Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Γονιδιακή θεραπεία σώζει σκυλιά με διαβήτη

Πέντε διαβητικά μπιγκλ σταμάτησαν να χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης μετά από υποβολή τους σε γονιδιακή θεραπεία.
Μάλιστα δύο από τα σκυλιά που έλαβαν τη θεραπεία είναι ακόμη στη ζωή περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή της.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες θεραπείας του διαβήτη με γονιδιακή θεραπεία, ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Diabetes» είναι «η πρώτη που δείχνει μακροπρόθεσμο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον διαβήτη σε μεγάλα ζώα», όπως ανέφερε η Φάτιμα Μπος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία.

Οι ερευνητές εισήγαγαν δύο επιπλέον γονίδια στον
οργανισμό των ζώων τα οποία συνεργάζονται με στόχο τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χάνουν την ικανότητα ελέγχου της ποσότητας γλυκόζης στο αίμα τους καθώς τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη (τον ρυθμιστή δηλαδή του σακχάρου), θανατώνονται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Μεταφορά δύο γονιδίων με έναν αβλαβή ιό

Η μεταφορά των γονιδίων εντός του οργανισμού των σκύλων έγινε με χρήση ενός αβλαβούς ιού. Το ένα από τα γονίδια κωδικοποιεί για την παραγωγή ινσουλίνης ενώ το δεύτερο κωδικοποιεί για την παραγωγή ενός ενζύμου το οποίο υπαγορεύει πόση γλυκόζη θα απορροφηθεί από τους μυς.

Σκύλοι στους οποίους εισήχθη μόνο ένα από τα δύο γονίδια παρέμειναν διαβητικοί, γεγονός που μαρτυρεί ότι απαιτείται ο συνδυασμός των γονιδίων ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπεία.

Η δρ Μπος σημείωσε πως τα νέα ευρήματα «πατούν» επάνω σε παλαιότερες ενδείξεις αποτελεσματικότητας της θεραπείας οι οποίες αφορούσαν ποντίκια. Ελπίζει να δοκιμάσει μελλοντικά την προσέγγιση και σε ανθρώπους. Μέχρι να συμβεί αυτό απαιτούνται όμως περαιτέρω πειράματα σε ζώα και η ομάδα της συνεχίζει αυτή τη στιγμή τα πειράματα σε σκύλους με διαβήτη.
Οι αντιδράσεις

Αλλοι ερευνητές χαιρέτισαν τα νέα αποτελέσματα αλλά προειδοποίησαν ότι ο διαβήτης που θεραπεύθηκε στους σκύλους δεν αναπαράγει αυτό ακριβώς που συμβαίνει στον διαβήτη τύπου 1 των ανθρώπων. Και αυτό διότι στο πλαίσιο του πειράματος τα παγκρεατικά κύτταρα των σκύλων κατεστράφησαν με τεχνητό τρόπο με χρήση ενός χημικού και όχι στο πλαίσιο αυτοάνοσης αντίδρασης του οργανισμού των ζώων.

«Η μελέτη αυτή μπορεί να προσφέρει εντελώς νέους δρόμους στη θεραπεία του διαβήτη» ανέφερε ο Μάθιου Χομπς, διευθυντής ερευνών στον φιλανθρωπικό οργανισμό Diabetes UK. Προσέθεσε ότι «η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να δοκιμάσει τη θεραπεία σε μεγαλύτερο αριθμό σκύλων με διαβήτη τύπου 1 που έχει εμφανιστεί με φυσικό τρόπο και όχι τεχνητά. Ετσι θα συλλεγούν ισχυρότερα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πειραματικής θεραπείας προτού αυτή είναι έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους».

schizas.com
Διαβάστε περισσότερα »

Φώκιες - ελέφαντες παίζουν στο νερό


Φωτογραφίες από τον μικρόκοσμο των πλασμάτων

Χασμουριούνται, παίζουν, κάνουν απίθανα κόλπα στο νερό ή και ενίοτε αναπαύονται. 

Τα μικρά, συνήθως, στέκονται δίπλα στη μάνα τους. 

Τα αρσενικά τις περισσότερες φορές βγάζουν κραυγές και κάνουν περίπλοκες φιγούρες. 

Πρόκειται για φώκιες-ελέφαντες που ζουν σε κόλπο της South Georgia στην Βρετανική Κολούμπια. 

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τον «μικρόκοσμο» αυτών των πλασμάτων. 

Οι εικόνες είναι πράγματι εντυπωσιακές.















newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Γκαφατζήδες πιγκουίνοι χαρίζουν άφθονο γέλιο [Video]

Μια συλλογή από απίθανα στιγμιότυπα που συγκέντρωσε το συνεργείο του BBC στο περιθώριο των γυρισμάτων για την εκπομπή Spy in the Huddle.

Μερικά από τα ατυχήματα των πιγκουίνων σχεδόν μοιάζουν σοβαρά, όμως τα χαριτωμένα πτηνά απλώς σηκώνονται και συνεχίζουν με το μοναδικό τους στυλ, σαν να μην τρέχει τίποτα…

Διαβάστε περισσότερα »

Ολλανδία: Κλάπηκαν σπάνια εξωτικά πιθηκάκια

Εκτεταμένες έρευνες πραγματοποιούν οι αστυνομικές αρχές της Ολλανδίας για να εντοπίσουν τους δράστες μιας...διάρρηξης σε ζωολογικό κήπο, οι οποίοι έκλεψαν δώδεκα εξωτικά, μικρόσωμα πιθηκάκια.

Η κλοπή ανακαλύφθηκε όταν ένας υπάλληλος του πάρκου Βίσελ Ντίρενπαρκ στο Έπε διαπίστωσε ότι η ξύλινη πόρτα που οδηγούσε στον περίβολο των πιθήκων είχε παραβιαστεί, όπως εξήγησε μια εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου, η Μπέρνου Βάγκεναρ.

"Κλάπηκαν ορισμένοι από τους σπανιότερους πιθήκους μας", πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, οι δράστες πήραν έξι ασημόχρωμα ουιστίτι, τρία ουιστίτι-πυγμαίους, δύο αυτοκρατορικούς ταμαρίνους και έναν ασπρόλοφο ταμαρίνο.

Τα δύο τελευταία είδη θεωρούνται απειλούμενα, που σημαίνει ότι το εμπόριό τους απαγορεύεται, εξήγησε η Βάγκεναρ.

"Είναι σαφές ότι οι δράστες είχαν βάλει στο στόχαστρο τα συγκεκριμένα είδη", είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Λίζμπετ Οέλεν.

Η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου ανησυχεί πολύ, είπε η Βάγκεναρ, επειδή τα πιθηκάκια είναι συνηθισμένα να ζουν σε τροπικές συνθήκες και δεν θα αντέξουν την παγωνιά της Ολλανδίας.

Επιπλέον, πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο: η διατροφή τους αποτελείται από διάφορα φρούτα, έντομα και ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα.

Η Βάγκεναρ διευκρίνισε ότι ο ζωολογικός κήπος δεν είναι σε θέση να δώσει αμοιβή σε όποιον επιστρέψει τους πιθήκους.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Νέα ζωή για την ανάπηρη σκυλίτσα


Την εγκατέλειψαν τα αφεντικά της, αλλά όχι η τύχη της

Η Wonky γεννήθηκε με αναπηρία στα μπροστινά του πόδια και αυτό την έκανε ανεπιθύμητη. Η συμπαθέστατη σκυλίτσα εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες της μητέρας της και διασώθηκε πριν από έναν μήνα από φιλοζωική οργάνωση, στο Μπράντφορντ της Αγγλίας. 

Οι κτηνίατροι έκριναν ότι η κατάσταση της Wonky μπορούσε να βελτιωθεί. Έτσι έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις και κατάφεραν να διορθώσουν το πρόβλημα στις αρθρώσεις της. 

Τα καλά νέα δεν σταμάτησαν εκεί για την Wonky, η οποία βρήκε νέα οικογένεια που την αγαπά. Υιοθετήθηκε από την Κίμπερλι Μπιτον και άλλαξε όνομα. Λέγεται πλέον Hope (Ελπίδα) και ζει ζωή χαρισάμενη. Και, αν μη τι άλλο, μας διδάσκει ότι όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει... ελπίδα!



newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Ινδική κόμπρα με μάτια στην πλάτη


Ξεγελάει τους πάντες η ψευδαίσθηση

Έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού της. Μάλιστα χαμογελάει πονηρά και στην κάμερα. 

Μόνο που στην ουσία, πρόκειται για ψευδαίσθηση που οφείλεται στα σημάδια που η ινδική κόμπρα έχει στο δέρμα της. 

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Ajit Huilgol που βρέθηκε μαζί με άλλους διασώστες φιδιών στη Μπανγκαλόρη της Ινδίας.







newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Γουρούνι νομίζει ότι είναι σκύλος


Γουρούνι νομίζει ότι είναι σκύλος

Ο χαριτωμένος Gilbert τρέφεται με μπισκότα και μπανάνες

Μπορεί να είναι γουρούνι, αλλά ζει σαν σκύλος. Και πώς άλλωστε να μην έχει αυτή τη λανθασμένη αντίληψη, αφού το δύο ετών γουρούνι που ακούει στο όνομα Gilbert, μεγάλωσε με αυτό τον τρόπο.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η αγαπημένη του τροφή είναι μπισκότα σκύλων και μπανάνες. 

Ο Gilbert με την καταπληκτική αστεία μουσούδα ήταν τόσο μικρός όταν γεννήθηκε που δεν ξεπερνούσε σε μέγεθος μια κούπα τσάι. Όλα αυτά όμως ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αφού ο Gilbert είναι πλέον μεγάλος και πολύ αγαπητός. 

Οι ιδιοκτήτες του που δεν μπορούσαν να αναλάβουν την ανατροφή του τον παρέδωσαν σε καταφύγιο στη Βρετανία, όπου απολαμβάνει τη φροντίδα των νέων του «αφεντικών».





newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Στο μουντ της αποκριάς


Τετράποδοι μασκαράδες

















Διαβάστε περισσότερα »