Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Video: Το κοράκι και η ουρά του σκύλου


Έχετε δει ποτέ κοράκι να τα βάζει με σκύλο και πιο συγκεκριμένα με την ουρά του;

Video: Το κοράκι και η ουρά του σκύλου

Μάλλον όχι.
Δείτε το βίντεο 

Διαβάστε περισσότερα »

Στιγμιότυπα από το ταξίδι της φάλαινας

Φωτογραφίες από τον Ισημερινό

Μία μεγάπτερη φάλαινα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Puerto Lopez στον Ισημερινό. 

Αυτή την εποχή οι φάλαινες μεταναστεύουν από την Ανταρκτική στις ακτές του Ισημερινού κι έτσι το θέαμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και αποτελεί τουριστική ατραξιόν της περιοχής.

Δείτε τις φωτογραφία 





newsbeast



Διαβάστε περισσότερα »

Στη Ζάκυνθο το πρώτο χελωνάκι της σεζόν

Γεννητούρια είχαν στα Σεκάνια

Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών με την παραλία των Σεκανίων και πάλι να προπορεύεται.Το βράδυ της 17ης Ιουλίου 2012 ένα χελωνάκι ξεμύτισε από τη φωλιά και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ που συνεργάζεται με το Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.

Στην πρώτη φωλιά που είχε καταγραφεί φέτος στα Σεκάνια μετά από 56 ημέρες εκκόλαψης βγήκε επιτέλους ο πρώτος νεοσσός. Ήταν η φωλιά που είχε καταγραφεί στις 23 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας! Την επόμενη μέρα ακολούθησε και άλλη μια φωλιά στην ίδια παραλία.

Παράλληλα στην παραλία υπήρχαν και ίχνη θηλυκών χελωνών που συνεχίζουν να ωοτοκούν ακόμα, μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, μόνο ένα στα χίλια όμως περίπου από αυτά υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Στο στάδιο της εκκόλαψης είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλίων ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.

Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινοσαύρους και κατοικούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη. Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση κ.α.). Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς προβλήματα μέσα στη θάλασσα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά, που φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών ανά την Μεσόγειο. Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και προστατεύεται. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται με Τοπικούς Φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF Ελλάς και Mom. 

Πηγή:econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Πίνει με απαράμιλλη χάρη το χυμό της

Για να δροσιστεί από τη ζέστη

Οι ουρακοτάγκοι θεωρούνται ως το πιο έξυπνο είδος στον κόσμο, μετά τον άνθρωπο. Απολαμβάνοντας μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στο ζωολογικό κήπο Ragunan Zoo στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, ο θηλυκός αυτός ουρακοτάγκος παρουσίασε στους επισκέπτες του πάρκου όλες τις χάρες και τα ταλέντα της… όταν είδε ένα μπουκάλι με χυμό να προσγειώνεται μπροστά της.

Κάποιος από το κοινό της το πέταξε για να δροσιστεί και χωρίς δισταγμό εκείνη άνοιξε το μπουκάλι και απόλαυσε το δροσερό χυμό… με ιδιαίτερη χάρη.

Το 3 μηνών μικρό της απολάμβανε με τη σειρά του το γιαουρτάκι του!

Ο ζωολογικός κήπος Ragunan Zoo ιδρύθηκε το 1862 και φιλοξενεί 20 ουρακοτάγκους.







newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Νεκροί πιγκουίνοι σε ακτή της Χιλής

Φωτογραφίες από τα άτυχα ζώα στο εργαστήριο

Στο μικροσκόπιο των βιολόγων βρίσκονται περισσότεροι από δέκα πιγκουίνοι που βρέθηκαν νεκροί στην παραλία Lenga της Χιλής. 

Οι ειδικοί σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αναζητούν τις αιτίες που πιθανώς προκάλεσαν τους θανάτους, ερευνούν το πώς και το γιατί βρέθηκαν οι πιγκουίνοι στην ακτή κι επιχειρούν να αναγνωρίσουν σε ποιο είδος ανήκουν. 

Δείτε τις φωτογραφίες






newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους - Εγχειρίδιο αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και θαλάσσιων θηλαστικών

από το Γραφείο Τύπου
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που δούμε μεσογειακή φώκια εν πλω ή στις παραλίες; Με ποιόν τρόπο μπορούν οι φωτογραφίες μας να βοηθήσουν την...
επιστημονική έρευνα; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν βρισκόμαστε εν πλω για να προστατέψουμε αλλά και να θαυμάσουμε, με ασφάλεια, δελφίνια ή άλλα θηλαστικά που ενδεχομένως συναντήσουμε; Ποιον πρέπει να ειδοποιήσουμε αν δούμε ζωντανό ή νεκρό θαλάσσιο θηλαστικό;

Η ενημερωτική και συμμετοχική εκστρατεία «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» δημιούργησε ένα πολύ απλό και εύχρηστο εργαλείο για πολιτεία και πολίτες με οδηγίες συμπεριφοράς, σε περίπτωση συνάντησης με θαλάσσια θηλαστικά. Τα θαλάσσια θηλαστικά δεν είναι επιθετικά από τη φύση τους, οφείλουμε όμως να θυμόμαστε ότι πρόκειται για άγρια ζώα, τα οποία ενδέχεται να τρομάξουν ή και να στρεσαριστούν από ενδεχόμενη συνάντησή τους με τον άνθρωπο. Για αυτό επιβάλλεται, τόσο για τη δική μας όσο και τη δική τους ασφάλεια, να έχουμε το αντίστοιχο… savoir vivre. Το σημαντικό είναι να μην πανικοβληθούμε, να κρατήσουμε αποστάσεις από τα ζώα και να μην επιχειρήσουμε να κολυμπήσουμε μαζί τους. Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να συλλέξει στοιχεία για το θηλαστικό, μπορεί να βρει στον επισυναπτόμενο οδηγό τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας, αναλόγως αν πρόκειται για φώκια ή κητώδες.

Το «εγχειρίδιο» της εκστρατείας «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» που υλοποιούν το WWF Ελλάς και η MΟm, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος, όντας στη διάθεση των στελεχών του ανά την Ελλάδα. Το Λιμενικό Σώμα άλλωστε, είναι το κατεξοχήν αρμόδιο σώμα που έρχεται σε άμεση επαφή με τα θαλάσσια θηλαστικά.

Το πρόγραμμα Θάλασσα υλοποιείται με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Μαριάννα Ψαραδέλλη, ΜΟm/ Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, τηλ: 210 5222888, m.psaradellis@mom.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Greenpeace: Κακαβιά για την προστασία της θάλασσας!

Μία διαφορετική κακαβιά, μαγειρεμένη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου με ψάρια που έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο από τους παράκτιους της περιοχής, είχαν την... ευκαιρία να δοκιμάσουν χθες το απόγευμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σύρου.

Οι εθελοντές της Greenpeace ενημέρωσαν τον κόσμο της Σύρου για τα ψάρια αυτά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σε γεύση και θρεπτικές ουσίες από τα δημοφιλή και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην εκστρατεία της Greenpeace για ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή, υπογράφοντας το «Μανιφέτο της Προστασίας των Θαλασσών».

Με αυτή την εκδήλωση, εγκαινιάστηκε για μία ακόμα χρονιά η παρουσία της Greenpeace στα νησιά των Βόρειων Κυκλάδων, περιοχή για την οποία έχουμε καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου, με την ενεργή υποστήριξη παράκτιων ψαράδων, επιστημόνων και 36.776 πολιτών. Στόχος του φετινού ταξιδιού μας, είναι η διεύρυνση της δυνατής αυτής συμμαχίας και με τους τοπικούς φορείς των Κυκλάδων.

Στη Σύρο συναντηθήκαμε ήδη με τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Τζωρτζή Μακρυωνίτη, τον Δήμαρχο Σύρου, Ιωάννη Δεκαβάλλα, και το Σύλλογο Παράκτιων Ψαράδων Σύρου «Άγιοι Απόστολοι». Συζητήσαμε για το πώς ένα θαλάσσιο καταφύγιο στην περιοχή, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, θα δημιουργούσε πρόσθετα οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπωςαύξηση της αλιευτικής παραγωγής (άρα και μεγαλύτερη σταθερότητα στην αλιεία και το εισόδημα του ψαρά), ανάπτυξηήπιων μορφών τουρισμού και δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες. Δήλωσαν ότιστηρίζουν την εκστρατεία της Greenpeace και την πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, και σχεδιάσαμε επόμενα βήματα και πρωτοβουλίες για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.
Στήριξε κι εσύ αυτή τη συμμαχία και υπόγραψε το «Μανιφέστο της Προστασίας των Θαλασσών»!

Διαβάστε περισσότερα »

Δηλητηριάζουν τα άγρια πτηνά της Κρήτης

Αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης μεγάλων αρπακτικών πουλιών παρατηρήθηκε τον Ιούλιο στην Κρήτη, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) να παραλαμβάνει για πρώτες βοήθειες...
και αποκατάσταση 1-2 πτηνά την εβδομάδα σε άσχημη κατάσταση.

Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα πουλιά που δεν εντοπίζονται και πεθαίνουν αβοήθητα στην κρητική ύπαιθρο, τότε ο ρυθμός μείωσης της άγριας πανίδας της Κρήτης από την ανεξέλεγκτη και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το νεαρό όρνιο (ή σκάρα, ή καναβός, όπως συχνά αποκαλείται στην Κρήτη) της φωτογραφίας, που παραδόθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης πριν μερικές ημέρες από την Πόμπια Π.Ε. Ηρακλείου και το οποίο τελικά δεν επέζησε, παρά τις έντονες προσπάθειες των επιστημόνων του ΜΦΙΚ.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα μεγάλα πτωματοφάγα όπως ο γυπαετός (κοκκαλάς) και το όρνιο (σκάρα, καναβός), αλλά και τα υπόλοιπα αρπακτικά πουλιά όπως ο χρυσαετός (βιτσίλα), η γερακίνα (λαγουδογέρακο), η τυτώ (ζάρα) και ο νανόμπουφος.

Η βαθιά αυτή ριζωμένη συνήθεια, ευρέως διαδεδομένη για τον έλεγχο οικόσιτων ή άγριων ζώων που θεωρούνται «ενοχλητικά ή επιβλαβή» για τις ανθρώπινες δραστηριότητες, στοιχίζει σημαντικές «παράπλευρες» απώλειες στην άγρια πανίδα του νησιού, καθώς τα ζώα που δηλητηριάζονται αποτελούν «βιοδείκτες» της κατάστασης των αγροσυστημάτων και επιτελούν σημαντικό έργο «καθαρίζοντας» το περιβάλλον και ελέγχοντας τους πληθυσμούς «επιβλαβών ή ενοχλητικών» ειδών.

Δυστυχώς, το πρόβλημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων παρουσιάζει έξαρση κάθε χρόνο από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και υπάρχει αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού (κτηνοτροφία, μελισσοκομία και κυνήγι), όπου διαβιούν τα άγρια πτηνά.

Σύμφωνα με ευρήματα επιστημόνων-ερευνητών του ΜΦΙΚ στις ορεινές περιοχές της Κρήτης, δηλητηριασμένα δολώματα τοποθετούνται για την: α) αντιμετώπιση των σφηκών από μερικούς μελισσοκόμους, β) αντιμετώπιση των κορακοειδών και των αδέσποτων σκύλων από μερικούς κτηνοτρόφους, και γ) τοποθέτηση δολωμάτων από μερικούς βοσκούς – κυνηγούς για να εμποδίσουν άλλους κυνηγούς με τα σκυλιά τους να κυνηγήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης υλοποιεί από τον Οκτώβριο 2010 ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533], με εταίρους από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται στην Κρήτη από το ΜΦΙΚ δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για την κατάσταση των πληθυσμών ειδών βιοποικιλότητας, επιστημονική συνδρομή σε περιπτώσεις δηλητηρίασης άγριων ζώων, δημιουργία δικτύων συνεργασίας για τη μείωση ή και εξάλειψη του φαινομένου με συμμετοχή κτηνοτρόφων, δήμων και κυνηγετικών συλλόγων – κυνηγών κ.ά.

Επιπλέον, λειτουργεί ήδη στο ΜΦΙΚ σε καθημερινή βάση δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων: 800 11 020202.
flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ο πυρόπληκτος φτερωτός πρίγκιπάς μας…


Από το Γραφείο Τύπου
To Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ )ευχαριστεί το Δασοφυλακείο Ζαρού τους... υπέροχους ανθρώπους - Δασοφύλακες κύριους Μύρων Καμνάκη , Γιαννικάκη Νίκο, Φιλιουδάκη Γιώργο και Φραγκιαδάκη Μανώλη για την πολύωρη και επίπονη προσπάθεια περισυλλογής μικρού αρσενικού Γύπα που κατέπεσε σε ταράτσα σπιτιού στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης. Το σπάνιο όρνιο μεταφέρθηκε σήμερα με εντολή της διεύθυνσης Δασών στο κέντρο πρώτων βοηθειών του Ε.Κ.Π.Α.Ζ Κρήτης (κλινική Παρασύρη )ώστε να προσφερθεί άμεσα υπεύθυνη κτηνιατρική φροντίδα . Οι ευαισθητοποιημένοι Δασοφύλακες παρέμειναν κοντά μας αναμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων ώστε να ενημερωθούν για τη πορεία του φτερωτού ασθενή ! Ο γύπας σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δηλητηριάστηκε από τις αναθυμιάσεις της πρόσφατης πυρκαγιάς , αποπροσανατολίστηκε , στρεσαρίστηκε από τη λαίλαπα της φωτιάς και κατέπεσε.. Ο νεαρός Πυρόπληκτος πρίγκιπάς μας σώθηκε , απολαμβάνει την ανθρώπινη φροντίδα και μας κάνει να αισθανόμαστε όλους υπερήφανους για τη προσφορά μας!
Για το ΕΚΠΑΖ Κρήτης
Στεφανάκη Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα »

Έχετε δει κόκκινο πάντα;


Τα αιλουροειδή στο ζωολογικό κήπο της Λιουμπλιάνας απέκτησαν νέο γείτονα, ένα θηλυκό κόκκινο πάντα ενός έτους. Η νέα κάτοικος μεταφέρθηκε από το... 
...ζωολογικό κήπο του Σάλτσμπουργκ και θα διαμείνει σε περιφραγμένο χώρο, στον οποίο κατοικούσε πριν από χρόνια ένας ακόμη εκπρόσωπος του είδους.

Το νέο της σπίτι είναι τμήμα φυσικού δάσους με γηραιά δένδρα, μία λιμνούλα και τεχνητά κοιλώματα και σχισμές, όπου το κόκκινο πάντα μπορεί να βρει καταφύγιο.

Το θηλυκό πάντα δεν θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο του, καθώς οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου σχεδιάζουν να φέρουν ένα αρσενικό τον επόμενο χρόνο.
Τα συγκεκριμένα είδη θεωρείται ότι είναι ευάλωτα στην άγρια φύση και η αναπαραγωγή τους σε αιχμαλωσία επιτηρείται στενά.

Τα κόκκινα πάντα είναι παμφάγα, αλλά τρέφονται κυρίως με μπαμπού. Το κόκκινο πάντα στο ζωολογικό κήπο της Λιουμπλιάνας θα λαμβάνει την τροφή του από μία φάρμα μπαμπού στη Νόβα Γκόριτσα.

Το κόκκινο πάντα (Ailurus fulgens) είναι σπάνιο είδος ελαφρώς μεγαλύτερο από τις γάτες και ζει κυρίως στα ανατολικά Ιμαλάια και στη νοτιοδυτική Κίνα.















sarotiko

Διαβάστε περισσότερα »

Φάλαινα ξεβράστηκε στο Σύδνεϋ (ΒΙΝΤΕΟ).

..

Οι αρχές της Αυστραλίας βρήκαν μια τεράστια φάλαινα βάρους 30 τόνων που... ξεβράστηκε νεκρή σε παραθαλάσσια πισίνα του Σύδνεϋ.

Δείτε το βίντεο:


πηγή http://nonews-news.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα »