Τρίτη 30 Απριλίου 2013

«Η ματαιοδοξία μας , μέσα από τα μάτια των κατοικίδιων… »

Σ’ αυτό το νέο θέμα ,θα προσπαθήσουμε να δούμε  τα κατοικίδια σαν έμβια όντα με δικαιώματα ισάξια μ’ αυτά των ελεύθερων άγριων ζώων. Θα θέσουμε λοιπόν  προβληματισμούς , ερωτήματα  και πρακτικές που εφαρμόζονται καθημερινά. Ο σκοπός μας , δεν είναι να τις αναιρέσουμε, απλά να δώσουμε μια άλλη οπτική γωνία στο όλο θέμα…


Ας δούμε αρχικά την  προσπάθεια προβολής τους από εμάς , όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση.  Ουκ ολίγες φορές, τα κατοικίδια μας , παρουσιάζονται και προβάλλονται   «σαν άνθρωποι…». Κυκλοφορούν πολλά «αστεία» κι ευτράπελα βίντεο και φωτογραφίες ,ειδικά στο διαδίκτυο,  που μόνο τραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Κι όταν το σκυλάκι του σπιτιού μας δε μπορεί πλέον να  συναναστραφεί με άλλα σκυλιά, αυτό είναι φυσικό επακόλουθο γιατί νομίζει πως είναι άνθρωπος… Ο στόχος επιτεύχθει…
Ο καλλωπισμός δίνει και παίρνει. Εκθέσεις ρατσών , περίεργα κουρέματα, βαφές στο μαλλί, μπλουζάκια και τα συναφή αξεσουάρ , ο αστραφτερός κόσμος μας ,στις υπηρεσίες στους. Μα, δε χρειάζονται όλα αυτά;  Ναι, κάποια από αυτά χρειάζονται. Το κούρεμα του σκύλου είναι απαραίτητο, θεραπευτικό θα έλεγα , όταν γίνεται  χωρίς υπερβολές. Τα ρουχαλάκια φυσικά , δείχνουν τον κακό και βίαιο εκπολιτισμό τους. Να μην αναφέρω λεπτομέρειες για το πρώτο sex toy για σκύλους, ή τα σιλικονούχα υποκατάστατα όρχεων σε περίπτωση ευνουχισμού αρσενικού , για να μην έχουν «ψυχολογικά» τα «αφεντικά» μη βλέποντας να κρέμονται τα μπαλάκια του σκύλου τους!!!!
Η υιοθεσία ενός κατοικίδιου επίσης είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και γι’ αυτό αναφέρεται συχνά. Εκτός του ότι πρέπει να πληροί  βασικές προϋποθέσεις και υπευθυνότητα από τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες , θα πρέπει και να καταλάβουμε όλοι την πραγματική αξία  του να προσφέρεις σε μια ψυχή , που δεν είναι απαραίτητο να είναι «ράτσας», αγάπη και στοργή. Αν θέλουμε να τα εντάξουμε στην οικογένειά μας , θα πρέπει να τους φερόμαστε σα να  ήταν παιδιά μας. Χωρίς υπερβολές από τη μια και  προβολή τους «σα να ψώνισα καινούριο αμάξι» ή «βγάζω τ’ απωθημένα μου» και γίνομαι ο αφέντης του κατοικίδιου μου , απ’ την άλλη…
Εμείς δε, είμαστε αυτοί που καθορίζουμε και τους όρους της ευζωίας τους.  Επιλέγουμε γι΄αυτά ,τα πάντα στη ζωή τους. Σχεδόν, σα να μεγαλώνεις  ένα μικρό παιδί που μένει πάντα παιδί. Με τη διαφορά ότι αποκλειστικά εμείς αποφασίζουμε τα πάντα «για το καλό τους», από τη διατροφή και τη βόλτα τους, έως και άλλες πιο σημαντικές παραμέτρους.  Ποιοι είναι  οι όροι της ευζωίας τους? Ποιες θεωρούνται παρεμβάσεις στη φύση τους? Η στείρωση είναι παρέμβαση στη φύση? Πρέπει να γίνεται για την ευζωία τους ,σε όλα τα δεσποζόμενα κατοικίδια? Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση (τσιπάκι),  είναι εδώ και εννέα χρόνια νομός του κράτους, για την πλήρη καταγραφή τους. Είναι όμως βιοηθικό ως εφαρμογή? Δεν υπάρχει μία μόνο  απάντηση για όλα αυτά τα σοβαρά ερωτήματα. Μονόδρομοι δεν υπάρχουν. Όλα πρέπει να εφαρμόζονται κατά συνθήκην.
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί , το ότι δε μας φτάνει που τα «κλασσικά» κατοικίδια τα δένουμε, τα κλείνουμε στους τέσσερις τοίχους, τα υποτάσσουμε βγάζοντας όλα τα απωθημένα μας σ’ αυτά και εν τέλει θέλουμε να  τα κάνουμε ίδια με τα αφεντικά τους, τώρα βρήκαμε και νέα είδη που είναι και στη μόδα. Τα σαυροειδή-ιγουάνα και όλα τα εξωτικά ζώα που «κοσμούν» τα σπίτια μας , καλό θα  είναι να βρουν το δρόμο που τους αξίζει και τους ανήκει . Στη φύση, όχι στο δωμάτιο μας .
Μπορούμε να έχουμε πάμπολλα οφέλη από τα κατοικίδια. Δίνουμε λίγα και τα παίρνουμε πίσω πολλαπλάσια. Τουλάχιστον , ας τα σεβαστούμε. Η δική τους ευτυχία είναι συνυφασμένη με τη φύση τους.
Βασίλης Φωτίου Κτηνίατρος MSc

Διαβάστε περισσότερα »

ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Γράφει ο Βασίλης Φωτίου (Κτηνίατρος)
Στο σημερινό τεύχος θα ασχοληθούμε με τα κατοικίδια ζώα ως μέλη μιας οικογένειας και ιδιαίτερα τη σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά με αυτά. Τα πιο συχνά ερωτήματα που προκύπτουν από μία οικογένεια που θέλει να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο, είναι ποιες υποχρεώσεις προκύπτουν κατά τη συμβίωσή τους με αυτό και ποια τα πιθανά οφέλη που καρπώνονται από τη σχέση που αναπτύσσουν με αυτά, ιδιαίτερα της  θετικής επίδρασης που  ασκούν  στη ψυχολογία των παιδιών.Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου είναι μία απόφαση που θα πρέπει να παίρνεται μετά από σοβαρή σκέψη, αφού οι γονείς συνυπολογίσουν τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις που μία τέτοια απόφαση επιφέρει. Η απόκτηση ενός σκύλου ή μιας γάτας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν μία παροδική ικανοποίηση των επιθυμιών των παιδιών, όπως η αγορά ενός παιχνιδιού. Πολλές φορές όμως αυτό συμβαίνει και τα πολυπόθητα κατοικίδια μετά από λίγο χρόνο «χρήσης» καταλήγουν στο δρόμο, επιτείνοντας το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Αφού λοιπόν συνειδητοποιήσουμε ότι και αυτά γίνονται δια βίου μέλη της οικογένειας μας μετά την απόκτησή τους, θα πρέπει να είμαστε τυπικοί σε ότι αφορά την πρόληψη της υγείας τους. Εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις και γενικότερα η πρόληψη της υγείας τους δεν πρέπει να παραλείπονται, μια και είναι θέμα δημόσιας υγείας.
Τα σαφή πλεονεκτήματα που προκύπτουν όταν ένα παιδί μεγαλώνει μαζί με ένα σκύλο για παράδειγμα, είναι πολλαπλά. Μαθαίνει να είναι φιλικό και να σέβεται τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου, αποκτώντας οικολογική συνείδηση και συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα της αλληλεπίδρασης ανθρώπων – ζώων, για την αρμονική φυσική εξέλιξη του πλανήτη. Ερχόμενο σε καθημερινή επαφή με ένα ζώο που του δίνει αγάπη χωρίς να ζητά ανταλλάγματα, γίνεται πιο κοινωνικό, αφού υιοθετεί μία θετική στάση ζωής προς τους άλλους. Μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, μιας κι ένα κατοικίδιο θα έχει πάντα την ανάγκη φροντίδας, από οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας. Σε πολλές περιπτώσεις, παιδιά με απλά έως και ανίατα προβλήματα υγείας βοηθήθηκαν τα μέγιστα από τη συμβίωσή τους με ένα κατοικίδιο,  θετική εξέλιξη που μόνο βασιζόμενη σ’ αυτή την ιδιόμορφη σχέση θα μπορούσε να ερμηνευτεί. Τελειώνοντας, πολύ σημαντικό είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής. Γέννηση, ενηλικίωση, γήρας και θάνατος, γίνονται έννοιες με τις οποίες το παιδί εξοικειώνεται, συνειδητοποιώντας τον κύκλο της ζωής.    
Διαβάστε περισσότερα »

Faith: Η ιστορία της σκυλίτσας που συγκλόνισε την Αμερική…(video)

H Faith γεννήθηκε το 2002 με μόλις 2 πόδια και σχεδόν κλινικά νεκρή… όμως κατάφερε να ζήσει!!


Ευτυχώς βρέθηκε αμέσως ένα αφεντικό για αυτήν….

Η Faith παρά την αναπηρία της χαίρετε την ζωή όπως κάθε φυσιολογικός σκύλος!!! Η ιστορία της συγκλονίζει εδώ και χρόνια την Αμερική!!!



Διαβάστε περισσότερα »

Ένας ελέφαντας… κλέφτης


Αρπάζει το κολατσιό των τρομαγμένων τουριστών

Τι θα κάνατε εσείς αν ερχόταν προς το μέρος σας ένας πεινασμένος ελέφαντας 5 τόνων, ο οποίος είχε βάλει στο μάτι το… κολατσιό σας;

Ο Gemunu έχει αρχίσει να κάνει πολύ έντονη την παρουσία του στο Εθνικό Πάρκο Yala της Σρι Λάνκα, καθώς όλο και πιο συχνά στήνει «ενέδρα» στους τουρίστες και… το σκάει με το φαγητό τους!

Βάζει την τεράστια προβοσκίδα του μέσα στα αυτοκίνητα και… ψαχουλεύει οτιδήποτε του «μυρίζει»!

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Aditya Singh από την Ινδία πριν από ένα μήνα, όταν επισκέφτηκε το πάρκο και έζησε από κοντά τον «αγενή» Gemunu!













newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Σκυλίτσα θρηνεί το χαμό ενός κάστορα


Έχασε τον καλύτερό της φίλο

Λένε ότι τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όμως όπως αποδεικνύει το παρακάτω βίντεο μπορούν να συνδεθούν με βαθιά φιλία και με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.

Στο συγκινητικό βίντεο που ακολουθεί μια θηλυκή σκυλίτσα, η Bella, προσπαθεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι ο καλός της φίλος… ο κάστορας δεν είναι πια ζωντανός.

Η Bella και ο κάστορας ήταν σχεδόν αχώριστοι, έγραψε ο ιδιοκτήτης της θλιμμένης σκυλίτσας στο YouTube. «Έπαιζαν μαζί με μια μπάλα, κοιμόντουσαν μαζί και έτρωγαν μαζί. Από το πρωί που πέθανε ο Beavis η Bella δεν έχει σταματήσει να θρηνεί».










Διαβάστε περισσότερα »

Πρόγραμμα υιοθεσίας αδέσποτων στα Χανιά


Πρόγραμμα υιοθεσίας αδέσποτων στα Χανιά

Ο δήμος συνεργάζεται με φιλοζωικές της πόλης

Στην υλοποίηση ενός προγράμματος υιοθεσίας αδέσποτων ζώων προχωρά ο δήμος Χανίων, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις της πόλης. 

Όπως έγινε γνωστό , για τον σκοπό αυτόν δημιουργήθηκε ένας ειδικός μικρο-ιστότοπος, στον οποίο υπάρχει πρόσβαση μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου Χανίων www.chania.grυπό τον τίτλο «Υιοθετήστε ένα Αδέσποτο» και στο οποίο υπάρχει αναλυτικός κατάλογος και φωτογραφίες με τα προς υιοθεσία αδέσποτα ζώα, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών (ράτσα, χαρακτήρας, ηλικία κ.ά.).

Τον ιστότοπο μπορεί να επισκέπτεται όποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ένα ζώο συντροφιάς, δίνοντας μια ευκαιρία ζωής και καλύτερης φροντίδας σε ένα αδέσποτο ζώο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνουν το αίτημα υιοθεσίας τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: d-oikanap@chania.gr.

Όλα τα αδέσποτα ζώα που θα δίνονται για υιοθεσία θα φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, θα έχουν ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, ενώ για την υιοθεσία θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερόμενου.

Ο δήμος Χανίων θα διατηρεί το δικαίωμα επικοινωνίας με τον ανάδοχο, προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία της υγείας και τον τρόπο ζωής του υιοθετημένου ζώου.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »