Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Τσίρκο στον τελευταίο όροφο πολυκαταστήματος


Περίπου 200 ζώα ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας

Ένα πολύ αμφιλεγόμενο τσίρκο, όπου γορίλες, τίγρεις, πιγκουίνοι και άλλα ζώα ζουν αιχμάλωτα σε κλουβιά στον τελευταίο όροφο πολυκαταστήματος στην Ταϊλάνδη, έχει προκαλέσει την αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων.

Το τσίρκο στεγάζεται στους δύο τελευταίους ορόφους στο πολυκατάστημα Pata στην πολυσύχναστη περιοχή Bang Phlat της Μπανγκόκ.

Εκτιμάται ότι περίπου 200 ζώα ζουν εκεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας, ενώ αναγκάζονται να συμμετέχουν σε «παραστάσεις» για να διασκεδάζουν το κοινό.



Ο βρετανός φωτογράφος Bronek Kaminski πέρασε 18 μήνες, φωτογραφίζοντας κρυφά τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν τα ζώα. 



«Τα ζώα ζουν σε πολύ μικρά κλουβιά και είναι εμφανές ότι βαριούνται. Πηγαίνουν συνέχεια πάνω κάτω. Άλλα μοιάζουν θυμωμένα και εξαγριωμένα ενώ πολλά οδηγούνται ακόμη και στην τρέλα, καθώς τα αφήνουν μόνα τους στα μικρά κελιά. Είναι ένα από τα χειρότερα μέρη που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου» είπε ο ίδιος. 



«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να κλείσει αυτός ο χώρος» ανέφερε ο ιδρυτής του κέντρου προστασίας της άγριας φύσης της Ταϊλάνδης Edwin Wiek.









newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Νεκροταφείο ζώων οι δρόμοι της Ξάνθης - Κίνδυνος θάνατος τα αδέσποτα

Εμφανίζονται από το πουθενά στο οπτικό πεδίο των οδηγών. Μοιραίες οι συγκρούσεις.
Γεμάτοι κουφάρια αδέσποτων ζώων οι δρόμοι της Ξάνθης...
Σε νεκροταφείο ζώων έχουν μετατραπεί οι δρόμοι της Ξάνθης, αστικοί και επαρχιακοί, με τις θανατηφόρες συγκρούσεις οχημάτων και αδέσποτων ζώων να πληθαίνουν δραματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Με το πρώτο φως της ημέρας κάνοντας χρήση κανείς των δρόμων της Ξάνθης έρχεται αντιμέτωπος με δεκάδες κουφάρια ζώων, κυρίως σκύλων και γάτων, τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από σύγκρουση με διερχόμενο όχημα πρωτίστως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η έλλειψη αντανακλαστικών από πλευράς των οδηγών, η ελλιπής προσοχή αλλά και η επιθετικότητα με την οποία πετάγονται στην κυριολεξία από το πουθενά τα αδέσποτα ζώα μπροστά από τα διερχόμενο οχήματα αποτελούν τις βασικές αιτίες των θανατηφόρων συγκρούσεων που σημειώνονται κυρίως τις νυχτερινές ώρες, χωρίς φυσικά να απουσιάζουν και αντίστοιχα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ραγδαία αύξηση των αδέσποτων ζώων, που εγκαταλείπονται κυρίως σε επαρχιακά τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, αλλά και η επιθετικότητα που αυτά παρουσιάζουν προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις στα θανατηφόρα τροχαίο με θύματα τα ζώα αλλά και τα οχήματα των οδηγών, τα οποία δεν βγαίνουν ποτέ αλώβητα από μια σύγκρουση.

Μάλιστα σε περιπτώσεις δίκυκλων οχημάτων είναι ορατός ο κίνδυνος να απειληθεί η σωματική ακεραιότητα του οδηγού, δεδομένου και του γεγονότος ότι πολλά εκ των αδέσποτων ζώων εμφανίζονται ξαφνικά στο ορατό πεδίο των οδηγών με τους ίδιους να μην μπορούν να αντιδράσουν εγκαίρως ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης δίκυκλου οχήματος με ένα ενδεχομένως μεγαλόσωμο ζώο είναι πολύ πιθανή η ανατροπή του πρώτου με ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει στον οδηγό του.
Η έλλειψη υποδομών συλλογής και φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων από πλευράς των δημοτικών αρχών της Π.Ε. Ξάνθης διογκώνει το πρόβλημα που δημιουργεί η αδιαφορία και η έλλειψη ευσυνειδησίας που παρουσιάζουν οι ιδιοκτήτες ζώων που προχωρούν στην εγκατάλειψή τους.

thrakitoday
Διαβάστε περισσότερα »

Ο μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής εξαφανίστηκε


Εθεάθη την τελευταία φορά το 2006

Και επισήμως εξαφανισμένο είδος ανακήρυξε τον δυτικοαφρικανικό μαύρο ρινόκερο η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Το υποείδος του μαύρου αφρικανικού ρινόκερου εθεάθη για τελευταία φορά το 2006, την ώρα που ο βόρειος λευκός ρινόκερος και ο ασιατικός ρινόκερος της Ιάβας βρίσκονται επίσης στο χείλος της εξαφάνισης.

Η IUCN είχε για πρώτη φορά ανακοινώσει την εξαφάνιση του είδους στις 7 Ιουλίου 2006 και πλέον την επιβεβαίωσε στο πλαίσιο ενημέρωσης της Κόκκινης Λίστας των Απειλούμενων Ειδών.

Ο νότιος λευκός ρινόκερος αντιμετώπισε το φάσμα της εξαφάνισης στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρις ότου εισαχθούν μέτρα αναβίωσης του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ελεύθεροι στη φύση περίπου 20.000 νότιοι λευκοί ρινόκεροι.

Εάν τα ίδια μέτρα καταπολέμησης της λαθροθηρίας είχαν εφαρμοστεί στις περιπτώσεις του δυτικοαφρικανικού μαύρου ρινόκερου και του βόρειου λευκού, τα δύο είδη θα είχαν διαφορετική τύχη επισημαίνει ο Σάιμον Στιούαρτ, πρόεδρος της Επιτροπής Επιβίωσης των Ειδών της IUCN.

Η τελευταία έκθεση της IUCN αποκαλύπτει ότι το ένα τέταρτο όλων των θηλαστικών κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως επίσης και πολλά είδη χλωρίδας και θαλάσσιας ζωής.

Σύμφωνα με την IUCN τα πέντε από τα οκτώ είδη τόνου -ένα ψάρι θηρευτής πολύτιμο για την ισορροπία των οικοσυστημάτων- βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, όπως και 26 άρτι ανακαλυφθέντα είδη αμφιβίων.

Όπως δηλώνει η Τζέιν Σμαρτ, διευθύντρια του προγράμματος προστασίας των ειδών της IUCN «γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες προστασίας των ειδών αποφέρουν καρπούς όταν εκτελεστούν εγκαίρως. Παρόλα αυτά, χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση συνδυαστικά με πόρους και συντονισμό, τα θαύματα της φύσης και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά μπορεί να χαθούν για πάντα».

Πηγή: econews.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Όταν τα ζώα επιτίθενται…

Μια σειρά από αναπάντεχες, αστείες αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά επικίνδυνες επιθέσεις ζώων σε ανθρώπους, μέσα από ένα βίντεο διάρκειας 8,5 λεπτών.


otherside.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Φάτσες με τα όλα τους...


Ωραία τα τερτίπια τους























Διαβάστε περισσότερα »

Ηγουμενίτσα: φορτίο με 107 χελώνες – Συνελήφθησαν οι οδηγοί


Εκατόν επτά χελώνες μετέφεραν παράνομα με φορτηγό δυο αλλοδαποί ηλικίας 38 και 48 ετών, που συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Στο φορτηγό υπήρχαν δυο γάιδαροι, ωστόσο όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην ταΐστρα τους οι συλληφθέντες είχαν κρύψει 107 χελώνες.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Οι χελώνες και οι δυο γάιδαροι μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο Φιλοζωικό Σωματείο Ηγουμενίτσας.
Διαβάστε περισσότερα »

Οικολογικός τουρισμός με τις φώκιες στη Λευκή Θάλασσα


Το φυσικό περιβάλλον της φώκιας στη Λευκή θάλασσα γίνεται μαγνήτης για τους λάτρεις του οικολογικού τουρισμού. Εκεί αναπτύσσεται ένα νέα είδος οικολογικού τουρισμού, δηλαδή οι συναντήσεις με τις φώκιες στο φυσικό περιβάλλον διαβίωσής τους.
Το χωριό Νίλμογκουμπα βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Νίλμα στη Λευκή θάλασσα, στον Αρκτικό κύκλο. Ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός έχει το ίδιο όνομα, δηλαδή «Αρκτικός κύκλος». Το Χειμώνα, εδώ κυριαρχούν οι μεγάλοι όγκοι του χιονιού που φτάνουν μέχρι τη μέση, και το βόρειο σέλας, ενώ το καλοκαίρι, οι λευκές νύχτες. Το χιόνι δεν λιώνει πριν το Μάιο.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται τον τόπο αυτό ολοένα περισσότεροι φίλοι του οικολογικού τουρισμού. Καθότι μόνο εδώ μπορούν να δουν τις φώκιες στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο εκπαιδευτής τους, Μιχαήλ, ο οποίος πραγματοποιεί ένα μπρίφινγκ γνωριμίας για τους επισκέπτες, αναφέρει ότι στη Λευκή θάλασσα υπάρχουν τέσσερα είδη από φώκιες. Το πρώτο, είναι η γενειοφόρος φώκια ή θαλάσσιος λαγός. Είναι εύκολο να την ξεχωρίσει κανείς από τα μεγάλα μουστάκια που προεξέχουν. Ακολουθεί η δακτυλιοφόρος φώκια, πάνω στο γκρίζο ή καφέ δέρμα της οποίας υπάρχουν στίγματα που έχουν τη μορφή δακτυλιδιών. Η γροιλανδική φώκια είναι σπάνιος επισκέπτης, καθώς μπαίνει στη θάλασσα μόνο την εποχή της γέννας. Και τέλος, η γκρίζα φώκια, αλλά αυτή διαβιεί στην περιοχή της χερσονήσου Κόλσκι και δεν έρχεται στο σημείο όπου βρισκόμαστε, στον κόλπο Βελίκαγια Σάλμα. «Να τις χαϊδέψουμε μπορούμε;», ρωτά μια γυναίκα από το γκρουπ που ήρθε να δει τις φώκιες με τον δωδεκάχρονο γιο της. Οι υπόλοιποι μετέχοντες δεν κρύβουν τα χαμόγελά τους, καθώς διακατέχονται από την ίδια επιθυμία.
—Ιδανική περιοχή
Στη Νίλμογκουμπα είναι δυνατή σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου η ενοικίαση του απαραίτητου εξοπλισμού για βουτιές στα νερά της Λευκής θάλασσας. Εδώ υπάρχει επίσης ανοιχτό δελφινάριο, όπου εκπαιδεύουν τα μεγάλα δελφίνια «Μπελούχα» (το μήκος τους μπορεί να φτάσει και τα 6 μέτρα), για τα οποία η Λευκή θάλασσα αποτελεί το σπίτι τους.
Ο ρωσικός Βορράς αποδείχθηκε το περισσότερο υποσχόμενο μέρος για συναντήσει κάποιος τη φύση σε όλο το μεγαλείο της. Ένα από τα πλεονεκτήματα των μεγάλων παγωμένων εκτάσεων είναι η μεγαλύτερη ευκολία στο να αναζητήσεις κάτι, από ότι τα απροσπέλαστα δάση. Αν μάλιστα γνωρίζεις τα μέρη και τις οδούς μετανάστευσής τους, τότε η πιθανότητα να συναντήσεις το ζώο που θέλεις να δεις, είναι σχεδόν εγγυημένη. Στο σκεπτικό αυτό βασίζεται και η δουλειά του κάθε ξεναγού εδώ στον Αρκτικό κύκλο, ακριβώς στα σύνορα της Καρελίας με την περιφέρεια Μούρμανσκ.
Την Ανοιξη, τα πανέμορφα μουστακοφόρα πλάσματα συγκεντρώνονται συνήθως στους μικρούς κολπίσκους, οι οποίοι έχουν ακόμη πάγους. Ο πάγος την Ανοιξη δεν δείχνει και τόσο γερός, αλλά στην πραγματικότητα τα κομμάτια του αντέχουν το βάρος ενός ζεύγους από φώκιες που ζυγίζουν συνολικά 200 κιλά. Οι φώκιες είναι άριστοι «ανιχνευτές των πάγων», καθώς μπορούν να σκαρφαλώσουν σε οποιοδήποτε στρώμα πάγου εξασφαλίζοντας την ασφάλειά τους. Ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει να πλησιάσει αθόρυβα, ενώ και η αρκούδα που βρίσκεται στην ακτή δεν θα μπορέσει να τις φτάσει.
—Ασπίδα για τη διάσωση της φώκιας
Το κρέας της φώκιας απέβη σωτήριο τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τους κατοίκους του Αρχάνγκελσκ και του πολιορκημένου Λένινγκραντ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο Αρχάνγκελσκ στήθηκε ακόμη και μνημείο ευγνωμοσύνης στη φώκια. Το λίπος της φώκιας έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στην παρασκευή καύσιμου, ενώ αποτελούσε και συστατικό σε παραδοσιακά αυτοσχέδια φάρμακα.
Στη διάρκεια της αναμονής τα δάκτυλα πάνω στο κουμπί της φωτογραφικής μηχανής μελανιάζουν απ’ το κρύο, τα μάτια δακρύζουν από τον αέρα, αλλά όπως φαίνεται αυτό είναι ασήμαντο για τους φυσιολάτρες τουρίστες. Αυτό ακριβώς ονειρεύονταν οι προστάτες των ζώων, δηλαδή, να αντικατασταθεί το κυνήγι της φώκιας που υφίσταται εδώ και αιώνες, με τον οικοτουρισμό.
Πριν από μερικά χρόνια είχε ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο ένα κύμα από διαμαρτυρίες εναντίον του κυνηγιού των ανυπεράσπιστων μικροσκοπικών νεογνών της γροιλανδικής φώκιας. Η θηρευτική αυτή συνήθεια υφίστατο στη Ρωσία και σε άλλες βόρειες χώρες, όπως στη Νορβηγία, τη Δανία, τον Καναδά και αλλού. Το αποτέλεσμα μιας κυνηγετικής σεζόν -που διαρκεί μόλις δέκα ημέρες- είναι δεκάδες χιλιάδες νεκρά «μωρά». Ύστερα από μια εκστρατεία διάρκειας ενός έτους, οι ακτιβιστές έφτασαν σε μια πρωτοφανή επιτυχία. Να απαγορευτεί πλήρως το κυνήγι των νεογέννητων της φώκιας στη Ρωσία. Το μέτρο ισχύει από τον Μάρτιο του 2009.
Όπως αναφέρει ο ξεναγός: «Οι εκδρομές παρατήρησης της φώκιας είναι πολύ περιορισμένες χρονικά. Τα φωκάκια γεννιούνται στις αρχές Μαρτίου και παραμένουν κατάλευκα για δυο μόνο εβδομάδες, όσο ακόμη τρέφονται με γάλα. Τις ημέρες αυτές οργανώνουμε πτήσεις στους πάγους με ελικόπτερα από το Αρχάνγκελσκ. Οι τουρίστες περνούν όλη τη μέρα σε αυτές τις “φάτνες” της φώκιας». Οι μικρές φώκιες είναι απονήρευτες, δεν φοβούνται. Ετσι, μπορεί να φτάσει κανείς ακριβώς δίπλα τους και να τις χαϊδέψει, καλύτερα πάντως με γάντια. Η μυρωδιά του ανθρώπου δεν επηρεάζει καθόλου τη σχέση της μητέρας με το μικρό. Τις φώκιες που πλέον έχουν μεγαλώσει, είναι πολύ πιο δύσκολο να τις βρεις.
Γι’ αυτό, όπως αναφέρει ο Μίσα, «συγκεντρώνουμε ένα γκρουπ στις αρχές Μαΐου, την εποχή που οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν και πλησιάζει στις ακτές η σαρδέλα της Λευκής θάλασσας. Οι φώκιες συγκεντρώνονται μαζικά και τρώνε αυτή τη σαρδέλα. Ο πάγος υποχωρεί εδώ στη θάλασσά μας πολύ γρήγορα, και σε μια εβδομάδα το τοπίο γίνεται αγνώριστο. Αργότερα, ζουν απομονωμένες και δεν είναι εύκολο να τις βρεις».
Οι ελιγμοί μιας από τις βάρκες με τους τουρίστες, στέφεται επιτέλους από επιτυχία. Έχει φτάσει σχεδόν κολλητά σε μια αφηρημένη φώκια. Ο πάγος πάνω στον οποίο καθόταν αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο σταθερός όσο έδειχνε, και υπό το βάρος του θαλάσσιου λαγού έσπασε, ανατράπηκε και άρχισε να βυθίζεται σιγά-σιγά, αφήνοντας να προβάλλει στην επιφάνεια η σαστισμένη μούρη της φώκιας. Το πλήρωμα της βάρκας ξέσπασε σε γέλια και άρχισε να φωτογραφίζει ακατάπαυστα την εικόνα.
Όλοι επέστρεφαν στη βάση ικανοποιημένοι, συζητώντας το πως θα γίνει να ξανασυναντήσουν μια τέτοια φώκια ακόμα μια φορά. «Ίσως να τις δελεάσουμε με σαρδέλες;», ακούστηκε μια πρόταση. «Δεν έχει και πολύ νόημα αυτό, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, αλλά είναι φοβιτσιάρες», απαντά ο Σάσα, και προσθέτει με σοβαρότητα: «Μην ξεχνάτε ότι έτσι τις εξημερώνουμε, και αυτό για τις φώκιες μπορεί να αποβεί σε βάρος τους».
«Οι φώκιες, ιδιαίτερα οι νεαρές, δεν καταλαβαίνουν ακόμη τι μπορεί να περιμένουν από τον κόσμο», εξηγεί ο Μίσα. «Σε αυτή την ηλικία ειδικά, δεν έχουν μάθει να φοβούνται, ειδικότερα τον άνθρωπο. Και αν εμείς τους δείξουμε τώρα ότι είμαστε ακίνδυνοι, τότε κάποια άλλη φορά που θα τις πλησιάσει ένας εχθρός, απλώς δεν θα καταλάβουν τον κίνδυνο».
Πηγή RBTH
Διαβάστε περισσότερα »

Κιλκίς: Έκλεισε τον σκύλο σε σακί και τον πέταξε από το αυτοκίνητο - Στο αυτόφωρο ο δράστης


Ακόμα ένα φρικτό περιστατικό εις βάρος ενός ζώου έφερε στην δημοσιότητα ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς.

Χθες το μεσημέρι ο σύλλογος έλαβε ένα τηλεφώνημα από την αστυνομία, ότι στο Σταυροχώρι Κιλκίς κάποιο κτήνος πέταξε από ένα αμάξι ένα σκυλί μέσα σε κλειστό σακί. 

Ευτυχώς μια κυρία είδε το συμβάν, πήρε τις πινακίδες και ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι περίοικοι κράτησαν το σκυλί μέσα στο σακί για να μην φύγει καθώς ήταν τρομαγμένο. Του έδωσαν νεράκι και περίμεναν τον Φιλοζωικό Σύλλογο, ο οποίος έσπευσε στο σημείο.  

Το σκυλάκι ήταν πολύ τρομαγμένο, μα ευτυχώς ήταν καλά στην υγεία του. Προσωρινά φιλοξενείται στο κυνοκομείο, αλλά αναζητείται ένα σπίτι φιλοξενίας.


Το σκυλάκι ονομάστηκε Βάλια. Θα στειρωθεί και θα μπει για υιοθεσία και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει την αγάπη που της αξίζει.

Σύμφωνα με την  τελευταία ενημέρωση του Φιλοζωικού Συλλόγου, ο δράστης βρέθηκε καιοδηγήθηκε στο αυτόφωρο...

Αναμένουμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε πως η γλυκιά Βάλια θα δικαιωθεί! 


Διαβάστε περισσότερα »