Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Διεθνής συνεργασία για την προστασία της απειλούμενης Νανόχηνας

Διεθνής Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοέμβρη στη Λίμνη Κερκίνη για τη διαφύλαξη και προστασία της παγκοσμίως απειλούμενης Νανόχηνας. Στη Συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι...από 50 εκπρόσωποι από 15 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Εσθονία, Ρωσία, Ιράν, κ.α.), καθώς και διεθνείς φορείς, όπως η Ομοσπονδία των Συνδέσμων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση στην ΕΕ (FACE) και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η Συνάντηση Εργασίας διοργανώθηκε από τη Γραμματεία της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αφρo-ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών (UNEP/ AEWA), στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τη διατήρηση της Νανόχηνας που υλοποιείται από την Ορνιθολογική. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία για την προστασία της Νανόχηνας μέσω της υλοποίησης κοινών δράσεων και η εδραίωση κοινού δικτύου για την παρακολούθηση και προστασία του είδους κατά μήκος της μεταναστευτικής του διαδρομής.

Με τη συνοδεία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, για να παρατηρήσουν τις 55 Νανόχηνες που έχουν φτάσει στην περιοχή στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού τους!

Ο τόπος της Συνάντησης Εργασίας δεν επιλέχθηκε καθόλου τυχαία, μιας και η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης της Νανόχηνας στην Ευρώπη, καθώς και έναν από τους ασφαλέστερους υγρότοπους στην Ελλάδα για τη διατήρηση της άγριας ζωής που φιλοξενεί χάρη στις επισταμένες και συνεχείς προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης.

Αριθμώντας μόλις 20 ζευγάρια, ο φιννοσκανδικός πληθυσμός της Νανόχηνας διανύει κάθε χρόνο περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο για να φτάσει στους τόπους διαχείμασής του. Καθ’ όλο το μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής, το κοπάδι βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους συνεργάτες του Προγράμματος LIFE. Τα πρώτα νέα για το ξεκίνημα του φετινού ταξιδιού, ήρθαν στις 21 Αυγούστου από τη Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία στα Έλη Βαλντάκ στη Νορβηγία, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη μεγάλο μέρος του κοπαδιού βρισκόταν ήδη στο Εθνικό Πάρκο Hortobágy στην Ουγγαρία, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για τις Νανόχηνες. Από τα μέσα Οκτώβρη, οι Νανόχηνες βρίσκονται στους Υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας όπου και θα παραμείνουν για τέσσερις περίπου μήνες.

Διαβάστε περισσότερα »

Τι κάνει ένας ελέφαντας στην παραλία


Ασυνήθιστο θέαμα

Διαβάστε περισσότερα »

Μωρά και σκύλοι εν δράσει


Μωρά και σκύλοι εν δράσει

Aκαταμάχητος συνδυασμός που σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση



Διαβάστε περισσότερα »

Γατάκι παγιδεύτηκε μέσα σε άγαλμα του Abraham Lincoln


Οι πυροσβέστες άνοιξαν τρύπα για να το απεγκλωβίσουν

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του μικρού γατιού το οποίο είχε παγιδευτεί μέσα στο άγαλμα του Abraham Lincoln για τρεις ημέρες.

Το γκρι γατάκι τριών εβδομάδων, το οποίο ονομάστηκε Abe, νιαούριζε συνεχώς όσο ήταν εγκλωβισμένο έξω από το μουσείο του Clermont στη Florida.

Όταν οι πυροσβέστες εντόπισαν το γατάκι δεν πίστευαν ότι βρίσκεται μέσα στο άγαλμα, μέχρι που είδαν μία τρύπα στο πάνω μέρος της κατασκευής. Στη συνέχεια άνοιξαν μία δική τους τρύπα στο κάτω μέρος και έβγαλαν σώο το μικρό γατάκι. 












newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Πιγκουίνοι έμειναν πιστοί για δεκαέξι χρόνια


Το πιο αγαπημένο ζευγάρι στο ζωικό βασίλειο

Δυο αγαπημένοι πιγκουίνοι του Μαγγελάνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν μείνει πιστοί ο ένας στον άλλο για 16 ολόκληρα χρόνια.

Οι δυο πιγκουίνοι δεν απάτησαν ποτέ τον σύντροφό τους παρά το γεγονός ότι έμειναν χωριστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα και έκαναν μεγάλα ταξίδια διανύοντας αποστάσεις που ξεπερνούν τα 320.000 χιλιόμετρα.

Μάλιστα μετά από κάθε ταξίδι τα δυο πουλιά πάντα επέστρεφαν την περίοδο αναπαραγωγής στην ίδια φωλιά για να γεννήσουν νέα μικρά.

Η αντοχή της σχέσης των δυο πιγκουίνων έχει εντυπωσιάσει τους βιολόγους, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν είτε επειδή ο ένας από τους δυο συντρόφους πεθαίνει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών είτε επειδή δεν καταφέρνουν να αναθρέψουν τα μικρά τους, τα οποία σκοτώνονται από θηρευτές ή πεθαίνουν από την πείνα.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες μάλιστα, «αν οι πιγκουίνοι δεν καταφέρουν να αναθρέψουν τους νεοσσούς τους αυτομάτως χωρίζουν και βρίσκουν νέους συντρόφους».

Οι προηγούμενες σχέσεις πιγκουίνων με τη μεγαλύτερη διάρκεια είχαν κρατήσει πέντε και δέκα χρόνια, ωστόσο τα ζευγάρια χώρισαν όταν δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν με επιτυχία.

Το προσδόκιμο ζωής των πιγκουίνων είναι 20 χρόνια. Οι πιστοί πιγκουίνοι του Μαγγελάνου έμειναν μαζί το μεγαλύτερο μέρος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας και τώρα θα γεράσουν μαζί.

Πηγή: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Συνελήφθη ο διαχειριστής της σελίδας "Θάνατος στα αδέσποτα"


Πριν λίγες ημέρες στον χώρο του Facebook έκανε, για δεύτερη φορά, την εμφάνιση της η σελίδα ''Θάνατος στα Αδέσποτα''. 


Ο δημιουργός της μάλιστα έγραφε χαρακτηριστικά: ''Βγήκα από τη φυλακή και συνεχίζω με τα αλάνια! Πάμε Γερά! Θάνατος σε όλα τα αδέσποτα!''.

Όπως είναι φυσικό, η αντίδραση των φιλόζωων ήταν άμεση με αποτέλεσμα να ενημερωθεί η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και να συλληφθεί ο διαχειριστής της σελίδας.

Έπειτα από 48 ώρες παρακολούθησης λοιπόν, ο 27χρονος Κυριάκος Αγρίμης, συνελήφθη από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών όπου κρατείται. 

Φήμες λένε πως πρόκειται για τον ίδιο χρήστη ο οποίος έχει απασχολήσει επί σειρά ετών το Ελληνικό Διαδίκτυο με προκλητικές αναρτήσεις περιεχομένου μίσους προς τους τετράποδους φίλους μας. 

Η Ελληνική Δικαιοσύνη για άλλη μια φορά θα είναι στο πλευρό μας καταδικάζοντας τον δράστη σε βαθμό κακουργήματος, έπειτα από αποκαλύψεις κατά τις οποίες φαίνεται πως οι βάρβαρες διαθέσεις του δεν περιορίζονταν μόνο στα λόγια...

Διαβάστε περισσότερα »

Σαλαμίνα: Πέταξαν στο δρόμο τα Γιορκσαϊρ αφού τα εκμεταλλεύτηκαν για χρόνια

Μία καταγγελία σαν βόμβα έσκασε προς τους φιλόζωους. Πεταμένα Γιορκσαϊράκια στο δρόμο..Πώς να επιβιώσουν αυτά τα πλασματάκια έξω;

Από κάποιο παράνομο (;) εκτροφείο, αφού τα ξεζούμισαν σε γέννες, μοσχοπουλώντας τα κουτάβια αφού όλοι θέλουν ''μίνι Γιορκσαϊρ'', εγκαταλείφθηκαν σαν άχρηστα πια μηχανήματα.

Δείτε τις θηλές από το θήλασμα...
adespoto
Διαβάστε περισσότερα »