Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!


Τα ζώα είναι πάντα τρυφερά και στοργικά με τους ομοϊδεάτες τους, ακόμα με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν και τα περιποιούνται, επιδεικνύοντας με τον τρόπο τους πολλή αγάπη και αποδεικνύοντας παράλληλα τα αποθέματα συναισθημάτων που έχουν μέσα τους. Το ίδιο, όμως, δεν δυσκολεύονται να κάνουν και με ζώα… άσχετα προς αυτά, που κανείς δεν θα περίμενε να δείξουν προς αυτά φιλικά και αγαπησιάρικα συναισθήματα. Κι όμως, πάντα δείχνουν στοργή και τρυφερότητα εκεί που κανείς δεν το περιμένει, όπως…

1. Αυτός ο σκύλος που είναι ο καλύτερος φίλος για ένα αρνάκι.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
2. Αυτός ο μικρός χιμπατζής που ταΐζει το λιονταράκι.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
3. Αυτός ο σκύλος που είναι ο καλύτερος οδηγός για τα παπάκια.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
4. Αυτός ο βάτραχος που μεταφέρει ένα ποντίκι στην πλάτη του.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
5. Αυτός ο σκύλος οδηγός ενός αλόγου.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
6. Αυτό το πουλί που θα σε βάλει κάτω από τα φτερά του.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
7. Αυτό το τρυφερό πιθηκάκι που αγκαλιάζει μια γάτα.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
8. Αυτό το σκυλί που ταΐζει ένα πρόβατο.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
9. Αυτός ο σκύλος που κάνει το αυτί του… κουβέρτα μόνο για σένα.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
10. Αυτός ο κύκνος που προστατεύει τα μικρά του.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
11. Αυτός ο απίθανος χιμπατζής που αγκαλιάζει ένα τιγράκι.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
12. Αυτός ο σκλιουρος που μοιράζεται το φαγητό του με τα πουλάκια.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
13. Αυτό το ελάφι που προσεγγίζει έναν λαγό.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
14. Αυτή η γάτα που «στριμώχνεται» με δύο παπάκια.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
15. Αυτό το πιθηκάκι που αγαπάει το περιστέρι.
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
16. Και αυτός ο σκύλος που κοιμάται με το μωρό!
perierga.gr - 15+1 στοργικά ζώα που κλέβουν καρδιές!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Μήνουρος: Το σπάνιο πουλί που μιμείται διάφορους ήχους!


Το lyre bird (ή πουλί-λύρα ή μήνουρος) μοιάζει αρκετά με το παγόνι και είναι ένα αποδημητικό πτηνό που το συναντάμε στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι δημιουργεί το δικό του εντυπωσιακό κελάηδισμα, με τη διαφορά όμως ότι μιμείται με ακρίβεια τους ήχους των άλλων πτηνών, με σκοπό να προσελκύσει τα θηλυκά!

perierga.gr - Μήνουρος: Το σπάνιο πουλί που μιμείται διάφορους ήχους!
Έχει ένα τεράστιο φωνητικό εύρος και μπορεί να μιμηθεί τις φωνές 20 και πλέον πτηνών, οι οποίες είναι τόσο τέλειες, ώστε ακόμη και τα πουλιά που αντιγράφει δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά. Αυτό όμως που έχει κάνει διάσημο το πουλί είναι η ικανότητά του να αντιγράφει όλους τους ήχους που ακούει, όπως συναγερμούς αυτοκινήτων, αλυσοπρίονα, κινητήρες, τρυπάνια και μερικές φορές την ανθρώπινη φωνή! Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε…
perierga.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Όσο πιο κοντά… τόσο πιο ζεστά


Ούτε εκατοστό δε μένει ανεκμετάλλευτο! Όλοι στη σειρά και όσο πιο κοντά μπορεί το ένα στο άλλο. Μόνο έτσι θα αντέξουν στο κρύο και το χιόνι του χειμώνα, θα διατηρηθούν ζεστά και θα καταφέρουν να επιβιώσουν!

Τις υπέροχες φωτογραφίες τράβηξε ο Keith Williams.
Perierga.gr - Όσο πιο κοντά… τόσο πιο ζεστά
Perierga.gr - Όσο πιο κοντά… τόσο πιο ζεστά
Perierga.gr - Όσο πιο κοντά… τόσο πιο ζεστά
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Με εξαφάνιση κινδυνεύει η «Αλωπεκίς»


Το είδος εμφανίζεται σε μικρούς πληθυσμούς σε όλη την Ελλάδα

Η «αλεπουδίτσα», μία ελληνική φυλή μικρόσωμων σκύλων γνωστή ως «Αλωπεκίς» κινδυνεύει με εξαφάνιση. Το είδος εμφανίζεται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, σε μια αδιάσπαστη συνέχεια, σε μικρούς πληθυσμούς, σε όλη τη χώρα.

Την επισήμανση έκανε ο κτηνίατρος Σπύρος Χλειουνάκης ο οποίος μαζί με τους Α. Φούντα, Λ. Βαρούδη, Ζ. Αμπά και Α. Ράγκο, μελέτησαν τη συγκεκριμένη φυλή από το Φεβρουάριο του 2005 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Zootechnia 2013.

Η «Αλωπεκίς» πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα μικρόσωμο τύπο πρωτογόνων σκύλων, κοινό της Βαλκανικής χερσονήσου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από σκύλους παρίες. Εμφανίζεται στον Ελλαδικό χώρο με την παρουσία των προ- Ελληνικών φύλων και ειδικότερα με τους Πελασγούς. Ευρήματα υπάρχουν ήδη από τη μετά-παλαιολιθική εποχή στη Θεσσαλία. Οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν «Αλωπεκίς» (ομοιάζουσα με μικρή αλεπού) και απεικονίσεις του ζώου αυτού στην αρχαία ελληνική τέχνη είναι πολλές. Πέρα από τις απεικονίσεις που έχουν σχέση με το μύθο, ακόμα πιο δημοφιλή είναι τα θέματα από την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, η συντροφιά στο σπίτι, η φύλαξη στην αγροικία, τα παιχνίδια με τα παιδιά (αναπαραστάσεις σε αγγεία, αγάλματα, ειδώλια και νομίσματα).

Όπως καταγράφεται στην μελέτη, πρόκειται για μικρόσωμη φυλή, καθαρά αγροτικής, οικιακής χρησιμότητας και πολλαπλών καθηκόντων. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς της, παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι, ως φύλακας και θεωρούνταν πολύ καλό τσοπανόσκυλο.

«Αυτή η σημαντική φυλή αποτελούσε άριστο οικογενειακό σύντροφο στα αγροτικά και περιαστικά περιβάλλοντα. Οι κάτοικοι του νομού Σερρών γνωρίζουν ανέκαθεν την παρουσία των σκύλων αυτών από γενιά σε γενιά και αναφέρονται σε αυτήν με διάφορα τοπικά ονόματα (Αλεπουδίτσα, μπόμπης, μπουμπούδι κ.α.). Οι σκύλοι αυτοί υπήρχαν πριν την εγκατάσταση των προσφύγων το 1922» ανέφερε ο κ.Χλειουνάκης.

Όπως τόνισε, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και της ιδιαιτερότητες της φυλής και δεδομένου ότι η μελέτη της δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, κρίθηκε σκόπιμη η διερεύνηση της αλωπεκίδας. Σκοπός της έρευνας ήταν η αναζήτηση, η ανεύρεση και η καταγραφή φαινοτύπων, που ανταποκρίνονται στο μορφολογικό πρότυπο, στην περιοχή του Νομού Σερρών. Έτσι, κατεγράφησαν 58 σκύλοι που ανταποκρίνονταν στο μορφολογικό πρότυπο της φυλής και επιδιώχθηκε η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση ιδιοκτητών και κυνόφιλων των περιοχών σε μια προσπάθεια διατήρησης των υπαρχόντων πληθυσμών.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ.Χλειουνάκη, οι Ελληνικές φυλές σκύλων, μαζί με τις Ελληνικές φυλές των άλλων ειδών αγροτικών ζώων, είναι μέρος του εθνικού πλούτου του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και επομένως αποτελούν πολιτιστική εθνική κληρονομιά. «Γι΄ αυτό προκύπτει η αναγκαιότητα συστηματικής προσπάθειας για τη μελέτη, την καταγραφή, τη διάσωση και τη διάδοση των Ελληνικών φυλών σκύλων, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μετά την πιστοποίησή τους από την επιστημονική κοινότητα, τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I).

Η «αλεπουδίτσα» είναι σκύλος μικρόσωμος, συντροφικός, εργατικός, ακούραστος, με ευχάριστη διάθεση και μεγάλη ευφυΐα, πολύ εκπαιδεύσιμος. Έχει αυτοπεποίθηση και είναι εξωστρεφής, φιλικός, κοινωνικός, χαρούμενος. Προστατευτικός και στοργικός με τα άλλα ζώα του σπιτιού, αμείλικτος εχθρός των τρωκτικών, εργατικός, με έντονο κυνηγετικό και ποιμενικό ένστικτο και διάθεση για παιχνίδι. Θαρραλέος, πάντοτε έτοιμος για δράση, οξύνους, εναργής, άφοβος, ικανός να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις ακούραστα, ταχύς, εύστροφος, προσαρμόσιμος, θετικός, αθλητικότατος και με αστραπιαίες αντιδράσεις, είναι, σύμφωνα με τον κ.Χλειουνάκη, ένας πολλαπλά χρήσιμος φίλος και συνεργάτης του ανθρώπου που ταιριάζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αστικό ή υπαίθριο.

«Ελλοχεύει ωστόσο ο κίνδυνος εξαφάνισης και των τελευταίων πληθυσμών της φυλής καθώς οι φιλοζωικοί σύλλογοι, με τις μαζικές στειρώσεις σκύλων που κάνουν, συλλαμβάνουν και στειρώνουν φαινοτύπους Ελληνικών φυλών, αφαιρώντας πολύτιμο γενετικό υλικό από την τράπεζα της φύσης».

Συμπερασματικά, μέσα από την μελέτη, προτείνεται στους ειδικούς, προκειμένου να διαφυλάξουν τους υπάρχοντες ελάχιστους μεμονωμένους πληθυσμούς, να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν την εκτροφή τους, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των καθαρόαιμων ζώων και να διασωθεί η φυλή. Παράλληλα, να δοθούν κίνητρα για την εκτροφή τους και να διδάσκονται στα σχολεία οι Ελληνικές φυλές σκύλων και άλλων αγροτικών ζώων, ως παρακαταθήκη εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ο δίποδος γάτος που χοροπηδά ευτυχισμένος!


Ο Κάφρεϊ είναι πραγματικά επτάψυχος

Ο πανέμορφος γατούλης Κάφρεϊ, από τη Βρετανία, έχασε το πίσω αριστερό πόδι του όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, σε ηλικία 3 ετών. Για περίπου δέκα χρόνια ζούσε χωρίς προβλήματα με τρία πόδια. Δεν διέφερε καθόλου από τις τετράποδες γάτες. 
Όμως, πριν από λίγους μήνες, ο κτηνίατρος εντόπισε έναν όγκο στο μπροστινό αριστερό πόδι του γάτου, το οποίο είχε επίσης χτυπηθεί στο ατύχημα. Ο όγκος ήταν κακοήθης και ο γιατρός συμβούλεψε την ιδιοκτήτρια του Κάφρεϊ να συναινέσει στην ευθανασία του. 

Η γυναίκα αρνήθηκε και επέμεινε να ακρωτηριαστεί το ζώο. Οι γιατροί, από την πλευρά τους υποστήριζαν ότι με δύο πόδια – και μάλιστα στη δεξιά πλευρά – ο Κάφρεϊ θα είχε κακή ποιότητα ζωής και, καλό θα ήταν, να θανατωθεί. 

Η ιδιοκτήτριά του πλήρωσε όσο-όσο για να γίνει η επέμβαση και δικαιώθηκε! Ο Κάφρεϊ, μόλις λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο, άρχισε να χοροπηδά στα δύο δεξιά του πόδια. Τώρα, μερικούς μήνες αργότερα, ο περσικός γάτος δείχνει ευτυχισμένος. Έχει ξαναβρει τη διάθεσή του και είναι πολύ πιο δραστήριος από άλλες γάτες της – προχωρημένης – ηλικίας του. 

Τελικά, η θέληση για ζωή παίζει μεγάλο ρόλο, ακόμη και στα ζώα! 





newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Τα ζώα του... Ιανού


Πλάσματα που γεννήθηκαν με δύο πρόσωπα

Κάποιες φορές η φύση παίζει παράξενα παιχνίδια και έρχονται στη ζωή πλάσματα που φαντάζουν βγαλμένα από μύθους. Τα ζώα με δύο κεφάλια ή δύο πρόσωπα απαντώνται συχνά στη μυθολογία, επειδή πάντοτε κινούσαν την περιέργεια των ανθρώπων που τα θεωρούσαν ιερά, δαιμονικά, καλούς ή κακούς οιωνούς. 

Στην εποχή μας γνωρίζουμε ότι ένα ζώο με δύο κεφάλια ή δύο πρόσωπα, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα καπρίτσιο της φύσης, ένα γενετικό λάθος. Τα περισσότερα από αυτά τα πλάσματα είτε γεννιούνται νεκρά είτε είναι καταδικασμένα να πεθάνουν λίγο μετά τη γέννησή τους. Ωστόσο, κάποια, όπως ο 12χρονος γάτος Λούι, που εικονίζεται σε μία από τις φωτογραφίες, αψηφούν τις πιθανότητες και επιβιώνουν. 

















newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Μάχη εν ώρα πτήσης


Μάχη εν ώρα πτήσης

Αυτό θα πει «το μήλο της έριδος»

Σε πράξη μετουσιώθηκε η φράση «το μήλο της έριδος» στην περίπτωση δύο πτηνών στο Holt της Βρετανίας, αφού πράγματι ένα μήλο αποτέλεσε την αιτία διαμάχης μεταξύ τους. 

Έτσι λοιπόν, όταν το ένα πτηνό παραβίασε τον χώρο του άλλου τη στιγμή που ετοιμαζόταν να γευτεί ένα κομμάτι από τα μήλα που είχαν πέσει από τα δέντρα, τότε ξέσπασε μια μάχη που κράτησε συνολικά τρεις ώρες.

Τη δραματική σύγκρουση απαθανάτισε ο φωτογράφος άγριας φύσης David Tipling σε ένα χωράφι που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »