήταν μικρή να αποφέυγει διά ροπάλου τις κακές συναναστροφές και να μην πλησιάζει ούτε κατά διάνοια άγρια ζώα όπως λιοντάρια, λέαινες, τσιτάχ κ.λπ., όμως αυτή μεγαλώνοντας απέδειξε ότι μια περιέργεια την είχε. Έστω κι αν γνώριζε την παροιμία που έλεγε ότι «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα», θέλησε να γίνει φίλη με τρία άγρια τσιτάχ! Για καλή της τύχη, όμως, τα τσιτάχ δεν έδειξαν να είναι πεινασμένα, το αντίθετο μάλιστα. Είχαν και αυτά διάθεση για κοινωνική συναναστροφή.
perierga.gr - Όταν τρία τσιτάχ συνάντησαν μια αντιλόπη!
Έτσι ασχολήθηκαν… θεωρητικά μόνο μα την αντιλόπη, επιδεικνύοντας καλή διάθεση και ειρηνικά συναισθήματα απέναντί της. Ο φωτογράφος Michel Denis-Huot εξέφρασε την έκπληξή του για το περιστατικό και έσπευσε να απαθανατίσει την παράξενη σκηνή καθώς όπως είπε: «Η αντιλόπη ήταν πολύ τυχερή, γιατί τα τσιτάχ είχαν ολοκληρώσει το κυνήγι τους και ήταν όχι μόνο χορτάτα αλλά και κουρασμένα. Οπότε ασχολήθηκαν μαζί της φιλικά και πολιτισμένα. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα την είχαν καταβροχθίσει». Το περιστατικό συνέβη στην Κένυα και οι εικόνες ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μια εκδρομής για σαφάρι στο Masai Mara.
perierga.gr - Όταν τρία τσιτάχ συνάντησαν μια αντιλόπη!
perierga.gr - Όταν τρία τσιτάχ συνάντησαν μια αντιλόπη!
perierga.gr - Όταν τρία τσιτάχ συνάντησαν μια αντιλόπη!
perierga.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Είσαι μια αλεπού... πονηρή αλεπού


«Σπάει» τα νεύρα της μητέρας της

Σαν ένα νεογέννητο παιδί που τεστάρει την υπομονή των γονιών του σκαρφιζόμενο διάφορα τερτίπια, έτσι και αυτή η μικρή αλεπού, παίζει με τα νεύρα της μητέρας της δαγκώνοντας την ουρά της. 

Μόνο που ευτυχώς το μαρτύριο κράτησε λίγο, αφού η ενός μηνός αλεπού την απελευθέρωσε έγκαιρα για να ασχοληθεί με τα ετεροθαλή αδέρφια της που έμοιαζαν εξίσου δραστήρια. 

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε καταφύγιο της χερσονήσου Καμτσάτκα στη Ρωσία. 







newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

«Εξυπνη» ανατομία περιστρέφει το κεφάλι της κουκουβάγιας

Ένας ειδικός μηχανισμός επιτρέπει στην κουκουβάγια να περιστρέφει το κεφάλι της
Αερόσακκοι γύρω από αρτηρίες και «δεξαμενές» στις καρωτίδες προστατεύουν το πτηνό...

Εκτός από... σοφή η κουκουβάγια είναι γνωστή και για μια ακόμη ιδιαίτερη ικανότητα που διαθέτει. Μπορεί να περιστρέφει το κεφάλι της σχεδόν πλήρως γεγονός που πονοκεφαλιάζει εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον μηχανισμό αυτής της μοναδικής στο ζωικό βασίλειο κίνησης του κεφαλιού. Δύο επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση σε αυτό το ανατομικό μυστήριο.

Μοναδικός μηχανισμός

Τα μάτια της κουκουβάγιας δεν «κουνιούνται» και έτσι είναι υποχρεωμένη να μετακινεί ολόκληρο το κεφάλι της για να αλλάζει το οπτικό της πεδίο. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς καταφέρνει η κουκουβάγια να περιστρέφει το κεφάλι της χωρίς να «αυτοστραγγαλίζεται». Αν προσπαθήσει ένας άνθρωπος να το κάνει θα διακοπεί αυτόματα η παροχή αίματος στον εγκέφαλο και ο θάνατος θα είναι άμεσος.

Ο Φιλίπ Γκαγιού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ο εικονογράφος επιστήμης Φαμπιάν ντε Κοκ-Μερκάντο του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ συνεργάστηκαν για να βρουν την λύση στο μυστήριο.

Οι κουκουβάγιες διαθέτουν διπλάσιο αριθμό οστών στο λαιμό τους από ό,τι ο άνθρωπος αλλά το μυστικό κρύβεται στο πώς καταφέρνουν να διαχειρίζονται την ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους.

Ενα από τα σκίτσα που έφτιαξαν οι δύο ερευνητές για την ανατομία του λαιμού της κουκουβάγιας που τους επιτρέπει να περιστρέφουν το κεφάλι τους 270 μοίρες.

Μετά τις μελέτες που έκαναν σε ζωντανές αλλά και νεκρές κουκουβάγιες οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι καρωτίδες του πτηνού είναι τοποθετημένες κοντά στον άξονα περιστροφής και έτσι υφίστανται λιγότερη πίεση κατά τη συγκεκριμένη κίνηση. Επιπλέον, οι αρτηρίες που διέρχονται κανάλια στο εσωτερικό των σπονδύλων διαθέτουν περισσότερο χώρο απ' ό,τι στον άνθρωπο. Το αντίστοιχο κανάλι είναι στις κουκουβάγιες 10 φορές μεγαλύτερο. Τέλος, το κανάλι είναι εξοπλισμένο με «αερόσακκο».

Επιπλέον, οι καρωτίδες της κουκουβάγιας παρουσιάζουν ορισμένες διευρύνσεις ακριβώς κάτω από τη βάση του κρανίου στις οποίες μπορούν να αποθηκεύουν αίμα και να το διαχειρίζονται καταλλήλως κατά την κίνηση. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτό το ανατομικό χαρακτηριστικό δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

«Οι κουκουβάγιες δεν ανέπτυξαν μια απάντηση στο πρόβλημά τους αλλά περισσότερες. Αυτός ο μηχανισμός εκτός των άλλων επιτρέπει στις κουκουβάγιες να είναι απρόσβλητες από εγκεφαλικά επεισόδια» αναφέρει ο κ. Γκαγιού. Οι δύο ερευνητές εφτιαξαν καλλιτεχνικές απεικονίσεις και σκίτσα της ιδιαίτερης ανατομίας του λαιμού της κουκουβάγιας. Μάλιστα με αυτά τα σκίτσα κέρδισαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «αφίσα και γραφικά» του διαγωνισμού International & Engineering Visualization Cahllenge τον οποίο διοργανώνει το Εθνικό Ιδρυμα Επιστήμης των ΗΠΑ και η επιθεώρηση «Science».
Διαβάστε περισσότερα »

Πτεροφάλαινα ξεβράστηκε στις ακτές της Κυπαρισσίας [video]

Νεαρή πτεροφάλαινα, μήκους περίπου 6 μέτρων, βρέθηκε εκβρασμένη στις ακτές της Κυπαρισσίας. Κάτοικος της περιοχής/εθελόντρια του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος επικοινώνησε μαζί μας και, σε στενή συνεργασία με το...
«ΑΡΙΩΝ – Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών», ειδοποιήθηκαν οι λιμενικές αρχές και κτηνίατρος της περιοχής.

Παρά την άμεση ανταπόκριση, η φάλαινα είχε ήδη υποστεί προχωρημένη σήψη και η ταφή της έγινε χωρίς να συλλεχθούν τα απαραίτητα δείγματα, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για τα αίτια του θανάτου της.

Η αγωνία μας για το μέλλον των φαλαινών που ζουν ή μεταναστεύουν στο Ιόνιο Πέλαγος ολοένα και μεγαλώνει, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα. Το Ιόνιο Πέλαγος είναι περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για σπάνια είδη θαλάσσιων θηλαστικών, ιδιαίτερα για τα τρία είδη φαλαινών που καταγράφονται τακτικά εκεί.

Καλούμε τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών του Ιονίου και της Κρήτης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες να παραμένουν σε εγρήγορση, παρατηρώντας τις ακτές γύρω τους, και να επικοινωνούν αμέσως μαζί μας σε περιπτώσεις εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών.

—Λίγα λόγια για την πτεροφάλαινα

Η πτεροφάλαινα, Balaenoptera physalus, που διέρχεται τακτικά από την Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο, είναι ένα είδος που ζει για περισσότερο από 80 χρόνια και φθάνει μέχρι και τους 50 τόνους σε βάρος. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος φάλαινας στον κόσμο, αφού γεννιέται είναι ήδη 6 μέτρα σε μήκος και μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι το αεροδυναμικό της σχήμα, το τριγωνικό της κεφάλι, το «δρεπανοειδές» ραχιαίο πτερύγιό της και τα ασύμμετρα σχήματα στο δέρμα της.

Οι πτεροφάλαινες ταξιδεύουν σε μικρές ομάδες 2 έως 7 ατόμων, εντός και εκτός των περιοχών με αρκετή γι’ αυτές τροφή. Καθώς μεταναστεύουν στη Μεσόγειο συχνά διέρχονται από το Ιόνιο Πέλαγος και, σπανιότερα, από το Αιγαίο.

Από το 2008, η πτεροφάλαινα έχει χαρακτηριστεί «κινδυνεύον» από την Κόκκινη Βίβλο της IUCN. Αυτό οφείλεται στην τεράστια μείωση του πληθυσμού της που έχει προκληθεί από την εμπορική φαλαινοθηρία των προηγούμενων δεκαετίων, και πιο πρόσφατα τις συγκρούσεις με πλοία και τη ρύπανση των θαλασσών.

Διαβάστε περισσότερα »

Έσωσαν ολόκληρο κοπάδι με «δόλωμα» ένα μωρό δελφίνι


Ένα μωρό δελφίνι χρησιμοποίησαν οι φύλακες ενός εθνικού πάρκου της Αυστραλίας για να δελεάσουν ένα ολόκληρο κοπάδι αποτελούμενο από 150 δελφίνια και να τα σώσουν από βέβαιο θάνατο.

Το Σάββατο οι φύλακες εντόπισαν τα δελφίνια που, για άγνωστο λόγο, είχαν βγει στα ρηχά στο Γουέιλερς Κόουβ, έναν παράκτιο φυσικό δρυμό στα νοτιοανατολικά του Όλμπανι, στη Δυτική Αυστραλία. Ένα από τα δελφίνια ξεβράστηκε στην ξηρά και πέθανε και οι φύλακες φοβόντουσαν ότι και τα υπόλοιπα θα είχαν την ίδια τύχη αν δεν κατάφερναν να τους δείξουν το δρόμο προς την ανοιχτή θάλασσα.

Η εφημερίδα West Australian ανέφερε ότι ένα μωρό δελφίνι χρησιμοποιήθηκε ως «δόλωμα». Με ένα πλοιάριο, οι φύλακες μπόρεσαν να το οδηγήσουν στα ανοιχτά και σε λίγη ώρα το υπόλοιπο κοπάδι, ακολουθώντας τις κραυγές του μικρού, βρήκε το δρόμο προς τη σωτηρία.

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ένα πόνυ στο σαλόνι της


Σε ειδικό πάρκο το έχει βάλει η Paris Hilton

Ένα πανέμορφο λευκό πόνυ απέκτησε η ξανθιά του Χόλιγουντ Paris Hilton.

Για να μην της κάνει μάλιστα ζημιές του έχει αγοράσει ειδικό πάρκο, σαν αυτά που βάζουμε μέσα τα μωρά και το έχει στο σαλόνι της έπαυλής της.

Αν τη δείτε να έχει στο πλυσταριό της δεινόσαυρο μη σας φανεί παράξενο...



Πηγή: radar
Διαβάστε περισσότερα »