Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία στα καλώδια της ΔΕΗ;


           πουλιά στα καλώδια της ΔΕΗ
Βλέπουμε τα πουλιά πολλές φορές να κάθονται επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ σα να μη συμβαίνει τίποτα... Γιατί δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία;!
Έρχεται το καλοκαιράκι και έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα στο σπίτι μας. Ξαφνικά από έξω ακούμε τιτιβίσματα! Βγαίνουμε έξω στο μπαλκόνι μας να χαρούμε τη μελωδία της φύσης μέσα στην τσιμεντούπολη του πολιτισμού, και ο… τραγουδιστής κάθεται επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου!!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα πουλιά έχουν κάποια… διαφορετική σωματική κατασκευή; Σχήμα; Μέγεθος; Αντοχές;; Ας δούμε!!

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε καλά, από τα καλώδια της ΔΕΗ που διακλαδώνονται φιδογυριστά στις πόλεις και τις εξοχές, περνάει υψηλή τάση, ικανή όχι μόνο να μας προκαλέσει ηλεκτροπληξία, αλλά και να μας πάει στον… Άγιο Πέτρο με εισιτήριο express!!!

πουλιά ηλεκτροπληξίαΓιατί όμως δεν παθαίνουν τα πουλιά ηλεκτροπληξία όταν κάθονται επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ;

Το μυστικό δεν είναι κάτι στην κατασκευή ή το σώμα τους, είναι απλή φυσική!!

Όπως όλοι μας μαθαίνουμε στη φυσική στο λύκειο, για να υπάρξει ροή ηλεκτρονίων σε ένα κλειστό κύκλωμα, πρέπει να υπάρχει διαφορά τάσης, διαφορετικό δυναμικό (υψηλό – χαμηλό) ανάμεσα σε δύο σημεία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο σημεία με διαφορετικό δυναμικό, ένα με θετικό (+, πηγή) και ένα με αρνητικό (-, γείωση). Δεν έχει σημασία το νούμερο, το σημαντικό είναι να έχουν διαφορετικό δυναμικό, και αναγκαστικά το ένα είναι υψηλότερο από το άλλο.

Τώρα αν αυτά τα δύο σημεία τα ενώσουμε με έναν αγωγό, ένα καλώδιο ας πούμε (μια λάμπα, μια αντίσταση κτλ), τότε αρχίζουν τα ηλεκτρόνια να πηγαίνουν από το υψηλό δυναμικό στο χαμηλό, και να υπάρχει ένα ρεύμα στο κύκλωμα.

Αν όμως με το ίδιο καλωδιάκι συνδέσουμε το ίδιο σημείο, ας πούμε από το (+) με το (+), δεν θα υπάρχει διαφορά δυναμικού, άρα και δεν θα υπάρξει ροή ηλεκτρονίων και ρεύμα!

καλώδια της ΔΕΗΑς ξαναπάμε τώρα στα καλώδια της ΔΕΗ.

Κάθε καλώδιο της ΔΕΗ έχει και το δικό του δυναμικό, περνάει από μέσα του ένα συγκεκριμένο ρεύμα, άρα στα άκρα του έχει συγκεκριμένη διαφορά δυναμικού. Τώρα προσέξτε μια σημαντική λεπτομέρεια:

Μεταξύ τους τα καλώδια έχουν διαφορετική τάση.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα σώματα μας, καθώς και των ζώων, των πουλιών κτλ, είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Δηλαδή αφήνει να περάσει από μέσα του το ρεύμα. Είναι αυτό που λέμε «μας χτύπησε το ρεύμα»!

Λειτουργεί ακριβώς σαν το καλωδιάκι (λάμπα, αντίσταση) στο παράδειγμα μας.

πουλιά κάθονται σε καλώδιοΩς γνωστόν, τα πουλιά κάθονται σε ένα καλώδιο. Έχετε δει ποτέ κανένα πουλί, όσο μικρή ή μεγάλο και να είναι, να έχει το ένα πόδι του στο ένα καλώδιο και το άλλο σε κάποιο άλλο;; Όχι φυσικά!!

Άρα ναι μεν λειτουργούν σαν καλοί αγωγοί όταν τα πουλιά κάθονται σε καλώδιο, αφήνουν το ρεύμα να περάσει από μέσα τους, οπότε και μπορεί πάντα να τα χτυπήσει το ρεύμα, αλλά από την άλλη, δεν ενώνουν με την στάση τους, διαφορετικά δυναμικά, δηλαδή διαφορετικά καλώδια!!

Άρα και δεν θα περάσει από μέσα τους το ρεύμα και άρα δεν θα πάθουν ηλεκτροπληξία!!

Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στα πουλιά, αλλά και στους ανθρώπους. Καλύτερα όμως να μην δοκιμάσετε να κρεμαστείτε από τα καλώδια της ΔΕΗ για να το δείτε και μόνοι σας!!

Κρατήστε αυτή τη γνώση για την περίπτωση που από αυτό εξαρτάται… η ζωή σας!! Γι’ αυτό και στις ταινίες βλέπετε αποδράσεις από βαρυποινίτες κρεμασμένους από τα ηλεκτρικά καλώδια!!!
Διαβάστε περισσότερα »

Aρκούδα και καμήλα: τι κοινό έχουν;

αρκούδα λίπος
Αλήθεια, δύο τόσο διαφορετικά ζώα που ζουν σε τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, η καμήλα και η αρκούδα, τι κοινό έχουν; Ας δούμε!
Και τα 2 αυτά ζώα, η αρκούδα και η καμήλα, έχουν κοινό, το χαρακτηριστικό της αποθήκευσης.

Η αρκούδα αποθηκεύει λίπος στο σώμα της, ενώ η καμήλα νερό.

Γιατί και πως το κάνουν αυτό; Ας δούμε λίγα βασικά πράγματα για το πως δουλεύει ο οργανισμός τους.

επιβίωση αρκούδαςΤόσο στον άνθρωπο, όσο και στα ζώα, ο οργανισμός στηρίζεται σε μια αρχή: την αρχή της επιβίωσης.

Είναι φτιαγμένος για να τρέφεται ανά 3 ώρες, όταν δηλαδή χωνεύει. Για το σκοπό αυτό, είναι καλό να τρώμε πολλές φορές τη μέρα. Όταν τρώμε λίγες, αφήνουμε τον οργανισμό χωρίς ενέργεια, για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτός νομίζει πως αντιμετωπίζουμε μια εμπόλεμη κατάσταση, μια κατάσταση λιμού.

Τι κάνει ο κόσμος σε έναν επικείμενο πόλεμο; Αποθηκεύει τρόφιμα, για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική, ενδεχόμενη πείνα. Το ίδιο κάνει και το σώμα! Αποθηκεύει και αυτό ενέργεια για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Το σώμα δε γνωρίζει αν γύρω του υπάρχει τροφή. Αντιλαμβάνεται τα πράγματα με βάση το πως το ταΐζουμε και το ποτίζουμε.

Τρώμε τακτικά;
Όλα είναι καλά.

Δεν το κάνουμε;
Υπάρχει πρόβλημα.


λίποςΗ λογική του σώματός μας είναι πολύ απλή. Κρίνει με βάση αυτό που βλέπει. Η αρκούδα χρειάζεται λίπος πάνω της, το οποίο θα την προστατεύσει από το κρύο όταν πέσει σε χειμερία νάρκη και θα της δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συντηρηθεί και να επιτελεί τις βασικές της λειτουργίες, όσο θα κοιμάται.

Ας μη ξεχνάμε,πως το λίπος είναι περιττές θερμίδες,που έχουν αποθηκευτεί στο σώμα, για μετέπειτα χρήση. Για το σκοπό αυτό,η αρκούδα τρώει μια ή δύο φορές μόνο,τη μέρα και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες!

Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί στο σώμα της, την ψευδαίσθηση του λιμού και το αναγκάζει να αποθηκεύσει λίπος, ότι ακριβώς συμβαίνει και σε μας, όταν κάνουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Η αρκούδα όμως,αντίθετα με μας, έχει σημαντικό λόγο για αυτό που κάνει,γιατί απ΄αυτό εξαρτάται η επιβίωσή της.

καμήλα καμπούρεςΗ καμήλα ακολουθεί την ίδια τακτική,αλλά με το νερό. Το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται, είναι ιδιόμορφο. Μπορεί να διασχίσει μεγάλες εκτάσεις ερήμου, χωρίς να βρει πηγή για να πιει νερό,επί μέρες ολόκληρες...

Για τον ίδιο λόγο που η αρκούδααποθηκεύει λίπος, το σώμα της καμήλας, αποθηκεύει νερό στις καμπούρες της. Καταναλώνει δε τεράστιες ποσότητες νερού, μόλις βρει την ευκαιρία.

καμήλα νερό

Της είναι απαραίτητο για να επιβιώσει στο δικό της περιβάλλον, όπως και το λίπος στην αρκούδα για να επιβιώσει κατά τη χειμερία νάρκη. Όπως βλέπετε λοιπόν,τίποτα δεν είναι τυχαίο στη φύση! 

Διαβάστε περισσότερα »

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;


Παρακάτω θα δείτε μία λίστα με τα 10 πιο επικίνδυνα ζώα.

Ξεκινάμε από το λιγότερο, προς το περισσότερο επικίνδυνο.


10) Δηλητηριώδης Βάτραχος Dart

Ο βάτραχος Dart εκκρίνει μία νευροτοξίνη ώστε να αμύνεται σε επιθέσεις αρπακτικών. Κάθε τέτοιος βάτραχος, παράγει τέτοια ποσότητα νευροτοξίνης, που είναι ικανή να σκοτώσει 10 ανθρώπους με τη μία!


9) Βουβάλι Cape

Τα βουβάλια αυτά ζυγίζουν 1,5 τόνο. Όταν μυρίζονται τον κίνδυνο, επιτίθενται με τα αιχμηρά κέρατά τους.
Ακόμα και τα λιοντάρια τα φοβούνται και αποφεύγουν να τα πλησιάσουν!
Κάθε χρόνο αυτού του είδους το βουβάλι, ευθύνεται για πολλούς θανάτους ανθρώπων.


8) Πολική Αρκούδα

Οι πολικές αρκούδες είναι ικανές να κόψουν για πλάκα ένα ανθρώπινο κεφάλι, με ένα απλό χτύπημα του ποδιού τους!
Είναι οι πιο σαρκοβόρες από όλες τις άλλες αρκούδες.
Τρώνε θαλάσσια άλογα, φάλαινες, ταράνδους, ακόμα και άλλες πολικές αρκούδες!


7) Αφρικάνικος Ελέφαντας

Οι αφρικάνικοι ελέφαντες, δεν είναι και τόσο φιλικοί όσο μπορεί να νομίζουμε. Σκοτώνουν πάνω από 500 ανθρώπους κάθε χρόνο, είτε πατώντας τους, είτε ξεσκίζοντάς τους με τους αιχμηρούς χαυλιόδοντες.
Ένας αφρικάνικος ελέφαντας, ζυγίζει κατά μέσο όρο 16 τόνους.


6) Κροκόδειλος αλμυρού νερού

Ζει στη Βόρεια Αυστραλία και στη Νοτιοανατολική Ασία. Έχει μήκος 5-7 μέτρα και ζυγίζει 1,6 τόνους περίπου.
Αυτό το ερπετό είναι ικανό να σκοτώσει κάποιο άλλο ζώο που να ζυγίζει 1 τόνο, σε λιγότερο από ένα λεπτό. Μέσα στο νερό, κινείται όσο κινείται ένα δελφίνι, ταχύτατα!


5) Αφρικανικό Λιοντάρι

Τα Αφρικανικά Λιοντάρια ζυγίζουν μέχρι μισό τόνο. Είναι υπεύθυνα για το θάνατο ~70 ανθρώπων κάθε χρόνο στην Τανζανία.
Είναι πολύ επικίνδυνα και άμα βάλουν τη λεία τους στο μάτι, δύσκολα ξεφεύγει.


4) Λευκός καρχαρίας

Είναι πάρα πολύ επικίνδυνος. Μπορεί να φτάσει και τα 6 μέτρα σε μήκος και να ζυγίζει μέχρι και 5 τόνους.
Σε γενικές γραμμές, δεν επιτίθενται στον άνθρωπο με την έννοια του να τον φάει ή κάτι τέτοιο.
Αυτό όμως που τον κάνει τον λευκό καρχαρία επικίνδυνο για τους ανθρώπους, είναι τα δοκιμαστικά δαγκώματα που κάνει.
Όταν δει άνθρωπο στη θάλασσα ή και ακόμα χειρότερα όταν αιμορραγεί και "μυριστεί" αίμα, κάνει τα δοκιμαστικά δαγκώματα για να καταλάβει τι αντικείμενο είναι. Ένα όμως δοκιμαστικό δάγκωμα, είναι αρκετό για να ξεσκίσει άνθρωπο.


3) Μέδουσα σφήκα

Οι μέδουσες σφήκες έχουν ως και 60 "αόρατα" πλοκάμια με μήκος του καθενός, έως και 4,5 μέτρα.
Έχουν ένα ισχυρότατο δηλητήριο που κάθε πλοκάμι της, με ένα άγγιγμα, μπορεί να σκοτώσει 50 ανθρώπους με τη μία!
Φανταστείτε εκεί τι γίνεται...


2) Ασιατική κόμπρα

Μία μέση ασιατική κόμπρα, έχει μήκος περίπου 1 μέτρο.
Αν και οι ασιατικές κόμπρες, δεν έχουν το πιο επικίνδυνο δηλητήριο, είναι υπεύθυνες για τους περισσότερους θανάτους από τους 50.000 θανάτους ανθρώπων από φίδια, κάθε χρόνο!
Είναι πολύ επιθετικό φίδι.


1) Κουνούπι

Εξαιτίας της ελονοσίας, το κουνούπι είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα υπόλοιπα που προαναφέραμε.
Ένα τσίμπημα στον άνθρωπο είναι αρκετό για να του επιφέρει ακόμα και το θάνατο από ελονοσία ή και άλλες ασθένειες που του μεταδίδει το κουνούπι.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας τσιμπήματος κουνουπιού και μετάδοση ασθενειών εξαιτίας του, 70 εκατομμύρια άνθρωποι!
http://coolweb.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Μοντάζ ήταν το βίντεο με τον αετό που αρπάζει παιδί

To βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με τον χρυσαετό να αρπάζει με τα νύχια του ένα μωρό από το πάρκο, είναι μοντάζ, παραδέχθηκε η σχολή...
Τρισδιάστατης Κινηματογραφίας NAD του Μόντρεαλ, μια ημέρα αφότου κυκλοφόρησε το βίντεο στο youtube, προκαλώντας αίσθηση σε 2,7 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου.

Μέσω δημοσίευσης στο blog της σχολής, το Κέντρο Τρισδιάστατης Κινηματογραφίας ανακοίνωσε ότι το εν λόγω βίντεο δεν απεικονίζει σκηνή από την πραγματικότητα αλλά ήταν μια εργασία των φοιτητών της σχολής.

«Τόσο ο χρυσαετός όσο και το παιδί ήταν δημιουργήματα της τρισδιάστατης κινηματογραφίας και μονταρίστηκαν ώστε να είναι αληθοφανές το περιστατικό» δήλωσαν οι φοιτητές που συνέθεσαν αυτό το συναρπαστικό βιντεάκι, το οποίο έχει κάνει το γύρο του κόσμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές της εν λόγω σχολής έχουν προκαλέσει αίσθηση και με άλλες συνθέσεις βίντεο, όπως δείχνοντας έναν πιγκουΐνο να δραπετεύει από τον ζωολογικό κήπο «Μπιοντόμ» του Μόντρεαλ.

Πολλοί αμφισβήτησαν τη γνησιότητα της σκηνής του βίντεο καθώς όταν γυρίστηκε ήταν χειμώνας και το πάρκο δεν ήταν πράσινο αλλά χιονισμένο.

Βιολόγοι και καθηγητές από όλο τον κόσμο από χθες συζητούσαν σε τηλεοπτικά παράθυρα αν το βίντεο απεικονίζει αληθινή σκηνή.

e-go.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Διάσωση τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας στη Σάμο

Kάτοικος της περιοχής αντίκρισε τραυματισμένη μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα στην παραλία του Πυθαγορείου της Σάμου. Αμέσως επικοινώνησε με τα γραφεία του ΙΘΠ Αρχιπέλαγος στη... Σάμο και σε πολύ λίγο μια ομάδα επιστημόνων και εθελοντών έφθασε στο σημείο.

Επρόκειτο για μια αρσενική ενήλικη χελώνα Καρέτα (Caretta caretta), η οποία έφερε βαθύ τραύμα στο κεφάλι της, που κατά πάσα δυνατότητα, προκλήθηκε από προπέλα ταχύπλοου σκάφους.

Η ομάδα παρείχε τις πρώτες βοήθειες στην άτυχη χελώνα και ύστερα τη μετέφερε στην Ερευνητική Βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο.

Λόγω της σοβαρότητας του τραύματος, αποφασίστηκε ότι η χελώνα έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο Κέντρο Περίθαλψης του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Καθώς το πλοίο της γραμμής επρόκειτο να αναχωρήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για το λιμάνι του Πειραιά, η διάσωση της τραυματισμένης χελώνας φαινόταν αδύνατη.

Όμως, με την πολύτιμη βοήθεια και παρέμβαση του προσωπικού του Λιμεναρχείου Σάμου, η χελώνα μεταφέρθηκε με ασφάλεια. Ο καπετάνιος και όλο το πλήρωμα του πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά, καθυστερώντας τον απόπλου για δεκαπέντε λεπτά και παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια για την ασφαλή μεταφορά της χελώνας.

Οι επιστήμονες του ΑΡΧΕΛΩΝ την παρέλαβαν ζωντανή την επόμενη ημέρα το πρωί και την μετέφεραν στο κέντρο περίθαλψης.

Οι πρώτες εξετάσεις και οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι υπάρχουν πολλαπλά και σοβαρά τραύματα στο κρανίο της πιθανά εξ’ αιτίας του χτυπήματος από την προπέλα. Τις επόμενες μέρες, έπειτα από πλήρη εξέταση, θα αποφασιστεί εάν η χελώνα θα μπορέσει να επιστρέψει και να επιβιώσει στον φυσικό της περιβάλλον ή αν έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Διαβάστε περισσότερα »

O πιο... χνουδωτός γάτος


Με βλέμμα που τσακίζει κόκκαλα

Ο γάτος Colonel Meow είναι τόσο χνουδωτός που συνεχώς μοιάζει είτε σαν να έχει ξυπνήσει στραβά είτε σαν να είναι νευριασμένος. 

Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες και το βίντεο που σίγουρα θα σας προκαλέσει την ίδια εντύπωση. 



























 
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Αυτή η καμήλα δε σηκώνει πολλά...



Της έπεσε βαρύ το φορτίο

Διαβάστε περισσότερα »

Αστυνομικοί συνέλαβαν... κατσίκα


Το περιστατικό συνέβη στο λιμάνι της Καλαμάτας

Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και του Τμήματος Καλαμάτας συνέλαβαν μια άτακτη… κατσίκα.

Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, το περιστατικό συνέβη στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Οι λόγοι της σύλληψης είναι προς το παρόν άγνωστοι. 

Δείτε το βίντεο


Διαβάστε περισσότερα »

Τίνος είναι τα… σκυλιά;


Δώδεκα κατάμαυρα κουταβάκια γέννησε λαμπραντόρ

Δώδεκα κατάμαυρα κουταβάκια που… δεν πήραν τίποτα από τη μητέρα τους, γέννησε η τριών ετών Lucy.

Το περίεργο είναι ότι η ιδιοκτήτριά της, Rachel Foy από το Kirkholt, δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος η σκυλίτσα της και έμεινε έκπληκτη όταν αντίκρισε τα δώδεκα κουταβάκια!

Την ημέρα που γέννησε τη Lucy φιλοξενούσε στο σπίτι της μια φίλη της Rachel η οποία δήλωσε: «Δε μπορούσα να το πιστέψω. Ήρθε προς το μέρος μου και προσπαθούσε να μου αποσπάσει την προσοχή και ξαφνικά “βγήκε” ένα κουταβάκι. Μετά δε σταμάτησαν να βγαίνουν».

Τα δώδεκα κουτάβια γεννήθηκαν μάλιστα στις 12.12.2012.








newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »