Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τι κάνουμε, όταν βλέπουμε ένα σκύλο συνέχεια στο μπαλκόνι,δεμένο ή όχι , μέσα σε ακαθαρσίες και γενικά σε κακές συνθήκες διαβίωσης;


Pagkritia MpompolakiΕπειδή πολύ συχνά λαμβάνουμε μηνύματα για σκυλάκια που είναι μόνιμα σε μπαλκόνια-δεμένα ή μη-θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια ενημέρωση.
Σύμφωνα με το άρθρο 8, 1β του νόμου 4039/2012 απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή των ζώων στα μπαλκόνια, βεράντες ή άλλους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.
Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και την πρόσφατη επεξηγηματική εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία εξεδόθη μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας μας, η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του άρθρου 1 και 5 του ίδιου νόμου, συνιστούν το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης ζώων.

Έτσι , οφείλουμε ως πολίτες να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε το ζώο ,έχουμε δε τις παρακάτω επιλογές:
α.Να επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη του ζώου , να του εξηγήσουμε τι πρέπει να αλλάξει , ως προς τις συνθήκες διαβίωσής του, και να κάνουμε αναφορά στον νόμο .
β.Αν δεν συμμορφωθεί, οι κινήσεις μας είναι οι παρακάτω:
1. Καλούμε την Δημοτική Αστυνομία , η οποία πρέπει να προσέλθει.
Η Δημοτική Αστυνομία αφού διαπιστώσει τις παραβάσεις του νόμου, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, που ορίζονται για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 21 του 4039/12.
Συνήθως πριν κόψει το σχετικό πρόστιμο, εξηγεί στον ιδιοκτήτη τον νόμο , του δίνει περιθώριο μιας βδομάδας περίπου και μετά, αν δεν συμμορφωθεί, κόβει το αντίστοιχο πρόστιμο στα μπλοκάκια τα ειδικά ή αν δεν έχουν εκδώσει τα ειδικά μπλοκ ακόμη, σε αυτά που ήδη έχουν για άλλες παραβάσεις.
2.Καλούμε το 100 για τις ποινικές πλέον κυρώσεις , δίνουμε πληροφορίες για το σημείο όπου βρίσκεται το κακοποιημένο παθητικά ζώο και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να στείλουν περιπολικό.
Ή πηγαίνουμε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και κάνουμε καταγγελία επώνυμη , περιγράφοντας τις συνθήκες που ζει το ζώο και επικαλούμαστε τον ανωτέρω νόμο.
Όταν η αστυνομία προσέλθει και διαπιστώσει τις παραβάσεις εκ του νόμου, τότε κανονικά πρέπει να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη, να τον συλλάβει και να έλθει σε επικοινωνία με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, ή την Εισαγγελέα Ζώων αν πρόκειται για την Αθήνα, για να του δώσει οδηγίες .
Ο εισαγγελέας ή θα διατάξει την κράτηση του ιδιοκτήτη και θα τον οδηγήσει την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο ή θα διατάξει να αφεθεί ελεύθερος και θα ορίσει σύντομα μέσα σε ένα μήνα περίπου , άλλη ημερομηνία για να εκδικαστεί το αυτόφωρο.
GalatsiBalkoni 2
3.Εάν μετά τα παραπάνω , οι συνθήκες του ζώου παραμένουν οι ίδιες , τότε μπορούμε με αίτημα ενός φιλοζωικού συλλόγου αιτιολογημένο, με φωτογραφίες και ο, τι άλλο στοιχείο έχουμε, να ζητήσουμε την αφαίρεση του ζώου προσωρινά ή οριστικά .
Εάν ο εισαγγελέας, που θα παραλάβει το αίτημά μας, το κάνει αποδεκτό, τότε εκδίδει εισαγγελική εντολή προς το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για την αφαίρεση του ζώου και την παράδοσή του στο φιλοζωικό σωματείο.
Οι παραπάνω ενέργειες , δημοτική αστυνομία, ελληνική αστυνομία, αίτημα αφαίρεσης μπορούν να γίνουν είτε σωρρευτικά είτε μεμονωμένα η κάθε μία.
Επίσης οι ενέργειες αυτές είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ζώου είτε παθητικά είτε ενεργητικά.
Ανάλογα βέβαια με την περίπτωση, πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω πράγματα.
Αναστασία Μπομπολάκη
Πρόεδρος της
Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Νομικός.
Διαβάστε περισσότερα »

Ξεκαρδιστικό βίντεο! Η αντίδραση του σκύλου όταν δοκιμάζει λεμόνι!

Όπως όλοι ξέρουμε τα σκυλάκια μπορούν να φάνε ότι βρουν μπροστά τους!
Το γλυκό κουταβάκι που θα δείτε στο βίντεο, την ώρα που ήταν βόλτα με τους ιδιοκτήτες του στην παραλία βρήκε μια φέτα λεμόνι...

Το μικρό boxer χάρηκε που ανακάλυψε μια λιχουδιά και με ικανοποίηση ξεκίνησε να την απολάμβανει, όμως...

Δείτε πως αντέδρασε όταν δοκίμασε το λεμόνι!
Διαβάστε περισσότερα »

Απίστευτο μέτρο δήμου, για όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους [video]

Με την ονομασία Cacas Express (Κακά Εξπρές), ειδική δημοτική υπηρεσία της μικρής πόλης Brunete, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Μαδρίτης, αναλαμβάνει να διατηρήσει τους δρόμους της πόλης καθαρούς με...
έναν ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα στους ασυνείδητους ιδιοκτήτες σκύλων.
Έχοντας βαρεθεί να μαζεύει τις ακαθαρσίες των δεσποζόμενων τετράποδων συντρόφων από δρόμους και πεζοδρόμια, η δημοτική αρχή αποφάσισε να τα αποστέλλει με κούριερ στους ιδιοκτήτες τους.
Πώς το κάνουν; Ειδικοί δημοτικοί υπάλληλοι πλησιάζουν τον ιδιοκτήτη του σκύλου μετά την πράξη της αφόδευσης, πιάνουν μαζί του κουβέντα, κάνουν πως θέλουν να μάθουν από περιέργεια τη ράτσα του σκύλου και το όνομα του ιδιοκτήτη, εν συνεχεία επιστρέφουν στη βάση τους, αποθηκεύουν τα στοιχεία στους υπολογιστές και κατόπιν στέλνουν με κούριερ τις ακαθαρσίες, τις οποίες έχουν προηγουμένως συλλέξει, στους ιδιοκτήτες των σκύλων, συνοδεύοντάς τις με προειδοποιητικό σημείωμα που τους γνωστοποιεί ότι την επόμενη φορά θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:
Διαβάστε περισσότερα »

Μικρός κρητικός αίγαγρος σώθηκε στα Χανιά


Εντοπίστηκε από επιβαίνοντες σε τουριστικό σκάφος

Έναν κρητικό αίγαγρο 4 μόλις μηνών κατάφερε να σώσει το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

Το μικρό ζώο που είναι προστατευμένο είδος και βρισκόταν πάνω στη νησίδα Θεοδωρού όπου αναπτύσσονται και μεγαλώνουν αυτά τα ζώα μέσα σε φυσικό περιβάλλον εντοπίστηκε από επιβαίνοντες σε μικρό τουριστικό σκάφος που βρισκόταν κοντά στην νησίδα.

Η «συμπεριφορά» και η εικόνα του ζώου προβλημάτισε τους επιβαίνοντες στο σκάφος που με την σειρά τους ειδοποίησαν τις αρχές.

Λίγο μετά υπάλληλος της διεύθυνσης δασών Χανίων με άλλο σκάφος έφθασε στην νησίδα και βρήκε το μικρό Κρητικό αίγαγρο στο σημείο που του υποδείχτηκε με εμφανή ίχνη εξάντλησης.

Το ζώο που δεν έφερε τραύματα, μεταφέρθηκε στα Χανιά, εξετάστηκε από ειδικούς του χορηγήθηκαν ενέσεις βιταμίνης Β12, αναρρώνει μέρα με την ημέρα ευρισκόμενο σε ασφαλή χέρια και πολύ σύντομα, όπως δήλωσε ο δασολόγος Γιάννης Φωτάκης, θα επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Η νησίδα Θεοδωρού που βρίσκεται στον κόλπο των Χανίων ανήκει στην διεύθυνση δασών και έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος προστασίας του Κρητικού αιγάγρου .

Ωστόσο το είδος αν και προστατευμένο είδος απειλείται από επιτήδειους.

Παρά το γεγονός ότι η αποβίβαση στη νησίδα απαγορεύεται ο κ. Φωτάκης εντόπισε τυχαία πάνω σε αυτή «παγίδα» η οποία προφανώς στήθηκε για κάποιο από τα ζώα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τέτοιες πράξεις και ενέργειες αποτελούν αιτία ποινικής δίωξης και όποιος συλληφθεί θα αντιμετωπισθεί αυστηρά από το νόμο.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Η θλιβερή καθημερινότητα «παγιδευμένων» ζώων


Έκδηλη η μοναξιά όταν σβήνουν τα φώτα και φεύγουν οι επισκέπτες

Μπορεί οι ζωολογικοί κήποι να είναι ένα ευχάριστο μέρος ειδικά για τα παιδιά, υπάρχει όμως σίγουρα και η άλλη όψη του νομίσματος και η σκοτεινή πλευρά που τα μάτια πολλών επισκεπτών δεν βλέπουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν.

Ο φωτογράφος Daniel Zakharov φρόντισε λοιπόν να μας υπενθυμίσει ακριβώς αυτό. Το πόσο άχαρη μπορεί να είναι η καθημερινότητα για δεκάδες ζώα που αντί να μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον μεγαλώνουν περιστοιχισμένα από τείχη πόλεων σαν σε φυλακή.

Όσο για το αν η αιχμαλωσία αυτή μπορεί να αποβεί χρήσιμη για κάποια ζώα οι απόψεις διίστανται καθώς πολλοί πιστεύουν ότι επιβάλλεται σε περιπτώσεις ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση ενώ άλλοι θεωρούν ότι τα ζώα επιβιώνουν καλύτερα στην άγρια φύση.






















Διαβάστε περισσότερα »

Βίντεο με λαγουδάκι ... σε στιγμές χαλάρωσης

Ένα αστείο βίντεο από ένα λαγουδάκι που ενεργεί σαν αφεντικό...


Διαβάστε περισσότερα »

Σκανταλιάρικα, χαριτωμένα, ανεπανάληπτα...


Σκανταλιάρικα, χαριτωμένα, ανεπανάληπτα...

Όλα τα έχει το ζωικό βασίλειο





















Διαβάστε περισσότερα »

Πέταξαν ζωντανή σκυλίτσα μέσα σε κάδο απορριμμάτων στην Αμαλιάδα!

Ως σκουπίδι αντιμετώπισε μια σκυλίτσα άγνωστος στην Αμαλιάδα αφού πριν λίγες ημέρες την πέταξε μέσα σε κάδο απορριμμάτων. Ευτυχώς το ζώο είδε πολίτης που πήγε να τοποθετήσει απορρίμματα στον κάδο…
στην αρχή μάλιστα θεώρησε ότι είναι νεκρό αλλά αμέσως διαπίστωσε πως η σκυλίτσα ανέπνεε. Την έβγαλε από τα σκουπίδια και τη μετέφερε σε κτηνιατρείο στην Πάτρα για περίθαλψη. Η σκυλίτσα ήταν κατάμαυρη από τους χιλιάδες ψύλλους, που ζούσαν πάνω της ενώ της έγινε μετάγγιση αίματος στην προσπάθεια που έγινε για να κρατηθεί εν ζωή…

patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα »