Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σκύλος εισβολέας σε ματς της Αργεντινής

Αναστάτωση προκάλεσε ένας σκύλος στην Αργεντινή, στην αναμέτρηση της Ατλέτικο Ραφαέλα με τη Ρίβερ Πλέιτ, όταν εισέβαλε στον...
αγωνιστικό χώρο και αρνούνταν πεισματικά να αποχωρήσει.

Εν τέλει μετά από αρκετές προσπάθειες των ανθρώπων του γηπέδου, πείστηκε να αφήσει τον αγωνιστικό χώρο, επιτρέποντας στους ποδοσφαιριστές να συνεχίσουν το παιχνίδι τους.

Δείτε το σχετικό video:

Διαβάστε περισσότερα »

Το ζώο με τα περισσότερα πόδια στον κόσμο [Video]

Το μυριάποδο I. plenipes έχει 750 πόδια...
Τα μυστικά της ανατομίας του ζώου με τα περισσότερα πόδια στον κόσμο αποκάλυψαν οι επιστήμονες.
Πρόκειται για το μυριάποδο με την επιστημονική ονομασία «Illacme plenipes», που έχει 750 πόδια.
Το μυριάποδο εθεάθη για πρώτη φορά πριν 80 χρόνια, ωστόσο οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν ξανά μέχρι το 2005, που έκανε νέα εμφάνιση στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που ξεκίνησε αμέσως μετά την επανεμφάνιση του είδους, το Illacme plenipes έχει πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία με τα μυριάποδα που έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια συγκριτικά με τα σημερινά μυριάποδα, όπως οι σαρανταποδαρούσες.

Παρά τα πολλά του πόδια (τα θηλυκά έχουν 750 πόδια, ενώ τα αρσενικά μέχρι 562), το Illacme plenipes δεν ξεπερνά σε μήκος τα 2,5 εκατοστά.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το μυριάποδο διαθέτει τρίχες στο σώμα του που παράγουν μετάξι, το οποίο το προστατεύει από τα παράσιτα.

Ο εξωσκελετός του είναι ημιδιαφανής, πιθανότατα γιατί η παραγωγή χρώματος είναι ενεργοβόρα. Το Illacme plenipes διαθέτει τεράστιες κεραίες που το βοηθούν να κινείται στο σκοτάδι, αφού δεν έχει μάτια, ενώ το στόμα του είναι υποτυπώδες.

Ο πιθανότερος κοντινός συγγενής του είναι το είδος Nematozonium filum που ζει στη Νότιο Αφρική. Εκτιμάται ότι ο τελευταίος κοινός τους πρόγονος έζησε πριν 200 εκατ. χρόνια στην υπερήπειρο Παγγαία και συγκεκριμένα στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Καλιφόρνια.


econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων

Η Αυστραλία δημιούργησε επισήμως το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων θέτοντας υπό προστασία μια έκταση... περίπου 2,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την αυστραλιανή ήπειρο, παρά την αντίδραση του τομέα της αλιείας, που εκφράζει φόβους για μείωση των θέσεων εργασίας και προβλήματα για τις παράλιες κοινότητες.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται έπειτα από χρόνια διαβουλεύσεων και μυστικών διαπραγματεύσεων.

Το δίκτυο των έξι θαλάσσιων καταφυγίων, που παρουσιάσθηκε τον Ιούνιο, θα επιτρέψει να προστατευθούν καλύτερα η μπλε φάλαινα, η πράσινη χελώνα, ο καρχαρίας ταύρος και το ντιγκόνγκ (θαλάσσια αγελάδα, ένα θαλάσσιο φυτοφάγο θηλαστικό), που είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Τόνι Μπερκ, η κυβέρνηση έλαβε περίπου 80.000 παρεμβάσεις στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ήταν υπέρ του σχεδίου.

"Λίγες χώρες υπάρχουν στον κόσμο που έχουν στην ευθύνη τους τόση θαλάσσια επιφάνεια όση η Αυστραλία. Και οι ωκεανοί μας απειλούνται σοβαρά", δήλωσε ο υπουργός. "Πολλές ενέργειες πρέπει να αναληφθούν για να αποκαταστήσουμε την υγεία των θαλασσών μας. Η δημιουργία εθνικών θαλάσσιων πάρκων είναι μέρος αυτών".

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Αυστραλία είχε παραδεχθεί την "αμέλειά" της στην προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, αφού μελέτη έδειξε πως μέσα σε τρεις δεκαετίες έχει χάσει περισσότερα από τα μισά κοράλλια του εξαιτίας καταιγίδων, της εκμετάλλευσης των κοραλλιών από τον άνθρωπο και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

"Δεν θέλουμε οι άνθρωποι στο μέλλον να μην γνωρίζουν την ομορφιά των ωκεανών μας παρά μόνο μέσα από τα ενυδρία ή βλέποντας το 'Nemo'", τη διάσημη ταινία κινουμένων σχεδίων που εκτυλίσσεται εν μέρει κοντά στις αυστραλιανές ακτές, δήλωσε σήμερα ο Τόνι Μπερκ.

Όμως η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση των αλιέων. Εξήντα κοινότητες στα παράλια θα επηρεαστούν, 36.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν και 70 ως 80 επιχειρήσεις αλιευτικών θα είναι υποχρεωμένες να μετακομίσουν, σύμφωνα με μια έκθεση της Αυστραλιανής Θαλάσσιας Συμμαχίας, που εκπροσωπεί τους αλιείς.

Ωστόσο μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο στην εξειδικευμένη επιθεώρηση Current Biology είχε αποδείξει, για πρώτη φορά, πως τα θαλάσσια καταφύγια επιτρέπουν τη σταδιακή ανανέωση των αποθεμάτων των ψαριών πέραν της περιμέτρου τους, στις ζώνες αλιείας -- μια θεωρία που συχνά αμφισβητείται από τη βιομηχανία της αλιείας.

Ο Τόνι Μπερκ υποστηρίζει από την πελυρά του πως η δημιουργία αυτού του δικτύου δεν θα επηρεάσει παρά ένα ποσοστό του αυστραλιανού τομέα της εμπορικής αλιείας. Ο υπουργός δημιούργησε ένα ταμείο αρωγής 100 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (81 εκατ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν.

Το ποσό αυτό θεωρείται ανεπαρκές από την Ένωση Αλιέων της Κοινοπολιτείας, ενώ ο υπουργός Αλιείας της Πολιτείας του Κουίνσλαντ, ο Τζον Μακβί, χαρακτήρισε "τρέλα" την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Εργατικών.

Η δημιουργία των πάρκων αυτών θα απαγορεύσει εκ των πραγμάτων την αλιεία σε μεγάλες ζώνες στα ανοικτά των βόρειων και των κεντρικών ακτών αυτής της βορειοανατολικής Πολιτείας της Αυστραλίας. "Αυτό θα επιφέρει μεγάλη εισαγωγή θαλάσσιων προϊόντων, που θα καταστρέψει το θαλάσσιο περιβάλλον σε άλλες χώρες οι οποίες δεν ασκούν διαχείριση" των θαλάσσιων πόρων, υποστήριξε ο υπουργός του Κουίνσλαντ.

Το αυστραλιανό Ίδρυμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος χειροκρότησε τη δημιουργία αυτού του δικτύου θαλάσσιων πάρκων, όμως υπογράμμισε πως πολλές ζώνες εξακολουθουν να απειλούνται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο.
TROMAKTIKO
Διαβάστε περισσότερα »

Ο σκύλος... ακροβάτης


Οι ορέξεις του αφεντικού, βάσανα για το τετράποδο


Διαβάστε περισσότερα »

Ο άπληστος χιμπατζής


Μάζεψε τα καρότα και τα έφαγε μόνος του

Η απληστία φαίνεται ότι δεν είναι μόνο ανθρώπινο χαρακτηριστικό και αυτό το αποδεικνύει ο χιμπατζής στις παρακάτω φωτογραφίες.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου Neuwied Zoo στη Γερμανία πέταξαν μερικά καρότα για τους χιμπατζήδες που φιλοξενούν στο πάρκο, όμως ο συγκεκριμένος φρόντισε να… μαζέψει όσα περισσότερα μπορούσε για να τα φάει μετά με την ησυχία του μόνος του!

Και παρότι χωρούσαν με δυσκολία στις παλάμες του, εκείνος δεν ήθελε να αφήσει κανέναν άλλον να φάει!

Τις αστείες φωτογραφίες τράβηξε η Susi Fischer, η οποία ανέφερε: «Άρπαξε όσα περισσότερα μπορούσε και έφυγε για να τα φάει μόνος του. Οι υπόλοιποι δε φάνηκαν να ενοχλούνται ιδιαίτερα, ή τουλάχιστον δεν το έδειξαν καθώς ο συγκεκριμένος χιμπατζής ήταν ο αρχηγός της ομάδας. Μου φάνηκε πολύ αστείο όλο το σκηνικό».










newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Βρέθηκε τραυματισμένη καρέτα-καρέτα σε παραλία της Ξάνθης!

Για άλλη μια φορά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας έστησε γέφυρα σωτηρίας για μια τραυματισμένη χελώνα Caretta Caretta που βρέθηκε σε παραλία της Ξάνθης.
Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012, ο Φορέας Διαχείρισης δέχθηκε κλήση από το Λιμεναρχείο του Πόρτο Λάγους, για τον εντοπισμό μιας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, στις εκβολές του χειμάρρου Λασπία, μεταξύ Αβδήρων και Μαγγάνων.

Αμέσως στο σημείο μετέβησαν οι Επόπτες – Ξεναγοί του Φ.Δ. κ. Αναστασία Μιχαηλίδου και η κ. Γεωργία Χατζηεφφραιμίδου, όπου διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ανήλικο άτομο Caretta caretta, που δυστυχώς έφερε εμφανή τραύματα στο κεφάλι μαζί με αγκίστρι και πετονιά στην στοματική κοιλότητα

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι κινδυνεύον είδος, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παρόλα αυτά την συναντάμε συχνά στην περιοχή μας, κατά τις εποχιακές της μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Δυστυχώς, σήμερα, η κυριότερη ίσως απειλή για το είδος στην χώρα μας, έπειτα από την υποβάθμιση των περιοχών φωλεοποίησης, είναι οι επιπτώσεις από τις αλιευτικές δραστηριότητες.

Το προσωπικό του Φ.Δ. και του Λιμεναρχείου του Πόρτο Λάγους που είχε ενημερωθεί από ερασιτέχνη αλιέα, οργάνωσαν τη μεταφορά της τραυματισμένης χελώνας στο κτηνιατρείο της κ. Μαρίας Αθανασίου στην Ξάνθη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ για τη συνδρομή της, για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια η χελώνα στάλθηκε στο σωματείο «θαλάσσιας χελώνας» στη Θεσσαλονίκη, για περαιτέρω φροντίδα και προετοιμασία του τραυματισμένου ζώου για τον τελικό του προορισμό προς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ελπίζουμε γρήγορα να έχουμε τη χαρά να απελευθερώσουμε και πάλι τη μικρή χελώνα Careta careta στο φυσικό της περιβάλλον.

Με αφορμή το παραπάνω δυσάρεστο γεγονός θα θέλαμε να ενημερώσουμε για άλλη μια φορά, ότι σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο ή πτηνό παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα εξής τηλέφωνα:

1.Κέντρο πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, Πόρτο Λάγος: 2541096646
2.Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, Κεραμωτή: 2591051831


Διαβάστε περισσότερα »